Tuesday, August 07, 2012

Cuti2 Melbourne Part 2 Jun 2012

Day 5 - Ahad, 17 Jun 2012

Ari nie itorg bangun awal sebab nk main snow..yeayy..daddy tengok ramalan cuaca kata ari nie hujna, sama macam semalam, tapi nk wat gane kan..bila lagi nk peginyaa pulakk nie..dalam kul 6 tue bangun terus siap2 n gerak ke Mount Baw Baw..bawak bekal makanan semalam yg x abis..umi lelap suku perjalan sebab telan ubat batuk..sedar2 jek masa dah sampai tempat nk sewa chain n toboggan..benti isi minyak n naik laa kami ke atas..ada fee entry per car - aud41 n ada signboard kata yg xperlu pakai chain sebab keadaan x memerlukan untuk pakai, lega daddy sebab kata daddy susah giler nk pasang..mayyang kata biasanya dah nampak snow kt tepi2 jalan naik ke atas tue, tapi agaknya masa tue baru seminggu snow turun, tue belum meriah lagi laa agaknya kan..

Kami park kete n turun laa, hujan renyai2 jugak masa tue..Athirah start laa melalak bila umi nk sarungkan snow cap, sabo jek laa..sempat bergambo kt entrance tue n gerak laa kitorg masuk ke dalam..masuk tue nampak 2 building, 1 tue cafe n 1 lagi tempat nk sewa baju dll..kami naik ke atas nk sewa baju n boots..sejuk yg amat wooo..pilih punya pilih baju, pilih boots then sempat gak beli gloves tuk Auni n umi..sambil tue si Athirah nie melalak macam kena rotan..umi geram betul masa tue, xtau nk kata laa..dia xnk benti melalak sampai laa ke luar..umi paksa jugak pakaikan gloves..dalam kepala umi dok pk macam2, sampai terpk yg sapa yg naik gunung everest tue kena sakit saraf sebab sejuk yg melampau..umi dok terbayang dia kecik lagi, kita yg beso nie pun xtahan dengan sejuk masa tue, apatah lagi dia kan?? hahaha..sempat kena babap lagi ngan umi, si budak kecik tue..

Abis sesi babap n sesi paksaan pakai semua tue gerak laa kami ke tempat snownya..jalan licin betul masa tue sebab hujan..mayyang x berani nk ikot, licin sangat, so mayyang stay kt tempat rehat2 kt tepi tue..kami pun gerak laa ke tempat main snow tue..masa 1st umi n adik kt bawah, umi dalam cubaan pujuk Athirah dengan snow tue, dia dah start diam dah masa tue..then daddy n kakak naik ke atas nk naik toboggan tue..lepas tue slide laa turun daddy n kakak ke bawah..punya laa excited n happy kakak..suka sangat sebab dapat buat dia happy..then kami sama2 naik atas, daddy kata kt atas tue kurang sejuk, ishh memandai jek daddy, sama jek sejuknya pun..umi dudukkan Athirah kt situ n ajak dia main snow..then daddy tolak kakak sorang2 dia slide ke bawah..skali melencong ke luar kotak tue, nasib ada orang tahankan dia,  berlari daddy kejar turun ke bawah..then 3rd time daddy suh dia naik sendiri n melungsur laa dia turun ke bawah sendiri..4th time nie naik ke atas ngan daddy lepas tue daddy lepas dia luncur ke bawah sendiri, skalinya tersangkut kt jaring tepi kiri tue..meraung dia, berlari sorang pompuan kt bawah tue amik n dokong kakak..kelam kabut daddy lari ke bawah tue..sakit gak laa katanya sebab muka kena jaring + terkejut..sian anak umi..lepas tue dia xnk slide ke bawah sendiri dah..pujuk2 then daddy temankan baru dia nk..lepas tue umi nk try jugak laa kann, umi pun slide laa ngan Auni..ada laa 3x jugak umi main tue ngan kakak..penatnya sebab kena mendaki ke atas tue..kalau ada escalator naik atas tue, kompem berpuluh kali umi main tue..hihihi..

Umi ajak daddy balik bila jari2 umi dah terasa kebas sebab sejuk,..masa kitorg gerak balik tue ada jugak yg ngekor, masing2 kesejukan jugak kot..then jumpa mayyang kt rumah rehat tue, mayyang kata 45min jek kitorg main kt atas tue..aikkk, rasa macam lama jek, skalinya baru 45min..hihihi..kitorg lepak kt cafe tue minum n makan sambil rehat..lepas tue pegi pulang baju n gerak laa balik..hujan dah benti masa tue, rasa macam nk sambung main jek, tapi x larat nk melayan karenah Athirah melalak tue, maka balik laa kitorg..

