Saturday, October 02, 2010

Pengalaman Melahirkan Nur Sabrina Athirah..









Alhamdulillah..segala puji bagi ALLAH dan setinggi kurnia ke atasNYA..umi bersyukur sangat kerna telah selamat melahirkan zuriat ke-2 kami 2 minggu yg lalu..nampaknya blog umi dah bertambah story laa kann sebab nk cita pasal 2 orang anak..hihihi..sebelom nie umi x pernah cita pasal checkup baby nie..saja nk tunggu sampai dia lahir ke dunia baru umi akan cita..

Ok senang cita begini laa kann..last umi checkup sebelom due date umi adalah pada hari rabu 22sep..due date umi jatuh pada ari ahad 26sep..ari rabu pagi tue datang Dr Raja scan baby n cakap belom engage lagi nie..n dia jangkakan dalam masa seminggu lagi umi akan bersalin..umi ada tanya kalau boleh umi nk induce..sebab umi rasa dah x larat sangat nk bawak perot nie ke hulu hilir..dah gemok sangat laa maknanya tue kann...hihihiih..yapi Dr Raja x suggestkan..dia kata seminggu nie bersalin laa..dia suh umi datang lagi ari isnin (sehari lepas due date tue)..dia cakap isnin tue kalau dah bukak 3cm dia akan terus suh admit..tapi kalau belom bukak dia akan urut2 dulu then tengok 2,3ari biar sakit tue datang sendiri..umi pulang ari tue ngan perasaan hampa jugak..ingat dah boleh beranak dah..tapi dah doktor berpengalaman kata gitu..xkan nk melawan pulak kann..hihiihi..

Balik laa umah rileks2 lagi umi time tue..ari sabtu tue siap pi open house umah makcik hubby lagi..diorg semua takut jek tengok umi..balik tue mama cakap kt diorg nk pi ikea nie..Cik Idah siap kata 'ko jangan, terberanak kt ikea nnt camne..'..hahaha semua gelak time tue..ari sabtu tue xnk pulak kuar anak umi nie..kalau x sure sama bday ngan pak lang dia (adik umi)..menunggu pulak detik2 ari ahad..xde pun tanda2..

Sampai laa pagi ari isnin yg dijanjikan tue umi punya appointment ngan Dr Raja..suspen jek siap dah bawak beg nie kot kot laa nk kena admit terus kann..masuk tue jek Dr Raja pun seluk laa apa lagi kann..umi tengok jek muka dia..dia geleng..dia ckp mmm baru 1cm nie..then dia seluk lg dalam..dia kata buat s&s..apa ke benda ntah..dia ada sebut tapi umi buat xtau jek..rupanya jolok sampai ke kepala baby daaa..sakit tapi sabo jek laa kann..so Dr Raja kata balik then esok pagi datang kul 8.30am..terus masukkan dalam labour room..dah boleh beranak..umi masa tue cuak jugak dengar..dalam hati tue dup dap jugak..alamak esok ke aku beranak..selama nie nk cepat sangat tapi bila dah dengar gitu rasa seram sejuk pulak..Dr Raja kata umi boleh nk stay spital..tapi lama laa nk tunggu..dah nama lama tue kalau private ready jek laa ngan bayarannya kann..so xpe laa..umi pun kata balik dulu laa..

