Thursday, December 22, 2011

Bercuti ke Dubai..

Malas sebenarnya nk update blog..sebab dah lama berkempam kann..bila nk start balik adoyaiiii...tapi kena paksa diri jugak nie start kann..kalau idok mau tahun depan baru nk story pasal percutian tahun nie kang..hehehe..

Makanya percutian kami bermula dengan ke Dubai pada 4 - 7 Dec ari tue..flight pagi tue jam 8.05am dan dijangka sampai di Dubai jam 10.00am (waktu Dubai adalah sejam awal dari Doha)..menaiki Fly Dubai :)..daddy saja pilih nk fly ari ahad sebab kononnya ari orang keje, so agaknya x ramai laa kan nk fly..so journey pun bermula..

4 Dec 2011, Ahad

Pepagi buta dah bangun masa tue..Auni n Athirah just lap badan jek, x mandi pun..then kami gerak dari umah dalam jam 5.40am..Aizal hantar kami ke airport pagi tue..sampai terus ke Terminal 2..kalau fly ngan Qatar Airways ke Terminal 1 n kalau dengan lain2 airways pegi laa ke Terminal 2 yekk..hihiihi..sampai tue terus laa check-in dan setel check-in tue dalam jam 6.17am..kena masuk boarding gate tue dalam kul 7am, so kami lepak makan dulu laa kt atas tue..makan sandwich yg mahal berharga qr87 tuk 3 set..hahaha..

Kul 7.10am tue lepas setel membuang tue kami pun masuk dalam sambil menunggu bas tuk di bawa ke aeroplane..jauh jugak tempat parking Fly Dubai nie..sebelum masuk tue mesti sempatkan diri amik gambo dengan aeroplane betul dak..hihihi..flight nie kejap jek..dalam 45min..kalau drive dengan kete ke Dubai amik masa 8 jam jugak katanya..dengan aeroplane x panas bontot lagi dah kena bangun..dapat jus n kekacang jek masa naik nie..

Kami tiba di airport Dubai tepat jam 10.aa waktu Dubai..on jek BB terus kuar pop-up nk ikot time sana ke x..so ikot, jangan x ikot, kang salah paham lakk..jam tangan jek umi x tukar sebab malas nk tarik2, lagipun sejam awal jek..senang nk kira pun..sampai tue terus ke booth car rental..daddy dah siap2 booking kete laa tuk jalan2 sana-sini..sewa kete dengan Trifnity..then di bawa laa kami ke kete..kami sewa Honda Accord baru..hihihi..nk beli sendiri idok laa dapat kann, dapat merasa kete sewa pun jadik laa..hihihi..nasib baik dapat memang kete baru, cuma kaler jek kaler putih..adoiii..kalau dapat accord kaler gold tue..memang idaman umi tue wooo..layan jek laa kan, janji baru..hahaha..

Kami terus gerak ke Mall of Emirates sebab check-in jam 3pm, masa tue baru kul 10.20am kann..harus laa pi jalan dulu..on the way ke mall tue menikmati keindahan bandar Dubai..rasa lagi pesat membangun dari Qatar nie..hihihi..sampai tue lak terus laa carik food court..kul 11.30am kitorg dah makan lunch..pilih punya pilih makanan kt foodcourt tue last2 tertarik kt Panda Chinese punya makanan..so layannn laa makan nasi goreng cina serta 2 lauk n seketoi popia..harga food kt sini lebih kurang harga kt Doha jugak laa..

Bila dah kenyang kami pun meluru ke Ski Dubai..adik lakk syok tido time tue n mama xnk masuk dalam tue..makanya terpaksa laa nenek menjaga adik tido kt luar then kami ber3 masuk dalam tue..hihihi..tiket masuk dalam tue ada harga pakej tuk 4 tempat bersamaan AED200 (leh kuar masuk sepanjang hari)..dapat main tempat bergambo2 tue, main bola bergolek2 dalam bola tue, naik cable car, n slide..main ski harga lain kalau x silap..tapi kami cuma amik tempat yg jalan2 amik gambo tue jek harga adult AED120 n Auni AED110..sebelom masuk tue sempat beli gloves tuk Auni..umi bawak actually, tapi pandai yg amat pi tinggal dalam kete kann..terpaksa laa beli lain, maka dapat laa kakak kenangan gloves ada tulis Ski Dubai..hahaha..kami punya gloves dah siap2 pinjam Aizal Yeen punya..hihihi..dapat baju n boot..kakak punya suit cantik betul..macam mekanik pun ada..tapi suka betul umi tengok dia pakai suit tue..kena lakk pakai helmet tuk children, teramik lakk helmet beso dari kepala kakak..sian dia kematu jek dengan helmet, dengan gloves, dengan boot tue..orang x biasa pakai kann..mana x kematunyaa..

