Tuesday, July 05, 2011

Majlis Aqiqah

Berlangsung pada 17 Jun yg lepas..actually kawan Msian sini Adam&Liza n Aizal&Yeen yg nak buat tuk anak2 diorg..Liza baru bersalin baby girl n masa berlangsung tue baby baru sebulan..so bila daddy sembang2 dengan kaum lelaki..skalinya Adam bagi daddy join sekor kambing..cantik laa kan sebab kami memang nk buat aqiqah tuk budak2 nie..cuma x terbuat2 sampai laa sekarang..mujur ada rezeki nie dapat laa join diorg..

Daddy tanya umi nk buatkan tuk Athirah dulu ke..tapi sebabkan Auni memang belom penah buat lagi n dia adalah kakak..so umi kata lepaskan kakak dulu laa..adiknya lain kali pulak laa kannn..

So sebelum majlis tue kami bertandang ke rumah Liza yg menjadi ketua dalam majlis nie..makkk aihhh dia dah buat door gift tuk adults n kids, dia dah buat karipap n samosa frozen, dia dah ready tempah dalca n acar rampai..yeen lakk buat cupcakes n ada cadang nk buat pulut kuning..umi nie yg terkebil2 xtau nk sumbang apa..bila yeen bagi cadangan nk buat pulut kuning ada jugak tergerak hati nk buat rendang ayam..kebetulan mama masih ada kt umah..sempat lagi menuntut ilmu masak rendang ayam..huhu..so masa bincang punya bincang yeen kata nk buat kueh yg simple2..pas tue umi macam kesian lakk sebab dia nk buat cupcakes, nk buat pulut kuning n nk buat kueh lagi..kalau suh umi buat kueh memang hancus laa..sokmo x jadik jek..so umi offer diri nk buat pulut kuning n rendang ayam..tapi bila pikir2 tanya balik kt diorg kalau kari daging boleh x..Liza kata diorg prefer makan pulut dengan kari daging..so lagi laa cantik kann sebab kari udah laa tahu masak..cuma kuantiti banyak jek x penah lagi..so mengikut kata mak Liza, pulut kuning tue buat 4kg..n umi cadangkan nk buat bentuk bunga (ikot loyang umi ada tue) n then boleh potong 8..diorg agree..alhamdulillah..

Door gift yg Liza buat tuk kids biasa laa kan coklat n lolipop..n untuk adults lak biskut kurma..sedapnyaa wooo..siap tanya kedai mana n yeen ada beli tambahan bekas tue sebanyak 120 beg lagi..Liza dah sediakan tuk 250 beg adults n 200 kids..

Balik dari umah Liza tue siap suh mama ajar lagi camne masak pulut kuning..hahaha..tau takut kannn..then mama dah siap asingkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga tuk tumis kari daging 3kg..nasib tuntutan ilmu menjadi n mama suggestkan umi tekan jek pulut tue dalam pinggan disposeble, then belah 8, letak pisau plastik n balut ngan pembalut tue..lagi senang xyah nk tekan32 kt loyang bunga2..cantik cantik..

Esoknya pulak sempat lagi bawak ayah n mama pegi kedai jual biskut kurma tue..skali belikan tuk Yeen punya yg 120 beg tue..sedap sangat biskut tue..dah macam rupa biskut raya pulak..yg bestnya kt situ kita leh rasa makan bapa banyak pun, sukati, no worries..Auni punya laa suka, banyak dia makan woooi..balik dari beli biskut kurma tue umi pun mulakan sesi membungkus sebiji2 sebab takut melekat dalam beg tue..sonok jugak buat keje2 macam nie..rasa macam nk buat kenduri kawin jek..hahaha..dah siap bungkus 240 biji (sebab dalam 1 beg letak 2 biji biskut)..panggil Aizal datang bawak beg tue..then Aizal n daddy packing masuk dalm beg tue n stapler..setel keje door gift :)..

So malam sebelum majlis tue kami pegi ke umah Liza lagi nk tolong bersihkan ayam..sebelum gerak tue umi dah siap2 rendam pulut sebanyak 4kg..daging pun dah siap beli 4.5kg..punya laa kitorg nk datang konon nk bersihkan ayam..daddy beriya bawak pisau sampai 6 bilah..skalinya masuk2 tue Liza kata dah hampir siap maid dia kerjakan dari pagi..hahhh!! So kitorg datang malam tue lepak2 sambil makan jek..untung ada maid kann..Liza siap pinjam sorang maid kawan lagi..so senang keje ada maid tolong..alhamdulillah..

Kami balik cepat ke umah masing2 sebab xde benda nk buat plus kena tido awal nk bangun pagi kann masak pulut..daddy cadangkan bangun solat subuh tue terus masak..sebelum masuk tido tue umi dah siap2 potong daging n kentang..setel n masukkan dalam peti ais..

Pagi tue bangun solat then siap leh lepak2 baring lagi..sampai tahap dah memang kena paksa diri bangun, barulah nk bergerak..hahahaha..so umi mulakan operasi memasak tue jam 5.15am..mulakan dengan masak kari daging..then ketepikan periuk kari mulakan kukus pulut..mujur yeen ada pinjamkan 2 periuk kukusan n loyang..sebab kalau harapkan periuk kukus umi tue..mau 50x kukus sebab kecik..hihi..umi kira2 dengan 4kg beras pulut tue dapat 36pot beras..1 periuk leh kukus 4 pot..so kira laa kali umi kukus semuanya..tapi agak efisyen sebab ada 2 periuk skali jalan kann..

