Friday, May 29, 2009

Baby Sitter Punya Cerita..

xtau nk mulakan cerita camne..nie entry sebab umi EL ari rabu lepas..sebabnya baby sitter yg jaga auni sebelom nie telah decide nk stop jaga auni n last day ari jumaat..so xkan nk tunggu ari jumaat baru nk sibuk-sibuk cari baby sitter baru tuk auni kann..so nak xnk terpaksa laa umi amik EL..

Nak dijadikkan cerita ari isnin ari tue masa umi kt opis..akak yg jaga tue sms cakap dahi auni lebam sebab kena hempap kerusi masa auni nk manjat..dia cakap suami dia sempat sambut kepala auni dari terhantuk kt lantai..tapi lepas tue kerusi tue jatuh hempap dahi anakku..umi memang malas nk cakap banyak..umi suh akak tue tuam ngan air panas kalau lebam kann..akak tue cakap xde lebam cuma merah jek n dia dah letak minyak..then dia sms lagi cakap x sampai 5min jatuh tadi auni memanjat lagi..ok laa..umi biar jek x reply..then masa umi balik amik auni petang tue..muka auni sedih jek..cam muka orang nangis kann..pas tue umi tengok dahi dia..masya-allah merah kesan 2 garis..n slalunyaa bila umi amik petang anak sulung akak tue yg akan bagi auni pada umi..tapi petang tue dia sendiri yg bagi auni..dia cakap laa pasal jatuh tue..umi dengarkan jek..umi sempat amik gambo auni malam tue..bila umi call nenek kluang..nenek suh tuam ngan air suam..so umi pun tuam laa dahi auni..umi cakap kt nenek..umi jaga auni x penah lagi lebam ke apa dia..orang lain jaga boleh pulak jadik camnie..nenek cakap orang lain jaga mana nk sama dengan mak sendiri jaga kann..so umi pun diam jek laa..



Nampak x merah kt dahi auni tue..x dapat bayang camne si kecik nie kena hempap ngan kusi kayu meja makan umah akak tue..huaaaa..





Tengok2 bahagian lain ada pulak nampak kena gigit apa ntah nie..






Nie dah kali ke 3 tau..1st time lebam dia cakap auni bangun panjat kusi meja makan dia n dia jerit laa panggil auni..dia cakap auni terkejut n terhantuk kusi tue..umi x amik gambo pulak time nie..

Then 2nd time dahi auni merah melecet..akak tue cakap tersembam ke depan..umi tuam jugak..tengok laa nie rupanyaa..




Umi n daddy diam lagi..sampai laa dah kali ke 3 nie bila daddy tengok esok paginyaa terus daddy mintak no hp akak tue daddy nk sms..mula umi xnk bagi..takut akak tue cakap apa pulak kann..rasa nk sabar dulu tengok kalau kena lagi pas nie baru nk sound..tapi daddy bising..dia cakap dah teruk dah nie..kena bgtau akak tue..so umi pun bagi laa..umi baca sms yg daddy bagi kt akak tue..lebih kurang macam nie ayatnyaa 'mintak tolong dijagakan auni betul2, nie dah 2x lebam kepala dia-ashran ayah auni'..

Lepas daddy sms tue umi hantar auni..akak tue amik dengan muka masam jek..bila petang umi amik auni pun anak dia jek laa yg bagi cam biasa kann..skali sampai jek umi kt umah..dapat sms dari akak tue yg dia jaga auni smpai ari jumaat jek..dia x sedap hati sebab x jaga auni betul2 n kepala auni asik lebam jek..Sudahhh..terus umi 4wd sms tue kt daddy..daddy lak masa tue tengah meeting..x lama lepas tue daddy call umi cakap kita x payah terus hantar auni esok n carik baby sitter lain..puas umi pk n sms kt jiran umi tanya tahu mana-mana baby sitter..

Malam tue gak umi sms 2 orang kawan umi yg hantar anak diorang kt umah baby sitter..awe cakap anak dia so far x penah lagi lebam-lebam or luka..Ayu pulak cakap penah skali jek luka kt bibir tapi makcik tue mintak maaf..then umi tanya fieza kawan umi yg hantar anak dia kt nursery..pun xpenah lagi luka-luka n setahu umi juju pun x penah lagi lebam or luka-luka kann..so apa lagi..umi pun decide amik MC laa nk carik baby sitter lain tuk auni..

Masa amik barang-barang auni kt akak tue..umi tengok mainan auni dia x pulang n ada a few barang lain yg x pulang..xpe laa umi halalkan..cuma bengang jek sebab umi bagi hphone yg ina (adik ipar) buatkan tuk auni..umi bagi tuk auni main kt umah akak tue..ada ke akak tue cakap anak dia dah terbuang sebab jahitan koyak..sabo jek laa..sori laa ina ekkk..xdapat selamatkan hphone ina buat tue..nasib umi ada amik gambo hphone tue..ada laa kenangan jugak kann..




Alhamdulillah umi jumpa makcik Mah belakang umah jek yg memang ada jaga sorang budak laki umur 4 tahun..makcik tue sanggup nk jaga auni..so sekarang auni dah ada sorang lagi nenek..nenek mah..hehehe..harap-harap anak umi elok laa kt situ kann..semalam pagi umi hantar dia nangis..ye laa..dia dah beso n dah kenal orang kann..mesti dia pelik tengok sapa pulak laa nenek nie kann..pagi tadi pun dia nangis lagi..tengok laa 2,3 ari lagi elok laa dia tue kann..

Tapi nenek nie x reti sms..risau jugak laa kalau ada pape kann..tapi Mak Mah cakap ada pape dia akan call laa bagitau..

