Thursday, July 15, 2010

Bandung - Day 1 (Ahad, 4 Julai 2010)
























Saja umi buat gini..moga leh jadik panduan pada kawan2 yg akan pegi ke sana..umi buat ayat pun bukan reti sangat nk berbahasa indah cantik molek..so layan jek laa ekk asalkan paham..hihihi..

Hari yg dinanti telah pun tiba..malam tadi punyer cita lupa lakk nk cita kt entry sebelom nie kann..so sambung cita kt sini laa..kami telah menukar beg gabak kami tue ke beg kecik molek mama punyer..ayah cakap jangan bawak beg beso2..bukan bawak apa pun sorg 5helai baju tuk 5ari..beg tue banyak ruangan kosong lagi tuk diisi hasil tangkapan kt sana nanti..tapi nasihat orang tua kena laa kita ikot kann..kang pape jadik..mampuih nk menjawab..lagipun bila ditimbang beg beso itu sudah menjadik 18kg maa..kami letak 15kg jek kt bagasi tue..Mak Yang kata nanti kena denda..so kami pun berganti laa ke beg yg lebih kecik..tapis punya tapis baju yg nk bawak..last2 tolak baju umi sepasang n baju daddy sepasang..muat jugak kami sumbat dalam beg mama tue..hihihi..petang tue gak sempat umi pesan kt daddy belikan umi salonpas takut umi sakit pinggang nk berjalan nanti n belikan umi buku kecik tuk umi tulis isi2 penting masa percutian kami ini..sempat lagi tanya kat pakcik umi yg doktor tue boleh ke orang pegnen pakai salonpas tue..nasib Cik Amin kata xde pape n ok jek..so layan jek laa..so butir2 selepas ini adalah seperti di bawah yekk :

5.30am - daddy terlebih excited..dia bangun dulu..umi dah terjaga pun tapi masih landing2 lagi..

6.10am - dah kena bangun sebab nak siapkan anak umi sayang tue..nasib senang dikejut cuma merengek bila nk mandi sebab sejuk kann..hihihi..mandi sikit lebih kurang jek then siap2..

7.10am - kawan Pak Yang auni dah sampai nk membawa kami ke LCCT..nasib ada yg sudi bawa..kalau x kami kena sewa teksi laa gamaknyaa..1st time umi naik Exora..syok jugak n rasa smooth jek..tambah pulak kawan Pak Yang nie bawak laju giler..takut jugak umi kt dalam tue..puas melayan yayang..dia dok sibuk baca buku bergambo jumpa dalam kete tue..selamber amik n baca tanpa izin..hahaha..dah penat umi jawab persoalan dia satu persatu..then dia sambung tido pulak..sambung tiduran subuh tadi yg diganggu umi yekk sayang..hihihi..

8.00am - kami selamat sampai di LCCT..tengok parking kete penuh saja..nie orang bercuti punyer kete ke staff punyer kete ntah..hihihi..

8.25am - beratur untuk check-in..ada kaunter khas tuk check-in ke Bandung yekk..bila sampai turn umi kena laa isi borang pengisytiharan bahawa daku preggy..hahaha..then hasil timbangan bagasi kami adalah 12kg x silap umi..(lupa lakk nk tulis)..selamat dari kena kuar duit denda..hihihi..setel check-in dalam lebih kurang kul 8.40am rasanyaa..kejap jek kann..

9.30am - kami dah masuk kt bahagian menunggu tue kerana sepatutnya flight kami dijadualkan bertolak jam 9.30am..sekali dengar announcement mengatakan yg flight delay ke jam 10.30am..(part yg nie umi x dengar yekk)..so bila dah kata delay tue harus laa kena makan dulu kann..umi nie dah laa tiap pagi mesti bekpes..so pow laa daddy makan kt Dunkin Donut..tue jek pun yg ada kt dalam tue..Mcd kt luar..so layan jek laa..anak umi sesuka hati jek nk pilih donut sendiri..pas tue dia pi makan coklat rice tue jek..suap donutnya bukan dia nk pun..hihihi..

