Friday, January 22, 2010

Cerita Suatu Petang..






x de laa suatu petang pun sebab nie cita petang semalam..hihihi..balik dari keje semalam kami terus pegi ke restoran nasi kandar kt Kota Kemuning..dekat ngan umah kami tue..daddy telah terjatuh hati ngan daging masak kicap kt situ..asik nk ajak makan kt situ jek..umi lak dah terjatuh hati kt roti nan n ayam tandori dia..ayam beso woo..rege pun berpatutan jek..petang semalam tue kami x makan kt sana..just tapau jek..umi dokong laa si yayang tue sambil daddy amik lauk mana yg daddy nk makan..pas tue menunggu daddy bayar kt cashier tue umi tunjuk laa ada 3 ekor kepala ikan kt bahagian lauk tue pada auni..dia pun cam muka pelik jek agaknya tengok apesal laa beso sangat fish tue kann..pas tue umi saja jek laa cakap kt dia lebih kurang camnie laa perbualan tue kann:


Umi = tengok fish tue ada gigi, sama tak ngan gigi sayang??

Auni = sama (sambil anggukkan kepala dia)
Umi = tapi gigi fish ada banyak, gigi sayang ada sikit jek, sama jugak ke??
Auni = (dia diam kejap) pas tue sebut tak..


Tergelak umi dengar dia jawab gitu..pas tue mata dia memang x lepas pandang kt fish tue laa..umi pun tambah laa cakap gigi fish tue tajam laa tue laa nie laa..hehehe..sebab dia makin bijak so sempat lagi laa upah dia naik mesin masuk syiling bunyik2 tue kejap..ada pulak mesin tue kt depan kedai ubat cina sebelah2 restoran nasi kandar tadi..


Dalam kete pulak si kecik yayang tue dok ngan umi kt belakang..sambil makan honey star saja jek umi nyanyi lagu nursery dia tue 'if u happy and u know u clap ur hand'..terus jek anak umi nie tepuk tangan tau..pas tue umi nyanyi lagi 'if u happy and u know u stamp ur feet'..dia pun hentak kaki..pas tue daddy bersuara..daddy kata cuba terbalikkan sebut yg lain dulu..so sepatutnya yg ke-3 ialah nod ur head..sebab daddy cakap cam tue umi nyanyi yg no-4 dulu..'if u happy n u know u pull ur ears'..yayang mula2 dah nk pegang kepala dah..pas tue umi tekankan lagi sebut 'pull ur ears'..dia terus tarik telinga dia..waaaa..pandai laa anak umi nie..cayalahhh..hheehehe..


So layan laa satu gambo anak umi nie masa kt umah nenek..dia pakai tudung umi..selamber jek..pas tue siap xnk bukak lagi..cuba kalau time dia xnk pakai pape..punya laa payah nk nyuruh..gambo lak x dapat nk amik angle yg baik pny..maklum laa si kecik kann..x sempat snap dia dah buat benda lain..so layan jek laa ekk..

6 comments:

gee ryder said...

auni dh makin bijak ekk skg hehe

syafiq said...

If you're happy and you know it clap your hands,
If you're happy and you know it stomp your feet,
If you're happy and you know it nod your head,
If you're happy and you know it shout "Hooray!".
ada pull your ears ker???
ajar nursery x betul nih...hehehe

azura said...

wahhhhh auni sgt bijak...nampak je pendiam..diam2 ubi berisi rupanya! muah!

Ana said...

Kak Gee=tue laa kakk..makin bijak dia..nk dak makin beso laa katakan..hihihi

Pak Bucu=ada laa..yg last skali pull ur ears..x caya ana dtg sini kang dengar cd nursery song auni ekk..hahaha..

Along=diam2 pemalu dia tue..hihihi

Dilla Ady said...

ana..lame tak jenguk ana n family kt sini..sori ye..

auni da makin pandai la..
da paham english lak tuh...bgusnye sayang..

ana start ajar auni words umur die bape?

Ana said...

Dila=ana pun lama x update blog n jengah blog kengkawan..bz bangat laa..

x ingat lakk start ajar auni words time bila..tp kean slalu rajin cakap ngan dia laa..ana jenis suka cakap word yg x penuh..cth:pampers=ampers, mandi=andi..saja cakap bunyik2 manja gitu..pas tue hubby bising suh cakap full..tp ada jugak yg auni dah terpaham slang manja tue macam andi..dia akan sebut andi..hehehe

acha dah pandai sebut words apa??