Monday, April 26, 2010

Balik Kampung lagiii..




Umi dah apply nk amik cuti ari jumaat lepas nie sejak ari isnin lagi..tp bos umi tue buat laa x tau sampai laa ke ari khamis baru dia leh tanya..esok cuti ke??..hangin hangin..tapi disebabkan nk cuti so kena jaga mood laa..xleh nk tinggi suara kt bos kann..huhuhu..setelah di approve umi pun sakan balik keje pi basuh kete..padahal ujan..umi sorang jek yg basuh kete..orang lain lalu lalang dok tengok jek..betul ke minah nie ujan2 basuh kete..ehhh..sukati i laa..duit i..huhuhu..dah laa mamat india tue pi basuh kete umi lama2..hampir 40min umi tunggu..excited kot sebab xde orang lain nk basuh kete time tue..aduhaiii..dah laa nk tercincing (bahasa cakap kt auni)..rasa cam nk jerit jek suh diorg stop i nk balikkkkk..tahan punya tahan nasib siap jugak akhirnyaa..
Sampai2 umah kelentung kelentang kejap..masak lebih kurang sebab nk abiskan lauk dalam freezer..yayang lakk buat hal..kt luar dah gelap..dia mula laa takut takut..pas tue sibuk ngendeng nk dok kt dapur gakk..aduhaiii..menguji kesabaran betul..then daddy lakk sms cakap nenek pj daddy masuk hospital..nunggu daddy balik keje..makan kelam kabut then kuar pi tengok nenek kt kpj specialist..lutut nenek bengkak ada nanah dahh..sakit tue yg nenek dah x tahan sangat..esok kena operate kul 1..tapi sebab esok tue jumaat umi dah nk balik kampung..so sempatkan jugak melawat nenek malam tue..

Balik dari hospital tue sempat lagi pi makan ngan mama n ayah..then kami pun balik..sampai umah tue kemas baju pape yg patut sebab sok pagi nk kuar skali ngan daddy pi keje..so esok paginya tue gagahkan diri bangun walaupun malas..mana leh tahan nk balik kann..balik kali nie umi ber-2 ngan auni jek sebab daddy keje pagi jumaat tue n malam tue daddy nk pi pulau redang dengan budak2 opis dia..umi tensi sebab x dapat ikot tau x..nasib laa umi tengah pegnen..kalau x pegnen memang sudah ku angkut auni ke redang..huaaaa...

So pagi jumaat tue siap punya siap kul 6.45am gak laa setel kunci gate semua..anak umi nie dah kena angkat masuk kete dia bangun laa pulakkk..pelik agaknyaa apesal umi dah angkat dia gelap gelita camnie..sempat pi singgah astro lagi jumpa daddy..anak umi nie masih x nk tido..so bagi laa dia mamam donut yg sempat umi singgah beli tue..sambil makan tue dia dah mula nantok balik..siap terlentok tangan sambil pegang donut tue..umi try tarik laa nk letak tepi..siap nangis lagi tue..kasik balik kt dia..suap segigit kt mulut..pas tue mata pejam tido..hahaha..lawak betul anak umi nie..last2 donut tue tergolek sendiri..so titon laa anak umi nie hingga umi sampai kt exit Ayer Hitam..syok betulllll..pemanduan tanpa gangguan..hihihi..

Sampai umah nenek dalam kul 10.30pg..bekpes, lunch, main..anak umi tue x tido 1 ari..smpai laa maghrib tue dah penat lentok giler terus titon..umi ingat nk tinggal jek dia titon tue sebab nk pi kuar makan ngan pak bucu auni..skali dengar umi bising2 dia terbangun laa pulakkk..aduhaiii..terpaksa laa bawak dia..pak bucu auni nk sangat makan kt kluang railway tue..time makan biasa laa si kecik x cukup tido nie merengek2..abis daya usaha nk mujuk dahh..kitorg makan pun kelam kabut..skali dah x larat tue turunkan dia dari baby seat..terus dia cargas wooo..sabo jek laa umi..lepas makan tue sempat lagi nk nyinggah kt kluang parade..dah berdepan jek ngan tempat makan tue..singgah jek laa kejap..saja jalan2 kt area baby..ingat nk carikkan legging (betul ke eja nie) tuk auni..skali yg ada tuk budak 3-6thn..harus laa x sesuai tuk anak umi yg comel lote tue kann..so nanti laa kita carik kt sini..lepas tue harus laa bawak yayang kt tempat mainan kann..padan muka pak bucu dia kena jaga auni..umi pi pusing2 tempat lain..huhuhu..abis semua dia nk pegang..cam biasa laa kann..then dia pi kt area tempat stroller, beskal, buai tue..jumpa lakk dia ngan bouncer terletak kt bawakk..umi try naikkan dia atas tue..then enjut2 dia..skali dia xmo bangun woo dari situ..syok laa tue kena enjut kann..hahaha..terpaksa alih perhatian suh naik kt apa ke nama ntah..yg kayuh ngan kaki tue..cam moto kecik tue..dan2 time tue lakk bau something yg harum..rupanyaa yayang eyakk..hahaha..harus laa kita blah dari situ cepat..