Sambil makan tue terdengar pulak announcement kata flight delay lagi ke jam 11am..sudahhh..nie laa namanyaa Air Asia kann..hihihi..x smpai 10min pas tue pengumuman lagi kata delay ke 11.10am..sabo jek laa kami..so makan bersantai-santai jek laa..turun tue menunggu laa lagi kami..yek yek bangun pagi2 subuh kann..kalau tahu..sempat lagi leh tido sejam dua..hahaha..anak umi ckup aktif dalam tue..sana sini dia lari..cuit orang sana sini..selamber..

11.10am - akhirnya flight kami sampai jugak seperti yg dijanjikan..disebabkan Mak Yang book seat kami no 4A n 4B..so kami dapat jalan yg depan skali laa..bukan saja potong barisan..tapi dah itu yg diorg suruh..ikotkan jek laa..sampai kt pengawal yg menjaga di depan tue..tetiba dia cakap..'mintak maaf saya bertanya puan, puan ini pregnant ke..' hahaha..budi bahasa sungguh..umi iyekan laa n suh daddy tunjuk suratnya..dia kata nanti kena serah borang yg umi isi tadi pada krew kapal..so bergerak laa kami menuju ke flight..pengalaman pertama buat umi n auni..auni harus laa buat dono jek kann..kecik lagi apa dia tau..umi laa over excited..hihihi..

11.30am - naik atas aeroplane tue..terkujut jugak umi tengok seatnya amat laa rapat2 yekk..kalah naik bas transnasional macam nie..umi ingat ruangannya beso n selesa..ini duduk2 kusi muat2 badan kita jek..abis kalau orang macam Syanie n Bob KU2 tue camne nk naik Air Asia agaknyaa ekk..nasib bukak meja yg belakang seat tue masih lagi xkena perot umi..kira ok lagi laa kannn..hihihi..then kami dapat 2 seat sahaja..nasib x penuh time tue so selamber laa anak umi nie dapat 1 seat sorang..hahaha..yayang bayar tau..RM100 lagi..so harus leh dapat seat sorang..

Dah abis segala pengumuman yg diorg buat..katanya perjalanan ambil masa 2 jam 10 min..krew kali nie semua lelaki yekk..then mula laa nk bergerak..huhuhu..umi punya la suspen..start nk gerak sikit2 tue jek budak ticik ini sudah mula merengek..ingatkan merengek nk apa..rupanyaa start speeding nk naik atas tue..kepala dia sudah lentok maa..umi siap dok pegang seat depan tue sebab suspen masa time speeding dia lakk selamber dah lentok..sabo jek laa..bila dikata seat belt tue boleh dibukak..so umi pun baringkan laa yayang kt seat tengah2 tue..bila dah mula terbang kt atas tue xde laa terasa sangat yekk..nasib cuaca agak ok masa tue..so xde laa menjadik pengalaman pertama umi yg menakutkan..hihihi..sempat jugak umi n daddy lelapkan mata kt atas tue..

Bila dah hampir sampai tue dapat laa tengok dari atas keadaan dari atas..mak aihhh..punyaa laa padat umah diorg..rasa macam x nampak pintu dapur pun..macam dapur bertemu dapur..betulll..xtipu punyer..x caya pi laa Bandung ekk..hahha..anak umi lakk dan dan jek dia bangun..macam tau jek nk landing dahh..ihihihi..

1.00pm - sampai lebih kurang time nie..mendarat tue berebut nk turun..siap x bagi rang belakang turun dulu tue..hahaha..sempat jugak amik2 gambo berlatar belakangkan aeroplane tue..jakun laa katakan..hihihi..last2 beratur kt imigresen tue kitorg lakk yg last skali..hahaha..hamik jakun sangat kann..ntah apa dia cek..siap kena amik gambo pas tue cap jari sepuluh2 jari tue haa..umi dah takut bila Intan cita siap ada anjing jugak..nasib time nie xde anjing..geli argghh kalau ada..kannn..tengah beratur punya lama tue sempat laa pi toilet kt tepi tue..toilet diorg nie xde flush kann..hahaha..Pak Yang masuk yg laki punyer lagi kata ada seketoi..eyarkkk..nasib yg ladies punyer bersih..huhuhu..

