Monday, January 31, 2011

Proses Mendapatkan RP Umi

Alhamdulillah akhirnya umi dapat jugak RP umi setelah menghadapi sedikit dugaan..so umi cita la serba sikit proses nk dapatkan RP nie ekk..lupa lakk RP tue singkatan tuk Resident Permit Qatar nie haa..

Dimulakan dengan proses buat medical checkup..ingatkan apa kebenda nk checkupnya laa kan..rupanya just buat x-ray n amik darah 1 tiub..buat benda nie kt tempat nama apa ntah..tp tempat nie memang laa memanjang penuh giler dengan orang..tapi umi di bawa oleh orang opis daddy..so dia telah membuatkan umi potong q..hihi..senang cita betul..

Sampai sana jek jumpa dengan orang HOUR opis daddy nie..then dia bawak umi pi jumpa kawan dia kt dalam tue..kawan dia tue bawak umi kt tempat amik no giliran n tempat pembayaran..xpayah nk amik no pun..terus pi kt kaunter n dia suh kawan kt kaunter tue setelkan umi..kena bayar seorang 100riyal..so kena 300 laa tuk anak2 umi skali..lepas tue umi pi balik kt dia tue tadi..dia bagi umi 1 tiub kosong n tunjuk pi bilik sana nk amik darah..beratur la umi kt situ tunggu 2orang sebelom n bila turn umi seriau gak woo bab2 jarum nie..

Dah siap tue pi balik kt tempat tadi n dia tunjuk suh umi buat x-ray kt tempat belakang dia..so menunggu gak umi kt situ tapi x lama sebab skali masuk dalam tue ada laa dalam 15orang..cepat sungguh..dah siap tue kami pun blah..

Proses ke-2 adalah pi poliklinik tuk dapatkan blood group..yg ini anak2 umi pun kena n bayarannya 10riyal seorang..kakak Auni 1st time kena cucuk jari cek darah nie..tapi dia ok sikit pun x nangis..orang tue siap cakap dia good girl lagi..yg si adik lak..umi nk bukak stokin sebab ingat dia nk amik darah dari tapak kaki..skali dia cakap cucuk kt jari gak macam kita nie..umi terkejut lak dengar..dia kata Athirah dah 3bulan masa tue n ok cucuk kt jari..punya la dia nangis kan..sian anak umi tue..so setel la tuk proses ke-2 nie..

Proses ke-3 adalah mendapatkan finger print umi..urusan anak2 dah setel..tinggal urusan umi je nie..so pegi laa kami ke tempat buat finger print tue..agak sesat jugak laa kami masa 1st time tue..skali bila dah sampai tengok ada laa 2orang sebelom umi..daddy xleh masuk yek sebab tue tempat pompuan..so daddy menunggu dengan anak2 dalam car jek..bila dah sampai turn umi mula2 kena amik gambo dulu..suh bukak spek..lepas tue dua2 ibu jari umi kena scan..pas tue tuk 4jari pulak..dua2 belah tangan..pas tue satu2 jari pulak..belah kanan umi ok..bila belah kiri dia dah sembur tangan umi dengan air n suh umi lap kt baju..buat 4,5x jugak tapi komputer xleh baca..orang tue suh umi balik pakai gloves,pakai losyen n datang balik lepas 7ari..ahh sudah..kuar tue buat muka sedih jek kt daddy..

Dalam masa tue kawan daddy bagi suggestion yg tangan umi jangan kena air sangat..then ada yg kata beli losyen netrogena..so dalam masa beberapa ari tue daddy laa yg basuh pinggan..umi lakk masak skali banyak tuk beberapa ari tue n tinggal panaskan jek bila makan..keje umi asik laa sapu losyen jek..x penah2 dibuat kann..huhu..x sampai 7ari kami dah try datang balik..menunggu giliran penuh debar..dari umah sampai dalam kete n sampai laa turn umi tue umi asik sapu losyen jek..skali bila buat finger print tue minah arab tue macam bengang dengan umi..dia cakap apesal umi sapu losyen..dia spray tangan umi dengan air n lapkan dengan tisu gakk..buat laa satu2 jari tue berkali-kali jugak laa..sekali dia cakap kt umi khalas..umi tanya dia dah ok ke..dia angguk n tulis date kt belakang borang umi tue..lega giler umi keluar tue sebab dah setel jugak n x sia2 daddy basuh pinggan 5ari nie..kami siap pi celebrate makan kt Thai Smile lagi..

Skalinya dikejutkan dengan berita RP umi ada problem finger print n kena buat lagi skali..RP anak2 umi dah siap..pulak dah..sabo jek laa..umi siap pesan daddy suh belikan gloves lagi sebab kesian daddy kena basuh pinggan lagi balik2 keje..so dengan berbekalkan gloves n losyen tue umi menunggu ari nk pi semula..kali nie masa kuar umah jek umi pakai losyen..lupa lak nk mention minah arab yg buat umi punya finger print tue lain2 tiap kali pi..kali nie pun lain jugak..kali nie pun dia spray jari umi dengan air n lapkan..n akhirnya dia cakap finish..umi siap tanya betul ke siap n xde pape problem sebab nie kali ke3 umi buat nie..dia cakap iye n boleh terus hantar pi imigresen..dah kuar tue baru umi perasan minah arab nie xde tulis pape kt borang umi tue..so umi masuk balik n tanya..dia cakap xpayah tulis pape..