Esok pagi yayang bangun awal..kul 6.50am kot..pas tue abis dia kacau nenek dia..umi dia sambung lagi titon smpai kul 8lebih..huhuhu..petang tue ingat nk bawak yayang pi jalan2 taman tasik tue..skali ujan lagi lakk..malam kami sefamili kuar makan..kt area umah adik ipar umi..sedap gak laa food kt situ..n paling sedap skali bila tuan kedai tue belanja kami..dia cakap 1st time mak abah umi datang makan kt situ..so dia belanja..hahaha..alhamdulillah..

Ahad pagi tue yayang bangun lambat sama ngan umi..kul 8 lebih.penat apa laa agaknyaa smpai lambat bangun tue yekk..pas tue makan lunch n siap2..kul 2.50pm kami gerak dari umah atuk..anak umi nie start gerak smpai laa ke shah alam dia titon..sabo jek laa..mentang2 cuaca mendung n sejuk jek..syok laa dia titon ekkk..stret smpai kl tp on the way kt area Ayer Keroh tue umi dapat call dari jiran sebelah umah umi..cina..dia cakap umah dia kena masuk pencuri..dia tanya umah umi ada pape x..umi cakap umi dari kampung xtau camne keadaan umah..cepat2 umi call jiran sebelah lagi tue yg melayu mintak dia tolong tengokkan umah..alhamdulilah xde pape..sampai umah nenek Puchong kul 6pm..adik umi terkejut cepat giler smpainyaa..rasa umi xde speed..bawak 100/110 jek laa..ntah camne leh smpai cepat lakk..singgah just nk hantar ubi kayu, pucuk ubi, serai n pisang..semua hasil tanaman abah umi yg boring dok umah tue..then terus gerak pi hantar adik umi lakk kt hostel dia kt sek18..tepat jam 7pm umi sampai umah..bukak pintu terus amik pisau kt dapur n pi spot cek 1 umah..anak umi tinggal dalam kete dulu..cuak jugak kann bila dengar jiran sebelah umah kita kena gitu..dah pasti xde pape baru angkut barang n masukkan anak umi..

Malam tue lepas solat isyak umi dah selamat belayar (titon)..anak umi tue umi pasangkan cd upin ipin suh dia tengok..skali tersedar kul 10 lebih kot..tengok dia tengah syok titon sebelah umi gakk..aikkkk..boring laa tue kot main sorang2..hihihi..

Lupa lakk umi nk cita yg kt umah nenek kluang auni ada sekor kucing betina..masa kami balik 2 bulan lepas kucing tue masih lagi tutup mata sebab baru lahir kot..ada orang buang kt depna gate umah mak..mak x sampai hati nk buang sebab tengok kecik sangat lagi..bila balik kali nie tengok dia dah beso n adik ipar umi namakan dia ngan nama Cik Minah..comel..bulu cantik muka pun cantik..siap adik ipar umi tue letak loceng lg kt leher Cik Minah tue..dulu masa lahir tue si yayang umi nie selamber angkat Cik Minah dengan cara tekup muka Cik Minah tue tau x..ishh ishh ishh..tp kali nie Cik Minah dah beso n dah pandai main..paling suka kt kaki orang..lagi kalau pakai kain..lagi suka dia nk melompat..banyak kali umi menjerit sebab umi memang takut ngan kucing..umi bukan takut apa..takut kena cakar..sakit wooo nanti..anak umi nie pun selamber main ngan Cik Minah tau..then dia kedekot ngan semua bear dia..Cik Minah nk main pun x bagi woo..klako betul laa yayang nie..n paling pelik bila Cik Minah x cakar auni pun tau..n kadang 2 dia menyorok dari auni lagi ada..huhuhu..

Ok laa..layan pic anak umi kt Parkson Kluang Parade tue..




2 comments:

gee ryder said...

auni dh mcm baby duk dlm bouncer tu hehe

uishh takut kan dgr umh jiran msuk pencuri..umh atas akak ni pun 2 biji kena pecah masa memula pindah sini dlu..seriau rasa

akak pun kalo blk kg mesti kutip tanaman ulam2 mak kt blkg umh hehe

Ana said...

macam baby beso yekk kakk..hihi..

tue laa..jiran sebelah kiri ana tue tiga buah deret dah kena..aduhaii..lagi laa seriau..mintak dijauhkan laa dari segala manusia yg bertopengkan syaitan nie kan kakk..

ana x amik pun ubi2 nie..malas nk masak..bg mentua jek..hihiih