On the way turun tue punya laa berpusing jalannya, mula la aumi rasa pening2 nk muntah..nasib baik masa pegi tadi umi tido, kalau x, mau spoil mood nk main snow..hahaha..makan malam tue mayyang ajak gi restoran Mongolia..order laa kami makanan sebab masing2 dah kelaparan..banyak jugak portionnya sampai kitorg tapau bawak balik lagi..dah kenyang tue balik laa ke rumah n titon..

Day 6 - Isnin, 18 Jun 2012

Daddy cancel plan nk gi Great Ocean Road sebab x larat nk drive..mayyang kata amik masa dalam 5jam jugak la nk kesana..makanyaa kami decide nk ke Enchanted 3D Maze Garden ari nie..bangun lewat sikit pagi nie, n terus makan nasi n lauk semalam yg x abis tue..then gerak laa kami ke sana..naik atas sini macam naik Cameron jugak n macam biasa umi tido jugak sepanjang jalan tue..hahaha..umi terjaga bila daddy bentikan kete, rupanya ada lookout point laa (Franklin Point) n Subhanaallah sangat cantik view dari situ..naik atas lagi ada 1 lagi lookout point (Murrays Point)..kali nie daddy jek yg turun tuk amik gambo..bila tengok gamboviewnya x secantik yg mula2 tadi laa..then kami teruskan perjalanan ke Enchanted Maze Garden tue..

Sampai2 tengok entrancenya jek dahh cukup menggoda jiwa..cantik betul diorg buat guna pokok macam dinding tue n nama tempat tue dipotong dari pokok tue jek..baru kt luar dah rasa x nyesal kitorg gi sini..hahaha, poyos..masuk dalam tue kena beli tiket, n sama jugak umi lupa nk catit bapa harga tiket kt situ..hahaha..bangunan tiket tue ada jual macam2 jenis lolies, coklat n cookies n paling best ada choo choo train kt belah atas mengelilingi seluruh kawasan dalam tue..Athirah nampak tue terus sebut choo choo twen..hihihi comel jekk kann..kena pakai gelang tangan n kami pun memulakan journey kt dalam tue..pandangan dari building tiket tue cantik sangat..hijau jek semuanya..

Kami mulakan dengan Hedge Maze ekk, kena carik jalan smpai dapat keluar..puas kami pusing2 n posing2 dalam tue xdapat2 jugak jalan keluar, last2 main tipu jek laa..hahaha..then pusing2 laa kami dalam tue..ada The Christmas Garden, The Grey Garden, Mesmates Eucalyptus, Cactus & Succulent Garden, The Children Maze dll laa..kt setiap tempat tue macam game laa kiranya, kena selesaikan apa yg disuruh..macam kt The Children Maze tue ada snake & ladder yg beso..best laa n kalau ada masa boleh main laa..ada jugak Tube Slides n kat sini paling best..kakak n adik happy betul kt sini..bapa banyak kali turun naik main tube nie..

Then kami masuk jugak kt 3D Maze berhantu..mayyang xberani nk masuk, umi pun buat2 berani jek tue sebab orang tue kata hantu2 dalam tue x bergerak (tue yg buat2 berani, hahaha)..so kalau nama 3D kena laa pakai spek tue kann..aduhh, nie yg tensen sebab umi mesti fening kepala kalau pakai spek tue..tapi gagahkan jugak laa masuk dalam tue sampai ke abis..habis tue kami balik semula ke building entrance tue tuk beli lollies laa apa lagi kann..lepas tue kami pun balik laaa..

Balik tue mayyang ajak kami gi makan kt restoran thai kt city..sebab dah malam so daddy drive laa masuk city tue..skali bila sampai tidak laa bukak restoran tue, adeehhh melepas..then nk makan eskrem durian pun melepas sebab tutup jugak..then kami ternampak laa restoran Lazzat Msian punya..maka masuk laa kami ke situ..umi makan nasi ayam jek malam tue, dah kenyang tue kitorang saja nk jalan2 sampai ke hujung deretan kedai then ternampak pulak kedai gelato, maka singgah makan dessert pulak sekejap..hahaha..lepas dah kekenyangan kami gerak laa balik pulang ke umah n titonnn...