N akhirnya alhamdulillah bila daddy submit kt opis xde pape problem sampai laa daddy dapat call dari opis 27hb ari tue suh datang amik pasport umi..syukran sebab rp umi dah siap..dapat kad macam ic tue yekk..hihi lega alhamdulillah..

Layan pic budak sorang nie menunggu umi pi buat fingerprint kali ke3..hihi..
Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

Sunday, January 30, 2011

Injection Pertama

Nk cita pasal injection anak umi yg actually bukan laa pertama kan..sebab masa baru lahir dah ada 2x inject kan..hihi..cuma sepatutnya imunisasi pertama Athirah pada umur sebulan dah kena amik tapi umur 4bulan baru dia kena..masa kt Msia ari tue memang nk amik..tapi takut bila nk sambung kt sini jadik lain ke or jadik double ke..tue yg cancel n tunggu amik kt sini jek..tapi bila dah sampai sini kena tunggu proses rp siap dulu baru leh amik..kalau xnk tunggu rp pun boleh amik kt private spital tapi kosnya 1500riyal tuk 1 injection..so rasanya kamni tunggu jek laa..

Alhamdulillah rp anak2 umi siap tanpa halangan..umi punya jek yg problem sket..so bila dah dapat rp tue maka kami pun pegi laa ke health centre sini untuk buat green card..green card tue perlu tuk dapatkan treatment free kt klinik2 kerajaan sini..nasib masa kami datang tue xde orang pun..isi borang pun orang tue buatkan..then dia kata kami kena amik injection tue kt mana2 poliklinik yg dekat dengan umah..tapi bila dia tengok balik Athirah dah nk masuk 4bulan tapi masih belom amik pape injection..dia terus bagi inject kt situ jugak..umi ada nampak banner kt situ tulis 6in1 injection hepatitis apa ke benda tue..so means sama laa dengan kita kt Msia kan..lega..

So masuk la umi kt 1 bilik yg diarahkan..xde orang pun n trus laa Athirah dapat injection..bab kena pegang sendiri kaki dia tue yg umi seriau..auni dulu x penah umi pegang sebab umi takut terlepas pegangan n jadik pape lakk nanti..dia siap ajar umi macam mana cara nk pegang..cucuk satu melalak laa budak tue..nasib kejap jek..umi dah nk tutup suar skali orang tue cakap ada lagi satu nk cucuk..terkejut gak umi..so kena laa dua2 belah paha gebu anak umi tue..hihi..umi sempat tanya gak injection apa lagi satu tue..skali dia cakap tue pnenumococcal..terkejut gak umi..umi tanya nie free ke..dia cakap ya free n kena 4x inject..haaa..sabo jek laa sebab umi dah inject kakak auni ari tue n kena bayar..hahaha..

So kuar tue orang kaunter tadi cakap lepas 2bulan nanti baru pi inject lagi..kt sini diorg buat setiap 2bulan..bukan macam kita kt Msia yg setiap bulan tue kann..n kakak Auni kena inject masa umur 4tahun nanti..umi tanya jugak adakah Athirah akan demam sebab dia xde bagi ubat demam pun..dia cakap sure akan demam..tapi alhamdulillah balik tue xde pulak dia demam..

X dapat nk amik gambo budak debob kena inject..sebab umi kena pegang sendiri..layan jek laa pic lain yg ntah bila umi amik nie ekk..hihi
Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

Friday, January 28, 2011

Main di Taman..

Semalam kami anak beranak pegi main kt taman permainan tepi pantai..nama tempat tue Corniche..dah lama plan nk bawak auni main kt situ tapi x bawak2 smpai laa semalam..tempat nie macam tempat lepak orang sini laa..famili siap bawak tikar bawak makanan lepak2 kt situ..

Kami sampai sana dalam pukul 4pm..dalam kul 5.10pm dah masuk maghrib kt sini..so sampai jek sikit punya suka si kakak siap nk angkut mei mei n eoww dia skali..sampai kt playground tue tengok2 kt tempat berpasir..susah gak nk jalan kt pasir kan..umi laa dok layan kakak main n daddy dok kt kusi tepi2 tue jaga adik..ada macam2 permainan jugak laa n agak ramai jugak orang kt sana..

Dah agak boring main kt situ daddy ajak pi main kt tempat luncur tue..bila pi sana daddy yg turun meluncur dengan kakak..best pulak umi tengok so umi nk rasa laa pulak kan..tp umi pi naik dari bawah..rasa macam nk jatuh jek panjat naik ke atas tue..x sampai betul2 atas pun umi dah suh kakak duduk n trus meluncur turun..rasa macam nk tersandar ke belakang pun ada..gigil lutut umi sampai bawah tue..trus umi surrender nk luncur tue dah..kakak punya suka luncur2 tue..berani dia turun sendiri..

Lepas dah puas main tue kami pun pegi la makan kt Restoran Thai Smile dekat situ jugak..lepas dah kenyang makan kami ke Souq Wakif..tempat nie ala-ala Pasar Payang kt ganu tue tapi sini kedai bawah jek..xde 2,3 tingkat n kedainya berlapis-lapis sampai boleh sesat laa dalam tue..kt perkarangan luar ada jual makanan2 arab..ala2 macam pasar malam kecik laa..tujuan ke sana adalah untuk mencarik abaya umi..hihi..pusing punya pusing mak aihhh ada abaya sampai 7,8ratus woo..giloks mahal..last2 dapat laa sehelai tuk umi menery..siap ada tailor tuk gunting kalau panjang..1 lagi abaya umi suka size beso..tuan kedai tue cakap dia boleh tempah n siap dalam masa 3ari..so kami tempah laa..

