Monday, June 13, 2011

Labbaik Allah Humma Labbaik

26 Mei 2011, Khamis

Kami tiba di Miqat Qarnul Manazil tepat jam 12tgh malam..berpusing jugak kami mencarik mana pintu masuk yg dekat ngan tempat perempuan..akhirnya jumpa laa memang betul2 berdepan ngan pintu masuk orang ulang-alik..keadaan masa tue belum ramai sangat orangnya..tiba tue kami bergilir solat qasar jamak maghrib n isyak dulu..then mama ajak umi mandi sunat ihram siap2 sebab mama kata penjual dah mula bukak meja dengan barang jualan..mesti lepas tue ramai orang yg akan datang..so kami pun mandi siap2 laa then solat..balik ke kete tengok daddy sedang tdo n ayah jaga Athirah..daddy drive dari jam 1 tghari tadi dari Riyadh..umi ada jugak tido2 dalam kete kan..daddy mana nk ada can nk tido..umi bawak Auni pegi mandi sunat ihram jugak..ajarkan dia niat n amikkan wudu' tuk dia jugak..menggigil2 kakak mandi pagi tue..

Then kami pun menunggu laa hingga waktu subuh di situ..rasanya masuk azan subuh masa tue jam 4.15am..siap setel gilir2 solat n mula nk gerak ke Mekah tue dalam jam 5.15am..masa daddy n ayah mandi sebelum subuh tue memang siap beratur lagi..ramai orang sebab dalam kul 2 lebih tue banyak jugak bas yg datang..lega jugak sebab mama dah ajak mandi siap2 tadi..hihi

Masa mula start enjin kete nk gerak ke tanah suci Mekah maka kami pun berniat umrah 'Labbaik Allah Humma Umratan'..sepanjang perjalanan kami mengucapkan 'Labbaik Allah Humma Labbaik, Labbaik Kala Sharikala Labbaik, Innalhamda Wanni'mata Lakawalmulk, La Syarikala'..x tdo umi sejak sampai di Miqat tadi..

Then kami sampai di Tanah Suci Mekah Mukarramah dalam jam 6.15am..sukanya dalam hati masa tue Allah je yg tahu..dapat lihat ramainya umat Islam berduyun-duyun menuju ke Masjidil Haram..n dugaan pertama kami di tanah suci bermula..kami berpusing2 mencari hotel penginapan yg daddy book tue selama 2 jam yekk kawan2..pada yg dah pergi mungkin tahu yg jalan kt situ berlapis2 n agak sesak..mama kata sebelum tawaf di Kaabah, kami tawaf kota Mekah dulu..hihi..akhirnya jumpa jugak..masing2 dah penat kan perjalanan dari siang dan di uji begitu pulak..kesabaran aje laa..

Jam 8am tue jumpa jugak hotelnya yg bernama Royal Dar Al-Eiman Hotel bersebelahan dengan Safwa Hotel..naik di lobi untuk sahkan booking tue ada sebab daddy buat online sendiri tanpa through agensi..risau jugak kan buatnya tiba2 xde lakk nama..alhamdulillah ada jugak tapi masa check-in adalah jam 4pm yek..so menunggu laa umi di lobi hotel bersama anak2..sementara itu daddy,ayah n mama pergi mengerjakan umrah dulu..bila dah pagi tue rasa segar terus..even badan penat tapi xde apa dapat gantikan perasaan dah tiba di situ lagi pulak bila tengok live kt tv suasana di Kaabah..x ramai orang pun masa tue..bestnya rasa..

Sambil menunggu tue umi siap leh order hot choc lagi..share minum ngan kakak..then bila adik dah mengeluarkan bau harum pi laa umi masuk toiletnya..siap leh mandikan Athirah kt sinki tue lagi..hahaha..Auni dah mandi tadi kan, ok lagi laa..Athirah x mandi dari pagi semalam, sian dia x selesa..tapi umi lupa lakk nk amik baju adik..just amik susu dia jek..so dah mandi tue pakaikan laa balik baju yg sama..siap jumpa ngan 3 orang Msian lagi..siap tolong pegangkan si adik lagi masa umi nk masuk bilik air..bila sembang2 sorg dari Msian tue anak dia sama baya ngan Auni n Athirah..tergelak kami..diorg dah nk balik dah pagi tue..

Dalam jam 11.30am tue daddy, mama n ayah selesai kerjakan umrah..seronok dengar mama cita pengalaman dah selesai..pada mulanya kami cadang tuk umi selesaikan umrah umi pada malam tue..tapi daddy kesiankan umi sebab lama dalam ihram nanti so daddy ajak jugak kami pegi dalam kul 12 tghari tue..umi bawak kakak Auni skali sebab umi nak sangat Auni buat umrah..