Masuk dalam tue terus laa kami berposing n bergambo..kakak lakk happy sangat dapat jumpa snow..beriya dia nk main snow tapi kami main x lama..sian kakak..nanti kita pi tempat mayyang kita main snow lama2 yekk sayang..ada pulak slide yg simple..mainkan kakak, skali dia suka lakk..ingatkan dia takut, beriya dia nk..umi daddy malas nk turun naik siap lempar sampai 4 biji tayar getah tue haa tuk kakak main..banyak kali jugak dia main kt situ..ada jugak slide yg baring tue tuk orang beso..umi main jugak 3x yg tue..kakak nk jugak tapi main takut lak dia terlambung ke apa, so x kasik dia main tue..

Dalam jam 2.30pm kami keluar dari Ski Dubai tue nkuar dari mall tuk pi check-in hotel..pusing punya lama even berpandukan gps, tapi sesat jugak yoo..berpusing kami carik mana laa Al-Barsha Hotel & Apartment nie..sabo jek laa..dalam jam 3.10pm baru jumpa..sampai2 terus chcek-in n masuk bilik..daddy amik yg apartment 2 bilik..bila masuk tue memang selesa giler laa..beso yg amat..nie kalau 6 famili pun leh masuk nie..hihihi..

Siap lepak2 n solat then jam 5.40pm kami gerak ke Global Village..on the way tue tengok jammed giler ada accident..rasa jammed dalam 4-5km tau x..nasib laa bukan laluan kami, kalau x memang masak laa dalam kete..6.30pm tue kami sampai di Global Village..beli tiket AED10 tuk adult n kakak n adik masih free..dalam tue ada fun-fair n ada rumah2 yg melambangkan negara2..macam kt Mini Malaysia kt Melaka tue kan umah negeri2 di Malaysia kann..nie macam booth beso laa tuk negara2..beso giler tempat tue..masak kami nk tawaf..hihihi..

Mengikot kiraan umi nie ada 27 negara dalam tue..tapi bila tengok2 balik gambo ada yg sama..hahaha..hancus hancus..rasanya ada 25 kot dalam tue..Malaysia pun ada yo!! tapi yg x puas hati bila masuk umah Malaysia benda yg dijual dalam tue adalah yg merepek mengarut..adehhh..malu umi sebagai orang Malaysia bila masuk dalam tue..ada ke jual beg2 n handbag cetak rompak, pas tue vakum yg macam2 function, pas tue binatang2 yg bunyik2 tuk budak2 tue, baju2 ntah pape n ada pun booth Julies..kami beli laa biskut Julies tue haa tengah promo..promoter tue siap nk bagi rasa lagi..umi kata its ok because I'm Malaysian..hahahha..dia tergelak n kata then u should know the taste..cehhhh..memang i know laa weiii..hahahha..

Daddy n nenek sangkut beli jaket kulit kt booth Afganistan x silap..dalam kul 10.30pm cam tue kami benti makan..giler kelaparan woo..pusing2 last2 makan Hardees jek..masa tengah makan tue ada lakk fountain..syok jek dapat makan sambil tengok tue..merasa jugak laa Karak Tea..umi dok tengok bersepah jual Karak tea dalam tue..konon nk try laa, makk aihh keras tehnya..hahaha..xdan kami nk pusing kt area fun-fair sebab dah dekat kul 11pm kann..dah lepak giler nie dari pagi x tido..sampai hotel kul 11.45pm..umi lak sempat lagi basuh baju (mentang2 ada mesin basuh bagai kann) hahaha..siap iron baju lagi tuk esok then baru tido..

5 Dec 2011, Isnin

Kami bangun dalam kul 8.05am, siap2 then pekena bekpes dulu roti bakar + mushroom sup..dah kenyang tue baru laa gerak kann..destinasi kami pagi nie nk ke Burj Al_Arab dan Madinat Souq..sampai jek kt sana tengok bersebelahan ngan Wild Wadi Water Park..idok laa nk masuk kan ngan anak kecik2 kann..berpusing kami kt area Burj Al-Arab tue mencarik parking..x di bagi masuk laa pulak kann kecuali customer..agaknya kalau nk kena park jauh sikit n jalan kot sebab tengok ramai orang jalan kaki jek..sudahnya kami blah jek dari situ then gerak ke Jumeirah Beach..adik tengah tido masa tue,  dokong jek laa dia sambil amik gambo..nampak jugak pandangan Burj Al-Arab tue dari beach tue..cantik view beach tue tauu..banyakk gak mat saleh bogel2 kt situ..kalau kt Qatar xde laa nk nampak view macam nie..hihihi..

Then kami gerak nk ke The Palm..skalinya daddy dah salah masuk jalan makanya terus balik hotel tuk letak kete then kami decide nk naik Metro jek..hahaha..Metro station tue berdepan jek ngan hotel kami tinggal..masa tue rasanya jam 10.30am kami naik Metro tue nk ke Dubai Mall..tiket tuk adult ke destination pegi balik adalah AED11..kami dari station Sharaf DG ke station Dubai Mall/Burj Khalifa tue adalah jarak 6 perhentian..dalam Metro tue orang offer duduk pun xnk, sebab jakun nk diri nikmati pemandangan..beriya mamat india tue bagi seat, sori den xnk yekk..hahaha..

