Tuesday, November 23, 2010

Athirah ke Song Mart..






Kejadian berlaku siang tadi..ari nie nenek ada appointment jumpa doktor kt spital..atuk hantar nenek then balik umah sebab risaukan umi dengan dua org anak nie..hahaha..lepas tue dalam kul 11 atuk nk pegi balik spital laa amik nenek..umi dengan gatalnya telah cakap kt atuk nk ikot..hahaha..xde keje kan..so carik keje laa gamaknya..

Gerak tue yayang dok kt seat depan n umi menjaga adik kt belakang..on the way ke spital tue nenek call dah cakap urusan dah setel n tengah amik ubat..so elok laa kami sampai tue nenek dah siap..lepas ke spital pi pulak singgah kedai ubat cina beli susu anak2..pas tue pi Song Mart nie laa nenek nk carik sayur sikit..so rasanya buat pertama kali laa Athirah nie kuar jalan tempat terbuka macam nie..pi laa dokong dia keliling..suh dia amik bau sayur2, ikan, ayam semua tue..hahaha..tapi x lama pas tue dia tido daa..sabo jek laa..

Tue jek laa citanya..hahaha..layan pic Athirah baru sat tadi..n pic kakaknya 2,3ari lepas..

Saturday, November 20, 2010

Perjumpaan Terakhir Sebelum Pemergianku..









Cewahhh..tajuk entry nie tangkap leleh x..hihihi..sebenarnya nie dating umi n kawan2 yg last laa sebelum umi nk berangkat ke Qatar x lama lag nie kann..umi pesan awal2 dah kt Hafsa suh dia balik sebab umi nk jumpa laa sebelom pi sana..kami nie dah kenal mak bapak, adik beradik skali tau..sebelom tue umi perkenalkan laa ekk kawan2 umi nie..

Hafsa nie dok dekat ngan umah umi masa kt Mengkibol dulu..kami slalu pi n balik skolah jalan kaki sama2..bila sembang2 semalam rupanya kami nie sekelas dari darjah 2 smpai laa ke form 5 n berterusan persahabatan hingga sekarang..

Saedah lakk sekelas dengan umi dari form 1 smpai la ke form 5..masa sekolah rendah dai sekolah lain dengan kami..

Yati nie pulak sama macam hafsa sekelas dari darjah 2 smpai la ke form3..sebab masa form 4 tue dia masuk klas lain..

Nk dijadikan cerita bespren umi nie saedah n hafsa laa..umi plan nk jumpa diorg nie laa sebelom pi..n kebetulan baru2 nie yati nie datang umah umi melawat baby umi nie..so umi ajak laa skali kann juma sebab memang dari lepas skolah kami x penah jumpa lagi..jumpa n pun lebih pada umi jek nk makan pizza..paksa laa diorg nie makan kt pizza..hahaha..

So berlaku pada ari jumaat semalam..umi ajak hafsa nie kuar awal dulu sebab saedah n yati nie keje..pagi tue cepat2 siapkan apa yg patut..anak dua org dah kelam kabut..konon nk anak smpai 8 kann..haru laa umi kalau 8 weiii..dalam kul 10.45am tue umi kuar laa pi amik Hafsa nie kt umah dia..anak umi sorg yg beso nie jek laa yg ikot kan..yg kecik tue jawabnya kena tinggal dengan nenek laa..hihihi..Athirah beso sikit nanti umi bawak jalan2 yekkk..dah pi amik Hafsa tue pi singgah amik duit, pi bus-stand dulu sebab Hafsa nk tukar tiket bas dia balik KL..pas tue baru laa kami ke Kluang Mall..plan nk Hafsa teman umi beli buku masakan kt Popular kt Kluang Mall tue..maklum laa nk dok jauh kan..xreti masak pulak tue..kena laa beli buku..tenet2 nie umi memang x suka nk search2..mintak hampun laa..memang x suka..hihihi..

Lepak laa dekat sejam kami kt dalam Popular tue..macam2 buku dok telek..anak umi lakk sedap2 jek amik 1 buku nie n bila kita pilih buku..dia pilih jugak..dah siap kepit kt ketiak kiri kanan nk amik buku apa..xlama pas tue ada cina pekerja tue datang kt umi cakap tengah buat promotion buku cerita budak2 skali dengan pen yg leh cakap tue..umi tanya bapa rege buku tue..dia cakap rm9.90..ok lagi laa..umi tanya lak bapa rege pen tue..dia kata rm99..umi siap tanya lagi skali bapa harganya..sian budak tue kena ulang..umi dengar rm99 umi cakap kt budak cina tue'xpayah la dik,mahal sangat'..hahahaha..

Dalam kul 12.40pm x silap saedah nie sms umi tanya kt mana dah..kami pun masa teu tengah gerak ke Pizza Hut tempat perjanjian..then selamber pi order dulu sementara menantikan yati nie datang..servis kt situ memang bad laa..lambat giler even org x ramai mana pun..xde laa penuh sesak pizza tue..tapi nk hantar sup pun lemban..sabo jek laa..sambil makan tue kami sembang laa sampai ke pukul 3pm tau x..ish ish ish..bila skali2 jumpa macam2 cita laa yg keluar kann..rasa x nk balik pun ada..pas tue leh tetiba teringat anak sorang lg kt umah yg kena tinggal tue..hahaha..teruk umi kann tinggalkan adik lama2..hihihi..

Then gerak laa kami..sebelom smpai umah tue singgah la lagi ke mana tempat yg patut nk membeli..Hafsa ikot ke umah umi sebab nk tengok Athirah..dah sembang2 kt umah tue keluar balik sekejap sebab nk hantar Hafsa balik..

Akhir skali layan pic kawan2 umi tue n lupa lakk pic umi xde kann..n Hafsa, thanx atas kata2 awk tue..buat saya semangat kembali even sedih atas perpisahan ini..

Hari Raya Haji Kami..




Raya haji nie umi masih di umah mak..n of coz laa kami akan balik kampung kan..nenek umi tue kalau anak2 cucu2 dia x balik dia kata nk nyorok bawah semak..hahaha..ada ke patut gitu..dia nk kumpul semua anak cucu dia balik kt umah dia..x boleh nk guna sistem giliran..hahaha..hamikk..masak woo gitu nek..hihi..

Pada umi raya haji kali nie kena celebrate betul2 dengan sedara..alhamdulillah pakcik makcik umi ada semua n sepupu2 pun walau ada yg xde tapi rasa kemeriahannya..kami adik beradik tinggal umi n kakak 1st jek..kakak 2nd turn kampung suami..adik umi pun turn umah mentua..adik bongsu kesayangan kami tue lakk di perantauan..sedihnya laa rasa..kali ini umi kena balun makan makanan wajib kami hari raya..mana laa tahu tahun depan xleh nk balik time raya kann..menu wajib kami hari raya adalah ketupat, ayam masak merah, kari ayam n sayur kacang campur soohon,tempe tue..tambahan kadang2 adalah rendang daging..n kali nie mak lang umi buat sup ayam n bergedel..nk jadik menu baru laa tue kot..

Umi lakk xleh nk nolong kt dapur..tinggal adik kt depan bahaya woo..kang ada lakk si kakak nie golekkan adik dia..so dok laa umi menjaga 2 org budak nie haa..untung giler kan ada anak kecik..hahaha..umi cuba buaikan athirah supaya boleh umi buat keje..skali dia x reti daa..10min jek dia tido then bangun balik..hangin jek umi..last2 buaikan kakak dia pun sama..mau sejam umi hayunx tdo2 dia..sampai umi ugut..kalaux tido gak pas nie umi turunkan..hahaha..hamik tido setengah jam jek..hayun sejam lebih tidonya setengah jam jek..hadoiii..

Masa nk salam balik tue buat umi sebak..yelaa lepas nie nk pi jauh..pak uda umi cakap 'alaa qatar tue bukan jauh sangat'..huhuhu..harap2 perpisahan ini x menjauhkan hubungan kekeluargaan kami..

Layan laa pic anak umi dalam buai tue..sampai koyak kain batik nenek kakak beso punya keje kot..berat sangat..hahaha..
*lagi syahdu bila daddy cakap banyak moment yg dia terlepas kali nie..puasa sama2, raya sama2, saat umi melahirkan athirah, azan n iqamatkan athirah, pegang athirah..adoiii bang..buai org sedih jek tau..moga lepas nie kita bersama n xperlu berjauhan lagi yekk..missusomuch laaa..

Sunday, November 14, 2010

Jalan Selepas Pantang..






Alhamdulillah..umi dah abis pantang 44ari..yeaahuuuu..tensen jugak menunggu abis pantang nie kan..lagi2 tensen bila kita menghitung hari kan..rasa lambatnyaa masa berlalu..saja jek nk story pasal umi jalan2 selepas pantang tue..actually dalam pantang pun umi ada jalan2..tp jalan2 ke tempat2 penting contohnya ke klinik kesihatan sebab Athirah kuning ari tue..then pi Imigresen sebab nk buat passport Athirah..then pi Tabung Haji sebab nk bukak akaun Athirah n ke Melaka laa umah kakak umi tapi tue pun dok kt umah jek..mana ada jalan ke mana pun..

So berbalik pada cerita asal..plannya ari ke 45 dah nk kuar laa kann..kena laa kuar petang sebab pagi tue sibuk laa nk kemas umah tolong mak masak n lain2 kann..so plan nk pi lepas asar laa..skalinya lepas asar tue ujan daaa..adoiii..hampa giler umi rasa masa tue..lepas tue esoknya pulak paksa terus jugak kuar..padahal bukan nk pi mana pun..nk pi makan mcd jek..hihihi..so terus laa umi menghala ke mcd..dapat parking dekat lak tue..cantik betul..pas tue pi laa umi mengorder set kegemaran umi tue..apa lagi kalau bukan spicy chicken mcdeluxe tue laa kann..pas tue bubur mcd tuk anak umi..nk beli eskrem tapi kami berdua selsema lak kann..so cancel eskrem..naik laa kami ke atas..tujuan utama nk bawak anak umi main gelongsor tue kann..skali naik2 xde lakk..anak umi terpusing-pusing carik mana gelongsor mcd tue..terpaksa laa umi kelentong cakap abang mcd tue bukak..dia nk bersihkan..dia belom pasang balik..hahaha..cian anak umi kena tipu..

