Friday, July 16, 2010

Bandung - Day 2 (Isnin, 5 Julai 2010)



































































Pagi hari ke-2 kami di Bandung bermula seawal 5am maa..subuh awal kt sana..dah bangun solat tue sambung titon balik..ekon memang xyah bukak pun xpe..sejuk giler wooo..memang syok betul tido..kalau x kerana agenda seterusnyaa..mau kami titon smpai tengahari tue..hahaha..

6.30am - dalam time camnie rasanya umi dah bangun..slow2 nk kena kejutkan yayang kann..alhamdulillah anak umi sorang nie ckup senang dikejut..cakap laa lemah lembut gemalai yg kita nk pi jalan2 nanti..siap kena mention nama pak yang n mak yang..senyum simpul jek dia bangun..nk mandi lakk nasib baik ada air panas kann..kalau x memang menjerit laa budak ticik tue..

7.30am - dah berada di luar tuk bekpes..biasa kann bekpes disediakan..dekat pulak tue..depan bilik umi jek makanannya..menu pagi ini adalah Nasi Kuning (nasi goreng kaler kuning nie kot), pas tue telur potong pjg2 tue, telur rebus sambal, ada roti bakar juga..sedap nyum nyum laa kann kalau makan free..hahaha..

Dah makan kenyang tue sesi bergambo laa kt laman depan Rumah Ebo nie..suasana pagi dengan embun2 basah tue..laman hijau..dah rasa macam kt negara omputih lakk..hihihi..anak umi laa sakan bergambo sambil kami menunggu Pak Jat yang janjinya datang kul 9am..

9.10am - Pak Jat sampai lewat sikit..kata dia van tue guna sebelom nie..so kena kemas n pegi cuci lagi..tue yg dia lambat..haluan kami pagi ini adalah ke Tangkuban Perahu..jalan menaik ke atas bukit yekk..macam Cameron Highland tue cuma bezanya laluan ke sana tue kiri kanan umah n kedai2 laa..betul2 tepi jalan..sempit ok..sempat kami singgah kt petrol station..ntah napa Pak Jat singgah tue..daddy terbeli pulak strawberry 2 paket = 15k rupiah..amat laa murah bersamaan RM2.50 jek..sedap pulak tue strawberry nya..umi yg x bapa suka sebab masam2 kann pun layan jugak..hihihi..

10.30am - kami sampai kt Tangkuban Perahu..masa on the way lagi Pak Jat dah pesan..nanti kalau sampai di sana..guard tanya kami datang dari mana..cakap datang dari Riau..sebab orang Riau slang cakapnya macam orang Msia..kalau kata kami dr Msia..harga tiket mahal..kalau kata sesama dari Indon jugak..murah laa sikit diorg bagi..umi ada terbaca ini jugak dalam blog Intan..so dah tahu laa situasinyaa..

Bila sampai kt post guard tue..Pak Jat cakap laa kami dari Riau..skali orang itu tidak percaya maa..dia siap toleh belakang n tanya 'Ibu datang dari mana ya'..umi rasa memang dia cakap ngan umi..tapi umi sikit punx pandang dia..hahaha..buat selamber muka konon2 dok baca apa yg dia tulis kt tepi2 tue..then kebetulan tingkap belah mama tue bukak sikit..siap tolak tingkap tue n tanya kt mama pulak datang dari mana..sabo jek laa..ada laa kot x sampai 5 minit dia tengok2 kitorg..last2 bagi rege murah jugak..hahaha..ada muka Indon jugak laa kami nie Intan..hihihi..umi lupa lakk bapa kitorg kena nk masuk sini..

Sampai kt atas tue mak aihh..dah ada ramai org..ingat cuaca sejuk kt sana..beriya siap bawak bekal jaket kann..tp kalau dah nama orang gemok kann..xdenya umi pakai jaket pun..selamber jek..hihihi..dapat jugak kami sampai ke tempat yg orang sebut2 nie kann..hihih..tempatnya dikelilingi orang jual2 barang laa kiri kanan..sumber pendapatan diorang kt sana..then ada boleh naik kuda tue pusing sana sini..n paling mengerikan..umi diekori oleh penjual jalanan tue..dia jual tasbih tue..dari atas smpai kitorg turun dia ikot..siap explain lagi nie kedai apa..jual apa..smpai ke bawah nun..sampai umi naik balik tau..dia ikot jugak..rasa kesian tp nk beli buat pe kann..yg mak umi beli kt mekah dulu pun ada lagi..siap explain yg gunung berapi tue pernah meletop 3x jek..last meletop tahun 1969..betul ke idak dia cakap..waulahualam yekk..