Dah lepas tue musing lakk carik kacang pistachio n cashew nut tue..then lepak laa kami nk minum sebelom balik..punya laa ramai orang masa tue..penuh tempat2 minum siap ada orang reserved lagi..akhirnya jumpa tempat kosong kat Coffe Beanery..hahaha..nk tiru Coffe Bean la tue..so makan laa kami kek n muffin beserta ice blended..di malam yg sejuk makan benda tue lak ekk..hahaha..lepas tue kami gerak laa balik..

So layan laa sikit pic yg ada ekk..
Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

Thursday, January 27, 2011

Makan-makan 1st Time

Alhamdulillah jemputan makan2 kt umah umi berjalan lancar..lama dah berhajat nk buat..tp banyak jek laa halangan termasuk halangan takut nk masakkan tuk orang ramai..hahaha..tapi sampai bila nk takut kan..so blasah jek laa bantai berangan nk buat sate..

So bermula macam biasa malam laa bila kecik dah tdo..xde nk ngacau..kakak macam biasa bukakkan movie katun jek diam laa dia..so berdua laa kami di dapur..bukan umi sorang2 ekk..umi gasak daddy skali membanting tulang..hehe..tugas umi menyediakan rempah nk perap..daddy lakk tukang potong daging..ayam kami x beli lagi..sok baru nk beli..hahaha..

Kira punya kira..blend punya blend..potong punya potong..smpai kul 1 lebih pagi rupanya..sempat gak umi goreng kacang nk buat kuah kacang esoknya..lepas tue kami pun tdo..

Esok paginya bangun2 umi masak nasi dulu sebab nk buat nasi impit versi tradisional..dah siap tue hempap dulu ngan botol2 air masak tau sebab xtau nk hempap dengan apa dah..then kelam kabut kami ke Lulu Hypermarket nak beli isi ayam pulak..beli jugak laa kusi n meja untuk letak kt luar..sampai umah dah kul 11 lebih..benda 1st yg buat kena potong ayam tue laa kan sebab nk perap..lepas tue umi buat laa kuah kacang sambil di oter oleh daddy..lepas tue sesi mengemas umah laa pulak kann..anak umi punya baik leh tido..lega giler..bila dia tido tue kelam kabut laa buat semuanya kan..

Dah siap kemas tue naik mandi pas tue sambung cucuk sate lakk..sambil si yayang kecik ngamuks..sambil cucuk sate..umi cucuk yg ayam..daddy cucuk yg daging..bila kira2 lebih kurang rasanya dalam 300 cucuk sate woo yg kitorg buat tue..banyak laa pulakk kan..

Then umi rasa dalam kul 7pm famili aizal datang..kakak suka laa dapat kawan dengan myra,then rizal n wife nama kiah datang,pas tue shafie n hani serta anak,last skali shah datang sorang sebab dila wife dia tengah monitor anak nk exam esok..so makan laa sate bersama lontong yg dimasak khas oleh ibu aizal, kek baskin robin dr rizal n fruit pai rasanya namanya dr shafie..

Esoknya disebabkan sate tur banyak lebih lagi..kami panggil pulak hairul, farizal n hafiz..nie sesi orang bujang la pulak kann..so umi xleh nk ganggu..maka berakhirlaa sate kami tue..alhamdulillah habis dari terbuang kann..

So layan laa pic sate yg banyak itu yekk..hehe..
Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

Monday, January 24, 2011

Hadiah dari Suami Tercinta

Haiii..bersiaran dari Doha petang2 begini menunggu hubby bangun dia nk keje..so just nk story hadiah dari daddy..sejak smpai Doha nie daddy risau betul umi boring dok umah..maklum laa dah jdk housewife laa katakan..so proses pendaftaran internet asik problem jek..lama bebeno tunggu diorg nie datang install..pas tue siap boleh cancel lg masa otw nk datang..so last2 kami decide untuk x amik internet kt umah..bengang laa katakan..haha..

So disebabkan x amik net..hubby suggestkan umi pilih di antara hp blackberry or samsung galaxy..mula daddy tunjuk umi galaxy tue..fuiyooo menusuk kalbu betul..mengancam woo..kecik n smart jek..so asal kuar jek tempat2 jual tue laa yg kami tuju..daddy suh umi try test..lepas tue balik umah pk punya pk kesudahannya 3,4ari lepas kami kuar tuk beli benda alah tue..pegi laa kami ke Villagio..shopping kompleks paling beso katanya di Qatar nie..pusing pusing pusing ke hulu hilir kami carik yg murah la kan..sambil tue try test jugak laa samsung galaxy tue..try masukkan simkad vodafone umi nie..agak lembabs jugak laa tenetnya plus benda tue touch screen..umi amat laa tidak berminat sangat dengan benda touch screen nie..try laa nk menaip blog guna galaxy tue..adoii jangankan blog..taip status fb yg ciput tue pun susah..

So akhirnya BB laa yg menjadik pilihan umi..pusing pusing pusing lagi akhirnya kt kedai Vodafone jugak yg murah..so kami pun patah semula la ke Vodafone..daddy lak tetiba tunjuk kt umi iphone 4..org tue cakap last piece..tp sebab umi memang x minat touch screen..so selamat semula laa wallet daddy kann..ahhahaha..