Dah abis makan tue saja umi bawak jalan2 pi kedai2 sebab umi ingat nk pi beli kek kt kedai kek hujung tue..malas laa pulak nk bawak kete kann..so berjalan laa kami melalui kedai2 tue..yayang lakk macam pelik..siap dia boleh kata 'jauhnya car umi'..hahaha..bijak dia kann..masuk jek kat kedai tue kami pun tengok2 kek..rasa macam nk beli kek jek..tapi tunggu laa sampai hujung bulan..hujung bulan kang bday mak umi..skali harung jek beli kek time tue..tengok2 roti lakk xde hati nk beli..umi nk carik swiss roll sebenarnya..skali budak tue kata kul 6 ptg kang baru siap..sudahhh..last2 si yayang ni pi angkat kek marble kot yg bulat tue..umi pun amik jek laa kek tue..dah pi bayar tue kuar kami dari situ pi laa ke seven-e lakk..pas tue ke kedai anakku lakk..suka anak umi masuk dalam tue..sempat lagi dia susun bedak n shampoo ke apa ntah dalam kedai tue..sabo jek laa yayang nie..nk ngajak kuar dari situ punya payah..terpaksa guna psiko sikit laa kann..umi cakap kt dia nk pi carik car umi letak mana tadi ntah nie x jumpa..kuar jek dari anakku tue nk lintas jalan sebab umi park seberang sana..bila dah di dokong tue terus anak umi tunjuk..'tue car umi'..hahaha..kenal jugak dia kt car umi dia kann..cayalahh yayang..

Ok laa..tue saja cita kali nie..layan pics jek laa..amik yg ntah bila2 nie..hihihi..

Sunday, November 07, 2010

Dalam Pantang ke Melaka..


X sabar betul nk nunggu abis pantang nk pi berjalan..lama betul kann 44ari..tp kalau dah lepas rindu pulak nk berpantang kann..hihihi..umi berpantang ala-ala separa moden laa..orang bandar laa katakan..hihihi..

Actually umi ke melaka nie bukan bertujuan nk berjalan pun..pegi ke umah baru kakak umi jek sebab abah umi nk tolong beberapa benda kt umah kakak umi tue..so kami mula bertolak dalam lebih kurang kul 2.30pm..anak2 umi nie cam biasa laa dalam kete tido laa kan..si kakak tue baru masuk kete dah garuk2 kepala tandanya nk tido..heaven betul laaa..si adik lagi laa kan memang musim tido jek sekarang nie..sepanjang jalan diorg bantai tido..kami sampai umah baru kakak umi dalam kul 5 laa kot..

Sepanjang kt sana anak umi tue makk aihh..ligat giler..kakak umi tue lecturer uitm..dia tengah menanda ketas exam student dia..si kakak tue pun sibuk gak nk nolong..dia nk jugak kalkulator n pen merah macam auntie dia..layan laa auntie yekk..si adik pulak meragam petang tue..orang tua cakap bertukar cuaca kan..tapi malam tue aman sungguh..dia tido dengan nyenyaknyaa sampai esok pagi..si kakak kena tutup lampu semua gelap gelita baru dia tido..

Esoknya kami bekpes lontong n roti canai..mak umi lakk cuti masak ari nie..hehehe..beli aje lauk tengahari..petang tue mula laa keje abah umi..di tolong oleh cucu abah tue..then petang kakak umi beli rojak sebab kakak umi yg ke-2 n pak busu umi kata nk datang..lepak laa diorg sampai malam..n macam semalam kami tido dengan aman lagi malam tue..kakak pulak di ajak auntie dia tido sama malam tue..nk pulak dia woo..sampai laa umi cakap..sapa nk temankan umi tido kt luar tue..umi sorang2..pas tue buat2 nangis..terus dia datang balik kt umi..baring sebelah n pelok umi..adoiii..yayang yayang..

Pagi tadi lakk kami bekpes nasi goreng n tengahari lauk beli..lepas dah kenyang isi perot kami pun balik..kete agak banyak kt jalan tadi..cuti deepavali laa kan..sampai kluang jek mak ajak pi minum petang..pegi laa kami ke Kluang Railway sebentar mengalas perot..hihihi..

Itu je laa cita umi berjalan time dalam pantang..alaa ari nie umi dah 41 ari..kira cincai laa dah abis kann..hahahaha..daaaa..

Monday, November 01, 2010

Athirah Day-35




Umi pi bawak Athirah checkup tuk sebulan tadi kt klinik kesihatan kluang nie..misi yg datang umah tue letak appointment 1nov..so pegi laa kami ke klinik tadi beramai-ramai lagi..masuk jek dalam tue nurse tue cakap nk cek kuning terus pi belakang kt makmal..umi cakap nk inject sebulan nie..nurse tue trus suh umi duduk depan dia..then dia mintak umi kad..umi pun kasik laa kad yg diberi masa cek kuning tue..skali dia tanya umi balik nie aje kadnya..mana kad baby..ahh sudah..kad baby Athirah umi x bawak..umi ingat dia x perlukan tue..bengapnya umi kan..hahaha..nurse tu cakap perlu sebab nk tulis injection yg dah amik..adoiii..mamfus..terpaksa laa umi call abah umi yg baru nk carik parking kt luar tue..nk kena pi balik umah amik kad baby Athirah pulak..geleng kepala abah..umi diam jek laa sebab memang salah umi kan..nasib laa abah kata umah dekat ngan bandar..kalau x memang kena sound seround umi dalam kete tue..

Dah amik kad pi la balik umi kt klinik tue..umi bg laa buku baby tue kt nurse tadi..boleh pulak dia tanya kt umi macam nie jek kadnya..umi angguk laa..dalam hati cakap laa nk macam mana lagi pulak..dia tanya lagi bawak surat beranak x..umi geleng jek..banyak songeh pulak nurse nie..dia pun isi laa kad checkup gomen tue..bukan kad pun..kertas jek pun yg kena lipat2..isi punya isi ntah camne tercakap pasal injection Athirah nie laa kan..dalam buku tue tulis inject start masa 2 bulan..then dia cakap laa gomen n swata lain..umi cakap nk balik sana nanti lepas nie..umi cakap Qatar tapi dia x paham..dia ingat umi nk balik Shah Alam..so dia kata kalau balik sana nk sambung checkup kt gomen ke swasta..umi cakap swasta..dia kata kalau nk sambung kt swasta baik follow injection swasta jek..umi pun baru terpikir pulak..lepas nie continue inject Athirah kt Qatar kan..ntah camne pulak jenis imunisasi diorg kt sana..pening pening..call daddy kejap then daddy cakap xyah amik dulu..nanti dia tanya kawan dia yg dah ada kt sana tue..nurse tue cakap xpe laa..yg nie just cek je laa baby n ibunya..ok laa umi kata kann..then dia suh umi lak yg pi kt bahagian makmal tue..terkial-kial umi pi sana..sampai sana dia suh umi buang air then letak kt depan lab tue..dah tue suh pi buang balik lakk urine tue..hamik laa kan semua kena buat sendiri..hihihi..then masuk dalam tue kena amik darah pulak..cucuk laa kt jari umi nie..then misi tue tanya memang slalu kurang darah ek sebelom nie..haaa..terkejut umi..umi kata xde lak diorg cakap masa checkup dulu..then dia cakap kita buat lagi skali yek..adus..dah laa pedih kena cucuk tue..dia nk amik lagi laa pulak..cek lagi skali tue tengok bacaannya 10.1..misi cakap kurang sikit laa sebab patut point atas 11..dia suh umi makan benda2 yg tambah darah..

Sudah tue umi pegi balik kt kaunter depan tadi..then dia suh umi masuk terus kt bilik dalam tue..umi ingat terus nk pi timbang Athirah..skali misi tue suh pi tepi tue n bukak baju pampers dia..umi tanya balik..bukak semua ke..dia jawab umi ye bukak semua..aduss..pelik umi..pi laa terhegeh-hegeh umi ke tepi tue..nasib ada nurse muda tue datang dekat..dia laa tolong umi bukak semuanya..umi siap leh tanya nurse tuelagi..kalau dia kecing nie macam mana..dia cakap kt umi..xpe saya buat cepat2 nanti..

Nurse tue pun angkat laa Athirah pi timbang..umi dengar dia cakap 4.2kg..erkkk..naik 1.2kg anak umi nie dalam masa sebulan jek..pas tue dia ukur tinggi..umi tengok 55cm dah..pas tue ukur lilit kepala dah 38cm..then ukur lilit dada..lupa pulak umi bapa ntah tadi..masa kelam kabut nk pakaikan balik baju skali budak ticik nie kencing daa..abis napkin bedung dia..nasib kena baju sikit jek..umi xde lak bawak bekal baju lain..sementara tue umi pulak kena timbang berat n cek blood pressure..xyah laa nk mention kt sini kann yg umi punya..malu umi nanti..hihihi..

Lepas tue disuruh pulak masuk bilik kad merah..nurse tue pun tanya laa itu ini..pas tue cakap pasal injection tue..umi cakap umi akan ikot suami ke Qatar sebab suami keje kt sana..dia leh tanya umi balik..kt mana tue, India ke..erkkk..kt arab saudi umi cakap..sabo jek laa nurse nie tau..hihi..dia pun remarks laa kt kad Athirah tue yg imunisasi akan diambil kt Arab Saudi nanti..layan jek laa..lepas tue balik laa kami..simpan laa kad checkup Athirah tue buat kenangan yekk..hihihi

Petang tadi mak umi cakap tue laa mak kau nk cepat sangat pegi sana..tunggu laa sampai abis inject..kesian cucu nenek..umi pun jawab kt mak umi..mana boleh mak..lamanya nk tunggu..nie pun dah 4bulan dah nie..adoii..nie yg buat umi berat hati nie..

Layan laa pic Athirah semalam umi amik masa dokong dia sambil bawak jalan2 kt hall nie jek..dia leh bantai tido jugak kt bahu umi tue..nenek puchong cakap dah macam sin chan dah nie..hiihi..layannn..

