Thursday, June 09, 2011

Journey to Mekah

Alhamdulillah segala pujian ke atas-NYA akhirnya journey kami ke Tanah Suci telahpun terlaksana..walaupun ada pelbagai rintangan ditempuh sebelom tue..akhirnya Allah permudahkan jua untuk kami menunaikan niat suci ini..kami pergi sendiri jek sebab member2 ramai dah pegi sebelum nie..amat berterima kasih buat Wan Haris n Lily atas tunjuk ajar dan ilmu berkenaan umrah, pada Aizal n Yeen kerana sudi pinjamkan kete tuk perjalanan kami n pinjamkan abaya tuk kakak Auni, n buat Nik Mahadir n Anne atas panduan perjalanan, buku n video berkenaan umrah..takut jugak sebenarnya nk laksanakan umrah nie..maklum laa, kursus kami hanya berpandukan buku n video aje..tapi alhamdulillah dapat juga kami laksanakan dengan sebaiknya..Wan Haris ada cadangkan tuk ambil mutawif masa di Tanah Suci..tapi kebetulan waktu kami sampai tue Ustaz Shahir ada meeting..maknanya terpaksa laa kami lakukan sendiri :)..journal umi taip di sini bukanlah selengkapnya..tapi jadilah serba sedikit sebagai titipan panduan pada kawan2 yg akan ke sana nanti yekk..kawan2 mesti pergi ngan travel agensi kann..so xde masalah laa nanti :)..so entry nie akan meleret panjang laa yekkk..harap sabar membaca :)

24 Mei 2011, Selasa

Pagi tue umi bawak Athirah pegi inject monthly..dah pegi ari ahad sebelom tue..skalinya kata xde injection lak ari tue..so terpaksa laa pegi pagi selasa nie..berkampung umi kt Health Centre tue smpai kul 12.30pm rasanya..siap nangis2 lagi, yg tue xyah cita laa kann..hahaha..

Ok, sampai umah lepas injection Athirah tue sempat lagi makan lunch..kemas pape barang masuk kete n akhirnya kami gerak pukul 2pm..sebelum tue mandi sunat musafir dan juga solat sunat musafir..kakak auni pun umi ajar niat mandi sunat tue..

Gerak dari umah tue kami singgah ke umah Wan Haris n Lily sebab nk amik visa umrah..Lily siap bekalkan kami kueh bakar, torch light, jumper, n tikar..then dari situ gerak laa kami ke border Qatar..smpai di border tue dalam pukul 3.20pm..ada 3 checkpoint kt situ..dalam 10min setel semua..alhamdulillah lega lepas kami bawak keluar kete Aizal Yeen tue..

Sampai kt border Arab Saudi lak dalam kul 3.40pm..kt sini ada 4 checkpoint..n agak susah jugak kt sini sebab diorg x boleh berbahasa inggeris..di sini kami kena buat fingerprint n face check..daddy n atuk gi kt tempat lelaki..dah selesai tue umi,nenek n anak2 gi kt tempat khas pompuan..dalam kontena jek pun tempatnya..risau jugak menghadap checkpoint nie sebab umi kan ada sejarah 3x baru lepas fingerprint..anak2 x kena..so umi buat dulu..buat ibu jari tue adala 4,5 kali jugak..nasib akhirnya lepas..then mama pulak kena..sama nasib xlepas banyak kali jugak..biasa laa orang dapur kann..jari2 x halus dah..hehehe..dah siap tue kete kena check pulak..barang penuh sesak kt boot belakang tue..kastam tengok gitu2 jek, dia tanya pegi mana..daddy cakap gi umrah..dia senyum terus bagi jalan..sejam jugak laa kami di checkpoint border Arab Saudi..

Siap solat semua kami gerak lagi..banyak jugak stesen minyak sepanjang perjalanan tue..dalam kul 8pm lebih tue kami benti kt salah satu stesen minyak n makan bekalan yg dibawa..nasi goreng, sambal udang, sandwich n fruit tart..berbekalkan tikar yg Lily beri tue selamber kami makan kt tepi stesen minyak tue..daddy cakap kalau kt Msia sure dia x buat gini punya..hahaha..dah kenyang tue sambung perjalanan ke Riyadh..sampai di Riyadh dalam kul 11pm..memang cadangnya kami akan bermalam di Riyadh..masa kul 11pm tue punya laa banyak kete..siap ada jem lagi..dahsyat juga bandar Riyadh nie..Doha xde laa se jem nie..hihi..pusing punya pusing mencarik rumah tumpangan yg daddy dah survey (tapi x book lagi laa)..x jumpa2, siap turun tanya orang lagi..tapi biasa laa orang situ x paham english..terhegeh2 jugak laa sampai akhirnya jumpa jugak di tempat kami pusing2 tue jek pun..daddy masuk pi check..skalinya udah penuh..kesabaran jek..masa tue dah nk dkt kul 12am dah..tekan2 gps carik umah lain dapat laa apartment fully furnished nama AA Top Places..cantik wooo..sangat2 beso n rugi sebab 1 malam..ada 2 bilik, 2 bilik air, dapur, hall bersofa n hall duduk kt bawah dengan tv..harga semalam SAR300..sangat berbaloi sebab 5 famili pun leh masuk skali tue..malam tue kami tido dekat kul 2am..

25 Mei 2011, Rabu

X ingat kami bangun kul bapa pagi nie..rasanya dalam kul 9am kot..penat perjalanan kann hihi..dalam pukul 1pm tue kami check-out n bergerak menuju ke destinasi yg kami nantikan ini iaitu Miqat Qarnul Manazil..

Dalam pukul 3.30pm kami berhenti di stesen minyak macam biasa tuk makan..kami masuk kt restoran makan tue dengan semua mata memandang..pelik laa jugak kann..skali rupanya famili kena makan kt tempat lain..dia main tunjuk sana2 jek..ke kiri ke kanan jugak kami..rupa2nya untuk famili xleh makan dalam kedai..ada bilik2 kecik khas tuk famili..bila pk2 betul laa kann sebab orang pompuan arab kan berpurdah..xleh laa kot diorg nak makan kt khalayak ramai..kami pelik jugak sebab di Qatar xde pulak macam nie..hihi..mintak nasi arab lauk ayam tuk 3 orang (sebab tau portion diorg kan beso)..skali datang sedulang haa dengan ayam kt tengah2..hamikkk..baru syok makan sedulang..rasa macam kt sekolah agama lakk makan masa maulud nabi..memang sedap sangat nasi kt situ..licin kami kerjakan..kakak Auni pun makan banyak..

Dah kenyang tue kami gerak semula..perjalanan kali nie ditempuh dengan hujan sikit n sand storm..dahsyat sikit dari kt Qatar..then dalam kul 9pm tue kami benti tuk singgah makan malam lakkk..kali nie berhati2 sikit sebab dah tau ada famili room kann..hihi..makan nasi arab jugak, tapi x bapa sedap macam siang tadi..then sambung semula perjalanan ke destinasi tujuan..


Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

2 comments:

gee ryder said...

naik kete rupanya. Syok jugak road trip di tmpt org ni kan...
Jauh ke ana doha ngan mekah?

Anonymous said...

18j kak dr Doha ke Mekah..bb buat hal lakk..x dan nk sambung travel log umrah nie..