So akhirnya inilah hadiahnya..maceh bang..sambil dokong anak pun boleh menaip blog..huhu..I like..love u so much bang..kot2 laa anak beso nnt boleh belikan org galaxy pulak kann..huhu..

ChowZzzz..
Sent from my BlackBerryĂ‚® smartphone from Qtel

Saturday, January 22, 2011

Test success!!

Huhu...alhamdulillah...senang la nanti nak tulis blog.. Dah boleh tulis gune bb jek.. Hi hi
Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

Test bebanyak

Bile boleh post nie??
Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

Wednesday, January 19, 2011

Rindu Pada Blogku..

Wooo lama giler rasanya x update blog kann..rasanya dalam list tue xde entry umi tuk bulan 12..nie pun dah masuk separuh bulan 1..umi x dapat nk update blog sebab internet lum dimasukkan kt umah nie lagi..daddy sudah kebengangan dengan orang internet kt sini..rasa macam x amik tenet jek..so umi akan menaip blog dan meminta kerjasama daddy untuk mengopy paste kan ke dalam blog umi..rasanya xde laa gambo2 yg umi dapat masukkan..kalau nk tengok pun kt fb jek laa yekk..tapi tue pun kena tunggu umi pow daddy belikan umi henpon blackberry satu laa kannn..baru laa umi boleh cargas memasukkan gambo ke dalam fb..so far selama nie umi ber fb gunakan henpon cabuk umi tue jek..tue pun nasib baik daddy belikan umi simkad yg boleh free berfb..Cuma fb saja yekk..tapi tue pun dah cukup baik..sebab umi xde masa nk pegang laptop u..nie pun menaip amik masa malam bila dua2 yayang umi tue dah tido..jadik laa kann pengubat rindu pada blog..ntah camne rupa blog umi tue kann..hadoiii..rindunyaaaaa..blog kawan2 lain pun dah lama x jenguk..huaaa..sedihnyaaaa..
So kawan2..layannn laa yekkk..

Life as Surirumah


Life sebagai surirumah terhormat umi dapat jugak akhirnya..dah banyak kali umi cakap kt daddy umi nk benti keje tapi komitmen yg kami ada buatkan umi terpaksa jugak kerja nk membantu setelkan komitmen tue semua..banyak kali jugak umi melalak pasal tensen dengan bos..pada kawan2 yg tau tue memang paham laa..daddy yg banyak gak bagi umi semangat untuk teruskan kerja..kalau x kuat semangat memang dah lama umi benti laa..yg xtau tue malas nk cita banyak laa kann..

Dec 2005 hingga Nov 2010 umi kerja dengan seorang bos..menjadi assistant bos umi yg banyak ragam..semua cakap dia aje yg betul..dia mintak umi pendapat tapi masih nk mempertahankan pendapat dia..apa kejadahnya kan kalau gitu..banyak giler staf yg kuar masuk..lebih 20 orang rasanya..cuma umi yg masih bertahan sehingga hampir 5 tahun tue kan..macam2 dugaan laa yg umi tempuh dan pernah hampir dibuang kerja kerana hasutan seorang foreigner..tapi alhamdulillah ALLAH maha besar kann..akhirnya pecah lobang dan bos umi terpaksa akui kesalahan foreigner tue..banyak lagi benda yg terjadi pahit maung selama 5 tahun ini..hajat hati umi akan benti keje tanpa beritahu bos umi..tue yg umi dah pendam sekian lama..kononnya umi nk balas dendam..masa umi marah dengan bos..umi tekad suatu hari nanti kalau umi benti keje umi hanya akan bagi notis 24 jam..lantak pi laa apa nk jadik..tapi bila pikir semasak-masaknya umi berubah jadik baik sikit kononnya nk follow dalam offer letter bapa notice period yg perlu bagi..ada beberapa kepayahan yg umi lalui pasal offer letter nie..n akhirnya umi sign yg kena sebulan notis..lega giler sebab dalam kepala otak umi nie dah pikir yg umi akan bagi notis sebulan tue masa umi dalam pantang..n terus x datang keje dah..umi siap tanya lagi kt jiran umi, Intan rules kalau benti n dapat ke umi gaji kalau hantar tender masa maternity leaves..nasib Intan membantu kuatkan keyakinan umi..

N akhirnya 1 Nov lepas umi tulis surat benti..tulis tangan lagi u..huhuhu..sebab masa tue umi masih lagi dalam maternity leave..sepatutnya berakhir pada 26 Nov..n sepatutnya umi perlu masuk keje lagi untuk 2 hari iaitu 29 n 30 Nov..tapi dengan selambernya umi tulis kt situ yg lagi 2 ari tue sila tolak dari annual leave umi..hahaha..then surat tue umi suruh ayah umi poskan..lepas 2 ari pos surat tue umi sms pada bos umi mengatakan umi hantar notis resign..dia x reply woo..teruk x teruk bos umi tue kann..huhuhu..lagi dengan surprisednya umi menunggu samada umi masih di bayar gaji ke tidak untuk Nov tue..nasib baik dapat u..huhuhu

So 1 Dec ari tue maka bertukar la status umi secara rasmi dari seorang pekerja kepada seorang surirumah terhormat..hihihi..life as surirumah not bad laa..mayb sebab umi baru ada baby..so agak kelam kabut laa sikit..nk kena masak..nk kena kemas umah..nk kena sapu n mop umah..nk kena handle anak lagi..so far umi belom terasa boring lagi setakat ini..xtau laa 2,3 bulan lagi or 2,3 tahun lagi kann..hihihi..