Doakan anak umi selamat, sihat n jadik good girl kt baby sitter baru nie ekk..

Ibu-ibu bekerja mesti risau kann tinggal anak kt orang lain..kita tawakkal saja laa kann..so untung betul sapa-sapa yg anak dia mak sendiri jaga kann..x perlu nk risau-risau macam kita nie kann..

9 comments:

izan said...

ish.. siannye auni.. truk gle lebam tue.. hr2 auni terhantuk pale kt meja ms izan pgang pon xda lebam? tp cuak gak la sbb die meraung kan.. ye la.. tkt tu.. bkan ank sndri.. tp mujur xda pe.. n auni cpt jek cool down ble daddy die agah..

hm.. 2 la.. 2 br lebam.. izan posting kt sepital, lg byk jumpe kes bdak2 kt nursery o anta umah org, but lg truk, kt uma sndri kne mcm2..kte lg takot!!! tanak anta ank kt nursery.. nk jage sndri.. tp.. doktor? bolehkah? isk..

ina : mak yang auni said...

pantat tul la akak tu..sory eh kak anna..jadik geram sgt..satu sbb tak jage auni btul2..mmg la kate budak kcik akan buat itu ini, tpi kite pun bagi anak kite kat die, amanahkan utk jage, so jage la amanah tu btul2..sampai 2,3 kali cmni, teruk betul, ksian auni, merah2 cmtu..geram mak yang tau..kalau mak yang ade situ, mmg kne la akak tu..rase angah amik tindakan btul sgt, lantakla akak tu nk trase, nak masam ke ape, ko yg tak jage amanah aku bagi btul2, rase la kn..
n pasal mainan die, bukan mainan ina bagi je, mainan yg lain2 pun tak pulang, muke tebal btul..hadap sangat ke..n tak kisah la nk buang mainan da koyak, tpi da lame buang bru btau, apehal?n suke2 hati buang mainan orang tanpe izin, tak fikir mainan koyak ke ape, maybe ade sentimental value sebaliknye..susah tul orang yang tade sensitiviti ni..
takpe la kan,klu hambur die kaw kaw kang nampak cam kite mrendahkan dri tahap die jgak..senang cite, amik auni, hantar orang lain jage..
semoga nenek baru jage auni ngan baik nye auni cayang..nanti mak yang buatkan mainan lain yang laaaaaagi bestnye eh cayang..muah muah untuk auni:*

gee ryder said...

alahai ciannye auni..kalo akak jd ana pun akak bengang..
apehal smpai 2/3 lak kan...pastu bila dh kena sound, nk masam2 pulak..
aqeel penah sekali gak dahi lebam sbb terhantuk, tp akak tu mtk maaf terus..lgpun aqeel yg duk belari ..sekali tu jer, n takde lak merah mcm auni tu...nampk teruk sgt pulak...
alhamdulillah bbyster aqeel mmg jaga elok

kalo org mcm tu ana, takpe biar cr org lain jer...kejap je tu auni nangis..lelama dia ok laa..

azura said...

apa daaa punya babysitter. akak anta juju pegi nursery tak pernah pun dia jatuh ke apa. even kalau zara kene gigit nyamuk pun diorang akan bgtau.

sabar banyak2 ye anna. mmg risau dibuatnya kalau macam tu.

susah2 sgt anta umah mama jek. jauh mmg jauh, tapi hati senang tak pe. macam akak anta juju, mmg jauh sket dari rumah (kat area mydin usj tu), tapi hati puas coz diorang jaga elok , walaupun jalan situ pegi amek juju selalu jem. janji hati kita senang.

hugs n kisses to auni chomel.

ar-adawiyah said...

siannnya na...itu la kisahnya ibu-ibu yang kerja kan...nak suruh mak jaga tak sampai hati pulak dah dia penat jaga kita skang nak jaga anak kita pulak...suh org jaga...hrm...itu la dia...

lily azliyana @ mama zara said...

bile antar anak ke bbysitter mmg mcm tula dugaannye. kdg2 nk letak high expectation sgt pon susah. sbb anak kite mmg aktif time2 nk membesar ni, then die pon kdg2 mungkin terlepas pndang. samela mcm sumtimes kite pon ade terlps pndang anak kat umah kan (wlupon sbnrnye mmg kite nk bg perhatian penuh kat anak tu)

harapnye lps ni auni ok kat umah bbysitter baru.hope nenek tu laratla nnti nk kejar2 auni yg konpem akan lebih aktif tu..=p

PadNani~~{@ said...

siannya la auni shomel..merah lebam dahi dia:(..harap auni takde apa2.

geramlah dengan cara babysitter lama auni tu..buat mcm hal kecik je lebam2 ni:( Baguslah ana tukar..harap yang ni ok.

Susahnya la hati bila anak orang lain jaga kan..sabar ye ana! Moga Auni sentiasa dilindungiNya!

cium sayang auni byk2 mmmuuuaaacchhs [ sayu betul tgk muka dia berdahi lebam tu:( ]

Intanaziela said...

ish..kesian auni..eloklah anna dah dapat pengganti baby sitter tu...

Ana said...

Thanx semua sbb care kt auni yekk..tue laa harap-harap elok laa nenek nie jaga..ana memang ada niat nk hantar kt nursery..tapi tunggu auni beso sikit dalam 3 tahun cam tue..nk bagi dia berkawan sikit kann..nanti nk sekolah senang xde laa nangis bila jumpa ramai orang pulak kann..hehehe..

Izan, doktor camne nk jaga sendiri izan..kena carik maid laa..hehehe..