Wednesday, January 19, 2011

Percutian ke A Famosa


Percutian bila daddy balik nie memang umi yg rancang..daddy bagi umi pilihan untuk pilih sendiri mana destinasi yg umi nk pegi..umi pilih langkawi tapi rasa macam jauh sangat laa pulak kan dengan nk bawak itu budak ticik..so pilihan kedua umi nk pi Bukit Merah Laketown Resort..umi terjatuh cintan nk pi situ setelah tengok cita apa ntah yg Akashah berlakon dengan Natasha Hudson kalau x silap..dia dok kt chalet atas air kt Bukit merah tue..n umi tengok viewnya cantik yg amat..umi pun survey laa tenet tengok water chalet tue mak aihh 600 lebih semalam..giler ke hapa kann..daddy lak dengan sibuknya cakap nk pi bantai JJCM kt Penang..pulak dahh..ada pulak pilihan lain nk ke Sentosa Island kt Spore nun..hadoiii..berminggu jugak kami poning kepala mana nk pi..sampai last2 tue daddy suh umi tulis kt atas kertas then suh auni cabut ketas tue..mana yg auni pilih tue laa tempat yg akan kami pergi..so umi pun tulis laa 3 pilihan tue n suh auni cabut..n yesssss auni telah memilih Bukit merah sebagai pilihan pertama n kononnya umi suh dia cabut lagi..tengok dia cabut dapat Penang lakk..hahaha..so daddy kata on laa pi Bukit Merah tue..cuma umi xde laa giler nk pi book water chalet tue..dok hotel biasa dia udah..

So bila timing umi dah nk book online nie..siap dah tanya adik umi sebab dia dah penah pi sana..siap dah nk pakai kredit kad adik umi tuk bayar deposit..skali mak umi bersuara..nk bawak anak kecik jauh2 pi Bukit Merah tue..mak umi x bagi laa pulak sebab Athirah baru 2 bulan masa tue..hadoiii..abis dah kecewa gak laa umi sebenarnya..sebab dah lama giler umi teringin nk pi sana tue..rasa nie dah kali ke-3 kot dibatalkan hajat nk pi..umi rasa lepas nie memang xde pegi dah laa nampaknya..huaaa..skali terlintas kt pikiran umi nk pi A Famosa Resort kt Melaka nun..bila cakap kt mak umi dia kata best jugak laa tempatnya n dekat so dia ok lagi laa..hihihi..umi pun pi tanya kt bespren umi sebab dia penah pi sana..dia amik pakej ngan travel agensi 600 lebih katanya tuk 3ari 2malam berserta ngan tiket masuk water park, cowboy town n safari..so umi pun call laa A Famosa..katanya untuk famili pakej pada tarikh yg umi nk pi tue 5ratus lebih tuk 2ari 1malam..kalau nk jadikkan 3ari 2malam jadik 8ratus lebih..mak aihhh..umi tanya laa xde pakej lain ke..dia kata ada pakej individu untuk 3ari 2malam sorang RM248..so untuk 2org jadik RM496 berserta dengan tiket masuk ke Water World, Cowboy Town n Safari..bila amik date sabtu ahad dah jadik lain rege lakk..setelah menanya kepada pihak yg membayarnya..daddy pun kata ok pada date yg umi pilih tue..so terus laa cargas book n esoknya kena pi bayar terus full payment..

So cerita di hari kejadian adalah seperti dibawah yekk..cita lebih kurang sebab kejadian dah lama n umi dah ingat2 lupa..hihihi..

Day 1 – 8Dec Isnin

Kami gerak dari umah dalam kul 12..hahaha..konon nk bangun cepat..tapi 8 lebih baru terhegeh-hegeh nk bangun..dengan bekpes, kemas barang n siapkan anak2..last2 geraknya kul 12tghari..tp x kisah sebab check-in kt A Famosa kul 4pm..sampai kt Melaka cadangnya kuar kt exit Ayer Keroh sebab nk carik tempat makan..elok laa ada GPS kann..so pilih laa kami kt situ jek..x silap umi kami pilih nk makan Nasi Ayam apa ntah ekk..ikot punyer ikot skali x jumpa jalan daa..ntah pape jek rasanya GPS nie..huhuhu..last2 dah kebulur tue singgah jek laa kt Restoran Kari Kepala Ikan dekat ngan bangunan gomen apa ntah tue..so bantai laa kami makanan mamak lewat tengahari tue..