OK laaa..lain kali ada idea mayb umi leh story life umi kt Doha yekk..daaa

Percutian ke A Famosa


Percutian bila daddy balik nie memang umi yg rancang..daddy bagi umi pilihan untuk pilih sendiri mana destinasi yg umi nk pegi..umi pilih langkawi tapi rasa macam jauh sangat laa pulak kan dengan nk bawak itu budak ticik..so pilihan kedua umi nk pi Bukit Merah Laketown Resort..umi terjatuh cintan nk pi situ setelah tengok cita apa ntah yg Akashah berlakon dengan Natasha Hudson kalau x silap..dia dok kt chalet atas air kt Bukit merah tue..n umi tengok viewnya cantik yg amat..umi pun survey laa tenet tengok water chalet tue mak aihh 600 lebih semalam..giler ke hapa kann..daddy lak dengan sibuknya cakap nk pi bantai JJCM kt Penang..pulak dahh..ada pulak pilihan lain nk ke Sentosa Island kt Spore nun..hadoiii..berminggu jugak kami poning kepala mana nk pi..sampai last2 tue daddy suh umi tulis kt atas kertas then suh auni cabut ketas tue..mana yg auni pilih tue laa tempat yg akan kami pergi..so umi pun tulis laa 3 pilihan tue n suh auni cabut..n yesssss auni telah memilih Bukit merah sebagai pilihan pertama n kononnya umi suh dia cabut lagi..tengok dia cabut dapat Penang lakk..hahaha..so daddy kata on laa pi Bukit Merah tue..cuma umi xde laa giler nk pi book water chalet tue..dok hotel biasa dia udah..

So bila timing umi dah nk book online nie..siap dah tanya adik umi sebab dia dah penah pi sana..siap dah nk pakai kredit kad adik umi tuk bayar deposit..skali mak umi bersuara..nk bawak anak kecik jauh2 pi Bukit Merah tue..mak umi x bagi laa pulak sebab Athirah baru 2 bulan masa tue..hadoiii..abis dah kecewa gak laa umi sebenarnya..sebab dah lama giler umi teringin nk pi sana tue..rasa nie dah kali ke-3 kot dibatalkan hajat nk pi..umi rasa lepas nie memang xde pegi dah laa nampaknya..huaaa..skali terlintas kt pikiran umi nk pi A Famosa Resort kt Melaka nun..bila cakap kt mak umi dia kata best jugak laa tempatnya n dekat so dia ok lagi laa..hihihi..umi pun pi tanya kt bespren umi sebab dia penah pi sana..dia amik pakej ngan travel agensi 600 lebih katanya tuk 3ari 2malam berserta ngan tiket masuk water park, cowboy town n safari..so umi pun call laa A Famosa..katanya untuk famili pakej pada tarikh yg umi nk pi tue 5ratus lebih tuk 2ari 1malam..kalau nk jadikkan 3ari 2malam jadik 8ratus lebih..mak aihhh..umi tanya laa xde pakej lain ke..dia kata ada pakej individu untuk 3ari 2malam sorang RM248..so untuk 2org jadik RM496 berserta dengan tiket masuk ke Water World, Cowboy Town n Safari..bila amik date sabtu ahad dah jadik lain rege lakk..setelah menanya kepada pihak yg membayarnya..daddy pun kata ok pada date yg umi pilih tue..so terus laa cargas book n esoknya kena pi bayar terus full payment..

So cerita di hari kejadian adalah seperti dibawah yekk..cita lebih kurang sebab kejadian dah lama n umi dah ingat2 lupa..hihihi..

Day 1 – 8Dec Isnin

Kami gerak dari umah dalam kul 12..hahaha..konon nk bangun cepat..tapi 8 lebih baru terhegeh-hegeh nk bangun..dengan bekpes, kemas barang n siapkan anak2..last2 geraknya kul 12tghari..tp x kisah sebab check-in kt A Famosa kul 4pm..sampai kt Melaka cadangnya kuar kt exit Ayer Keroh sebab nk carik tempat makan..elok laa ada GPS kann..so pilih laa kami kt situ jek..x silap umi kami pilih nk makan Nasi Ayam apa ntah ekk..ikot punyer ikot skali x jumpa jalan daa..ntah pape jek rasanya GPS nie..huhuhu..last2 dah kebulur tue singgah jek laa kt Restoran Kari Kepala Ikan dekat ngan bangunan gomen apa ntah tue..so bantai laa kami makanan mamak lewat tengahari tue..

Lepas tue dah kekenyangan x jadik x pi mana2 so gerak laa kami ke A Famosa..masuk balik highway..rupanya dekat jek A Famosa tue dengan exit Simpang Empat tue ekkk..hihihi..sampai situ dalam kul 3pm..ujan renyai2 kt Melaka time tue..daddy pi masuk tanya bilik dah leh check-in ke..nasib dah boleh so terus laa kami masuk..anak umi yg sorg tue punye laa excited..maklum laa org jarang tido hotel kann..nak nak pulak ada bathtub..lagi laa sakan..kami dapat bilik kt tingkat 1..xde la pulak swimming pool kt situ daa..sabo jek laa..dah lepak2 kejap tue kami pi kuar carik tempat makan malam sebab malam tue kami nk pi tengok Cowboy Town..daddy sibuk nk pi 1 tempat makan kt Tampin nie..serasa umi jauh..tapi dia beriya nk pi gak..so bantai jek laa..pusing punya pusing kt Tampin tue last2 pi singgah jek kedai makan tepi jalan yg macam ada ramai orang..hahaha..daddy order nasi goreng cendawan x silap n umi order nasi goreng pataya..rasanya agak bad laa..agaknya diorg yg lain tue makan benda lain kot..otw balik tue singgah beli sate kt tepi landasan ketapi nk buat melantak malam2 kang..

