Sunday, January 30, 2011

Injection Pertama

Nk cita pasal injection anak umi yg actually bukan laa pertama kan..sebab masa baru lahir dah ada 2x inject kan..hihi..cuma sepatutnya imunisasi pertama Athirah pada umur sebulan dah kena amik tapi umur 4bulan baru dia kena..masa kt Msia ari tue memang nk amik..tapi takut bila nk sambung kt sini jadik lain ke or jadik double ke..tue yg cancel n tunggu amik kt sini jek..tapi bila dah sampai sini kena tunggu proses rp siap dulu baru leh amik..kalau xnk tunggu rp pun boleh amik kt private spital tapi kosnya 1500riyal tuk 1 injection..so rasanya kamni tunggu jek laa..

Alhamdulillah rp anak2 umi siap tanpa halangan..umi punya jek yg problem sket..so bila dah dapat rp tue maka kami pun pegi laa ke health centre sini untuk buat green card..green card tue perlu tuk dapatkan treatment free kt klinik2 kerajaan sini..nasib masa kami datang tue xde orang pun..isi borang pun orang tue buatkan..then dia kata kami kena amik injection tue kt mana2 poliklinik yg dekat dengan umah..tapi bila dia tengok balik Athirah dah nk masuk 4bulan tapi masih belom amik pape injection..dia terus bagi inject kt situ jugak..umi ada nampak banner kt situ tulis 6in1 injection hepatitis apa ke benda tue..so means sama laa dengan kita kt Msia kan..lega..

So masuk la umi kt 1 bilik yg diarahkan..xde orang pun n trus laa Athirah dapat injection..bab kena pegang sendiri kaki dia tue yg umi seriau..auni dulu x penah umi pegang sebab umi takut terlepas pegangan n jadik pape lakk nanti..dia siap ajar umi macam mana cara nk pegang..cucuk satu melalak laa budak tue..nasib kejap jek..umi dah nk tutup suar skali orang tue cakap ada lagi satu nk cucuk..terkejut gak umi..so kena laa dua2 belah paha gebu anak umi tue..hihi..umi sempat tanya gak injection apa lagi satu tue..skali dia cakap tue pnenumococcal..terkejut gak umi..umi tanya nie free ke..dia cakap ya free n kena 4x inject..haaa..sabo jek laa sebab umi dah inject kakak auni ari tue n kena bayar..hahaha..

So kuar tue orang kaunter tadi cakap lepas 2bulan nanti baru pi inject lagi..kt sini diorg buat setiap 2bulan..bukan macam kita kt Msia yg setiap bulan tue kann..n kakak Auni kena inject masa umur 4tahun nanti..umi tanya jugak adakah Athirah akan demam sebab dia xde bagi ubat demam pun..dia cakap sure akan demam..tapi alhamdulillah balik tue xde pulak dia demam..

X dapat nk amik gambo budak debob kena inject..sebab umi kena pegang sendiri..layan jek laa pic lain yg ntah bila umi amik nie ekk..hihi
Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

1 comment:

gee ryder said...

athirah makin comel!

afeef masa 4 bulan tak perlu..terus 5 bulan