So balik laa umi ke rumah dengan perasaan debor debor jugak laa..menunggu saat nk masuk wad esoknya kann..rasa sakit perot pun umi leh takut nk eyakk..pas tue dup dap debor sebab rasa macam dah lupa macam mana sakitnya contraction nie..malam tue sempat lagi main ngan yayang..then bila yayang dah tido kul 11 tue..umi cuba2 nk tido gak tapi x boleh..xtau sebab takut ke apa..umi ada terasa macam sakit2 perot..tapi belom kerap laa..ada sms kt daddy cakap dah terasa sakit..daddy suh bgtau kt mama..tapi umi kata nanti dulu laa..sakitnya jarang2 lagi..takut false alarm jek malam2 buta nie kann..so umi biar lagi..nk dijadikkan hal pulak hp umi abis bateri..sebelom mati hp tue umi pi hafal dulu no hp mama..kang xkan nk jerit pulak panggil dari bawah kann..dah tue sampai laa ke pukul 1 lebih umi dah makin suspen..sebab sakitnya macam datang makin kerap..dalam hati ikotkan nk tahan jek dulu sebab mesti sakit 4,5 jam kann baru nk beranak..tapi dup dap jugak terpikir macam mana kalau otw pi spital nanti z sempat n terberanak dalam kete..pk punya pk..umi cakap xpe laa pi spital..at least kt sana ada nurse leh monitor kann..cepat ke lambat ke diorg ada jagakan..umi pun gagahkan diri pi bangun n pi call mama guna tepon umah kt bawah tue..masa tue rasanya kul 1.40pg laa kot..then mama kata cepat siap tukar baju..mak hana kena kejut tido kt bawah sebab kena jaga yayang tengah tido..n kami pun berangkat ke spital..

Sampai kt spital tue kosong jek suasana..ye laa kul 2 pagi kann..terus pi emergency kt depan pintu tue n cakap umi dah rasa sakit2..nurse tue tanya pulak dah bapa weeks x silap..umi cakap laa dah overdue..baru dia sibuk nk panggil staff nurse kot (baju kaler lain)..then staff nurse tue kata terus hantar ke labour room..maka umi pun ditolak dengan wheel chair naik ke atas..kt atas dah ada midwife yg menanti..n paling best umi dimasukkan ke dalam labour room yg sama masa beranakkan auni dulu..hihihi..

Bila dah masuk n tukar baju tue apa lagi..midwife tue seluk laa kann..kata dah bukak 4cm..haa..umi terkejut laa kann..auni dulu masa kuar tanda darah n pi spital bukak baru 3cm n x rasa sakit pape pun..yg nie 4cm dahh..perghhh...seriau jek pk nk beranak dah aku nie rupanya..so kompom laa kena admit terus kann..mama n ayah pun pi laa setelkan urusan admission umi tue..then nurse tue masukkan ubat montot tue n suh umi eyakk laa kannn..dah pi eyak tue dia seluk lagi..dia kata biasa dah kosong isi perot tue bukak lagi beso..skali dia kata dah 5cm pulak..mak aihh..cepat giler..

Then umi pun merasa laa sakit contraction yg amat sangat tue..sakitnya kejap2..kesian kt mama yg menemankan kt dalam labour room tue..umi suh mama tido dalam bilik yg dapat tue..mama pi kejap tapi cakap xleh tido..risaukan umi laa agaknya..ayah dah balik sebab si kecik umi tue kt umah n dah ready nk hantar mak hana kt sekolah..xlama pas tue alat yg cek contraction tue bunyik kuat lakk..nurse tue dah matikan n pasang balik pun macam semacam..siap panggil staff nurse sorang lagi..n umi dicek lagi dah bukak 6cm woo..then umi nampak nurse yg cek umi tue kuar n masuk balik dengan telefon kt tangan..dia call Dr Raja rupanya..n cakap pasal alat tue yg bunyik kuat lain macam..

Tak lama pas tue Dr Raja pun datang..dah datang tue apa lagi cek bukaan laa n terus pecahkan ketuban..masa tue kul bapa umi x ingat laa pulak..huhuhu..bila cek bukaan tue kata dah 8cm..haaa..umi dah menggelupur sakit laa masa tue..n Dr Raja cakap kt mama lagi sejam bersalin laa umi nie..kena pasang drip jugak n kena masuk ubat nk cepatkan beranak kot..skali x lama pas tue umi dah rasa cam nk meneran..nurse kata jangan dulu..dia cek kata kepala baby lum turun lagi..then bila sakit lagi umi rasa cam baby nk kuar dah..apa lagi kelam kabut laa nurse 2 orang tue siapkan apa yg patut n panggil Dr Raja..siap jek dia pasang tempat kaki tue umi dah rasa nk push..then x silap umi 4x push rasanya kuarlaa anak umi tue..