Sampai A Famosa siap leh balik bilik dulu then kuar balik ke Cowboy Town..malam tue ujan renyai2 lagi..terpaksa laa kami berpayung..show dah start masa kami sampai tue..agak best jugak laa tengok Red Indian main api..pas tue ada binatang2 n orang2 bergaya..abis dalam kul 10pm kalau x silap..dapat amik gambo lebih kurang jek sebab ujan..ada tempat2 lain lagi dalam tue tapi x jalan sebab dah lewat malam n ujan..balik bilik sempat lagi melantak sate beli kt Tampin tadi..sedap woo sate dia sampai daddy kata nk pi beli lagi esoknya..hahaha..lepas tue kami pun bantai titon..

Day 2 – 9Dec Selasa

Kami bangun rasanya dalam kul 8 lebih kot..xde bekpes disediakan..so kami makan roti yg dah sedia beli semalam..then siap2 laa kami nk pi mandi kt Water Worldnya..daddy choose nk jaga Athirah..so umi n yayang laa yg akan berendam kt situ..yeahhh..sampai2 jek tengok kete dah berderet parking..pelik gakk sebab ari selasa pun ramai orang..rupanya ada famili day apa ntah buat kt situ..masuk2 dalam tue tukar baju laa..kami dapat kusi dekat ngan tempat main ombak tue..so mulakan mainan kami kt situ laa..dah berendam lebih kurang umi ajak yayang pi tempat lain..nk pi carik tempat budak2..

Jumpa tempat budak2 tue..siap ada buaian lagi..umi try laa naik gelongsor dengan yayang..laju sangat turunnya sampai tersembam kt bawah tue n yayang xnk naik lagi dah gelongsor tue..air agak cetek n banyak pasir..then umi ajak pi tempat lain..ada tempat berpasir umi xtau apa ada kt situ sebab famili day tue buat kt situ..jalan2 umi jumpa 1 lagi tempat budak2..airnya dalam sikit n macam arabian x silap..umi bawak yayang masuk gelongsor tue..skali x leh turun smpai kena mengesot..hahaha..samada umi yg berat or sebab umi rasa kt gelongsor tue xde air nk licinkan gelongsor..dah boring ntah pape jek kt situ kami pun blah..dengan yayang xkan laa umi nk p tempat yg luncur pakai pelampung tue kann..so last2 pegi laa balik kt tempat ombak tue..main laa kt situ dalam dekat sejam..last2 ajak yayang balik..

Tukar baju n amik gambo lebih kurang kami gerak balik..cakap kt daddy..xbest langsung water worldnya..best lagi yg kt Desa Water Park sampai yayang pun xnk balik..yg x bestnya kt situ berpasir n kotor..mainan pun x best..hmmm..then kami pun pi carik tempat makan lunch..pilih laa nk makan Ikan Bakar Malim..skali bila pi tue jalan yg sama macam kami carik tempat lunch semalam..depan sikit jek..kami x jumpa sebab ada cabang lain rupanya..patut GPS tue pun pening..sampai jek tengok agak menyelerakan sebab ramai giler orang..kami masuk tk tempat ekon n menunggu daddy amik makanan..yayang sempat berkenalan dengan anak famili makan kt sebelah kitorg tue..mummy tue tanya laa yayang nie bapa tahun..umi cakap 2tahun lebih..dia kata sama dengan anak dia..dia tanya lagi tahun 2008 ke..umi jawab laa haahh..dia tanya lagi bulan bapa..umi jawab bulan8..skali sama dengan anak dia jugak laa..dia tanya lagi lak bapa hb..umi cakap 25hb..anak dia x silap umi 1hb..mummy tue siap puji yayang lagi pandai cakap dah ekk n kata anak dia xpandai cakap apa pun lagi..umi anggukkan n senyum jek laa..hihihi..

Makanan daddy pilih tengahari tue adalah ikan pari bakar, ikan kembung bakar,sambal sotong, sambal belacan, ayam goreng n telur goreng tuk yayang berserta air sirap..perghh sedap pulak makan ikan bakar time2 lapar tue kann..dah abis makan tue balik laa kami ke A Famosa semula..petang tue just lepak2 kt bilik sampai anak umi sorang tue cakap boring..then kuar amik gambo kt luar tue sementara housekeeping..nk pi Safari x jadik tangguhkan esok pagi..pas maghrib tue cargas kami kuar nk pi makan ikan bakar kt Umbai..

