Thursday, October 20, 2011

Bukit Gambang Resort City

Rabu, 21 Sep

Balik dari Spore tue tido semalaman kt Kluang, then esok pagi jam 11 lebih kami zass ke Kuantan pulak..perghh, memang skali harung jalan2, hihi..kami anak-beranak bertolak dari Kluang, then mama ayah payyang mayyang bertolak dari KL..dari Kluang ke Kuantan memang xde tol laa yekk..kami melalui jalan kampung yekkk..kadang2 boleh laju, kadang2 follow lori kena laa slow..kami sampai ke Bukit Gambang dalam jam 2.30pm..singgah makan kejap sebab mama n ayah x sampai lagi..umi makan bekal nasi goreng yg mak bekalkan, budak2 nie makan bubur nenek bekalkan, daddy jek yg makan nasi kt gerai tue..

Dah kenyang makan gerak laa kami ke resort city tue..4km jek dari gerai tadi tue..park kete then ke lobi laa kami menunggu mereka..boring2 jalan2 carik toilet, then ada mainan isi syiling tue, tp x on sebab tengah buat renovation, umi sempat dok kt kusi urut tue jek..xlama pas tue sampai laa mereka..

Dah check-in tue dapat bilik no bapa ekk, lupa lakk..hihi..terus2 tukar pampers budak2 nie sebab dah berbau harum semerbak..petang tue just bawak diorg pi mandi swimming pool jek sebab malam tue nk ke umah Cik Ros di Permatang Badak..

Lepas maghrib gerak la kami ke sana..sempat singgah pasar malam depan taman tue sebab daddy nampak DURIAN!!..huhu..sampai Cik Ros kata badan kakak panas, macam demam..sudahhh..Cik Ros siap bagi ubat demam cucu dia kt kakak..mula2 dia lembek baring jek, pas tue start main ngan abang2 tue..cergas bukan main lakk..kami dijamu dengan nasi berlauk, mee kari n cik ros siap buatkan bubur nasi jugak tuk anak2 umi..wahhhh..best best..

Sembang2, makan2, main2 sampai kul 10 lebih kot kami kt situ..then gerak laa balik..singgah kt bandar sat nk pekena Sate Zul yg disebut2 tue..dah dekat kul 11 pun penuh woo kedai 2 tingkat tue orang makan..kami order 10 cucuk ayam, 10 cucuk daging n 10 cucuk arnab ke x silap..memang sedap gak laa satenya..x rugi singgah..balik bilik terus zass tido..huhu..

Khamis 22 Sep

Bangun pagi nie lepak2 then kul 11 kuar pi makan dulu kt Restoran Zam (ekk? Lupa lak)..nk pekena Nasi Beriani sedap kt sini..kami pegi branch yg dekat ngan Gambang jek..masa sampai tue nasi berianinya baru sampai..then makan laa umi beriani dengan ayam madu, of coz..hihi..kakak ok lagi masa nie..cergas macam biasa..bila dah makan, balik bilik n tukar uniform tuk pi mandi kt waterpark tue..kakak dah mula cam x cergas..rate tuk dewasa RM22.50 jek, murah murah..n kids bawah 90cm free..akak n adik free laa..hihi..sewa 2 pelampung then zass main air?!!

Masuk tue kami pi kt tempat gelombang2..kakak dah mula dah takut laa, tue laa, nie laa..dah main situ pi tempat budak2 lakk..dah mula dia x aktif macam selalu dia jumpa air..demam dia naik balik laa tue..sian sangat, x happy dia..bawak dia naik yg lazy apemenda tue pun dia diam jek..adik yg happy giler lakk jumpa air..abis main kt lazy tue dia dah gigil2 semacam, then bawak ke tempat main slide2 orang tua tue dia tido..adik pun merengek2, zass tido jugak..so cargas la umi n daddy main yg slide tue..masuk kt fastest n darkess..yg longest tutup..mula2 seram jugak umi, skali bila dah main tue, naik syeh pulak..hahaha..then naik ramai2 yg family rafting x silap..best jugak yg tue..yg slide guna tikat jek then meniarap tue memang tobat umi xnk..takut jek sebab xde tutup..eee, idok laa umi nk main tue..

Main punya main x ingat sampai kul 6 rasanya, then balik la kami ke bilik..malam pas maghrib keluar pi makan kt Tanjung Lumpur, seafood..gerai pilihan 'Ana Ikan Bakar Petai'..hihi..sedap jugak kt situ, kata nk bukak branch kt Bangi..so leh laa pi bila2 nanti kann..balik dah kenyang zass tido jugak..hihi

Jumaat, 23 Sep

Bangun2 nie kami check-out n zass naik ke Kemaman, dengan tujuan nk Kopok Lekor!! Tengahari singgah makan gerai satar terbaik mengikut panduan gps..umi memang x penah makan satar..skali duduk tue dia bagi sepinggan satar, sepinggan otak-otak n sepinggan pulut panggang..bila rasa jek satar tue..perghhhh, mak aihhhh..marveles laa..nyesal dulu duduk ganu setahun x makan satar..siap tapau bawak balik lagi..lepas tue kami singgah beli kopok lekor n kopok kering kt gerai berdekatan dengan gerai makan tadi..siap beli yg frozen punya mau bawak balik ke Doha..hihi..

Sebelum balik tue sempat lepak2 tepi pantai apa ntah sekejap..duduk bawah pokok yg redup dengan deruan angin pantai..perghhh terangkat laa..n akhirnya kami gerak balik dalam lebih kurang jam 3pm kot..singgah kt rnr mana ntah nk gi basuh eyak si adik..skali tengok2 mayyang datang bawak kakak skali kt changing room tue..so skali laa mandikan si kakak sebab badan dia panas..kuar pegi kt kete tengok ada ramai2 orang berkumpul kt kete daddy..ahhh sudah, terkunci ke..kuikuikui..so kejadian mengumpil kete pun berlaku..kakak nie dengan bogelnya, sebab x bawak baju dia masa kuar tadi, akhirnya berselubung dengan kain pelekat payyang..x ingat bapa lama proses mc gaiver tue berlaku..lega bila leh bukak tingkap tue..hihi..

Sampai kt KL tue dalam kul 7 lebih, decide pegi makan terus kt Santai Kitchen, Bandar Sri Damansara nun sebab dah balik umah sure malas nk kuar semula kan..so zass ke sana n pekena Mee Bandung Santai, of coz..kakak masih lagi panas badannya n lembek xnk makan langsung..balik dari makan tue umi paksa jugak daddy pegi klinik..suhu dia panas 39drjh, terus kena masuk ubat montot..dapat segala ubat tue, alhamdulillah sebelum berangkat naik flight dah kebah n dia riang kembali..

Xde lakk gambo kt Kuantan dalam bb umi nie..yg ada cuma gambo budak2 nie dalam kete masa otw ke Kuantan tue..layan jek laa ekkk..


Sent from my BlackBerry® smartphone from Qtel

2 comments:

gee ryder said...

wah syoknye bejalan!

akak org pahang ni pun tak pernah makan lagi sate zul tu...kalau sedap nanti nak try la...

wah ana berani yer naik slide yg gelap tu...akak takut..husband je main sorang heheh

Anonymous said...

Cousin yg dok kt Permatang Badak tue laa kata sedap, kitorg pun apa lg test laa..hihi

Mula2 mmg seram kak nk naik, skali dah naik skali, ajak hubby berkali-kali..pakkal jek naik ke atas tue ngan tangga yg tinggi sangat tue..kalau rendah jek dakiannya, memang muka kitorg jek laa masuk dlm tue..hihi -anasaliza-