Day 7 - Selasa, 19 Jun 2012

Hari nie mayyang x dapat nk temankan kami dah sebab dah kena masuk ofis..maka pagi tue kitorg bekpes kt Clayton town tue, then hantar mayyang ke ofis the gerak laa kami nk ke Brighton Beach..sampai jek kami pun turun n tengok jek wahhh cantik giler sebab ada rumah2 kecik yg warna-warni kt situ..ada laa dalam 40 buah umah kecik rasanya yg macam2 kaler..terpaksa kami celup2 pilih sikit2, xkan nk amik satu2 smpai 40 kann..jenuhhh..pulak masa tue sejuk giler, angin kuat betul laa, umi sampai sorok tangan dalam baju..masa turun tue ingat xde laa sejuk sangat, so eksen laa x bawak jaket turun, skali hamikkkk..tapi tetaps menten amik gambo, hihi..sambil amik gambo tue asik terserempak ngan 3 minah korea yg amik gambo jugak..diorg lompat2, umi pun sibuk tiru nk lompat2..hahaha..bila dah sampai hujung n patah balik ke depan terserempak ngan diorg lagi tengah duduk makan..kitorg pun lepak x bapa jauh dari diorg skali tetiba dengar minah2 nie menjerit2 tunjuk ke arah laut kata ada dolphin..skali memang betul nampak dolphin tengah berenang dengan suka-rianyaa..wahhhh best betul dapat tengok dolphin..

Dah setel kt situ kami gerak balik, tapi tengok agak awal lagi, so decide nk gi bawak budak2 nie kt playground..pi laa search kt gps tue n gi laa kami kt playground yg paling dekat..jalan yg ditunjuk tue pulaknya lalu kawasan orang2 kaya, kami pun tumpang parking kttepi tue n jalan ke playground..sempat laa kakak n adik main sekejap kt situ then kami gerak balik..balik ke DFO untuk shopping..on the way tue, perot udah berkerongcong, maka ajak daddy singgah Hungry Jack (Bege King) then lepas2 makan vegi bege sambil budak2 nie main kt playground situ pulak..dah kenyang kami terus ke DFO..

Shopping punya shopping n bila mayyang kata dah sampai umah kami pun balik laa..rehat2 kejap kt umah n ajak mayyang kuar makan kt Dapur Indo lagi..hihihi..balik tue sebelum tido umi terus pakaikan budak2 nie baju tuk balik esok..sebab esok kul 6 dah nk gerak ke airport..

Day 8 - Rabu, 20 Jun 2012

Bangun tue dah setel semua kami pun gerak ke umah kawan mayyang, Mina tuk dihantar ke airport..mayyang x ikot pagi nie sebab kete x muat..dah dekat sampai area airport tue agak jem jugak..konpius kitorg apesal laa jem kan, mujur kami gerak awal masa tue..sampai kt airport terus pi kaunter AA tuk check-in..macam biasa kami nie memang laa lama kt kaunter..apesal ntah x tau laa umi..orang lain dah 3,4orang abis, kitorg mesti x abis2 lagi..hihii..

Setel tue terus ke gate n terus masuk flight..n sekali lagi mengecewakan bila makanan abis, umi xpaham laa ngan AA nie..caj itu ini pandai, tapi bab makanan x pandai nk bajet..hampessss sangat2 n kitorg makan megi jek sepanjang 9 jam perjalanan tue n anak2 umi makan sandwich n roti sikit yg mayyang suh bawak..memang tobat betul laa, lain kali kalau naik AA memang umi akan angkut segala jenis makanan yg ada laa, x hingin nk beli makanan dalam tue..bluuuweeekkkk..n hampes jugak bila kali nie diorg lalu route lain ke apa ntah n kitorg tiba lcct lambat 2 jam dari yg sepatutnya..aduhhh, kesabaran jek laaa..\

Tapi, syukur alhamdulillah dapat juga kami sekeluarga bercuti ke Melbourne kali ini, walaupun bermacam rintangan dan dugaan yg kami tempuhi..thank you Allah atas rezeki ini..

Pics tengok kt fb jek laa yekk, jenuh berpinar mata umi nk pilih gambo dari dekat 2k gambo yg daddy amik..hihihi..


1 comment:

gee ryder said...

letak la gambor kat blog sekali hehe...
bestnye dpt main snow. teringin nak gi melbourne. husband je sorg dh sampai