Jalan punya jalan kami jumpa lokasi macam menarik ikan bakar kt alamak umi lupa laaa..masuk laa dalam tue mencarik tempat makannya..jalan2 tue skali nampak ada banyak2 kedai..then terpandang laa kt depan sikit lagi tue ada kedai makan gak..pas tue pusing2 pi carik tempat yg ramai orang makan..kononnya kalau ramai orang tue sedap laa kann..hahaha..ntah apa nama medan ikan bakar tue..penuh giler ngan orang..kami dapat tempat betul2 depan tempat pilih seafood tue..daddy pilih kerapu stim, udang butter, sambal sotong n ketam masak 3 rasa..tunggu punya tunggu x sampai2 lagi order kitorg tue..anak umi yg beso tue dah mengamuk laa pulak sebab dia dapat tido kejap dalam car masa otw tue..dia ngamuk nk tido..umi rasa kami menunggu 2 jam yek kawan2 nk dapatkan makanan tue..sampai last2 umi suh daddy bungkus jek makan kt bilik nanti..hangin sebab lama sangat tunggu..nk makan pun xde selera dah..balik laa kami dengan perot lapar..sampai2 kt bilik terus mentekedarah makan atas lantai..heavennya makan dengan sukati kann..yayang beso tue makan banyak ketam..suka makan ketam macam umi dia laa tue ekk..hihihi..dah kenyang tue kami pun bantai laa tido..

Day 3 – 10Dec Rabu

Bangun agak lewat pagi nie sebab malam tadi decide xpi Safari tue..kawan umi cakap naik macam trak n di bawak jalan tengok binatang2 liar..daddy x berani nk pi sebab Athirah kecik lagi..so dalam kul 11 lebih tue kami pun check-out n bergegas nk balik..sebelom balik tue umi tuntut jugak nk makan cucur udang Alor Gajah..tapi yg peliknya GPS tue cakap kt Tampin..pegi laa kami ke Tampin lagi skali..nasib jumpa jugak cucur udang Alor Gajah yg dibukak cawangan kt Tampin..dapat jugak umi lepaskan ngidam..hiihihi..lepas tue cargas kami balik ke KL..

Tue laa saja percutian singkat kami pada hari2 terakhir di Malaysia..pada yg belom pernah pegi A Famosa umi rasa kalau nk bawak anak2 bermain kt Water World tue baik xyah choose A Famosa laa yekk..tapi kalau just nk have fun dengan famili..view kt sana memang cantik laa..cantik tuk amik gambo n spend time pusing2 dalam tue..chowwsssss..

Selamat Tinggal Malaysia..




Hari yg umi nantikan selama ini pun tiba jua akhirnya..umi jangkakan hari ini akan berlaku lambat lagi..tapi atas rezeki ALLAH urusan daddy di sana dipermudahkan n akhirnya kami dapat berkumpul kembali..malam tue kami setelkan packing terakhir..n akhirnya kami kena tambah beg lagi..huhuhu..ntah apa yg dibawak pun umi x tau laa..sumbat punya sumbat timbangan terakhir beg2 kami tue dah cecah 96kg..humakkk aihhh..berat yg kami dapat umi 23kg, daddy 23kg, auni 23kg n athirah pun dapat 10kg..so 76kg laa tuk kami sefamili..banyak woo lebihan tue n kena tambah duit denda laa nanti kalau lebih..last2 kami redha jek laa dengan semua tue..

So detik 12dec pun bermula seawal 6pg..kami dah bangun solat subuh tue terus laa bersiap..Athirah nenek lapkan badan jek..sian dia kecik2 nk mandikan pagi2..Auni kena kejut n mandikan..then kami pun menunggu Pak Yang sampai dari Johor sebab kena bawak 2 kete n xde driver..Cik Ijan kena keje pulak..tunggu punya tunggu dah kul 7.30pg n Pak Yang lum sampai lagi..akhirnya kami tinggalkan Pak Su menunggu Pak Yang sampai n kami jalan dulu ke KLIA..

Sampai KLIA tue rasa kul 8pg lebih sikit..mak abah umi dah sampai masa tue..terus kami ke tempat wrap barang..nk balut dulu beg2 yg ada pada kami..dah siap tue umi ke tempat mak abah umi duduk..x lama pas tue Awe n famili pun datang..sembang punya sembang, suka Auni dapat kawan dengan kakak Aqis ekk..Pak Yang dah sampai n kami pun check-in..kelam kabut jugak check-in sebab dah nk tutup kaunter n barang-barang kami over limit smpai 17kg..then 1 beg letak printer tue daddy cakap nk buat as hand luggage..bila ditimbang beg tue seberat 12kg..minah kaunter tue tanya laa kt supervisor dia kot..orang tue x bagi..dia cakap limit tuk hand luggage 7kg..so terpaksa laa kami keluarkan printer tue n bila ditimbang lepas jadik 7kg jek..dia xtau yg umi ada pegang 1 beg hand luggage yg umi timbang 8 ke 9kg ntah..daddy pun ada pegang 2l lg beg..tambah ngan beg yg ditinggalkan printer tue dah jadik 3 beg hand luggage daddy..hahaha..lantak..

Lepas tue kami kelam kabut ke tempat berlepas..salam semua n sesi nangis cam biasa laa kan..kelam kabut jugak pegi ke tempat masuk tue..sedih sebab akhirnya umi meninggalkan Msia..tue xbapa sedih yg paling sedih pengorbanan umi meninggalkan mak abah, adik beradik,sedara mara kt sini..palng xleh lupa bila nenek umi, nenek Muar daddy n nenek PJ sebut pasal andaikan diorg mati, kitorg xdapat jumpa n andai kitorg yg mati kt sana diorg pun xdapat jumpa..sesuatu yg umi akan regret sampai mati kalau benda nie terjadi..tapi umi redha dengan ketentuan ini..mungkin ini rezeki yg terbaik buat kami n moga dijauhkan segala kejadian buruk itu dari keluarga kami..