Bila mula nk bungkus pakai plastik wrapping tue umi xreti..terpaksa laa umi kejut daddy mintak tolong..daddy pun x reti jugak..last2 blasah jek laa camne rupa balut pun..huhu..sempat jugak umi suh daddy rasa kari daging tue..daddy memang jadik tukang rasa kalau umi masak..dah rasa tue rasa kureng sikit..dia pegi tambah campak ntah pape ntah..lepas tue bila umi rasa..erkkkk mabeles woooo..

Akhirnya keje2 mengukus umi setel jam 9.23am..dalam kul 7lbh tue daddy dah pegi ke Club House tempat majlis berlangsung sebab nk susun atur semua..tepat2 abis kukusan terakhir tue si kecik bangun..lega betul laa..kasik susu then umi lari turun bawah nk setelkan balutan terakhir tue..naik bilik then main2 ngan budak2..tengahari bila daddy pegi solat jumaat baru laa mandi semuanya..hihi

Siap punya siap kul 1pm lebih jugak kami sampai kt tempat majlis..ikot tentatifnya majlis start kul 1.30pm..tp masa kami sampai tue tengok dah ada 5,6orang yg sampai..masa tue makanan sedang dihidangkan..Yeen pun baru sampai..tapi agak lega sebab ada 4 orang maid yg membantu..so kami nie tolong arah mana yg patut n tolong sikit2..umi pun dan amik gambo masa sampai tue jek..lepas tue xdan amik + segan sbb orang lain x amik gmbo pun + sibuk dok carik si kakak ke mana pegi dia lari sana sini..risau sebab depan Clubhouse tue ada swimming pool..kakak nie kann over kalau ada swimming pool..ada jugak playground sebelahnya..bahaya betul..nasib kasut dia dah letak kt pintu yg tutup xleh bukak..dia ada mintak kt umi mana shoe dia..terpaksa laa umi kelentong kann..hihi..

Athirah mula2 datang tue sedang elok hayun2 sikit dia tido..bentang tikar then tido laa dia kt sebelah dulang2 Nasi Makhboos..hahaha..sempat jugak umi makan dulu sebelum dia bangun..so umi senaraikan menu yg ada yek : Nasi Makhboos + kambing, ayam masa merah, dalca, acar rampai, sambal udang, cupcakes, kueh bakar, bingka jagung, apam warna warni, karipap n samosa, pulut kuning n kari daging, air the tarik n sirap..meriah sangat masa tue macam buat majlis kawin..hihi

Bila dah sibuk makin ramai orang datang..ramai yg tanya sapa lagi sorang tuan rumahnya..hehehe sebab Liza n Yeen dah lama kan sini..dah 4,5 tahun dah n Adam penah jadik presiden MAQ di sini..of coz laa semua kenal..tang sorang lagi (umi) semua carik sapa..hihi..sonok sebab kenal ramai orang..tapi kalau nk ngingat nama tue memang ler x mampu den wooo..

Alhamdulillah kebanyakkan yg datang tue bawak macam2..ada bawak kek coklat, kueh mueh, dunkin donut tue ada laa 3 kotak, coklat 3 kotak, apa lg ntah umi lupa dahhh..alhamdulillah dessert tue abis n x bazir..n alhamdulillah rezeki kakak murah ari tue..x sangka sebab dia dapat duit dari yg datang n dapat 4 bungkus hadiah :)..

Majlis setel lebih kurang jam 6 lebih..then sesi mengemas oleh orang lelaki..siap kena sapu lagi..n smpai umah dalam kul 7 laaa..kakak dalam kete lagi dah blasah tdo..punya laa penat dia kan lari sana sini, makan macam2 turun naik tangga..angkat bawak masuk umah pun lembek longlai jek..malam tue ada jemputan makan sate kt umah member pun umi x gi laa gamaknya udah tumbang dua2 anakku itu..

Hadiah kakak pun bukak esok pagi tunggu dia bangun..kakak dapat towel baby, blanket, minnie mouse carrier..hahaha, mana nk msuk carrier dah budak setua ini..n sekotak coklat yg daddy main blasah amik jek..bila kira2 duit yg dapat tue, tergamam jugak umi, banyak banyak banyak..hihi..nanti masukkan dalam akaun tabung haji kakak yekkk..simpan tuk masa depan..

Alhamdulillah selesai..pics of coz xde sebab bb umi buat hal masa tue n umi amik guna kamera jek..so layan story jek laa yekkk..

Lupa lakk nk mention nama empunya majlis nie iaitu Aleeya Zahra, Maqeel n Nur Auni Insyirah.. :)

Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

4 comments:

adam-arissa said...

peh, panjang gila entry ni...

Anonymous said...

Dah citanya pjg..hahaha -anasaliza-

gee ryder said...

merasa gak buat kenduri akikah kat negara orang yer.
so athirah nye kat msia ke? :)

Anonymous said...

Hehehe..alhamdulillah merasa jugak..athirah pny xtau lg..rasanya buat kt msia..tp ada kwn sini dah chop ajak buat skali ngan baby dia bakal lahir xlama lg..ntahh ekk..hihi -anasaliza-