Friday, April 01, 2011

Athirah & Eczema

Tengok gambo tue betapa banyaknya krim, losyen n mandian Athirah..krim yg mula2 umi sapukan yg nama Elomat tue..Auni pun dulu kecik2 sapukan Elomet tue n then Ezerra..masa kt Msia adalah skali dua dia naik eczema..bila sapu Elomet tue alhamdulillah ok..tapi masa kt sini merata kami carik Elomet tue kt farmasi..langsung x ada..then daddy pi 1 farmasi nie orang tue suggestkan Mustela tue..kami cuba jugak sapukan..tapi gitu laa jugak..on n off..n x berapa berkesan jugak Mustela tue..

Then bila kesian kt dia kami bawak jumpa Paed..lupa nama doktor tue..ada Bhat,indian rasanya..so dia suh guna Cutivate tue..dia bagi yg oil punya..n suh guna gel mandian n losyen Oilatum tue..alhamdulillah hilang jugak..tapi gitu laa on n off..bila abis krim tue merata gak kami carik nk beli kt farmasi..tapi semua perlukan doctor's prescription..arghhh..tapi bila pi inject Athirah kt Health Care ari tue umi mintak kt doktor tue dia bagi pulak..tapi yg krim..bukan oil macam mula2 dapat tue..cuma farmasis tue tanya napa kami pakaikan krim tue sebab very high steroid..

So masa pegi bawak Auni jumpa Paed kami pi tanya kt Dr Enas tue pasal Cutivate nie..dia suggest sapukan yg SVR tue..dia bagi sample tue n QV Kid's Wash yg kecik tue..kami sapu SVR tue x bapa nk hilang pun eczema Athirah nie..sambil tue kami cuba jugak tukarkan susu ke S26..beli laa tin kecik..tapi masih campur dengan Similac..x bapa berkesan jugak..

N akhirnya masih lagi gitu nie yg kami bawak pi spital lain pulak..ke Al-Emadi hospital pulak kami n try pi jumpa pakar kulit lakk..dah 2x jumpa Paed kan..so yg ini suh guna krim Locoid tue tuk 5ari jek..pas tue sambung guna Alfacort sebab Alfacort tue kurang kuat sikit katanya..bila eczema tue dah hilang dia suh sapu losyen QV Kids tue..dia suh kurangkan kena air, kurangkan kena sabun..mandikan dengan gel QV tue pun selang sehari..sehari guna, esoknya xyah, just air jek..mahal ok gel n losyen tue..dia cakap mayb eczema nie akan hilang sendiri bila sampai 1 stage tue..sebab Auni juga begitu..harap2 betul laa hendaknya..kami cuba jugak tukar susu Athirah ke Promil Gold tue..sebab masa di Msia dia minum Enfalac n xde pun kena eczema nie..bila kt sini xde susu tue..tukar ke Abbott Similac tue terus naik menjadik2..kalau lepas nie masih x berkesan jugak kami akan carik Isomil yg soya based tue laa nampaknya..

Harap2 anak umi ok laa yekk..sian tengok kulit dia..x macam baby2 lain..high mentenan pun terpaksa laa layankan yek dik..janji adik sihat n hepi n cepat bijak macam kakak yekk..(buleh umi tambah adik korang pulak)..hahahaha!!

Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

3 comments:

Marsha said...

skrg mmg senang kan baby kena eczema.. opismate sy pun ade anak eczema... ariq pun suka menggaru dan tak tahan panas tp tatau eczema ke tak.. dia minum enfalac tp setahu sy susu tu panas.. bila tukar susu lain, dia cirit pulak... risau sgt sbb paling senang cirit dan ruam kepanasan... moga athirah akan segera sembuh ye..

Anonymous said...

Auni n athirah nie sebab hubby n family dia ada history asthma n eczema..tue diorg mmg akan kena salah satu tue..enfalac dulu athirah ok..tp xkan nk pos manjang kan..berat lak susu tue..kena try n error laa tukar yg lain2 nie..harap smpai 1 stage dia hilang sndr..jgn smpai ke tua udah..hihi -anasaliza-

K-Addicts said...

hi bloghopping here. i ada mslh allergy seafood. habis gatal-gatal kulit. selalunya pakai krim Fucicort. Tapi tak elok amalkan utk jgka msa pjg sbb fucicort ada steroid. lgpn ubat ni kuat. lama2 bila dah kalis ubat ni, memang pyh nak cure guna ubat lain. just my two cents :)!