Sunday, October 31, 2010

Pneumococcal & Rotavirus..


Buat kawan2 yg ingin tahu tentang penyakit nie..umi just taip balik apa dalam pamplet yekk..sedikit info untuk semua..

Pneumococcal
-ialah sekumpulan penyakit yg disebabkan oleh sejenis kuman bakteria yg dinamakan pneumokokus
-Ianya merupakan jangkitan serius yg melibatkan kanak2,lebih2 lagi yg berusia 2 tahun ke bawah
-Apakah penyakitnya :
-Jangkitan pada Radang Selaput Otak atau urat saraf tunjang (Meningitis) - boleh mengakibatkan kecacatan yg serius seperti kurang pendengaran, lumpuh, kerencatan akal dan maut - simptom : demam, keletihan, mengantuk atau kelalian, muntah2 dan kekejangan leher

-Jangkitan Darah (Bakteremia) - berlaku apabila kuman bakteria memasuki saluran darah mengakibatkan jangkitan darah. Ia boleh membawa kepada meningitis - simptom : demam, peningkatan kadar pernafasan dan anak meragam

-Jangkitan Paru-paru (Pneumonia) - simptom : batuk, kesesakan dada, kahak, demam dengan mengigil dan rasa sejuk

-Jangkitan Telinga Tengah, sebelah dalam gegendang telinga (Otitis Media) - simptom : sakit telinga, demam dan anak kerap menarik telinga

Boleh mengakibatkan :
-Kehilangan pendengaran
-Kerosakan otak
-Kecacatan yg kronik
-Lumpuh
-Kerencatan akal
-Gugup/sukar bertutur
-Maut

Kanak-kanak yg berisiko :
-kanak-kanak di bawah umur 5 tahun
-yg dihantar ke nursery
-kurang daya tahan kepada jangkitan
-pernah mengalami jangkitan pd telinga tengah
-terdedah pd asap rokok
-kanak-kanak yg berpenyakit kronik seperti diabetes, jantung, paru-paru, buah pinggang

Rotavirus
-adalah virus yg lumrah dan boleh mengakibatkan demam panas dan muntah2 dikalangan kanak-kanak
-yg berisiko = kanak2 berumur 3 hingga 24 bulan
-boleh menyebabkan dehidrasi (kehilangan air dr tubuh yg teruk)
-mengakibatkan kejutan, kegagalan buah pinggang atau kerosakan otak dan mungkin menyebabkan kehilangan nyawa

Simptom :
-cirit-birit yg berlanjutan sebanyak 20x sehari selama 3 minggu
-muntah2 yg berlanjutan sehingga 9 hari
-sakit atas kekejangan otot
-demam panas atau sawan
-kelesuan
-kering, sejuk badan
-sedikit/tiada air mata bila menangis
-mulut yg kering dan melekit
-mata yg cengkung dan fontanel yg tenggelam (kwsn lembut pd kepala bayi tempat tulang tengkorak yg belum rapat)
-kehausan keterlaluan

Bagaimana merebak :
-melalui faecal-oral (vrus merebak melalui najis ke mulut kanak-kanak lain)
-tangan, barang mainan dan objek sekitar yg tercemar
-pengambilan makanan dan minuman yg tercemar
-sentuhan pada permukaan yg tercemar

Rawatan untuk jangkitan rotavirus:
Tiada rawatan yg khusus untuk jangkitan ini

Cara mempercepatkan penyembuhan anak :
-mengelakkan kehilangan air dr tubuh adalah penting. Anak anda akan memerlukan sesaan air yg kerap walaupun selepas muntah. Rumusan minuman untuk hidrasi (ORS) boleh ditambah dalam air minuman anak anda
-jangan memberi anak anda makanan selepas dia muntah. Mulakan dengan memberi makanan yg lembut serta hambar
-jika anak anda enggan makan, berilah makanan sedikit demi sedikit dengan kadar yg kerap
-pastikan anak anda mendapat rehat yg secukupnya

Mengelakkan Jangkitan :
-tidak boleh dibasmi sepenuhnya. Langkah desinfeksi diambil untuk halaman bermain, barangan mainan, serta pencucian tangan biasa boleh dilakukan
-kanak-kanak boleh dilindungi secara berkesan dengan pemberian vaksinasi untuk jangkitan rotavirus

Sekian yek..diharap dapat memberi sedikit info untuk kawan-kawan..

Thursday, October 28, 2010

Pneumococcal..






2 hari lepas umi telah bawak kakak auni pi inject seperti yg di atas tue laa..dah lama sebenarnya umi bercita-cita nk inject yayang benda tue..tp kewangan tidak mengizinkan..hihi..kali nie dapat umi bawak dia sebab duit gaji umi x pakai buat duit minyak or bayar baby sitter kann..alhamdulillah..

Yayang kena inject kt klinik kanak-kanak yg dekat ngan umah mak umi nie..sempat jugak umi tanya kt doktor tue anak saya nie cukup susah nk makan nasi..asik makan benda2 remeh macam biskut la, koko krunch la, kerepek la, lempeng la, cekodok la..doktor tue sengih kt umi sambil tanya..susu dia minum x..umi jawab laa susu memang dia akan carik laa..doktor tue kata kita orang asean memang slalu pikir kena bagi makan nasi..tapi orang putih tue xde makan nasi pun..dia makan roti jek..so, as long as dia sihat n xde sakit pape so benda tue normal bagi kanak2..lega hati umi dengar..umi baru nk tanya doktor tue boleh ke nk bagi appeton tue..terus xjadik tanya..hihihi..

Sempat jugak anak umi ditimbang n ukur tinggi..masih sama 11kg jugak n tingginya sekarang dah 84cm..then dia kena baringkan kt atas tempat tue nk di inject..doktor tue bagi laa menan muzik2..umi dok sibuk suh yayang main benda tue..skali tup tup tengok dah tampal plaster tue..then yayang leh pandang doktor tue n uwekkk nk nangis..terus doktor tue pujuk dia dengan menan tue..n elok dia diam..then keluar laa kami menunggu..atuk kt luar sampai pelik..dia cakap xde dengar nangis pun..yayang pun apa lagi terus ajak atuk pi main kt bilik mainan kt klinik tue..nk ajak balik pun susah..

Bila balik tue umi dok risau kalau dia demam..malam tue badan dia agak2 dedar sikit..n umi bagi laa dia ubat demam sebelom tido tue..n alhamdulillah anak umi x demam..

Layan pic yayang yg baru kena gonting rambut depan dia oleh atuk..hihihi


Thursday, October 21, 2010

Athirah n Passport..










Yeahhh..alhamdulillah daddy dah confirm keje di Aljazeera tue..katanya 6bulan..tapi rezeki anak2 n usaha daddy sendri..2 bulan jek dah di confirmkan..dengar jer berita tue of coz laa umi dah meneriak2 suh daddy balik cepat kann..tapi bukan senang yekk nk balik..rupanya umi n anak2 kena buat visa jugak..tapi nasib bukan kami buat sendiri..AJE yg akan buatkan..so untuk melengkapkan visa itu perlu la kami ada passport kann..nasib baik laa umi n yayang dah ada passport sebab pi Bandung ari tue kann..alkisah ini adalah tuk adik Athirah auni nie ler..

Kalau ikotkan mana laa boleh nk kuar sana sini time pantang nie kann..tapi dahnya umi nie ditinggal sorg kt sini terpaksa la umi pi sendiri kann..kalau nk menunggu sampai umi habis pantang amat laa lambat laa kan..kang nk proses visa lagi..bila masa lak umi nk pi sana kan..so umi dengan selamber pun pi ler ajak mak abah nk buat passport Athirah..maka kami pun pi ler ari selasa lepas..saja umi xnk pi ari isnin sebab takut ramai org kalau datang ari tue..
Kami kuar dari umah ari selasa tue pun dah dekat kul 10..maklum laa anak dah 2 nie kann..dua orang nk kena make-up kan..terhegeh-hegeh laa umi nie kann..singgah lak pi amik duit dulu..rasanya dalam kul 10.25am kot kami sampai kt imigresen tue..sampai tue pi laa umi amik gambo Athirah dulu..ingat nk amik camne..rupa umi kena pegang dia..pegang leher dia buat gaya duduk..bayangkan laa budak berusia 23 hari nk dibuat gaya duduk..umi nie dah ler masih takut2 lagi nk pegang dia..rasa macam lembek lagi jek..kejap dia melentok sana..kejap lentok sini..tapi mata menten xnk bukak..kita dah gerakkan dia macam apa pun dia menten tido lagi jek..adik adikk..ntah bapa kali cina tue snap umi pun xtau..sambil menunggu dia nk print..umi pun pi laa masuk ke imigresen tue nk amik borang n nk tanya bapa keping fotostat yg diperlukan..dah dapat tue pi ler balik kt kedai cina tue..

Sampai2 tue tengok2 dah dapat gambonya..aikkk kejap giler..sebab kawan umi kata setengah jam kena tunggu..then umi sempat belikan donut sekeping tuk yayang..dia dah dok usha menan kt kedai cina tue..menan ntah pape tue kann..baik belikan kueh nenek kata..dah beli tue masuk laa kami ke dalam opis tue..umi pun pi laa isi borang dulu..satu borang tuk Athirah n satu tuk umi ler..cadangnya umi nk renew terus passport umi tue sebab ari tue umi amik 2 tahun jek..pi balik kt kaunter nk amik no giliran tue ada pulak askar sabahan yg dok menanya kt situ..beminit2 jugak laa sampai umi pi duduk balik..tengok cam lama sangat umi nunggu..so staf yg kaunter key-in borang tue terus panggil umi..sebab masa tue memang umi tengok xde orang pun..ada kitorg jek..

Bila kt kaunter tue umi pun serahkan laa segala docs Athirah plus umi punya yg nk renew tue..skali bila umi tanya rupanya kalau renew dia kira dari tarikh ari yg kita renew tue..rugi laa pulak sebab umi punya due date tue tahun 2012 nanti..dia kata paling banyak pun dia leh bagi extra 6bulan..so umi pun xjadik laa renew..tunggu balik Malaysia bulan 9 tahun depan kang ler baru renew passport umi..so kita setelkan passport Athirah saja laa kann..adik kt kaunter tue siap cakap baru sebulan lebih yek..umi pun buat pembetulan laa..belom lagi dik..baru 22 ari..dia angguk jek..dah siap taip menaip dia tue..dia bagi umi no giliran n then suh tunggu kaunter 7 kot panggil tuk bayaran..