Kami solat Zohor dulu di Masjidil Haram..then langkah jek kaki masuk ke kawasan tawaf n mula2 pandang kaabah adalah doa paling mustajab..umi mulakan dengan minum air zamzam dan mulalah tawaf..ada orang offer tuk sewa wheelchair..tapi kenakan SAR50..rasa macam mahal sangat so umi kata x payah laa..daddy akan pegang kakak sementara umi fokus pada tawaf umrah umi..skalinya si kakak x mahu dengan daddy..boleh lakk dia menangis2 nk umi pegang dia..tambah lakk cuaca panas terik tengahari masa tue..sian sangat dengar dia nk umi, nk umi..tapi umi xleh nk pegang sebab nanti x fokus..so daddy suruh umi teruskan tawaf sorang diri sementara daddy ketepi nk amikkan kakak air zamzam..

Bila selesai 7 pusingan tawaf tue umi pun solat sunat tawaf di belakang makam Nabi Ibrahim..then pergi laa carik daddy di tangga yg di janjikan..tengok kakak tengah tido atas dokongan daddy..sambil berjalan ke tempat saei tue daddy cerita yg si kakak nie menangis2 nk umi n then dia cakap 'umi, kakak panas'..sedih sangat dengar..rasa berdosa sangat paksa nk bawak dia jugak time tengahari tue..daddy kata dia sambung balik tawaf n ada mamat arab siap bagi air zamzam n siap dokongkan auni bawak pusing tawaf..tapi last2 3 pusingan jek daddy berenti sebab katanya kakak macam nk pengsan dah sebab nangis + panas..sedih sangat umi dengar..terus umi amik n cium2 dia sambil kata sorry sangat sebab paksa kakak buat sampai laa dia bangun..

Sebab dah bangun tue lagi laa dia nk kt umi jek..so umi lakukan saei sambil bawak kakak..agak santai jugak saei umi nie sebab kakak ikot..tapi saei xpe sebab xperlu ada wudu' n xperlu jaga bahu macam tawaf..so daddy tunggu tepi n umi bawak kakak sampai abis saei tue..kadang umi dokong dia n kadang2 dia jalan sendiri..dia siap tunjuk lagi kt tepi tue (kaabah) dia nangis2 carik umi n cakap dia panas..sian anak umi tue..

Selesai saei 7 pusingan Safa ke Marwah jumpa daddy kt tepi tue then daddy terus gunting rambut umi (tahallul)..maka alhamdulillah selesailah umrah umi..syukur alhamdulillah..walaupun umi buat time panas terik berpeluh2..tapi nikmat melakukan umrah tue memang x tergambar dengan perkataan..

Kami naik semula ke lobi jam 3.15pm macam tue n tengok2 ayah n mama xde dah di lobi..so daddy gi tanya apa no bilik then naik laa kami ke bilik 1029 di tingkat 10..sampai jek bilik tengok adik tengah tido dalam stroller..biliknya luas..ada 4 katil n tuk pengetahuan bilik2 di Mekah n Madinah kira ikot kepala, bukan kira sebilik berapa 1 malam..ada diberi free charge babycot tapi kami decide tuk letak 2 tilam kt lantai jek..tido laa kami anak beranak kt bawah tue..hihi..

Malam tue solat bergilir jugak then dinner kami adalah nasi arab..lupa nk mention yg hotel kami tinggal tue amatla dekat ngan Masjidil Haram..turun escalator terus nampak pintu 1 King Abdul Aziz..sangat2 di suggest pada kawan2 yg pegi sendiri tuk stay kt hotel tue..xde sediakan makan..just bekpes aje..tapi kt tingkat 2 hotel tue ada foodcourt n ada 1 lot kedai Felda D'Saji yek..tersenyum simpul kami..hihi..tingkat 1 n bawah skali tue kedai2 jual macam2..amat menyenangkan..malam tue masing2 tido awal sebab kepenatan..tv bilik kami pasang live suasana di Kaabah..seronok sangat tengok ramai orang lakukan tawaf..

Next day umi continue kt next entry yekkk.. :)

Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

2 comments:

gee ryder said...

alhamdulillah...selamat dah ana dpt buat umrah. Bertuah ana dpt gi sana...pas ni leh buat haji lak ana alang2 dah dkt tu....
Mudah2han akak pun dpt kesana one day...

Mungkin kena gi time winter baru syok bwk budak...sian auni panas

Anonymous said...

Yup kakk..alhamdulillah dah selamat smpai sana..perancangan untuk haji pun insyaallah..kami xleh elak dtg time nie sbb PIL leh dtg time jek kan skali nk ke ireland lak..tp mekah x sepanas Doha..so kami dah immune laa kot..hihi..cuma kesian kt budak2 jek laa..kita yg tua nie boleh lagi tahan2 kann.. -anasaliza-