Lepas tue dah kekenyangan x jadik x pi mana2 so gerak laa kami ke A Famosa..masuk balik highway..rupanya dekat jek A Famosa tue dengan exit Simpang Empat tue ekkk..hihihi..sampai situ dalam kul 3pm..ujan renyai2 kt Melaka time tue..daddy pi masuk tanya bilik dah leh check-in ke..nasib dah boleh so terus laa kami masuk..anak umi yg sorg tue punye laa excited..maklum laa org jarang tido hotel kann..nak nak pulak ada bathtub..lagi laa sakan..kami dapat bilik kt tingkat 1..xde la pulak swimming pool kt situ daa..sabo jek laa..dah lepak2 kejap tue kami pi kuar carik tempat makan malam sebab malam tue kami nk pi tengok Cowboy Town..daddy sibuk nk pi 1 tempat makan kt Tampin nie..serasa umi jauh..tapi dia beriya nk pi gak..so bantai jek laa..pusing punya pusing kt Tampin tue last2 pi singgah jek kedai makan tepi jalan yg macam ada ramai orang..hahaha..daddy order nasi goreng cendawan x silap n umi order nasi goreng pataya..rasanya agak bad laa..agaknya diorg yg lain tue makan benda lain kot..otw balik tue singgah beli sate kt tepi landasan ketapi nk buat melantak malam2 kang..

Sampai A Famosa siap leh balik bilik dulu then kuar balik ke Cowboy Town..malam tue ujan renyai2 lagi..terpaksa laa kami berpayung..show dah start masa kami sampai tue..agak best jugak laa tengok Red Indian main api..pas tue ada binatang2 n orang2 bergaya..abis dalam kul 10pm kalau x silap..dapat amik gambo lebih kurang jek sebab ujan..ada tempat2 lain lagi dalam tue tapi x jalan sebab dah lewat malam n ujan..balik bilik sempat lagi melantak sate beli kt Tampin tadi..sedap woo sate dia sampai daddy kata nk pi beli lagi esoknya..hahaha..lepas tue kami pun bantai titon..

Day 2 – 9Dec Selasa

Kami bangun rasanya dalam kul 8 lebih kot..xde bekpes disediakan..so kami makan roti yg dah sedia beli semalam..then siap2 laa kami nk pi mandi kt Water Worldnya..daddy choose nk jaga Athirah..so umi n yayang laa yg akan berendam kt situ..yeahhh..sampai2 jek tengok kete dah berderet parking..pelik gakk sebab ari selasa pun ramai orang..rupanya ada famili day apa ntah buat kt situ..masuk2 dalam tue tukar baju laa..kami dapat kusi dekat ngan tempat main ombak tue..so mulakan mainan kami kt situ laa..dah berendam lebih kurang umi ajak yayang pi tempat lain..nk pi carik tempat budak2..

Jumpa tempat budak2 tue..siap ada buaian lagi..umi try laa naik gelongsor dengan yayang..laju sangat turunnya sampai tersembam kt bawah tue n yayang xnk naik lagi dah gelongsor tue..air agak cetek n banyak pasir..then umi ajak pi tempat lain..ada tempat berpasir umi xtau apa ada kt situ sebab famili day tue buat kt situ..jalan2 umi jumpa 1 lagi tempat budak2..airnya dalam sikit n macam arabian x silap..umi bawak yayang masuk gelongsor tue..skali x leh turun smpai kena mengesot..hahaha..samada umi yg berat or sebab umi rasa kt gelongsor tue xde air nk licinkan gelongsor..dah boring ntah pape jek kt situ kami pun blah..dengan yayang xkan laa umi nk p tempat yg luncur pakai pelampung tue kann..so last2 pegi laa balik kt tempat ombak tue..main laa kt situ dalam dekat sejam..last2 ajak yayang balik..