Sementara menunggu no giliran umi dipanggil..sempat lagi laa dok amik2 gambo budak kecik umi 2 orang tue kann..buat pejabat tue macam kami yg punya sebab masa tue ada kami saja..macam orang jakun lakk amik2 gambo dalan pejabat imigresen..hahaha..lantak laa bebudak imigresen tue nk cakap apa..bukan umi nk datang lagi kt situ sok lusa kann..huhuhu..then x lama pas tue no dipanggil umi pun pi laa bayar RM150 tuk 5 tahun..then dia kata tunggu kaunter serahan panggil pulak..umi tanya mamat tue lama lagi ke..mamat tue cakap xler, kejap lagi jek..menunggu balik laa umi pas tue..x lama pas tue terus dapat passport Athirah..tengok gambo montok debob budak nie tergelak umi..so alhamdulillah setel sudah passport anak umi ini..

Layan laa pics passport Athirah dobob (kata mak long) n gambo2 kami kt imigresen tue..hihihi..

Tuesday, October 12, 2010

Kuning..





Umi mintak datang cek doktor ari isnin..ari ke-7 Athirah lahir sebab cadangnya umi nk balik kluang ari isnin tue..dah mintak mak n abah datang amik sebab umi nk bawak balik kete kesayangan umi tue..so set laa appointment untuk umi jumpa Dr Raja kul 10pg n Athirah jumpa Dr Priya kul 9.30pg..tapi ari khamis lepas tue dapat call dari Colombia Asia cakap Dr Priya ada operation pulak n free dalam kul 11.30pg cam tue..sudahhh..umi cakap yg umi nk balik kampung tengahari tue..umi xleh tunggu sampai kul 11.30pg..so umi mintak tukar Paed kepada Dr. Cheok..Paed masa auni dulu..nasib boleh n Dr Cheok free kul 10.30pg..

So sampai hospital pagi tue terus pi daftar n menunggu turn laa..anak umi nie cam biasa laa..punya laa x reti dok diam..aduhaii..selamber jek dia pi nk amik patung ultramen sorg budak laki nie..adoii..malu umi yayang oittt..masuk jumpa Dr Raja tue alhamdulillah semuanya ok..menunggu pulak tuk Athirah jumpa Dr Cheok..xlama sampai laa turn Athirah..masuk jek Dr Cheok cam biasa..macam dia cakap masa umi datang cek Auni dulu..'mummy ok ke, boleh jalan, nk wheel chair ke?..umi jawab ok jek..hihihi..Dr Cheok pun cek laa Athirah..dibukaknya baju Athirah n paling xnk dengar tue katanya Athirah macam ada kuning (jaundis) sikit..aduiii..Dr Cheok suruh diambil darah n kena tunggu dalam 15-20min untuk resultnya..so nenek pun bawak laa Athirah untuk di ambil darah..dulu auni pun kena jugak..lama jugak kami menunggu tuk dapat result..dah kebas bontot umi dok kt situ..hihii..

Akhirnya masuk semula kami ke bilik Dr Cheok..dia kata kuning Athirah kt border..result darah tue 241..kalau 260 memang terus dia suh admit..siap tanya umi lagi mummy ada makan jamu ke..sebab dia kata kebanyakkan kes baby jaundis sebab mummy dia makan jamu cepat sangat..umi jangankan jamu..ubat hospital bagi pun umi x makan..hahahaha..so Dr Cheok mintak Athirah datang semula esok sebab nk cek darah lagi..dia just nk make sure bacaan tue meningkat ke menurun..adoiii..umi cakap ler kt Dr Cheok yg umi nk balik kampung dah petang tue..umi cakap nanti umi pi cek kt kampung laa kuning Athirah tue..dia pun ok jek laa..nk wat gane kann..

Then esoknya pagi tue dah umi bangun lambat..setel semua dengan adik baby jek dah kul bapa..so nenek kata pi petang jek laa..petang tue dalam kul 2 lebih kami pun kuar laa pi ke Johor Maternity nk pi cek bacaan kuning Athirah..sampai jek depan klinik tue tengok2 waktu kliniknya dah tutup..ada pagi jek untuk ari selasa tue..sudahhh..mana lakk nk pi nie..last2 pi jek laa klinik kesihatan yg kt sebelah bomba tue..sampai2 jek tengok alamak ramainya orang...skali nurse tue tanya kt umi..nk cek kuning yek, terus pegi dalam tue kt makmal..umi pun pegi laa masuk dalam tue kt tempat yg dikatakan makmal tue..nurse tue tanya kad baby kt umi..umi cakap umi x penah pegi klinik gomen so xde kad..umi bagi kad Colombia Asia tue ler..then nurse tue buatkan kad untuk Athirah..umi disuruh duduk kejap..2 minit lepas tue umi dipanggil..Athirah kena amik darah lagi laa kt kaki..meraung kejap dia..then disuruh tunggu kejap untuk resultnya..xlama pas tue nurse tue bagi umi kad n suh umi pi kt bilik sebelah tue jek..umi sempat tengok baca kad tue..bacaan kuning athirah 10.4..umi tanya nurse tue patutnya bacaan kena bapa..nurse tue kata 9 or 8..


Staff nurse tue suh umi datang lg 2ari..so khamis tue kuar lagi laa umi terhegeh-hegeh pi kt klinik kesihatan tue lagi..kali nie xde orang..sekejap jek tunggu dapat resultnya bacaan 9.1..disuruh pulak umi datang ari isnin nanti..siap pesan lagi kalau katakan nampak kuning teruk terus bawak pi spital sebab klinik tue tutup weekend..ok laaa..


Isnin datang lagi laa umi kt situ..perghhh keje berjalan jek umi pantang kali nie..maklum laa suami xde..cucuk amik darah kali nie Athirah x nangis..dah banyak kali kena..dah imun kot..hehehe..bacaan kali nie 8.1 n alhamdulillah nurse kata xpayah datang dahh..so berakhir laa episod kuning adik Athirah n alhamdulillah sangat makin menurun n Athirah xde laa sampai kena tahan wad..


So layan laa gambo anak umi nie yg nie ekkk..


Saturday, October 02, 2010

Pengalaman Melahirkan Nur Sabrina Athirah..









Alhamdulillah..segala puji bagi ALLAH dan setinggi kurnia ke atasNYA..umi bersyukur sangat kerna telah selamat melahirkan zuriat ke-2 kami 2 minggu yg lalu..nampaknya blog umi dah bertambah story laa kann sebab nk cita pasal 2 orang anak..hihihi..sebelom nie umi x pernah cita pasal checkup baby nie..saja nk tunggu sampai dia lahir ke dunia baru umi akan cita..

Ok senang cita begini laa kann..last umi checkup sebelom due date umi adalah pada hari rabu 22sep..due date umi jatuh pada ari ahad 26sep..ari rabu pagi tue datang Dr Raja scan baby n cakap belom engage lagi nie..n dia jangkakan dalam masa seminggu lagi umi akan bersalin..umi ada tanya kalau boleh umi nk induce..sebab umi rasa dah x larat sangat nk bawak perot nie ke hulu hilir..dah gemok sangat laa maknanya tue kann...hihihiih..yapi Dr Raja x suggestkan..dia kata seminggu nie bersalin laa..dia suh umi datang lagi ari isnin (sehari lepas due date tue)..dia cakap isnin tue kalau dah bukak 3cm dia akan terus suh admit..tapi kalau belom bukak dia akan urut2 dulu then tengok 2,3ari biar sakit tue datang sendiri..umi pulang ari tue ngan perasaan hampa jugak..ingat dah boleh beranak dah..tapi dah doktor berpengalaman kata gitu..xkan nk melawan pulak kann..hihiihi..

Balik laa umah rileks2 lagi umi time tue..ari sabtu tue siap pi open house umah makcik hubby lagi..diorg semua takut jek tengok umi..balik tue mama cakap kt diorg nk pi ikea nie..Cik Idah siap kata 'ko jangan, terberanak kt ikea nnt camne..'..hahaha semua gelak time tue..ari sabtu tue xnk pulak kuar anak umi nie..kalau x sure sama bday ngan pak lang dia (adik umi)..menunggu pulak detik2 ari ahad..xde pun tanda2..

Sampai laa pagi ari isnin yg dijanjikan tue umi punya appointment ngan Dr Raja..suspen jek siap dah bawak beg nie kot kot laa nk kena admit terus kann..masuk tue jek Dr Raja pun seluk laa apa lagi kann..umi tengok jek muka dia..dia geleng..dia ckp mmm baru 1cm nie..then dia seluk lg dalam..dia kata buat s&s..apa ke benda ntah..dia ada sebut tapi umi buat xtau jek..rupanya jolok sampai ke kepala baby daaa..sakit tapi sabo jek laa kann..so Dr Raja kata balik then esok pagi datang kul 8.30am..terus masukkan dalam labour room..dah boleh beranak..umi masa tue cuak jugak dengar..dalam hati tue dup dap jugak..alamak esok ke aku beranak..selama nie nk cepat sangat tapi bila dah dengar gitu rasa seram sejuk pulak..Dr Raja kata umi boleh nk stay spital..tapi lama laa nk tunggu..dah nama lama tue kalau private ready jek laa ngan bayarannya kann..so xpe laa..umi pun kata balik dulu laa..

