Saturday, August 11, 2012

Penang, Jun 2012

Cuti2 Msia kami kali nie ke Penang pulok..umi beriya ajak daddy ke Ganu..tapi daddy dah boring daa asik pi sana jek..so rela hati laa bila daddy kata dia nk ke Penang jugak..layannnzzz jek laa..so sibuk laa umi dok google tempat mana nk pi, tempat makan..sibuk laa tanya ngan Capt mana tempat makan best..dah akhirnya holiday pun bermula..

Day 1, Sabtu 23 Jun 2012

Kami bertolak dalam kul 9pg..pinjam carseat nasrid n pinjam gps n list tempat makan payyang, maka kami pun memulakan perjalanan ke Penang..on the way tue daddy sibuk laa kata ada pau sedap kt Tanjung Malim, search dalam gps ada pulok, maka singgahlahh kami ke situ..mujur x jauh dari highway..sampai2 jek Athirah tdo, then order laa pau n roti kawin serta air barli suam..skali rasa roti kawin tue makk aih sedap pulakk..mayb sebabxdapat pekena Kluang Railway punya roti bakar, maka umi rasa roti kawin Yik Mun Pao nie sedap yg amat laa..hahaa..dapat jugak merasa sata n otak2, tp x sesedap kt Kemamang ari tue laa..

Bila perot dah kenyang, kami pun meneruskan perjalanan..singgah pulak kt rnrTapah (seingat umi laa kan)..benti nk buang air, skali tengok daddy bawak masuk buah n mee rebus Pak Tam..makan laa kami dalam kete jek sebab malas nk keluar..sedap jugak laa mee rebus tue, sedap ke sebab lapar xtau laa kann..kami sampai kt Penang dalam jam 4.30pm rasanya, on the way ke Holiday Inn tue singgah kt tepi jalan beli nasi lemak sebab dah skip lunch td, hihihi..sampai kt hotel, sempat dulu pi posing2 kt tepi pantai baru naik bilik mandi n solat, lepas tue turun balik sambung posing tepi pantai lagi, hahaha..tapi mata umi sakit betul tengok kiri kanan depan belakang penuh ngan orang Ar*b..adehh laa, kt sini dah asik tengok muka diorg, balik negara sendiri pun muka diorg lagi..dengan baju hitam tue laa diorg pi mandi laut, dengan baju hitam tue jugak diorg naik kuda, naik apa yg terbang then kena tarik ngan bot tue..dahsyattttt..Athirah mula2 takut pijak pasir pantai, lepas tue lama2, baju dia yg basah lebih..sebelum naik bilik nk singgah playroom, tapi xdapat masuk lakk sebab baju Athirah dah basah..maka terus laa naik bilik then berkubang laa kami..

Dah kul 8pm lebih tue kami pun turun, daddy ajak pi makan kt The Ship, sebelah jek ngan Holiday Inn nie then jalan2 kt pasar malam Ferringhi nie..masuk dalam The Ship tue tengah ada promotion Father's Day, so daddy order meal tue, umi order kambeng n orderkan nasi goreng tuk bebudak nie..umi punya kambeng tue amat laa sedap hingga menjilat jari laa..x nyesal pi makan kt situ tau..sebelum balik tue daddy dapat tumbler Father's Day dr The Ship..

Then kami pun berjalan keliling pasar malam tue, macam2 ada wooo, rambang mata semua rasa nk beli..kami dok pusing2 nk carikkan kakak swimming suit, sebab yg dia punya sekarang nk diturunkan kt adik, so kena carikkan yg lain laa untuk kakak..pusing2 xde pulak yg 1 suit yg size kecik tuk kakak, yg banyak ada yg asik atas n bawah, umi x bapa minat laa yg tue, seksi yg amat rasanya..sampai dekat nk hujung jumpa laa yg paling kecik, bila sarung boleh laa sampai kakak umur 10 tahun pun muat nie, hahaha..layan laa amik jek yg tue..sambung pusing2 n sambung perabis duit, lepas tue kitorg pun balik bilik lalu tidurrr..

