Monday, March 30, 2009

Balik Kampung Yeye!!

Nie cita masa kami balik kampung cuti Maulud Nabi ari tue..daddy balik keje sampai umah dalam kul 8 lebih..umi siap-siap mandikan auni pas tue kitorg pun bekpes nasi lemak yg daddy beli..bila dah kenyang..kemas barang masuk dalam kete then kitorg pun bertolak balik kampung umi..yeyeyeye..disebabkan daddy baru balik keje..so umi laa yang kena drive kann..umi xkisah janji leh balik cepat..hehehe..nasib jalan x jem pagi tue..anak cayang umi nie lak buleh bantai tido sama ngan daddy kt belakang..nak elak ngantok..umi punya laa nyanyi sorang-sorang..drive bawak anak nie x berani nk bawak lebih dari 100kmj..dulu masa ber2 120kmj pun penah bantai..hehe..disebabkan bawak 100kmj jek sampai kluang dalam kul 1..sempat lagi pusing kt Bandar sebab daddy cakap nk makan cendol laa pulak..bungkus cendol n balik laa umah..

Sampai umah mak n abah xde..nasib angah ada..kalau x sure laa kitorg dok tercongok kt luar tue..umi buleh lupa lakk nk bawak kunci umah mak..x lama pas tue mak n abah balik..makan pas tue lepak-lepak..petang tue gi umah Saedah..tengok baby dia yg dah 4 bulan..belom sempat-sempat nk jumpa kann..jumpa skali dengan Hafsa..Saedah n Hafsa nie bespren umi dari sekolah menengah sampai laa sekarang..

Malam tue cadang nk gi umah Pak Ngah umi..tapi diorg xde kt umah..so lepak kt umah je laa..umi lak gatal nk layan cita Hindustan ‘Mojsi Dosti Karogi’..betul ke ejaan tue ekk..rasa cam dah lama giler x layan Hindustan..tapi sayangnya CD tue calar..asik stuck jek..last-last umi dah bengang..tutup n tido..huhuhu..

Sok paginyaa bekpes mee goreng..nenek beriya-iya masak cepat sebab nk pegi kenduri kawin anak kawan atuk kt Pontian..nenek dah siap masakkan nasi n lauk tuk makan lunch umi n daddy yg kena tinggal nie laa..skali daddy kata jom laa ikot atuk n nenek..umi pun on je laa..siap-siap tue daddy drive nk pegi ke Pontian..lalu jalan biasa..jalan lak x elok sangat..sabo je laa sepanjang jalan..anak umi nie syok tido sebab terhayun-hayun dalam kete kann..tue yg dia suka kann..sampai kt Pontian nyaris-nyaris sesat..nasib ada kawan abah yg tunggu kitorg..so x jadik laa sesatnyaa..sampai kt sana dalam kul 12 lebih kot..pas tue terus laa mengisi perot..lapo bebeno sebab lama sangat jalannyaa..ada pulak kakak penanggah tue yg sanggup nk pegangkan anak umi nie..so dapat laa umi melantak jugak..ada pulak cendol n swiss roll kegemaran umi..kenyang betul..hehehe..lepas makan kitorg diberi masuk ke rumah sebelah pengantin..kira jadik port melepak laa tue..mak dah jumpa kawan-kawan mak..abah pulak dah jumpa kawan-kawan dia kann..so biar laa diorg nk sembang-sembang dulu kan..daddy pulak umi dah tinggalkan dia kt luar tue sorang-sorang..hehehe..sian daddy..ntah apa dia buat sorang-sorang tue kann..umi dalam umah nie melayan auni je laa..yang syoknya anak umi nie punya la baik..langsung x meragam..dalam umah tue niarapkan dia..dia main laa sorang-sorang..sayang dia..gud girl betul..so far bawak auni gi kenduri kawin dia memang langsung x penah meragam..cuma bawak gi shopping kompleks jek dia meragam..anak umi nie x suka shopping cam umi laa tue kot..huhu..dalam kul 2 lebih dekat kul 3 cam tue abah ajak balik..kali nie lalu jalan lain pulak..elok jek jalannya..abah kata kalau tau lalu jek sini tadi..sampai kt Simpang Renggam singgah minum kejap..pekena Soto n Roti Bakar..

Muka budak kecik melentok kt nenek..

Main sorang-sorang jek..

Sampai umah Kluang dalam kul 5..rehat kejap mandi n makan pas tue mak, umi, daddy n auni balik kampung moyang auni kt Parit Yaani..moyang auni nak sangat jumpa cicit dia yg sorang nie..untung anak umi nie..semua sibuk nk jumpa dia sebab baru sorang kann..hehehe..malam tue decide nk tido umah moyang..abah x dapat ikot sebab kena jaga umah..angah umi tue tinggal sorang nanti kt umah..kt kampung ada Tok Su auni..Tok Su auni nie adik mak umi yg bungsu..muda lagi dari umi tau..hehehe..x lama pas tue sampai lak Pak Uda umi 1 family..Pak Uda umi nie baru dapat baby baru..so auni ada pakcik yg yg muda 6 bulan dari auni yek..dah beso leh jadik kawan baik nie..hehehe..

Malam tue 1st time auni tido kt kampung umi..dah penat main agaknya..sedap jek dia tido kt depan tv..nyenyak sampai ke pagi..kt kampung kan sejuk..sedap laa tido..esok paginyaa dah pesan kt nenek nak pekena lempeng ngan sambal tumis..perghhh..sanggup bangun awal sebab nk berebut lempeng ngan daddy..abis umi n daddy kejekan lempeng nenek..ada pulak ubi rebus n ikan kering..perghh..pas tue layan lak teh tarik mak..kenyang giler pagi tue..dalam kul 9 gerak balik Kluang..rehat-rehat kt umah..mkan tengahari dulu kul 2 lebih gerak balik KL..

Auni kena dera oleh umi..umi bedung dia..dia tercengang-cengang xtau nk buat apa..hehehe..


HUaaaaaa..cepatnyaa dah nk balik KL semula..rasa nk sambung cuti lagi jek..tapi nk wat gane..umi ada banyak keje n xleh nk sambung cuti..xpe..lain kali kita cuti panjang ekk anak umi cayang..

2 comments:

PadNani~~{@ said...

salam ana..
lama x dgr khabar ana..ana n auni sihat?

kg ana kat mana ye? kg nani kat Rengit, Batu Pahat, Johor.

cedappnye ur breakfast..lempeng ngan sambal tumis..ada ubi rebus ngan ikan kering lg..terliur la pulak:P

Ana said...

PadNani=ana bz laa ngan keje..anyway ada cita pasal kitorg 1 family demam kt link sebelom nie..
kpg ana belah mak kt parit amil,sblh parit tengah n parit awang..kpg abah kt parit sardin, dalam dr parit apa ekk..lupa laa pulak sbb dah lama x blk sana..nnt ingat ana update blk..
btw..apesal ana xleh add comment kt blog nani..dah bnyk kali try pun xleh gak..tue yg xleh nk comment kt sana..baca jek buleh..