So balik laa umi ke rumah dengan perasaan debor debor jugak laa..menunggu saat nk masuk wad esoknya kann..rasa sakit perot pun umi leh takut nk eyakk..pas tue dup dap debor sebab rasa macam dah lupa macam mana sakitnya contraction nie..malam tue sempat lagi main ngan yayang..then bila yayang dah tido kul 11 tue..umi cuba2 nk tido gak tapi x boleh..xtau sebab takut ke apa..umi ada terasa macam sakit2 perot..tapi belom kerap laa..ada sms kt daddy cakap dah terasa sakit..daddy suh bgtau kt mama..tapi umi kata nanti dulu laa..sakitnya jarang2 lagi..takut false alarm jek malam2 buta nie kann..so umi biar lagi..nk dijadikkan hal pulak hp umi abis bateri..sebelom mati hp tue umi pi hafal dulu no hp mama..kang xkan nk jerit pulak panggil dari bawah kann..dah tue sampai laa ke pukul 1 lebih umi dah makin suspen..sebab sakitnya macam datang makin kerap..dalam hati ikotkan nk tahan jek dulu sebab mesti sakit 4,5 jam kann baru nk beranak..tapi dup dap jugak terpikir macam mana kalau otw pi spital nanti z sempat n terberanak dalam kete..pk punya pk..umi cakap xpe laa pi spital..at least kt sana ada nurse leh monitor kann..cepat ke lambat ke diorg ada jagakan..umi pun gagahkan diri pi bangun n pi call mama guna tepon umah kt bawah tue..masa tue rasanya kul 1.40pg laa kot..then mama kata cepat siap tukar baju..mak hana kena kejut tido kt bawah sebab kena jaga yayang tengah tido..n kami pun berangkat ke spital..

Sampai kt spital tue kosong jek suasana..ye laa kul 2 pagi kann..terus pi emergency kt depan pintu tue n cakap umi dah rasa sakit2..nurse tue tanya pulak dah bapa weeks x silap..umi cakap laa dah overdue..baru dia sibuk nk panggil staff nurse kot (baju kaler lain)..then staff nurse tue kata terus hantar ke labour room..maka umi pun ditolak dengan wheel chair naik ke atas..kt atas dah ada midwife yg menanti..n paling best umi dimasukkan ke dalam labour room yg sama masa beranakkan auni dulu..hihihi..

Bila dah masuk n tukar baju tue apa lagi..midwife tue seluk laa kann..kata dah bukak 4cm..haa..umi terkejut laa kann..auni dulu masa kuar tanda darah n pi spital bukak baru 3cm n x rasa sakit pape pun..yg nie 4cm dahh..perghhh...seriau jek pk nk beranak dah aku nie rupanya..so kompom laa kena admit terus kann..mama n ayah pun pi laa setelkan urusan admission umi tue..then nurse tue masukkan ubat montot tue n suh umi eyakk laa kannn..dah pi eyak tue dia seluk lagi..dia kata biasa dah kosong isi perot tue bukak lagi beso..skali dia kata dah 5cm pulak..mak aihh..cepat giler..

Then umi pun merasa laa sakit contraction yg amat sangat tue..sakitnya kejap2..kesian kt mama yg menemankan kt dalam labour room tue..umi suh mama tido dalam bilik yg dapat tue..mama pi kejap tapi cakap xleh tido..risaukan umi laa agaknya..ayah dah balik sebab si kecik umi tue kt umah n dah ready nk hantar mak hana kt sekolah..xlama pas tue alat yg cek contraction tue bunyik kuat lakk..nurse tue dah matikan n pasang balik pun macam semacam..siap panggil staff nurse sorang lagi..n umi dicek lagi dah bukak 6cm woo..then umi nampak nurse yg cek umi tue kuar n masuk balik dengan telefon kt tangan..dia call Dr Raja rupanya..n cakap pasal alat tue yg bunyik kuat lain macam..

Tak lama pas tue Dr Raja pun datang..dah datang tue apa lagi cek bukaan laa n terus pecahkan ketuban..masa tue kul bapa umi x ingat laa pulak..huhuhu..bila cek bukaan tue kata dah 8cm..haaa..umi dah menggelupur sakit laa masa tue..n Dr Raja cakap kt mama lagi sejam bersalin laa umi nie..kena pasang drip jugak n kena masuk ubat nk cepatkan beranak kot..skali x lama pas tue umi dah rasa cam nk meneran..nurse kata jangan dulu..dia cek kata kepala baby lum turun lagi..then bila sakit lagi umi rasa cam baby nk kuar dah..apa lagi kelam kabut laa nurse 2 orang tue siapkan apa yg patut n panggil Dr Raja..siap jek dia pasang tempat kaki tue umi dah rasa nk push..then x silap umi 4x push rasanya kuarlaa anak umi tue..

Kebetulan lakk daddy call mama masa umi tengah sakit nk meneran tue..so mama letak laa hp kt depan pintu labour room tue n daddy pun dengar laa umi menjerit time beranak tue..huhuhu..masa tue umi menjerit 'sakitnyaa doktor..'n xleh lupa bila baby kuar umi rasa badan nk terputus dua..umi rasa lembek sangat n umi x rasa lega pun macam masa auni kuar dulu..umi tengok baby pun tengok macam tue jek tanpa ada perasaan..umi sempat tanya nurse baby apa jek..nurse kata nanti kejap dia tunjuk..masa tue terus dalam kepala otak umi nie kata umi xnk beranak dah..n umi leh meleleh air mata lagi lak tue..ingat lagi Dr Raja kata kenapa nk nangis, baby dah keluar dah tue'..huhuhu..
So lahirlaa anak umi nie yg kami namakan Nur Sabrina Athirah pada 28 Sep 2010..cantik gak nombor tue sebab ada 8, 9 n 10 kann..hihihi..lahirnya tepat jam 5.44 pagi..azan subuh pagi tue jam 5.46am..timing dia lahir laa tue..n seberat 3.0kg..(masa last checkup Dr Raja kata 3.2kg)..kuar betul2 3.0kg lakk..
Makna nama anak umi nie :
Nur = Cahaya
Sabrina = yg penyabar
Athirah = yg mulia, yg utama

*serius sangat umi kata beranak kali nie sakit sangat..walaupun tempoh sakit contraction tue xlama..tapi sakit masa mengeluarkan tue buat umi serik sangat..umi rasa x nk beranak lagi laa..tapi xkan laa umi xde anak hero kann..siapa nk kawan daddy nanti..tapi memang umi cakap ngan daddy memang tunggu lagi 4,5 tahun laa tuk pegnen semula lepas nie..huhuhu..

Umi cita lebih kurang jek laa ekk..just jadikkan pengalaman tuk kawan2 yg belom pernah melahirkan..umi simpan draft nie dari Athirah 5 hari lagi..kt atas nie umi letak sikit gambo anak umi yg baru nie ekk..xdan nk sambung cita sampai laa Athirah dah 14ari.so lebih kurang jek laa ekk..hehehe..

Wednesday, September 22, 2010

Yayang Becokkkk..





Alhamdulillah dah banyak vocab anak umi sekarang nie..dia pun x bapa pelat..kebanyakkan words yg dia sebut tue memang sibijik sebutir laa kann..cumanya macam umi pernah mention sebelom nie dia xleh sebut huruf 'l' kt belakang..dia akan gantikan dengan huruf 'n' kt sebutan tue..hihihi..

Umi nk cita 2 kejadian yg mengejutkan umi baru2 nie..

Kejadian 1 : Umi bagi dia main ball-pen umi pakai kt opis tue..abis laa dia dok conteng buku opis umi..xkisah laa kann..bukan umi nk keje lagi dah kann..hahahaha..sambil conteng buku..dia conteng skali tubuh badan dia..n paling tensi tuedia conteng skali alas cadar nenek kt dalam bilik tue..adoyaiiii...bukan tue jekk..alas meja nenek kt luar nie pun dah kena sket contengan dia..alasan dia 'nenek x marah pun'..huhuhu..sabo jek laa..ok berbalik pada cita sebenar yg umi nk story kt sini..ntah bapa malam ari tue dia dah pandai lak bukak ball-pen tue..tinggal laa sebatang isi pen tue jek..kejadian yg mengejutkan umi nie bila dia mintak kt umi hphone umi n then dia gunakan batang ink ball-pen tue n conteng2 kt skrin hp umi tue..rupanya dia ingat hp umi tue macam hp daddy daaa yg pakai stick tue..pas tue siap godeh kiri kanan hp umi tue nk carik tempat nk letak stick tue..aduhhh yayang yayang..comel sungguh tengok dia baut camtue..rindu kt daddy laa tue ekk..hihihi

Kejadian 2 : Berlaku pagi tadi bila umi kejut yayag sebab yayang kena ikot umi pi checkup doktor..macam biasa laa dia memang cukup senang nk dikejut..nk tdokan fuhhh..berpeluh jugak umi nk tdokan dia kalau bukan time dia nk tdo..hihihi..masa kejut tue umi cakap laa kt dia suh dia bangun sebab dia nk ikot umi pi jumpa doktor..bukak mata dah menggeliat sikit2 tue skali dia terbatuk..x sure terbatuk ke buat2 batuk..then dia leh kata lakk dia nk cakap ngan doktor yg dia batuk..nanti doktor bagi dia ubat..hihihi..yayang yayang..

Masa kt hospital tue yayang ikot umipi timbang berat n amik blood pressure..ikot masuk jugak dalam bilik Dr. Raja tue..tapi cam biasa laa dia tue blur laa kan kt tempat yg dia x penah pegi..dia tengok jek sekeliling bilik doktor tue..n tengok jugak laa sikit2 apa yg doktor buat kt umi..dan bila nk pulang tue..yek yek jek doktor babai kt dia..dia buat2 blur pulak..

Sampai kt umah tue dia main2 ngan pak yang dia tue..sampai laa nenek pi amik surat kt letter box luar..then ada kad pamplet tuk daddy..pamplet dari bank tue..bagi laa kt yayang main..tengah duduk2 tue skali yayang balut tangan umi dengan kad pamplet tue..then dia cakap 'tunggu kejap ek'..umi terdiam jek terpk..apesal yayang nie..dia dok pegang tangan umi yg berbalut dengan kad tue ler..skali umi terpk..dia nk amik blood pressure umi daaa..masya-allah geliganya otak anak umi..dia baru tengok kejadian tue skali jek dia dah boleh ingat smpai ke petang..lepas tue abis laa atuk, nenek, pak yang n sudah pasti umi jadik mangsa dia kena cek blood pressure..sampai laa atuk teringat nk cek jugak..so atuk suruh kuarkan alat cek tue..masa nenek cekkan atuk punya..yayang pi amik manual book alat tue..yg ada gambo alat tue..dia balut tangan umi n dia tekan kt gambo tue kononnya dia nk start menge'cek' umi..huhuhu..yayang yayang umi yg bijak nie..

