Friday, February 20, 2009

Tagged Dari Kak Zura

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
At 1st masa belom kawin konon berangan nak tunggu setahun dulu baru ada baby..konon nak puas hidup berdua dulu la kann..skali bila kak zura dah pegnen..dah laa kitorg kawin dulu dari dia kann..terus rasa sedih sangat..(jangan mare yek kak, tapi tue laa kenyataannyaa)..tambah lagi bila member-member asik tanya dah berisi ke belom..tensen tauu x..
Tapi bagus jugak kakak yg pegnen dulu kann..xde laa konflik tang sepupu sepapat nanti..kan juju..
So apa lagi..atas advice dari sorg member baik ana..dia bagitau rahsia-rahsia nak kasik ‘lekat’..sensored..hahaha..n akhirnya setelah beberapa bulan mencuba tips yg dia bagi tue..alhamdulillah menjadik jugak..hehehe..

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Ana suka sangat nama Maisarah..kalau dapat baby girl memang nak nama Maisarah..berkenan sangat sejak tengok cita Maisarah kat tv2 lama dulu..rasa masa time sekolah..watak Maisarah tue lakonan wife Faizal Hussein tue..sapa nama dia ekk..lupa laa pulakk..Skali bila Kak Zura deliver n nama baby Maizara..terpaksa laa tukar kann..kang dekat sangat namanyaa susah lak nk panggil..

Hubby lak nak sangat baby boy mesti ada nama Afdlin..dia kan slalu cakap Afdlin Shauki tue abang dia..hahaha..

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Suka suka suka sangat-sangat..Yes!!!

4. HOW OLD WERE YOU?
26 tahun..

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Masa tue dah dekat timing nk period..last period 23Nov07..1st day kuar darah setitik..ana biasa period memang kuar sikit dulu 3,4 jam pas tue baru banyak kuarnyaa..skali sampai petang sampai malam xde kuar darah dah..then esoknya kuar lebih sikit dari semlmnyaa..petang sampai malam xde jugak..ari ke-3 pun macam tue gakk..konpius nie..

Then ana tanya kt sorang akak nie (Kak Madiha)..dia cakap ada kawan dia tanda pegnen macam tue..bleeding seminggu lebih tapi rupanya pegnen..atas nasihat Kak Madiha..ana cakap kt hubby try beli pregnancy test..beli 2 tester yek..malam 21Dec07 ana test..kuar 2 tanda yg menunjukkan positive..ya allah tuhan jek tau perasaan masa tue..tapi sorang lagi member cakap kena test pagi-pagi bangun tido sebab time tue accurate sikit..so esok paginyaa test lagi..2 tanda lagi kuar..suka punya suka tapi kena hati-hati jugak sebab pagi 22Dec07 tue kitorg nak travel ikot konvoi Naza Kia Club ke Kelab Cinta Sayang, Sg Petani Kedah..masa tue hubby bawak memang hati-hati laa..xde langgar lobang punya..takut weii..

Masa kt Cinta Sayang tue kitorg beli lagi 2 tester..sebab hubby masih lagi dalam keadaan x percaya..dua-dua tester tue show positive jugak..

Balik jek KL 24Dec07 terus gi klinik kat The Curve..n akhirnya disahkan oleh doctor yg AKU MEMANG PREGNANT!!!..

Hehehehe..

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Hubby laaa kann..kuar-kuar bilik air terus tersengih-sengih suka..

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Mesti laaaa..tapi masa tue hope sangat baby boy..
Yes, definitely.

8. DUE DATE?
29th Aug 2008

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Xde kot..rasanya muntah-muntah x sampai 10x..tapi xde selera makan memang teruk giler..sanggup berlapar sebab xde selera tau..kt opis cuma leh makan Nasi Goreng Tomyam kt café TPM tue..tue jek bantai berminggu-minggu..nasi putih pandang pun x nk..makan sikit sebab nk alas perot jek..

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Ntah laa ekk..xtau laa..rasa nk makan macam-macam..tapi xde laa sampai nk sangat-sangat..