Kebetulan lakk daddy call mama masa umi tengah sakit nk meneran tue..so mama letak laa hp kt depan pintu labour room tue n daddy pun dengar laa umi menjerit time beranak tue..huhuhu..masa tue umi menjerit 'sakitnyaa doktor..'n xleh lupa bila baby kuar umi rasa badan nk terputus dua..umi rasa lembek sangat n umi x rasa lega pun macam masa auni kuar dulu..umi tengok baby pun tengok macam tue jek tanpa ada perasaan..umi sempat tanya nurse baby apa jek..nurse kata nanti kejap dia tunjuk..masa tue terus dalam kepala otak umi nie kata umi xnk beranak dah..n umi leh meleleh air mata lagi lak tue..ingat lagi Dr Raja kata kenapa nk nangis, baby dah keluar dah tue'..huhuhu..
So lahirlaa anak umi nie yg kami namakan Nur Sabrina Athirah pada 28 Sep 2010..cantik gak nombor tue sebab ada 8, 9 n 10 kann..hihihi..lahirnya tepat jam 5.44 pagi..azan subuh pagi tue jam 5.46am..timing dia lahir laa tue..n seberat 3.0kg..(masa last checkup Dr Raja kata 3.2kg)..kuar betul2 3.0kg lakk..
Makna nama anak umi nie :
Nur = Cahaya
Sabrina = yg penyabar
Athirah = yg mulia, yg utama

*serius sangat umi kata beranak kali nie sakit sangat..walaupun tempoh sakit contraction tue xlama..tapi sakit masa mengeluarkan tue buat umi serik sangat..umi rasa x nk beranak lagi laa..tapi xkan laa umi xde anak hero kann..siapa nk kawan daddy nanti..tapi memang umi cakap ngan daddy memang tunggu lagi 4,5 tahun laa tuk pegnen semula lepas nie..huhuhu..

Umi cita lebih kurang jek laa ekk..just jadikkan pengalaman tuk kawan2 yg belom pernah melahirkan..umi simpan draft nie dari Athirah 5 hari lagi..kt atas nie umi letak sikit gambo anak umi yg baru nie ekk..xdan nk sambung cita sampai laa Athirah dah 14ari.so lebih kurang jek laa ekk..hehehe..

7 comments:

Marsha~ said...

heheh.. sy pun nangis masa ariq kuar.. seksa tol nak teran.. hahaha..terus taubat tanak beranak lagi... sama ar kite.. tp bila lama2, mesti rasa nak baby lagi.. hehe

adam-arissa said...

peh...klu ikutkan mmg serik ek...tp tu la...klu Allah nak bg rezei xkan nak tolak kan...

Dilla Ady said...

kalu ikutkan mmg tak nak da beranak lagi ana..tp takkan la sorang jek kan...dilla pun same bercucuran airmata mase meneran..da sakit sgt kan..


ala..ala...tomelnye baby...ni panggil ape nih ana..cam muke auni le..hihihi...sonot la die ade geng...

Ana said...

Kak Marsha=meleleh air mata kak..sakit giler laa kali beranak kali nie..ntah..ptt anak ke-2 n seterusnya xbapa sakit dah kann..

Eda=mmg xkan nk tolak kann..org bodoh jek tolak rezeki anak..hihihi

Dilla=auni dulu x sakit camnie dilla..tue yg ana xkisah pegnen lagi..skali dah teruk gini sakitnya..serik pulak nk beranak..hihihi..pggl athirah nie..kakak auni dia penjeles wooo..tensen umi dia nk jaga..baru 2org nie..pening pening

malin said...

faris n faiz pn byk persamaaan, doc yg same sambut, hosp yg same, labour room yg same, berat pn same, ekekek...

gee ryder said...

ana..apsal terasa cam nk terputus dua?
hehe...
tp ana skt xlama pun..
kak g ni, aduhh semalaman..lg seksa huhu..nsb nk teran sng jugakla tp rasa terkoyak tu bisa betul hehe...
takpe ana lps bersalin mesti xserik lg kan haha

Ana said...

Malin=slalu tau sama ngan auni..ada jodoh ke nie ekk?? hihihi

Kak Gee=sakit xlama tapi sakit beranak tue rasa koyak kakk..adoii..skrg nie masih rasa serik kakk..adik bawah athirah tggu 3thn lagi laa..hihihi