Wednesday, April 07, 2010

Tagged : Adakah Anda Mempunyai Lesen Memandu..

Tagged dari Kak Gee nie yekk..lama perap kt draft..nie baru nk setelkan..hihihi

Adakah anda mempunyai lesen memandu?
Ada laa sebabku drive ke opis ari2..hehehe

Bilakah anda mengambil lesen memandu?
siap tengok balik lesen nie..hahaha..

amik klas tahun 2002..dapat P tahun 2003..full licence 2005..

Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
start drive balik tahun 2005..so sampai sekarang baru 5 tahun laa..

apesal kak gee sampai 13 tahun nie..hehehe..

Pengalaman pahit ketika memandu?
masa 1st time mula2 blaja balik lepas dah abis P tue..bawak kete abah pas tue langgar kete orang lain smpai tanggal apa nama yg depan tue skirting ekk..langgar lari lakk tue..langgar kete sebelah masa nk kuar parking..dah kuar tenok kete tue xde pape..so cabut laa..hahaha..



pengalaman sekarang nie accident laa..tp bab accident kita cita kt bawah nanti yekk..

Pengalaman manis?
apa ntah pengalaman manis..syok laa kot tahu drive n masih lagi boleh drive manual even kete sekarang auto..cuma agak takut sikit bila kt bukit..hahaha..mati enjin sampai 3x woo gigil punya pasal..huhuhu..


3 tabiat ketika memandu?
-suka bawak laju2, cilok kiri kanan sesuka hati n suka amik lap kt pusingan 360darjah tue..n amat tensen kalau ada kete-kete yg lembap terhegeh-hegeh mcm tengah bercinta dalam kete (x perasan padahal sndr masa bercinta gitu jugak dulu..kalau blh suh hubby bawak 20kmj jek)..hahahha

-suka korek hidung jugak time drive..hahahaha..
-suka sms or call sesapa time drive..kadang2 pakai loud speaker..kadang2 x..selamber..hahaha

3 pantang time aku memandu bila...

-pantang betul bila kita tengah speed pas tue ada orang potong depan n bawak slow gedahak..kalau dah tau nk slow apesal potong..pi dok lane sana dah laa..huhhh

-pantang betul ngan pemandu motorsikal..takut weii tergesel ke apa ke..kita lakk yg seriau ngan diorg nie..tp diorg selamber cilok sana cilok sini kann..

-x bapa pantang sangat laa kalau x bagi signal..tapi pantang betul kalau dah laa xbg signal..cilok depan kita dekat2 lakk tue..sudahnya kita kena brek lakk..hangin memang hangin kalau gitu..

Pernah terlibat dengan kemalangan?
tahun lepas tahun paling malang setakat nie sebab 2x eksiden..



1st x ingat bulan bapa..rasa dah cita kt blog nie..on the way nk pi keje n laluan seperti biasa di kesas laa yekk..jem seperti biasa jugak..n ana dok of coz kt lane paling kanan laa..laju laa konon kann pdhal jem..skali kete depan brek mengejut..ana pun brek mengejut jugak..2,3 saat pas tue rasa keteku bergegar..hahhh..eksiden ke?? tengok belakang melalui cermin tengah tue mak aihh memang betul..dalam otak dah pk..mampus laa mana nk carik duit nie..hahaha..skali kuar tengok kete ana yg ke-2..yg terlibat 4 biji kete..kete depan ana tue dah blah bila dia tengok kete dia xde pape..dah sudahnya kete ana yg depan skali..orang lalu lalang dok pandang2 macam laa aku nie yg salah kann sebab ana depan skali..malu betul laa..kena lakk 2 kete belakang tue cina..yg paling teruk blakang skali sbb dia memang laju..remuk giler kete dia n memang xleh jalan..time tue hubby kt klia tggu flight nk pi spore ada exhibition..kena pulak hubby call cakap dia xleh fly sbb passport nk tamat tempoh..suh pi amik dia lakk..ana yg x penah eksiden nie jadik terkujat..pny laa takut..tengok cina tue amik gambo n tulis nama tulis no plat..kita nie pun tiru jek laa..hahaha..pas tue x tunggu peronda plus tue terus blah jek sebab nk kejarkan amik hubby kt klia..terus kol opis cakap amik EL..nasib kena sikit jek..belakang kemek n lampu belakang pecah jek..n nasib baik cina bawak sorento yg melanggar ana kt belakang tue bertanggungjawab n bayar upah semua berharga 600 lebih gakk..huhuhu..