Harap nanti boleh laa dia jadik kakak yg baik n contoh tuk adik2 dia..aminnnn..lupa pulak..dia suka bangat ngan iklan fernleaf yg nyanyi lagu Ibu,Kaulah Ratu Hatiku..dengan gaya2 dengan sengih2 sumbing dia tue klako umi tengok..tapi dia pandai nyanyi 'umi, kaulah .. hatiku'..ratunya hilang..dia xreti nk sebut lagi..jadik laa dari x pandai sebut pape kann..hihihi

Layan pic umi amik malam tadi..saja xde keje..hihihi..

Sunday, September 19, 2010

4 Rumah..













Cita berlaku pada Hari Malaysia yg lalu..hihihi..bukan cita apa pun..cita kami anak beranak pi beraya laaa apa lagi kann..kebetulan pak yang xkeje masa ari msia tue..so dia telah menjadik driver tuk kami pi beraya kt 4 destinasi..nasib ada pak yang kann..ada laa dapat kami berjalan raya..hihihi..

Langkah pertama kami bermula lepas makan lunch..hala tuju destinasi pertama kami ialah ke rumah Mak Long di Sentul Pasar..umi pernah ke sini dulu masa kenduri kawin anak mak long yg mana ntah..dah kwin ke belom ntah masa tue pun dah lupa..anak umi tue selamat tido masa dalam kete..pantang masuk kete mesti dia nk tido..sabo jek laa..sampai jek kt umah mak long dia bangun..mak long tengah prepare nk gorengkan mihun tuk kitorg..anak Kak Ita sepupu hubby ada temankan mak long kt umah masa tue..so sementara menunggu mak long goreng mihun..anak umi ini telah membuat umah nenek long ini seperti umah dia sendiri..dia pi main telepon umah nenek long yg kt tangga..pas tue siap pi naik umah atas nenek long tue..n paling x tahan dia pi mintak kot roti gardenia kt kakak fatin..umi tengok2 jek dah ada roti tue kt tangan dia..pas tue ngaku dia punya pulakk..adehh laa yayang..sabo jek laa umi gini..kami pun menjamu selera mihun n kueh raya yg ada..then x lama tue kami gerak pulak nk ke destinasi seterusnya..

Iaitu nk melawat nenek PJ yg tinggal dengan umi kt area Bukit Jelutong..umi x sure nama tempat tue..tp yg umi tau dekat ngan restoran Big Plate yg daddy pernah bawak dulu..kami sampai tue semua tengah landing2..maklum laa petang2 ari kann..mengacau jek kami kann..hihihi..kebetulan umi pun dah prepare mihun jugak ready tuk sesapa yg nk datang time cuti2 nie kot..hihihi..so kami pun melantak lagi laa kt umah umi tue..then masa nk pi tukar pampers anak umi nie..dia pi bukak lakk paip shower tue..abis basah sikit baju dia n umi..yayang yayang..

Lepas umah umi kami ke umah sedara muar ayah pulak..di Seksyen 11 Shah Alam..tapi kami agak sesat masa tue sebab pak su auni salah taip alamat daa..pusing mau 3,4x jugak laa x jumpa2..akhirnya mama call balik sedara ayah tue n baru laa jumpa..rumah nie tengah di renovatenk besokan lagi..so keadaan agak bersepah dengan habuk sebab time kami datang tue diorg nk buat wiring baru..anak umi lakk tido dari dalam kete smpai laa kami sembang2 tue dia masih lagi tdo..xlama pas tue masa auntie tue hidang air n suh makan kueh raya..pandai pulak dia bangun..pandai lakk tue nk makan kueh raya..hihihi..

Abis sembang kt situ kami gerak pulak ke umah besan pil..time tue dah kul 6.30pm dah..tp sebab sebelom tue dah call cakap nk datang kan..x sdap pulak kalau x singgah..so kami teruskan jugak misi menghabiskan rumah terakhir nie..kami sampai tue dihidangkan pulak dengan nasi impit n nasi tomato..perghhh..memang kenyang giler laa seharian nie..makan jek kejenyaa..

Tue laa cita raya auni..kira nie umah ke-3 hingga ke-6 laa yg auni beraya tahun nie..hihihi..

Layan pics anak umi kt atas tue yekk..daaaa..

Saturday, September 18, 2010

Kak Ram..


Boring lakk xde entry baru kann pasal raya..xde mood nk menaip blog..ditambah cam xde cita best jek nk cita..cita biasa2 jek nie pun..berlaku masa ari isnin lepas..planning umi nk pi beraya ngan 2org bespren umi kt kluang nun..skalinya dua2 pun ada jek halnya..xleh nk salahkan jugak..dah nama pun raya kan..orang pun sibuk nk beraya dengan sedara-mara kann..so planning tue cancel..mak umi pun ajak laa umi pi umah Kak Ram..kak ram nie sebenarnya anak jiran sebelah umah mak umi dulu..dia nie la yg masa anak dara jaga umi..umi yg x tau malu pun slalu laa bertandang kt umah mak kak ram yg kami panggil mami tue..sampai x nk balik wooo..hihihi dahsyat kann..dijadikkan cerita kak ram nie pernah koma masa mengandungkan anak dia yg bongsu 18tahun yg lalu..katanya masa pegnen tue dia demam batuk..dia makan ubat batuk tapi x baik2..pegi jumpa doktor lagi n doktor bagi ubat yg power sikit..lepas makan ubat tue dia kena kancing gigi..sampai laa membawa ke koma n dia melahirkan anak dalam keadaan koma..selepas tue alhamdulillah dia sedar tapi x pulih macam asal..badan dia mati sebelah n cakap pun kita x bapa nk paham..tue dulu laa..sekarang alhamdulillah nampak dah ok..dah 18 tahun berlalu kann..anak yg dilahirkan tue pun dah bujang trang tang tang..hihihi..

Ok..mak umi cakap kak ram nie nk sangat tengok anak umi..banyak kali mak pi umah dia..asik tanya pasal umi jek..so bila free nie pi jek laa kann..sampai kt umah kak ram tue anak umi nie tido..dia amikkan bantal n dengan syoknya budak ticik nie menyambung tido dia..kitorg pun bersembang jek laa apa lagi kann..xlama pas tue bangun laa pulak budak nie..celik jek mata yayang..abang samad, suami kepada kak ram nie terus bersuara..'sebijik muka kau mona masa kecik2 dulu'..huhuhu..kak ram tue terus angguk2 iyekan cakap suami dia..yayang yg baru bangun nie blur2 lakk kt umah sapa dia nie..hihihi..umi pun malu2 laa kan bila diorg cakap gitu..terasa cam malu pulak sebab diorg ler yg umi ikot pi mana2..siap leh ikot balik klantan kampung diorg masa baya2 cam auni nie laa..dari lahir smpai laa umi tadika 6 tahun diorg jaga..sebab lepas tue mak umi pindah umah..mami pun dah tiada kt dunia nie lagi..dah abis borak2 tue kami pun balik laa..

Balik tue umi hantar mak n abah umi balik then umi pi umah cikgu umi..saja jek dah alang2 keluar kan..samapai2 jek cikgu umi tue dah tanya mana suami..puas gakk nk menjawab kan bila orang tanya gini..hihi..anak umi pulak bukan main aktif pulak kt umah cikgu umi tue..dengan selamber jek dia pi dapur..pas tue main angkat main susun gelas..aduh pening kepala umi wooo..dapat sembang lebih kurang umi pun angkat bontot balik laa..

Sebelom balik tue sempat gak bawak anak umi nie main kt Mcd..suka dia..maklum laa dari ari rabu kami balik kluang xde kuar umah..umi yg tua nie pun boring apatah lagi dia yg budak kann..hihihi..main punya main skali dengan makan fries n eskrem skali tetiba tue dia nangis..berlari ke umi sambil nangis sambil bawak shoes dia..sampai kt umi dia cakap 'abang tolak'..huhuhu..sian anak umi tue..dah macam tue umi pun cakap jom kita balik..terus dia nk balik..nasib baik..kalau x mau berpeluh nk pujuk dia nk balik..

So layan cita jek laa ekkk..xde pic sebab hp umi kong lakk masa nk kuar tue..saja jek tau..nk mintak phone baru ke tue ekk kot..huhuhu

Saturday, September 11, 2010

Salam Aidilfitri 2010..




Hari ini sudah hari raya yg ke-2 yekkk..kejapnyaa masa berlalu..alhamdulillah mak buyung 38wks nie selamat menghabiskan sebulan berpuasa di bulan ramadhan..walaupun abis minyak kapak sebotol..kalau bau tue memang bau minyak kapak jek laa..ada laa dalam 5,6ari jugak muntah di pagi2 hari..tp muntah x sengaja kann..so umi still gigihkan diri berpuasa sampai petang..anak umi pulak alhamdulillah dia paham yg kami dewasa ini berpuasa n x leh makan n minum sampai laa dengar azan..dia dengar azan asar pun dia kata 'dah ajan, boleh makan..'hihihi..lantak laa kann janji budak berumur 2 tahun itu sudah paham sikit about pucheeee (sebutan dia)..hihihi..daddy pulak telah menjanjikan umi reward kalau umi puasa penuh sebulan ramadhan nie..huhuhu..rasa macam budak kecik jek pulak kann suka dapat duit dari mak ayah kalau puasa penuh..haahaa tapi lantak laa kann..suami i sukati i laa kann..hihihi..daddy offer hadiah lain..tapi umi mintak tukar yg lain..so nantikan laa entry hadiah puchee umi tue ekkk..xtau lagi samada umi beli dulu di sini or tunggu daddy balik nanti beli sama2..tengok tahap kesabaran umi tue nanti..hihihi..

OK laa..bercerita pasal raya kali ini..of coz laa umi beraya bersama auni n baby jek tanpa daddy di sini kann..kami balik kampung ari rabu tue..sebab kecoh2 semua takut raya jatuh ari khamis kann..abah umi gigih naik bas dari kluang sebab kena amik anak kesayangan dia nie kann..sampai sini jek umi amik abah umi kt bukit jalil..pi balik umah umi kt berjaya park kejap sebab nk hangkut barang..then gerak laa kami balik ke kampung..plan kami terus balik ke kampung nenek umi kt yong peng sebab mak n kakak2 umi dah balik kampung..prepare takut khamis dah raya kann..