Sampai kt luar tue dah ada Pak Ajat menunggu dengan nama Bapak Ashran..sian dia tunggu lama..nk wat gane bukan salah kitorg kann..salahkan Air Asia tue haa..hihihi..kami dijemput dengan Innova..Pregio yg kami booking tue digunakan oleh orang lain pulak untuk hari ini..nasib leh sumbat segala beg2 baju kami itu..

Menempuh perjalan ke rumah Ebo..nama rumah penginapan yg kami pilih nie..perghhh jalan jem woo..rupanya di Bandung time ini tengah cuti skolah daa..ingatkan nk lepaskan time cuti skolah orang Msia..rupanya kena tempuh cuti skolah orang sana pulak..layankan jek laa..suasana jalan menakutkan wooo..kete kita ngan kete sebelah tue ada laa jarak 1 inci jek..perghhh..daddy siap berbunyik lagi..nie kalau umi yg drive mau sejam x gerak2..yg dengar bunyik umi bebel2 dalam kete marah2..hahaha..(take note kt sini yek Awe..xde harapan awak nk sewa kete then drive sendri..jangan mimpi we..jalan 2 lane jadik 4 lane we..saya yg F1 driver nie pun seram..hahahaha)..yg paling umi seriau tue jalan bertentang 2 hala tue..selamber Pak Jat nie lalu..ada kete depan nie..mak aihhh..kalau kt Msia memang dah bertembung dah tue..sabo jek laa..

2.30pm - kami sampai jugak akhirnya ke Rumah Ebo setelah Pak Jat ada sesat sikit..nasib sikit jek sebab perot dah berbunyik nyaring nie..hehehe..suasana kt Rumah Ebo tue cantik wooo..cantik sangat viewnya n kami disambut time tue dengan hujan renyai2 sikit2..dapat bilik pulak masuk2 tengok ok laa nice..cuma katil yg bilik umi dapat tue katil single 2..sudah laa dalam hati pk..umi jugak laa nie yg kena tido tengah2 terperosok tue nanti..anak umi lakk punya laa happy..siap lompat2 atas katil tue tau..pelik umi..kt umah xde lakk dia nk melompat atas tilam..awat kt sini dia hyper lakk nk melompat atas katil..terkekeh-kekeh pas tue sengih2..ntah apa yg dia suka sangat ntah..agaknya orang jarang berjalan kann memang gitu..lain laa yg dah biasa kuar masuk hotel tue..mesti x heran dahh..hihihi..

3.30pm - disebabkan cuaca diluar renyai2..so xleh laa kami nk pi kuar makan kann..pegi laa daddy, mak yang n pak yang auni mentapaukan makanan tuk kami semua yg dah kelaparan nie..umi lak xtau nk buat apa dengan yayang dalam bilik tue..so ajak laa yayang pi mandi air pancut..hahahaha..xde keje kan mak dia nie..yayang suka laa..lagi melompat2 dia xnk kuar dari bilik air tue..dah siap mandi..siap landing2 daddy x balik2 lagi beli makanan..perot dah berbunyik tahap gaban nie..sempat gak bantai biskut yayang..

x lama pas tue daddy pun balik..suasana kt luar dah gelap time tue..rasa baru kul 5 lebih kalau jam diorg..kami berbondon-bondon pi bilik nenek makan kt sana.bilik nenek beso wo..ada katil n ada 1 lg bilik kt dalam tue..nenek n atuk share ngan mak yang laa..ok jugak nk save bajet 2 famili adik beradik laa tuk tido skali..