Day 2, Ahad 24 Jun 2012

Kami bangun pagi nie then terus keluar nk ke Bukit Bendera..hajat hati nk carik bekpes kt perjalanan..jalan n terus jalan jumpa laa warung dalam kawasan masjid kt belah kanan jalan..maka, kami u-turn n singgah laaa makan..meja kosong tinggal 1 jek tue pun ada sorang pakcik nie tengah dok minum habiskan air dia..umi pun tanya tuk tumpang duduk skali..dia pulak ramah tamah, maka bersembanglah kami..dia suh pi beli nasi campur tue, dia kata sedap..so daddy pun pegi beli laa, cuma lauknya banyak yg dah abis, ramai dah pekena bekpes daaa, kami jek lambat, hihihi..then amik laa bihun n kueh2 untuk anak2 umi nie, sebab daddy dah pi suruh pakcik tue tuang segala kuah yg ada, sampai dah x nampak nasi kaler putih dah..sembang punnya sembang rupanya pakcik tue Chef kt hotel mana laa pulak, lupa sudah..dia kata juri masterchef yg mana satu ntah tue kawan dia, perghhh..x lama pas tue dia pun gerak, the kami pun selesaikan makanan then gerak laa ke Bukit Bendera..

Punya search dalam gps tue salah jalan jugak, sampai tanya kt auntie cina mana ntah, tukar nama search gps tue baru jumpa, adoiii..bila sampai tue pulak dah xde parking kt tepi22, siap ada Rela yg jaga pulak tue, pusing2 then nampak signboard tempat parking, kami pun park, then lalu jalan belakang yg bertangga2..pakcik jaga parking tue siap kata, nanti bila balik, umi n anak2 tunggu kt entrance depan tue jek, daddy amik kete n pusing ke sana, Rela tue xtahan..maceh pakcik yg baik hati..sampai tue tengok punya ramai kt situ, daddy beratur beli tiket n umi dapat tengok kt dinding tue tunjuk cable car nya dah berubah wajah, dah new version bak kata orang..beratur n kebetulan kami jadik femli ke-3 dari yg mula2 tue, so bila sampai jek cable car tue terus kami aim yg bawah skali, hamikk duduk laa depan2 cermin tue..kakak excited sama ngan umi, tapi adik macam biasa dia tido..hihihi..

Sampai kt atas tue, x sejuk pun dah laa..panassss sama macam kt bawah jek..dah x macam dulu laa..tapi alhamdulillah sebab dapat jejak kaki lagi ke sini setelah 10 tahun berlalu..umi sampai tempat nie masa tahun 2002, itupun ikot rombongan kolej, under program pertukaran pelajar upm-usm..dan tahun nie, 2012 jejak kaki semula ke sini bersama suami dan anak2..kami pusing2 kt atas tue then decide nk pi minum..wahhh dah ada foodcourt tau sekarang..cantik pulak tue..tapi plan nk minum2 bertukar jadik plan makan lunch..hahaha..umi order nasi ayam tuk bebudak, then char kuew teow tuk umi..tapi tensen sebab char kuew teow tue x seperti yg umi harapkan..dah kenyang makan layan kakak main sand art..1st time dia buat tue, tapi macam dah pro..sempat jugak beli fm tuk collection..

Dah setel kakak main tue, kami lepak2 kt luar dataran tue..ada port teng teng..dok laa melompat2 amik gambo, tapi xde satu pun yg menjadik, dah nama orang gemok melompat, mana nk rupa lompat nyeee punnn..hahaha..then sempat jugak amik gambo kt ketapi lama tue..then kami decide nk balik..malas nk pusing2 tempat lain atas tue..

Kali nie follow apa yg pakcik tue cakap, daddy sorang jek pi kt parking, umi n anak2 menunggu kt entrance..sempat jugak kena tegur ngan sorang makcik nie yg baru sampai dengan anak2 n cucunya..cucu tue kecik yg amat, umi rasa macam baru abis pantang jek, kesian dah kena angkut gi tempat panas2 macam nie..x lama pas tue daddy pun sampai, kami gerak turun ke bawah then nampak ramai giler orang kt kiri kanan jalan..rupanya berderet stall n gerai makan kt situ, patut penuh umat..daddy turun sorang nk beli air katanya..skali masuk dalam kete daddy bawak 1 bungkus air mata kucing, 1 bungkus air tebu, 1 bungkus durian goreng n sebatang jagung manis..makan laa kami dalam kete, sedapnyaa laa durian goreng tue..nyummm..then daddy keluar balik dari kete n masuk bawak sepinggan mee rojak..mentekedarah kami dalam kete, sedap woooo!! rasa macam nk bungkus bawak balik bilik jek..