Kami smpai kt umah nenek dalam lebih kurang kul 4 lebih..yg paling tensennya tue sampai kampung jek busu umi n akak umi cakap broadband semua xleh dapat kt situ..alamak..ceruk sangat ke umah nenek umi tue..tensen giler..baru ingat nk berskype ngan daddy malam n pagi raya kannn..skali x dapat pulak..terpaksa laa kami ber'sms' sahaja sepanjang 2ari nie..

So terus aje laa cita pasal pagi raya yekkk..malam raya kul 12 tue dah siap2 sms daddy mintak ampun n maaf..sejuk hati dengar bila daddy cakap dia sentiasa maafkan umi selama nie..huaaa..terus laa meleleh ayaq mata kann..huhuhu..yayang pulak meragam malam tue..puas pujuk..dekat sejam dia nangis..rupanya dia sakit perot kot..sebab bila umi sapu minyak dia mintak milk lagi then dia titon..jahil betul umi dia nie..dah sejam nangis baru perasan dia sakit perot..huhuhu..sowii ekk cayang..umi xtawuuu..

Bangun tue kami mandi sunat hari raya then makan sikit sambil menunggu kaum lelaki balik dari solat raya..kt kampung nenek umi nie memang xde pompuan yg pegi solat raya..pelik kannn..so selama nie umi lum penah lagi solat raya laa..next year lagi laa xleh sebab dah ada anak 2..ntah bila dapat merasa kann..hihihi..ujan turun agak lebat jugak pagi raya tue..umi lakk sempat call daddy pagi tue..sempat gak laa nangis lagi seround..sedih kannn suami xde kt sisi time raya..lagi laa pulak bila sampa time salam raya dengan semua..aduhhh..syahdu giler meleleh2 ayaq mata..

Sudah tue diorg semua pi beraya umah nenek2 sedara umi kt keliling tue..umi x dapat lakk nk ikot macam tahun sebelom nie sebab ujan daaa..so kami layan tengok tv jek laa pagi tue..yayang pulak x ckup tido..kul 11 lebih tue dia leh bantai tido lakk kt depan tv dalam pada semua orang tengah bising2 tengok tv..layankan jek laa..tengahari tue kami gerak balik ke kluang..

Bila dah smpai kluang tue harus harus laa sms daddy kann cakap ngan daddy yg kita dah boleh ber'skype' n petang tue dapat laa layan skype ngan daddy lepas geram bapa ari xdpat tengok muka kann..hihihi..

So tue jek laa cita raya kami tahun nie..tahun depan harus lebih sunyi kot sebab maybe kami beraya di perantauan..huaaaa..layan jek laa sikit pics anak umi nie..umi of coz xyah masuk korum laa kann..baju raya pun xde..hihihihi..layannnn..


Selamat Hari Raya dari yayang yekk..

Monday, August 30, 2010

Gambo2 Hadiah Yayang..

























Entry khas sebab malas nk update entry sebelom nie..so nie ler hadiah bday yayang yg ke2 yang umi belikan untuk dia..anak2 lain semua dah ada benda alah nie kann..umi jek baru terhegeh-hegeh belikan yayang..actually dah lama umi aim nk belikan tuk dia..yer laa anak pompuan hanya jiwa pompuan jek yg tahu kann..umi kecik2 dulu mana ada merasa menan camnie..so nk laa anak kita dapat main..tapi paham2 jek laa jiwa lelaki daddy tue..bila umi tunjuk dia buat xtau jek..so last2 dengan nekadnya umi belikan jugak benda alah nie tuk yayang..hihihi..

Yayang xtau laa umi dia excited ke x..kadang2 dia main betul2..kadang2 sepah jek lebih dari main..konpius umi..xpe laa..janji yayang sihat..umi beli nie masa bday yayang ari tue laa..nekad jek pi sunway pyramid sorang2..parking tue siap amik gambo lagi takut sesat..turun kt level mana pun siap amik gambo lagi..mula2 pi jusco..tengok xde lakk menan yg macam nie..terhegeh-hegeh laa umi pi tengok plan kedai2 tue n carik mana toy r us..hihihi..pas tue kejap2 benti duduk..rasa dah x larat sangat nk jalan tau x..tapi gagahkan jugak laa untuk anak tersayang..ikot hati nk jek buka puasa..tapi sayang pulak..nk sangat puasa cukup tahun nie..so jalan duduk..jalan duduk jek laa keje umi..dahn pi toy r us tue malas nk pi jalan lagi..sambar jek apa yg ada di situ..
Balik dari pyramid tue umi pi singgah King's..nk belikan kek tuk yayang laa kann..tengok punya tengok tentulah idaman hati tue kek coklat..tapi umi dok pk kek coklat nie cepat muak..dah laa time bulan puasa sekarang nie..mau berzaman-zaman kek tue kt dalam peti ais..then umi tanya kt budak jaga tue xde ke kek yg x manis..budak tue kata dia suggest pandan layer nie laa sebab selang-seli kek n agar2..dengar macam tue teringat lakk sejak bulan puasa nie anak umi suka lakk makan agar2..siap pandai mintak lagi tue..so apa lagi..umi pun amik laa yg tue..bab tulis kt atas tue umi x perasan pun budak tue tulis atas plastik..ingatkan biasa laa dia tulis atas kek..umi pun xde pi tengok..sabo jek laa bila bukak tue tengok gitu..xpe laa..dah selamat pun 3/4 kek tue masuk dalam perot nie..tinggal lagi suku jek ada dalam peti ais..buka nie terasa nk makan kek tue laa pulak..hihihi..

So layan laa pics2 itu yekk..

Wednesday, August 25, 2010

Selamat Hari Lahir, Yayang..


Alhamdulillah, hari ini genap laa anak umi sayang itu berusia 2 tahun..sekejap jek masa berlalu kann diam x diam sudah 2 tahun rupanya anak umi nie..dah nk jadik kakak pun x lama lagi..di kala ini yayang di bawa oleh atuk n nenek ke IOI..suka laa dia tue dapat berjalan kann..amboiii..

Pada mulanya umi tidak bercadang nk celebrate bday yayang..mayb sebab daddy xde kt sini n umi xde mood nk celebrate..even bday umi pun umi buat xtau jek..tapi daddy auni beriya-iya suh umi celebrate..at least belikan kek n tiup lilin..dia cakap kesian kt anak dia nie..dah laa daddy xde kt sini nk celebrate sama..so umi kena laa belikan yayang kek yekkk..semalam petang balik keje cadangnya nk tempah kek eskrem..skali kata kek eskrem sekilo jek yg boleh..setengah kilo xleh..sudahhh..sapa nk makan banyak2 sampai sekilo tue kann..so akhirnya umi kata esok jek laa umi beli kek apa yg ada kt situ..

Bangun sahur pagi tadi daddy call n wish happy bday tuk yayang..daddy nyanyikan jugak lagu bday tuk dia..punya laa dia tersenyum simpul..suka laa tue..hihihi..

Hari nie umi keje pagi..so balik tengahari nie umi nk kuar pi belikan yayang hadiah..nie pun daddy punya pasal..beriya suh belikan even umi kata tangguh nanti lepas umi pantang..dah daddy beriya sangat..nanti jangan lupa bank-in kan duit umi claim hadiah yayang nie ekk bang..hahahaha..

Ok laa..untuk anak umi sayang nie..Selamat Hari Lahir yg ke-2 yek sayang..semoga anak umi membesar jadik anak yg baik, yg solehah, yg mendengar kata..kakak yg rajin tolong umi yekk sayang..walaupun yayang akan ada adik x lama lagi..tapi kasih sayang umi pada yayang xkan berkurang tau..umi tetap sayang yayang macam selama nie..yayang tetap jadik no 1 di hati umi..sebab yayang adalah yg pertama jadik lambang cinta umi n daddy..umi n daddy sayang yayang sangat2 tauu..

Dah 2 malam yayang demam..hari nie harap yayang dah sembuh yekk..kita nk tiup lilin malam nanti..xmo laa demam2 ekk sayang..pic umi update esok ekkk..daaaa

Monday, August 23, 2010

Menghantar Pak Bucu..



Baru 2 minggu lepas air mata umi berjujuran kt KLIA nun sebab menghantar daddy ke Qatar..kali nie berjujuran lagi sebab menghantar adik bongsu umi lakk yg pi sambung study kt US..dia student under JPA yg study 2 tahun di sini n 3 tahun tuk degree sambung di US..dalam adik beradik umi dia nie kira pandai laa..dari upsr, pmr n spm semua skor giler laa kann..dah nama budak nerd kaki study kann..memang laa gitu..hihihi..n x lupa jugak paling manja sebab dia bongsu n sebab kakak2 n abang dia semua dah keje..


Umi dipahamkan dari batch adik umi kt Intec kt sini 28 orang telah memilih Stevan Institut apa ntah nama U tue dia New Jersey, New York..masa menghantar daddy ari tue 24 orang yg lain dah dapat student visa dari US embassy..4 orang termasuk adik umi nie yg tertinggal lagi n peliknya 4 orang nie semuanya bin Abdullah..ntah apa yg anti sangat kann nk check lebih2..tunggu punya tunggu akhirnya 18hb ari tue adik umi sms cakap student visa dia dah siap n flight dia kompom 23hb iaitu ari nie laa kannn..


Sepatutnya flight gerak kul 3.15pm..adik umi nie kena berada kt KLIA jam 9am..seperti yg diarahkan oleh JPA laa..umi xde laa nk datang cepat kann sebab paham2 jek laa dengan yayang umi yg aktif itu.sapa nk jaga dari pagi smpai petang kt KLIA nun..so cadangnya kul 12 lebih la baru nk gerak dr umah mil nie..pagi nie kebetulan kul 9 dah bangun..landing2 lagi then 9.30am pi laa bawak yayang mandi..kuar dari bilik ari tengok sms dari adik umi..dia kata kul 11.30am diorg dah kena masuk kt balai berlepas tue..ahhh sudah..dah laa pil umi kuar pi bayar bil..cepat2 umi call mama n terpaksa laa mama patah balik..kelam kabut tue kul 10am kami gerak dr umah..nasib tiba di sana lagi 10min kul 11am gitu..