Menu yg daddy beli adalah nasi dengan ayam bebek..ingat ayam apa laa bebek tue..blasah jek laa sebab lapo..x lupa jugak ada ulam n tempe..sedap woo cecahan ayam tue..letak tomato gitu..anak umi cam biasa laa..mana dia nk makan..pi jalan sana sini jek lebih..sempat jugak mak yang beli brownies Kartika Sari yg disebut2 orang itu, beli pisang bolen, durian bolen ke apa ntah n kepek..patut laa lama..diorg pi shopping kepek pulak skali yekk..nk kena nie..hihihi..

7.45pm - dah lepas isyak dah rasanya nie..kami pun bergerak ke FO yg berdekatan ngan rumah Ebo..sebab 1st day memang xde pengangkutan..nasib laa umah Ebo tue dekat ngan FO..n telah disurvey oleh diorg masa kuar pi tapau makanan tadi..apa lagi jalan laa kann..tapi just tengok2 jek sebab dekat ngan umah..nanti2 pun leh pi beli..banyak hari lagi nk tempuh nie..simpan duit dulu..hehehe..tapi rasanya umi rembat jugak kot 2 helai baju tuk auni..hahaha..dalam pada tengok2 tue sempat gak rembat ekk..huhuhu..

9.00pm - kedai2 di sini tutup dalam jam 9pm yek..sempat gak menjelajah beberapa FO kt sederet tue..then perot pun lapo..ada jugak beberapa kedai makan kt area umah tue..fuhh heaven betul..senang nk carik makan kalau lapo kann..so untuk 1st day kitorg decide nk lepak2 kt warong ke kedai makan ekk..nama 'Ngopi Doeloe'..hihihi..kalau kt sini cakap ngeteh..diorg lakk cakap ngopi yekk..bantai..umi x makan sebab masih kenyang makan petang tadi..daddy kata share aje sebab daddy amik menu ala-ala chicken chop tue..yg umi pandang adalah air aje..rasa haus giler lakk pas shopping2 nie kann..yg bestnya jus kt sana semua blended yekk..heaven..rege pun sekitar 12k rupiah..dalam RM3 laa duit kita..ok per..siap order tambah air lagi tau..hihihi..

Sampai jek menu daddy bikin dia hangin..hahaha..klako klako..kecik ciput jek ayamnya..daddy yg lapo tue mana laa cukup kann..daddy bengang jek..siap pi mintak tambah fries lagi sebab umi n auni tolong kejekan fries daddy..hahaha..kalau tempat begini kt Msia macam kopitiam laa..tempat budak2 melepak minum air jek..makan kureng sikit..hihihi..

10.30pm - dah kenyang mentekedarah..kami pun jalan kaki balik umah..dekat jek dalam 10min gitu..sampai bilik..solat then tido laa kami x sedar diri..anak umi paling xtahan sebab tido x gerak n sikit pun x heran kena selimut..dia kalau kt sini sekeliling tilam tue dia pusing..pas tue letak laa selimut kt dia..siap leh tolak tepi lagi tau..sebijik daddy dia yg x pakai selimut..tapi kt sini sejuk kann..tido statik jek dia..hihihi..

Begitu laa berakhirnya Day 1 kami di Bandung..layan sikit jek pic ekk..lain tengok sajak di fb..gambo yg sama jugak pun..hihihi..


3 comments:

wawa said...

oooo....lagi pun lebih baik la pakai supir takde nak sesat2 kan....hehhehe....

auni pun pesen tak pakai selimut ekk...sama la ngan aqis...kaki dah sejuk2 kalau buh slimut dia akan selak2 jugak....

gee ryder said...

indon mmg bahaya sket kt jln raya ni..bwk ntah pape xikut undang2 lgsg

Ana said...

Awe=haa betul tue..bkn kita familiar jln kt sana kann..kalau dlm msia blh lg laa kot nk sewa kete n drive sndr..kt tpt org xyah laa kot..hihih..

Auni sama pesen ngan daddy dia laa..siap leh selak tolak selimut tue we..n kdg siap leh ckp dlm tido nie nanak selimut..sabo jek laa..sama laa tue..kwn laa dgn kakak aqis tue..hihihi..

Kak Gee=haa memang kakk..seriau tengok cara diorg drive..hishhh..