Kami beli laa jagung bakar kt sini..sedap woo..then atas smpai bawah smpai atas balik..amik2 gambo..n sampai atas tue ternampak laa pulak jual tempe goreng..terbeli sikit..skali tersedap laa pulak..daddy pulak pi tanya xde cecah ke..skali hamekk..pakcik jual tue bg cili sebijik..siap demo lagi cara makan..hahaa..umi yg giler pedas nie x berani lakk nk makan gitu..mak yang makan..pedas woo..hihihi..

12.00pm - kami bergerak turun ke bawah..niat hati nk singgah Sari Ater..macam kolam air panas tue..perut dah bunyik2 tapi layankan jalan jugak..hihihi..lalu laa kebun teh macam cameron tue..tengah2 jalan tue nampak lakk ada kedai jual sate biawak..huhhh..ngeri jek..sapa laa nk makan tue..

12.30pm - lebih kurang time nie kitorg sampai kt Sari Ater..setelah menempuh perjalanan berliku nk carik parking punya pasal..penuh giler parking depan..terpaksa masuk ikot jalan belakang pulak..masuk kena bayar sorang 16k rupiah yekk..sampai2 pi solat dulu..amik wudhu' pun dengan air panas..dahsyat x dahsyat..nasib x melecur..hihihi..then kuar jek tengok mama n lain tengah minum air kelapakk..makk aihhh sedap woo air kelapaknyaa..otw balik sempat singgah lagi beli..ahahha..

Pusing kt dalam tue mencarik tempat nk rendam kaki..mama sempat baca notis kata ibu hamil tidak boleh yekk rendam kaki di dalam air panas ini..carik2 tempat rupanya ada orang buat bisnes..sediakan tikar tuk duduk2 rendam kaki tue n kena bayar 2k rupiah tuk sewa 2 tikar tue..hamik jek laa labu..janji dapat duduk..anak umi tue punx lepas peluang rendam kaki..layan atuk n nenek rendam kaki..dia kalau bab2 air kann dia suka..nasib dia xmintak nk pi mandi kt dalam air tue..kalau x naya laa umi..hahaha..padahal dia dah mintak nk naik buai laju-laju dahh..kebetulan ada pulak buai kt depan kitorg duduk2 tue..tapi sebab air lebih menark perhatian..dia diam aje bila xde sapa layan dia tunjuk buai..hahaha..gud girl anak umi nie..

2.00pm - lebih kurang time nie kami gerak pulang..destinasi seterusnya sudah pasti laa pegi makan kann..kami memilih nk makan makanan padang kt apa nama pulak restorannya..haa..Restoran Sederhana..sedap giler laa lauk2nya..macam lauk kita jugak laa kann..paling x lupa kepala ikan kakap tue laa..perghh..sehingga menjilat jari..anak umi nie pulak nampak gelongsor yg ada kt situ..abis keje dia nk main pulak..layankan jek laa..suh makan xnk..main jek tau ekk..ishhh..

Lepas tue apa lagi..aktiviti shopping laa ke tempat shopping terkenal kt sana iaitu Rumah Mode..masuk2 kt sini memang ramai orang laa..bila dah masuk dalam tue rasa macam JJ pulak..daddy laa rambang mata nk carik baju..umi banyak duduk jek..pi jugak carik baju tuk auni n baby..tapi umi rasa cam mahal laa pulak..daddy pun offer nk belikan baju pegnen tuk umi..macam mahal jugak..x jadik nk beli..ada berkenan kt suar pegnen tue..skali idok muat daa..perghh..nampak sangat dah macam belon i nie kann..