Tengok2 adik umi dah siap ber'blazer' lagi..siap ada bagi pin student msia n 1 msia lagi..ramai jugak yg lain2 pakai gitu..pi dah pukul 11.30am tue mula laa diorg dipanggil suh bergerak kt balai pelepasan..kt sana berkumpul lagi..ntah apa yg diorg cakap mana laa kita tahu kann..then katanya kul 12pm kena masuk dah kt dalam tue..


N macam biasa laa kann pasti sedih melepaskan seseorang yg kita sayang pergi jauh dari kita..maka sesi salam menyalam tue penuh dengan air mata laa kann..mana dan nk amik gmbo dah masa tue..paling sedih of coz laa mak abah umi kann melepaskan anak kesayangan diorg..lepas nie turn umi lakk..aduhhh..x sanggup rasanyaa nk hadapi saat itu..


So untuk adik umi sayang..blaja rajin2 kt sana nanti..jangan nk enjoy jek smpai lupa diri..lupa study..solat jangan tinggal yekk..pandai2 bawak diri kt tempat orang..3 tahun jek kt sana ekkk..pas tue balik sini berkhidmat tuk negara..huhuhu..


Ada rezeki lebih nanti ana datang holiday kt sana ekk..huhuhu..insya-allah..


Saturday, August 21, 2010

Salam Ramadhan..



Hihihihi..ramadhan dah ari ke-10 dah ekk..umi baru nk create entry salam ramadhan..hihihi..boleh aje laa kann..apa salahnyaa kan..xde nk cita apa pun..ramadhan macam biasa jek..cuma kali ini tidak di sisi suami tercinta macam ramadhan 3 tahun lepas nie..walaupun tidak bersama suami tercinta tapi umi bersama ngan famili in-law yg menjaga umi sepanjang ketiadaan daddy nie..amat bersyukur sangat2 sebab banyak benor yg mil umi bantu..banyak sesangat laa kann smpai malu nk sebut..hihihi..terutama makan sahur n berbuka laa kann..cuba kalau umi berseorangan di kala ini..harus laa makanan dari bazar ramadhan menjadik peneman umi kann..hihihi..



N alhamdulillah sehingga ke hari ini umi masih dapat berpuasa penuh dalam keadaan berbadan dua yg berusia 35weeks nie..ada jek kawan2 umi yg sarat time puasa n diorg leh jek puasa penuh..so kenapa tidak umi kann..kawan2 tolong doakan kesejahteraan umi supaya umi dapat berpuasa penuh sehingga akhir ramadhan yekkk..



Checkup umi ari isnin lepas menunjukkan penurunan berat badan hampir 2kg..of coz laa umi senyum simpul kann sebab suka kurang sikit seksa nk kuruskan badan nanti..tp bila time part scan dengan Dr Raja..erkkk baby di dalam perut umi nie dah 2.5kg..2mggu lepas baru 1.9kg..nie camne umi dia turun berat..dia lakk yg naik berat nie..bersyukur pada Allah kerana baby sihat..cuma sayang jangan naik berat sangat ekkk..kang umi x larat nk push..huhu..ditambah lakk dengan dia pi dok melintang kt perot umi nie..Dr. Raja pulak pi kata xpe saya pusing kejap nk tengok keadaan dia..umi sampai kerut2 muka bila Dr. Raja pi pusingkan baby tue nk kepalanya ke bawah..aduhhh..harap2 lepas nie adik pusing yekk..umi kalau boleh x nk kena ceaser sayang..tolong umi ekk sayang..Dr.Raja kata dia akan pusing balik sebab baru 34weeks..nanti 2mggu lagi kita tengok camne keadaan baby lagi..doakan umi jugak untuk ini yekk kawan2..



pssst:tahun nie x dapat laa umi nk berbuka buffet ramadhan macam sebelom2 nie..sapa nk bawak umi kann..huhuhu..layan jke laa..tahun depan harus tuntut kt daddy nie..ingat yekk bang..hihihi..

Thursday, August 19, 2010

Rindu Daddy..

Landing2 malam tadi dalam pada menunggu waktu nk menidurkan yayang..umi main kolish kolish ngan yayang guna magnetic board dia tue laa..pk punya pk apa laa yg umi nk kolish tuk dia..skali terpk nk kolish aeroplane..suka dia wooo..bila umi cakap nie aeroplan dia pun sebut plane..cakap 'daddy naik plane'..bila dia cakap gitu umi pun lukis laa 1 dot kt tingkap plane tue n umi kata kt yayang 'daddy duduk kt sini naik aeroplane, zusss terbang..'lagi laa dia suka kan..skali tetiba kan dia cakap 'auni nk naik plane'..terkejut umi dengar..umi tanya kt dia balik 'yayang nk naik plane pegi mana'..dia jawab apa tau x kawan2..'pegi qatar'..ya allah..terkedu umi dengar masa tue..nk gelak ada..nk ternangis pun ada..umi jawab kt dia..'nanti daddy balik, daddy bawak umi, bawak auni n bawak adik naik aeroplane, kita pegi qatar ekk sayang'..umi pun siap buat dot dot kt tingkap2 lain tue..mewakili daddy, umi, auni n adik..dia pun tersengih2 n angguk2..

*Dia nie merindui daddy dia ke ekk?? mayb sebab dia kecik lagi..dia x reti nk luahkan camne..aduhhh yayang..daddy lambat lagi nk balik laaa..sian kt yayang umi nie..huaaaa..

The Rest of My Life..









Daddy dedicate lagu nie kt umi masa balik dari checkup terakhir dengan daddy sebelom daddy berangkat..bagi dengar kt dalam kete lakk tue..dengar jek meleleh2 laa air mata umi yg cengeng nie kann..huhuhu..haru-biru terus jadiknya..xpe laa..layan lirik jek laa yekk..n gambo2 suami ku tercinta ini..miss him very much..


I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart





Monday, August 16, 2010

Makin Petah..


Aduh anak umi tue memang buat x kering gusi laa..tiap hari ada jek perkataan baru yg dia cakap..bermula dengan membina 2 perkataan..then bertambah 3 perkataan n terbaru skali daddy kira smpai 7 perkataan dia sebut..baru tue xde laa baru sangat kann..tp sebab umi dah lama x update blog..so kira cita baru dalam blog laa nie kann..hahhaa..blasah jek laaa..

Kejadian 1 :

Umi mandikan yayang then angkat laa dia pi bilik nk pakaikan baju..mak hana berada di sisi umi masa tue nk kacau yayang yg nk berbaju nie..mak hana dok laa cubit2 pipi yayang..getek2 (geletek dalam bahasa yayang) yayang..skali terpacul ayat ini dari mulut anak umi itu...

"Jangan laa mak ana, auni babap karang.."

Haa betul laa 7 perkataan daddy kira tue..masa tue umi terkedu kejap n terus bantai gelak dengan mak hana..serasa umi x pernah lagi dia kuarkan perkataan sepanjang itu laaa..perghhh..cayalahh anak umi..

Kejadian 2 :

Weekend baru nie kitorg beramai-ramai pi bermalam kt umah umi..dah seminggu tinggalkan..kebetulan cik ijan pun half day jekk..so balik laa kami ke sana..petang sabtu tue masa umi mandikan yayang..cam biasa laa kalau kt umah tue umi mandikan yayang kt sinki jek..hihihi..kalau tahap kerajinan umi terlebih baru umi ajak dia mandi shower..sebab dia nie kalau dah dapat mandi shower alamat laa payah nk ajak naik wooo..masa tengah mandikan yayang tue Pak Cu masuk bilik nk amik mp4 kt atas almari baju umi..skali si kecik ini skali lagi mengeluarkan ayat powernya :

"Apa laa Pak Cu nie, auni tengah mandi laaa.."

Terkedu Pak Cu dengar yayang cakap cam tue n dengan senyum simpul Pak Cu pun amik mp4 tue n terus kuar bilik..hahahha..giler dahsyat anak umi nie..dah pandai sound orang ekk..

Kejadian 3:

Nenek tanya pada auni : "Auni nie anak siapa?"
Auni menjawab : "Anak Ashan".. (agak susah tuk dia sebut nama daddy betul2)
Nenek bertanya lagi : "Auni nie cucu siapa"
Auni : "Cucu nenek".. (sepantas kilat dia jawab tau)

Umi pun konpius dia nie paham ke apa makna cucu tue..kalau anak tue memang mak yang ada ajar masa kt bandung tue..tang cucu tue ntah sapa laa ajar or mana ntah dia dengar..yayang yayang..

Kejadian 4 :

Tanya : "Daddy mana?"
Jawab : "Daddy work"
Tanya : "Work kt mana?"
Jawab : "Qatar".. (nie memang umi ajar dia)..
siap ada tambahan 'naik plane"n buat gaya cam aeroplane terbang di udara..
n sekarang nie ada penambahan lagi sebab umi baru ajar.."lama"..sebab umi nk bagitau dia yg daddy akan work jauh lama..

Kejadian 5 :

Umi main2 ngan dia atas katil dalam bilik..si kecik nie memang suka tarik spek mata orang lain yekk..so memang kena berhati-hati kalau anda itu berspek mata nk main dengan dia..masa main tue umi saja jek laa pakaikan spek mata umi kt bear auni..then dia punya laa suka..kita lakk jek-jek lagi laa cakap 'ala comelnya bear bear pakai spek'..dia pun lagi laa naik syeh kann..skali tue ada ke dia cakap 'nie bear bear punya spek'..umi tanya balik kt dia..'bukan laa, tue umi punya spek'..tahu dia jawab 'umi amik baru'..umi terkejut..'umi nk amik baru kt mana pulak'..n sesedap hati dia jek jawab 'kt kedai'..masya-allah..tergelak sakan laa umi dengar..adoyaiii..

So layan yg ini jek laa..dah 2 ari simpan dalam draf nie..kang ada yg lain umi update dalam entry baru laa yekkk..huhuhu..layannn..