Thursday, October 21, 2010

Athirah n Passport..










Yeahhh..alhamdulillah daddy dah confirm keje di Aljazeera tue..katanya 6bulan..tapi rezeki anak2 n usaha daddy sendri..2 bulan jek dah di confirmkan..dengar jer berita tue of coz laa umi dah meneriak2 suh daddy balik cepat kann..tapi bukan senang yekk nk balik..rupanya umi n anak2 kena buat visa jugak..tapi nasib bukan kami buat sendiri..AJE yg akan buatkan..so untuk melengkapkan visa itu perlu la kami ada passport kann..nasib baik laa umi n yayang dah ada passport sebab pi Bandung ari tue kann..alkisah ini adalah tuk adik Athirah auni nie ler..

Kalau ikotkan mana laa boleh nk kuar sana sini time pantang nie kann..tapi dahnya umi nie ditinggal sorg kt sini terpaksa la umi pi sendiri kann..kalau nk menunggu sampai umi habis pantang amat laa lambat laa kan..kang nk proses visa lagi..bila masa lak umi nk pi sana kan..so umi dengan selamber pun pi ler ajak mak abah nk buat passport Athirah..maka kami pun pi ler ari selasa lepas..saja umi xnk pi ari isnin sebab takut ramai org kalau datang ari tue..
Kami kuar dari umah ari selasa tue pun dah dekat kul 10..maklum laa anak dah 2 nie kann..dua orang nk kena make-up kan..terhegeh-hegeh laa umi nie kann..singgah lak pi amik duit dulu..rasanya dalam kul 10.25am kot kami sampai kt imigresen tue..sampai tue pi laa umi amik gambo Athirah dulu..ingat nk amik camne..rupa umi kena pegang dia..pegang leher dia buat gaya duduk..bayangkan laa budak berusia 23 hari nk dibuat gaya duduk..umi nie dah ler masih takut2 lagi nk pegang dia..rasa macam lembek lagi jek..kejap dia melentok sana..kejap lentok sini..tapi mata menten xnk bukak..kita dah gerakkan dia macam apa pun dia menten tido lagi jek..adik adikk..ntah bapa kali cina tue snap umi pun xtau..sambil menunggu dia nk print..umi pun pi laa masuk ke imigresen tue nk amik borang n nk tanya bapa keping fotostat yg diperlukan..dah dapat tue pi ler balik kt kedai cina tue..

Sampai2 tue tengok2 dah dapat gambonya..aikkk kejap giler..sebab kawan umi kata setengah jam kena tunggu..then umi sempat belikan donut sekeping tuk yayang..dia dah dok usha menan kt kedai cina tue..menan ntah pape tue kann..baik belikan kueh nenek kata..dah beli tue masuk laa kami ke dalam opis tue..umi pun pi laa isi borang dulu..satu borang tuk Athirah n satu tuk umi ler..cadangnya umi nk renew terus passport umi tue sebab ari tue umi amik 2 tahun jek..pi balik kt kaunter nk amik no giliran tue ada pulak askar sabahan yg dok menanya kt situ..beminit2 jugak laa sampai umi pi duduk balik..tengok cam lama sangat umi nunggu..so staf yg kaunter key-in borang tue terus panggil umi..sebab masa tue memang umi tengok xde orang pun..ada kitorg jek..

Bila kt kaunter tue umi pun serahkan laa segala docs Athirah plus umi punya yg nk renew tue..skali bila umi tanya rupanya kalau renew dia kira dari tarikh ari yg kita renew tue..rugi laa pulak sebab umi punya due date tue tahun 2012 nanti..dia kata paling banyak pun dia leh bagi extra 6bulan..so umi pun xjadik laa renew..tunggu balik Malaysia bulan 9 tahun depan kang ler baru renew passport umi..so kita setelkan passport Athirah saja laa kann..adik kt kaunter tue siap cakap baru sebulan lebih yek..umi pun buat pembetulan laa..belom lagi dik..baru 22 ari..dia angguk jek..dah siap taip menaip dia tue..dia bagi umi no giliran n then suh tunggu kaunter 7 kot panggil tuk bayaran..

Sementara menunggu no giliran umi dipanggil..sempat lagi laa dok amik2 gambo budak kecik umi 2 orang tue kann..buat pejabat tue macam kami yg punya sebab masa tue ada kami saja..macam orang jakun lakk amik2 gambo dalan pejabat imigresen..hahaha..lantak laa bebudak imigresen tue nk cakap apa..bukan umi nk datang lagi kt situ sok lusa kann..huhuhu..then x lama pas tue no dipanggil umi pun pi laa bayar RM150 tuk 5 tahun..then dia kata tunggu kaunter serahan panggil pulak..umi tanya mamat tue lama lagi ke..mamat tue cakap xler, kejap lagi jek..menunggu balik laa umi pas tue..x lama pas tue terus dapat passport Athirah..tengok gambo montok debob budak nie tergelak umi..so alhamdulillah setel sudah passport anak umi ini..

Layan laa pics passport Athirah dobob (kata mak long) n gambo2 kami kt imigresen tue..hihihi..

3 comments:

gee ryder said...

alahai..tido la pulak athirah hehe...kang imigration epot cek xcam lak muka...kalo epot aussie dulu beria dia tgk muka kita dgn gmbr kt pasport..punyela tkut org lain hehe..
ana sebelum berangkat jom la kita jumpa dulu :)

Dilla Ady said...

eeee...geram2..rase nk cium2..mesti bez bau athirah time2 nih..

tu gaye duduk ke ana..cam baring jek..hihihi..

kecik2 da ade passport kan..

pasni ana bersiaran dari sane la ye..hihihi..

Ana said...

kak gee=tue ler pasal kakk..padahal ana dok tersenget2 pegang dia mcm duduk kan..blh dia selamber x bgn jugak..sabo jek laa..nk jmp ke kak?? nnt ana tgk schedule camne ekk..hihihi

Dilla=ana dudukkan dia tue dilla..pegang kepala dia dr blkg sbb terlentok kann..terkial2 umi dia pegang..hihihi..