Tukar baju n amik gambo lebih kurang kami gerak balik..cakap kt daddy..xbest langsung water worldnya..best lagi yg kt Desa Water Park sampai yayang pun xnk balik..yg x bestnya kt situ berpasir n kotor..mainan pun x best..hmmm..then kami pun pi carik tempat makan lunch..pilih laa nk makan Ikan Bakar Malim..skali bila pi tue jalan yg sama macam kami carik tempat lunch semalam..depan sikit jek..kami x jumpa sebab ada cabang lain rupanya..patut GPS tue pun pening..sampai jek tengok agak menyelerakan sebab ramai giler orang..kami masuk tk tempat ekon n menunggu daddy amik makanan..yayang sempat berkenalan dengan anak famili makan kt sebelah kitorg tue..mummy tue tanya laa yayang nie bapa tahun..umi cakap 2tahun lebih..dia kata sama dengan anak dia..dia tanya lagi tahun 2008 ke..umi jawab laa haahh..dia tanya lagi bulan bapa..umi jawab bulan8..skali sama dengan anak dia jugak laa..dia tanya lagi lak bapa hb..umi cakap 25hb..anak dia x silap umi 1hb..mummy tue siap puji yayang lagi pandai cakap dah ekk n kata anak dia xpandai cakap apa pun lagi..umi anggukkan n senyum jek laa..hihihi..

Makanan daddy pilih tengahari tue adalah ikan pari bakar, ikan kembung bakar,sambal sotong, sambal belacan, ayam goreng n telur goreng tuk yayang berserta air sirap..perghh sedap pulak makan ikan bakar time2 lapar tue kann..dah abis makan tue balik laa kami ke A Famosa semula..petang tue just lepak2 kt bilik sampai anak umi sorang tue cakap boring..then kuar amik gambo kt luar tue sementara housekeeping..nk pi Safari x jadik tangguhkan esok pagi..pas maghrib tue cargas kami kuar nk pi makan ikan bakar kt Umbai..

Jalan punya jalan kami jumpa lokasi macam menarik ikan bakar kt alamak umi lupa laaa..masuk laa dalam tue mencarik tempat makannya..jalan2 tue skali nampak ada banyak2 kedai..then terpandang laa kt depan sikit lagi tue ada kedai makan gak..pas tue pusing2 pi carik tempat yg ramai orang makan..kononnya kalau ramai orang tue sedap laa kann..hahaha..ntah apa nama medan ikan bakar tue..penuh giler ngan orang..kami dapat tempat betul2 depan tempat pilih seafood tue..daddy pilih kerapu stim, udang butter, sambal sotong n ketam masak 3 rasa..tunggu punya tunggu x sampai2 lagi order kitorg tue..anak umi yg beso tue dah mengamuk laa pulak sebab dia dapat tido kejap dalam car masa otw tue..dia ngamuk nk tido..umi rasa kami menunggu 2 jam yek kawan2 nk dapatkan makanan tue..sampai last2 umi suh daddy bungkus jek makan kt bilik nanti..hangin sebab lama sangat tunggu..nk makan pun xde selera dah..balik laa kami dengan perot lapar..sampai2 kt bilik terus mentekedarah makan atas lantai..heavennya makan dengan sukati kann..yayang beso tue makan banyak ketam..suka makan ketam macam umi dia laa tue ekk..hihihi..dah kenyang tue kami pun bantai laa tido..

Day 3 – 10Dec Rabu

Bangun agak lewat pagi nie sebab malam tadi decide xpi Safari tue..kawan umi cakap naik macam trak n di bawak jalan tengok binatang2 liar..daddy x berani nk pi sebab Athirah kecik lagi..so dalam kul 11 lebih tue kami pun check-out n bergegas nk balik..sebelom balik tue umi tuntut jugak nk makan cucur udang Alor Gajah..tapi yg peliknya GPS tue cakap kt Tampin..pegi laa kami ke Tampin lagi skali..nasib jumpa jugak cucur udang Alor Gajah yg dibukak cawangan kt Tampin..dapat jugak umi lepaskan ngidam..hiihihi..lepas tue cargas kami balik ke KL..

Tue laa saja percutian singkat kami pada hari2 terakhir di Malaysia..pada yg belom pernah pegi A Famosa umi rasa kalau nk bawak anak2 bermain kt Water World tue baik xyah choose A Famosa laa yekk..tapi kalau just nk have fun dengan famili..view kt sana memang cantik laa..cantik tuk amik gambo n spend time pusing2 dalam tue..chowwsssss..