Then kami gerak nk ke Balik Pulau, nk pi makan durian!! ada laa dalam 10 gerai kt situ..kami pegi pada salah satu gerai n duduk, terus diberi air mineral sorang satu..daddy pegi pilih durian..sampai kt meja daddy kata pakcik tue suggest durian jenis labu..aikkk x penah dengar pulak ada jenis labu..sebijik rm20..erkk tercekik umi dengar..bila sampai kt meja, kami pun rasa, agak keras isinya, daddy pi tukar n dapat ganti yg sedap sikit..kakak makan banyak jugak masa tue, x sangka dia memang hantu durian macam umi n daddy, tapi umi terpaksa kawal dia makan sebab xnk dia demam..adik pulak makan laa jugak, umi x macam kakak..kira ok laa, anak umi dua2 pandai makan durian, hehehe..then daddy kata dia nk lagi sebiijik, hadoii, perot dah penuh tapi layankan jugak laa..daddy kata kali nie try jenis udang merah pulak, sebijik rm23 x silap..perghhh udang merah lagi sedap dari segala jenis durian yg penah umi makan laaa..memang terbaekkk!!! puas sangat dapat makan durian kali nie..

Dah setel tue kami pun balik ke bilik, rehat2 then mandi time..daddy turun dulu ngan bebudak nie, umi mandi yg last skali n turun lambat sikit..skali tengok2 diorang dah nk pi kt swimming pool dewasa tue, daddy kata Athirah dah minum banyak air pool tue, adoyaiii adik..dia main turun naik pool tue sesuka hati, sampai daddy x larat nk melayan..bila dia naik atas, lepas tue lari sana-sini, then dia main lari jek (macam nk terjun) ke arah pool tue..hadoiiii Athirah nie, main sedap dia jek..last2 umi bawak dia naik bilik, mandikan then bawak dia masuk playroom..umi tinggalkam kejap pi tengok kakak n daddy pun dia x heran, punya seronok jumpa toys yg lain dr yg biasa yekk dik..hihihi..

Dah maghrib tue, naik mandi n solat, then kami gerak nk ke Padang Brown..kawan daddy suggest pi sini, ada banyak gerai macam Gurney Drive..kami makan sate, sup ekor, char kuew teow (yg mengecewakan lagi) n laicikang..adik tido masa nie, kakak jek yg makan..then bila dekat nk balik, adik bangun pulak, dapat adik join makan sikit..dalam perjalanan balik tue daddy kata jom pegi beratoq..umi pun beriya sangat nk gi, so layannnn..daddy kata kalau ramai sangat orang, kita just amik gambo jek laa, hahaha, punyer laa beriya iya sangat kann..skali bila sampai situ, tengok xde laa ramai mana pun lagi, ada laa dalam 10-15 orang yg tengah beratur..so daddy suh umi turun beratur n beli tapau bawak balik bilik jek sebab masa tue dua2 anak umi nie dah titon..tengah umi beratur tue skali daddy datang jumpa parking x jauh dr situ, then tukar giliran beratoq..balik bilik bukak nasi bungkus nk makan, tapi selera sudah kurang ada, sebab dah kenyang makan yg sebelomnya tadi..aduhhh, potong  betul laaa..then kami pun tido dengan nasi yg x abis..

Day 3, Isnin 25 Jun 2012

Pagi nie bangun nk ke Herbal Farm..berdepan ngan farm tue ada gerai makan, so singgah nk bekpes dulu..makan mee goreng, laksa n nasi goreng cina tuk bebudak nie..then masuk ke Herbal Farm tue, uncle cina, guide tue kata x sesuai sangat masuk dalam tue ngan bebudak kecik nie, sebab dalam tue macam kawasan hutan n just tengok bunga2 n spices jek..uncle tue suh kami ke tempat lain macam Butterfly Farm..maka kami pun gerak laa ke sana..tiket tuk adult umi lupa lakk berapa, rasa macam puluh2 rm laa jugak..masuk dalam tue awal2 dah jumpa butterfly kt atas lantai, nasib umi x terpijak..nk angkat sendiri takut, gi panggil petugas kt situ..then amik gambo duduk kt buaian, then si adik xnk bangun dr buaian tue, hahaha..punya dia melalak nk  duduk kt situ, aduhh dik, orang lain pun nk amik gambo kt situ laaa..