7.10pm - dah solat kt Rumah Mode tue gerak laa kami balik ke Rumah Ebo..sebab Pak Jat smpai kul 9pm jek..sebelom tue Pak Jat hangkut kitorg ke money changer dulu..mak yang n pak yang dah abis duit nk shopping nie..hihihi..punya laa jalan jauh berpusing2 nk ke money changer tue..sabo jek laa umi dalam car..lama pulak tue kt dalam tempat tue..ntah apa borang kena isi diorg cakap..perghhh..nasib dah tukar awal siap2..hihihi..dalam car tue melayan laa anak umi nie bebel sorang2..nenek ngan atuk gelak jek dengar dia berceloteh..

8.15pm - dalam time camnie kami dah smpai kt FO dekat ngan umah Ebo..suh Pak Jat turunkan kami kt situ..nanti kami balik jalan kaki sendiri sebab dekat..FO nya bernama Grande..perghh heaven jugak kt sini..dapat umi rembat 2 helai baju rasanya..daddy pun bukan main bising xde suar nk pakai esok..dia pun rembat jugak suar jeans..amik laa bang..duit abang pun..bukan duit orang..hahaha..anak umi lakk dari sebelom datang Bandung dia dah komplen cakap sandal dia ketat..sian dia..dok carik2 belom jumpa lagi shoes tuk dia..nk puas kan hati dia..dok laa bawah dia pi try selipar jepun orang beso..pas tue kata kt dia..beso laa yayang shoes nie..nanti esok umi carik yg lain ekk..hahaha..nasib anak umi pun layan gakk..pas tue sempat gak main ngan dia..suh dia pi amik baju tuk adik..sesuka hati dia jek laa amik baju ntah mana2..marah kakak tue kena lipat balik..ahhaha

9.00pm - dah dapat hasil tangkapan sikit lebih kurang..sampai orang kt Grande tue nk halau kuar dahh..kami pun gerak balik laa..perot pun dah mula lapo balik..so kami decide nk pi pulak tempat makan yg ada tepi2 situ..lalu kt tempat nama Dapur Enyang..kt depan tue kosong jek..mula takut gak nk pi..x sedap ke sampai xde sapa nk makan kt situ..skali rupanya ada laa beberapa orang makan kt belakang..kitorg pun nk pi belakang gak laa..order punya order sedap jugak woo..rege pun amat berpatutan dengan perot lahap kami ini..hihihi..

Dah kenyang makan..kami pun berjalan laa balik ke umah Ebo..mandi n tido laa apa lagi..ari ini umi ditemankan dengan salonpas..x pernah seumur hidup umi pakai..sedap pulak rasa bila pakai..jalan sehari suntuk xde sakit2 pinggang pun..hihhi..

Layan laa pics yg ada yekkk..


6 comments:

gee ryder said...

cantik2 gambarnye..
aritu akak dpt halfticket ke bandung ngn company tp xpgi..
ana bole lg ke dukung auni?

Dilla Ady said...

patut la senyap jek..ke bandung rupanye..

jeleznye ana..bile la dilla nk ade can ek ke sane gak..huhuu

Intanaziela said...

cantik2 gambar ana pi bandung ni..i like...kekekek

Ana said...

Kak Gee=ler napa akak x pi?sayang jek..hihihi..
xlarat dah nk dokong auni..dokong smbil jalan x smpai 10min pun dah mengah..dah gemok sgt tue maknanya kakk..hihihi

Dilla=xtau ekk ana nk pi bandung..ana cita kt fb jek..dilla jarang masuk fb ekk..beli tiket yg murah tue dilla..then kumpul duit smpai tiba masanya..dpt laa pi nnt..

Intan=nie kameramen pro yg amik intan..mmg laa cantik..cuba kalau ana yg amik..mau nk dpt cantik gitu..blur jek ada laa nnt..hihihi

Marsha~ said...

bestnyeeeeeee.. mesti banyak shopping.. dulu sy ke bandung balik hari dr jakarta. sempat ke tangkuban perahu tk sempat shopping.... sedih sangat sbb jalan asyik jammed.. tersekat kat jalan ke yg lama..

Ana said...

Kak Marsha=xde shopping bnyk pun sbb ana bkn kaki shopping..just beli tuk anak2 sedara mara jek pun..sndr dpt laa 2,3 helai..pening laa..ramai n sesak kt sana sbb time nie bdk2 cuti sklh..