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Orang-orang gelap kt opis nie laa..ari-ari kena pandang muka-muka diorg nie..tensen sangat-sangat..
Akhirnya dipersalahkan oleh hubby sebab baby x bapa putih..

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Girl

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
Nak sangat baby boy..tapi bila dah tau girl excited jugak n dah terbayang macam-macam baju pinky-pinky..

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
12.4kg..sampai sekarang x turun-turun balik macam sebelom pegnen n baju n seluar sebelom pegnen x muat lagi tau..
Huaaaaaaa..

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
X paham laa kakkk..

16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
Nie pun x paham..

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Masa pregnan xde laa..sakit pinggang, cepat penat tue biasa laa kann..nama pun pegnan kann..
Masa dalam labor room tue hampir kena ceaser sebab dari kul 9pg sampai kul 11.30pg bukak 1cm jek..Dr Raja bagi time sampai kul 4ptg..kalau xde progress jugak kena ceaser..nasib bila Dr Raja cek kul 4ptg tue dah bukak 6cm..Dr bagi lagi can sampai kul 6ptg..cek pukul 6ptg bukak 8cm..bagi can lagi..n akhirnyaa kul 9 bukak 9cm..n bermula laa proses meneran yg x lepas..7x teran x dapat jugak n akhirnyaa Dr Raja cakap kita vaccum..sebab xnk baby lemas..

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Colombia Asia Medical Centre - Puchong

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
13 jam lebih..masuk labor room kul 9 pagi..dekat kul 11 malam baru kuar..

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My lovely hubby laaa..sapa lagi kann..

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Hubby, 4 orang nurse n Dr Raja Juhaidah sudah semestinyaaa..

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Vaccum

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Kena masukkan air n ubat nk cepatkan contraction..Then amik gas masa tengah sakit..tapi x jalan pun..salah cara sedut..nurse dah ajar pun x reti jugak sebab sakit mengatasi segalanyaa..hehehe..hampir pasrah nk kena ceaser..

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.7kg..

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
25th Aug 2008.. Monday.. 9.26pm

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Nur Auni Insyirah Binti Mohd Ashran..
Nur = Cahaya
Auni = Lemah-lembut, Ketenanganku,
Insyirah = Kegembiraan

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
5 bulan 27hari..
Lagi 5 hari masuk 6 bulan laa yekk..

28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Yup..macam kak Zura..ana rindu sangat time pregnan..masa tue apa kita nk semua hubby bagi..sekarang kena bebel dulu baru bagi..hahaha..
Tapi tunggu laa Auni besar sikit yekk..bagi Auni cukup kasih sayang dulu baru tambah adik..

Nak TAGGED :
1-Eda - Puteri Nilam
2-Mimi - Umi Sufira
3-Padnani
4-Qaseh Kama
5-Intan Aziela
6-Ila

Sila buat yekkk kawan-kawan..
That's My Luv..

6 comments:

gee ryder said...

xputih mendenye auni tu..
wow dasyat siap nk ltk nama afdlin, mmg die hard fan la ni yer

Ana said...

Kak G=hehehe..bukan x putih kakk..kureng putih sikit..tapi xpe..anak umi tue tetap comel n qiut..
Hubby memang suka giler ngan Afdlin Shauki tue..abang dia laa katakann..hehhee

azura -nazs- said...

oh ana...i luv this entry!
huhu nak namakan maisarah pun apa salahnya...akak tak kesah...

kui3x...suka pix tu...kiyut okehhh

Ana said...

kak zura=xpe kakk..bnyk lagi nama lain yg sedap2..insyirah salah satunyaa..sedap kann kakk..hehehe

noha chomel said...

hi ana, kalau tak keberatan share le camne nak bagi pregnant, anak akak dah nak sekolah tahun depan, akak tak juga pregnant2...huarrgghhh....

Ana said...

kak noha=hehehe..malu laa pulak sbb ana baru sethn jagung kwin..hehehe..tp nk share buleh jek..akak email ana annasaliza@yahoo.com..xpun sms ana..no phone xleh nk letak sini..akak mintak kt kak zura ekk..