Pusing2 laa kami dalam tue, cuaca panas yg amat, dah ada kipas yg sembur air tue tapi bahang yg amat, kalau dia buat ekon kann best, hahaha, demand..then umi sempat menery amik sekor butterfly tue ngan jari, banyak kali cubaan n akhirnya dapat jugak..suh kakak try, tapi dia macam x berani pulak..lepas tue ada masuk ke dalam building tuk tengok show katun butterfly, then pusing2 dalam tue rupa ada lagi macam2 haiwan lain selain butterfly tue..akhirnya kami ke souveneir shop n of coz umi beli fm laa apa lagi kan..hihihi..

Keluar dari situ daddy ajak gi makan nasi kandar line clear..n macam biasa umi xde selera agaknya sebab kenyang bekpes pagi tadi n masa nie umi dah start pening n rasa x sedap perot..lepas dari situ, daddy ajak pegi Balik Pulau lagi pekena durian..kali nie kakak tidur, maka umi n daddy jek laa yg melantak, sambil ditemani adik yg main2 jek..lepas tue kami balik bilik rehat2 then sambung aktiviti semalam kakak n daddy gi mandi pool, umi bawak adik main dalam playroom, sampai laa ke maghrib..

Balik bilik tue umi rasa x sedap badan sangat, kepala pening n perot memusing2..daddy berpuluh kali ajak gi Gurney Drive makan pun sanggup xnk ikot, siap kirim makanan jek haa..skali dah tengok daddy siap2 memang betul nk kuar tue umi gagahkan diri siap2 nk keluar jugak..apa barang kan datang cuti2 tapi terbaring atas katil, ayat daddy..sudahnya kami pusing2 kt pasar malam Feringghi jek, x jadik ke Gurnery Drive sebab umi malas nk kuar jauh2..skali bila dah start pusing tue, hilang pulak segala sakit kepala sakit perot, shopping bukan main, maklum laa malam terakhir nk shopping kann..jalan punya jalan sampai adik muntah kt kedai orang n abis baju n seluar dia..xpasal2 dapat tshirt baru lagi haa..abis pusing2 jam dah kul 11.30, baru laa kami pegi makan kt restoran seafood kt tepi tue..dah nk tutup pun cashiernya, tapi diorang masih open order n siap boleh lepak dalam tue xkisah, yg tutup cuma cashier n dapurnyaa..kami order nasi goreng seafood jek..then balik bilik titon..

Day 4, Selasa 26 Jun 2012

Bangun pagi nie tapau McD tuk bekpes dalam kete, then kami cadang nk balik awal ke KL..daddy gigih jugak nk singgah Gurney Drive, skali tengok x bukak la pulak (bukak malam je ekk kt situ)..sian daddy x dapat lepas gian makan kt situ..umi pulak masih pening2 n perot bergelodak x pk makan apa pun dah, nk tido tapi x dapat pulak..skali on the way balik tue sebelom masuk highway terjumpa satu gerai tepi jalan yg ramai orang makan..daddy ajak umi turun makan, tapi sanggup xnk makan tue sedap perot x sedap, last2 daddy pi makan sorang jek..hihihi..

Ajak daddy singgah Yik Mun Pao lagi sebab craving kt roti kawin situ, skali bila dah singgah ada ke kata kayanya yg abis!! dah order dua ari tp x smpai2 lagi..adusss, kempunan kempunan..terus laa cargas balik ke KL lepas tue..

Malam tue pegi makan kt D'Tasek Bangi sempena bday mama..punya laa banyak lauk, tapi umi xde selera nk makan..nie semua durian punya pasal!! hahaha

Chowwwwwzzzz..


3 comments:

Marsha~ said...

Seronoknya ana jalan sana sini.... Best betul...... Mesti bebudak dua org tu suka sgt kan... Hehe

gee ryder said...

cuti2 jalan2 cari makan yer ana? :)

gee ryder said...

Zaman bila punya entry ni ana????
Hahaha