Kejadian ke-2 pulak rasanya dalam bulan 12 tahun lepas kot..
berlaku dekat jek ngan area umah..kt t-junction..ana kt main road n dilanggar oleh van yg kuar dari simpang dari kanan..dari belah driver yekk..xleh nk elak ke tepi kiri sebab ada kete..so bila kena tue macam pasrahkan jek van tue lerek pintu keteku..pas tue benti tepi..van tue macam nk blah..ana pun apa lagi jerit laa benti..nasib dia benti..kalau x mmg nangis x berlagu ku di situ..dah laa nk kuar pintu leh bukak sikit jek yek..kuar2 tengok makk aihhh..kemek teruk wooo pintu driver tue..couple india yg drive nie laki dia kot..pas tue ckp x nmpk laa tue laa nie laa..ada pokok laa..mcm ana xtau yg dia dok bersembang n dah tau kuar simpang x tengok belah kiri..apa kejadah namanya tue..memang hangin betul laa masa tue..ana pun apa lagi suh dia bayar kalau x pi report polis..dia cakap pi dulu kt bengkel kawan dia..so tengah follow dari belakang nie kol hubby..nasib masa tue hubby x keje..diorg bawak pi bengkel kt area umah gak..bengkel tue belom bukak lagi so menunggu laa kejap..bila dah bukak tengok cina punya..so lega sikit hati ingat xde laa mangkuk hayun nie nk tipu kann..cina tue dah tengok n belek2 dia cakap RM1100 tukar pintu baru..x tukar pintu RM1000..pas tue diorg nie cakap mahal sangat n diorg x mampu..suh pulak pi kt bengkel sedara diorg kt Taman Sri Muda..siap leh cakap boleh dapat murah n boleh siap sehari..mak aihhh..ingat ku nk percaya..dah laa dengar perkataan sedara tue lagi buat xleh nk percaya..dah xleh nk setel..ana nk kt situ gak n diorg cakap nk pi sana..smpai minah tue cakap suh kita bayar separuh..apa ke hal kann..bukan i yg salah apesal i nk kuar duit bayar separuh lakk..ana suh claim insuran dia so dia xpayah nk kuar duit..dia leh cakap xnk pulak..manyak cantik kann..dah xde penyelesaian tue..so ana cakap kita pi report polis..gi laa kt balai Kota Kemuning tue..skali cam biasa diorg kata kena report kt bhgn trepik kt Sek11 tue..siap leh pi balik umah, makan n landing2 pas tue baru pi balai..tengok mangkuk hayun nie pun ada kt balai..hahaha..nasib diorg pi report jugak..bila dah report kena jumpa sarjan kann..cakap laa kat sarjan tue yg diorg x bagi nk claim insuran van dia..sarjan tue siap cakap..ehhh, apesal xnk bagi pulak dah dia yg salah, pandai2 xnk bagi, nanti saya saman dia, huhuhuh..sarjan tue bg kad bengkel kt sek15..dia suh pi sana semua hal insuran nanti diorg setelkan..So pergi laa kami ke Sek15 tue dah isi pape yg patut..rasa dalam seminggu gak kot baru dapat kete..

Harap2 pas nie xde dah la accident2 nie..seriau den..nasib dua kejadian nie ku x bersalah..cuba lak kena yg ku bersalah..mau melayang duit sendiri..huaaa..

Kawan2..sapa rajin meh buat tag nie yekkk..hihihi..




6 comments:

Dilla Ady said...

dilla da leh da nih kalu nk jawab tag nih sbb da dapt lesen..

tapi baru sgt la ana..takde pengalaman, bawak pun hubby teman sebelah sambil diringi ceramah keselamatan jalanraye selama mane tempoh memanduh..hahahaha

so, tak leh nk amik la tag nih..tak seswai..tp dasat gak ye ana..minah rempit rupenye..

Ana said...

dilla..mana laa lama pi menghilangkan diri..bz yekk..

alaa baru pun jawab jek..soalan mana yg xleh nk jawab tue biar kosong jek..hihihi..

alaaa tengok nanti dilla bila dah terrer..sure rempit jugak nanti..kan org slalu cakap..org johor memang slalu bwk rempit..hihihi

ina said...

kak ana, respek a, trus trang ckp suke korek idung, tkejut kite;p hehehe

BoB said...

kak ana ko memang..aku plak yang malu..haha!!

gee ryder said...

gangster gak ana ni ekk..langgar lari tu hehe...tp akak pun kalo takde org situ..blah jela tunggu wat pe lg ekk..cr nahas je nti

Ana said...

Ina=statement berani mati tue ina..hihihi

Kak Gee=haa tue laa pasal kakk..lgpun kete org tue xde pape..calar sikit jek..cabuttt laa apa nk tggu lagi kann..hihihi