Jauh jugak nk pegi ke aeroplane kami tue..kena naik shuttle katanya..daddy lak bawak 3 beg n tolak Auni dengan stroller..umi lak mengendong Athirah n bawak beg sandang belakang..terhegeh-hegeh laa kami kelam kabut turun naik shuttle..pas tue kena cek beg lagi..naik jek plane tue seat kami tengah2 yg betul2 depan ngan basinet sebab daddy request ari tue..seat tengah2 tue ada 4 seat..sebelah umi ada laa sorg mamat cina kot sebab tengok muka macam cina jek..belom pun jalan mamat cina nie pi pindah tempat lain sebab dia tengok kami nie kelam kabut kot dengan 2 anak..hahaha..umi pun lega laa..ada sikit ruang umi nk letak tangan..skalinya belom pun umi abis lega..datang sorang orang arab lelaki nie pi dok sebelah umi..hangin jek umi..dia x nampak ke sempit pas tue sibuk nk dok situ jugak..padahal kt belakang tue kosong jek tau x..

Cita pasal anak2 umi dalam flight..perghhh..kesabaran jek laa..Athirah biasa laa meraung x selesa sebab dia kena pakai seat belt jugak..kakak dia pun sama meraung sebab nk kt umi..ada ke patut..padahal ada jek umi dok sebelah dia nie haaa..hangin wooo..abis laa 1 flight tue dengar budak ticik tue meraung..nasib xlama sebab dia tido..lepas adik dah tido tue malayan karenah kakak la pulak kann..mengada-ngada x hengat..dah boring tgk tv..dia merengek2..lepas tue food pun sampai..dapat laa kitkat dengan jus..lepas tue on off umi kena angkat Athirah dari basinet tue..bila lampu lip lap tue kena laa umi angkat..then letak lagi..pas tue x tahan laa nk pi toilet..dari klia lagi umi dok tahan..lampu suh pasang seat belt tue on..tapi sebab dah x tahan umi bangun jugak laa..umi bangun pi toilet yg kt depan tue..skali kena halau ngan stewardess tue..dia cakap umi kena pi yg belakang..elehhhh..so tersenget2 laaa umi ke belakang nun jauh di sana tue kan..hihihi..

xlama pas tue makanan lunch lakk sampai..umi yg xreti nie pi laa pilih apa ke nama ntah chicken n potato..auni pun amik yg tue..daddy amik beef ngan spagheti xsilap..siap ada kitkat lagi..hihihi..walaupun x kenyang bantai saja laa sebab perot lapo..umi nie kan tekak orang kampung..so ada masa umi xleh nk kenyang kalau makan benda2 cam tue..tapi belasah jek laa kalau itu jek yg ada kann..mamat arab sebelah umi tue bantai tido sampai x bangun makan..rugi rugi..hehehe..

X lama pas tue lak adik bangun..main2 ngan dia pas tue ingat nk change pampers dia..nk tukar kt basinet tue jek..skali bukak jek rompers dia tue bau semerbak harum kuar..adoiii..budak ticik nie eyakkk laa..mampuih..terhegeh2 laa umi bawak pi toilet n tukarkan pampers dia kelam kabut..skali kuar jek dari toilet tue umi nampak gambo baby change diapers tue kt pintu toilet depan..cittt..hampeh jek umi rasa..orang jakun laa katakan..hahaha..

Lepas tue kononnya minum petang lakk sampai..dapai pai ngan jus n kitkat jugak..makan jangan x makan kann..x lama pas tue kami pun sampai ke destinasinya..7 jam jugak dalam flight tue..tapi sampainya kami waktu tempatan di sana kul 12tghari..kuar dari situ kena beratur panjang lakk nk lepas imigresen diorg..tengok2 kami orang terakhir yg keluar dari situ..kuar laa kami ke parking lot airport tue n kawan daddy elok2 baru jek sampai masa tue..penuh kete diorg dengan barang2 kitorg yg berkg-kg tue kann..hihihi..

Sebelom sampai umah kami di jamu makan tengahari di rumah Hairul n Capt..anak umi tue pun sampai berebut mainan dengan Hafiy..sampai menangis Hafiy dibuatnya..adoiii kakak oittt..dah solat tue kami gerak ke hospital sebab nk amik kunci umah n kunci kete dari kawan daddy sorang lagi nama Aizal..masa tue diorg kt hospital sebab menunggu baby nk kuar..so Aizal n Yeen dapat baby same date ngan umi sampai Doha..lepas itu kami pun dihantar pulang ke umah..

Sampai kt umah tue umi agak excited jugak laa sebab sebelom nie umi xnk daddy amik gambo umah tue n tunjuk kt umi..kononnya nk surprise laa kann..bila dah masuk n tengok tue..perghhh memang agak surprised n umi terus terjatuh cintan kt umah nie..walaupun kecik dari umah umi kt shah alam nun..tapi ok laa kann sebab umah nie dah penuh dengan perabot..ada kitchen kabinet lagi..umah umi sendiri pun xde kitchen kabinet lagi..hahaha..maka malam tue baru kul 7 kami dah zasss tido..anak2 lagi kul 5 lebih dah bantai tido..baru laa umi tahu makna jetlag tue sebab umi pun kena..hahaha..