Sampai station Dubai Mall tue jam 11.45am..maka berjalan laa kami ke Dubai Mall..jauh gak dalam 400m..sampai2 terus lapar, terus pi carik makanan..makan Fish & Chip..giler sedap ok shrimpnyaa..then berpusing2 laa kami dalam tue menanti jam 4pm sebab nk naik Burj tue jam 4 nanti..dalam jam 2.30pm kami ke aquarium dalam mall tue..tiket masuk AED50-AED100..tapi kami x masuk..just bergambo n tengok dari luar jek dah cukup puas..mayb lain kali kami akan masuk kot..ihihih..dalam jam 3.30pm tue terus kami pi ke entrance Burj Khalifa..ramai giler orang masa tue n terkejut bila tengok harga tiket kalau beli in the spot adalah AED400 yekk..so kawan-kawan belilah online, baru AED100 tuk adult..harga kids xtau lakk sebab Auni free..hihihi..

Kul 4.00 tepat tue kami masuk dalam tue..siap ada check beg lagi yekk..stroller ke beg2 beso ke semua x dibenarkan bawak masuk..maka umi dokong laa Athirah sepanjang kt atas tue..then menunggu la lif tuk naik ke tingkat 124..ketinggian Burj nie adalah 200 tingkat..lifnya kejap yg amat..rasa macam x sampai smeinit tup tup dah sampai..xde rasa dada berderau pun, rileks jek dalam lif tue tauu..sampai tue tengok laa pemandangan..Subhanaallah, Masyaallah..cantik yg amat dapat tengok seluruh Dubai tau..ada teleskop tuk kita tengok lagi dekat semua tempat, kena bayar tuk guna tue..puas bergambo n pusing dalam jam 5.30pm kami pun turun..dapat jek stroller dua2 budak ini bantai tido..kitorg pegi tepi tasik tue menanti nk tengok dancing fountain katanya start jam 7pm..sayang betul budak2 nie tido..x dapat diorg tengok..sempat lagi daddy beli shawarma then melantak laa kami kt tepi kusi tue..dalam jam 6.20pm cam tue k uar dah dancing fountainnya..cantik wooo dengan lagu arab..tengok lenggok2 air tue macam bergelek buat umi pun bergoyang sama..tapi kami x tunggu lama..dapat laa tenogk 3x, pas tue kami blah sebab nk pusing2 dalam tue lagi..katanya ada 6000 pergerakan tauu..memang lain kali kena tengok abis nie..carik alasan nk datang lagi..hahaha..

Kul 7pm tue kami pusing2 mall nk carik kasut Athirah..mama dah x larat nk jalan, so lepak kt surau jek sementara kami pi jalan2..akhirnya dapat jugak kasut tuk adik, yg senang nk masuk n dia susah nk bukak..arghh legaaaa..jam 9pm tue kami gerak kuar dari mall then berjalan balik naik metro m sampai kt hotel dalam kul 10pm..singgah makan kt restaurant area hotel tue nama Golden Fork..umi dah kenyang masa tue so just makan tomyam seafood jek..

Dah kenyang makan jalan laa kami balik bilik n aktiviti umi sebelum tido adalah basuh baju jugak..hahaha

7 Dec 2011, Rabu

Langkah sehari yekk sebab cita ke Abu Dhabi umi masuk dalam entry lain..so pagi nie bangun n bekpes..siap2 terus check-out hotel..then kami berpusing laa mencarik souq nk shopping..hihihi..jumpa jugak kami ngan Souq Karama..punya laa beso, banyak giler kedainyaa..x abis pusing haa..dapat laa jugak mama punya collection beg yg bertulis nama2 setiap tempat dilawati, then dapat jugak kami thermal wear sorang selai tuk pakai pegi next percutian then kami gerak carik tempat makan..psuing punya pusing kami jumpa mall lagi nama City Centre..ada link tuk ke mtero bawha tanah tue, umi lupa apa namanya..kami makan lunch kt sini..punya xtau nk makan apa last2 umi makan Panda Chinese lagi..hahaha..senang sebab nasi goreng cina kan budak2 nie leh makan..sempat jugak kami lalu kt jambatan terapung, lupa jugak namanyaa..apaa daaa..then gerak ke airport..

Sampai airport tue dalam kul 2.30pm..serah kete, masuk check-in then flight balik ke Doha jam 5pm..alhamdulillah selamat sampat Doha pada jam 5pm jugak, waktu Doha..masa nk masuk Doha nie tetiba ada prob..diorg mintak passport lama umi..aduss..x bawk pun sebab ingat x perlu..siap panggil polis airport tue haa n kata dia suh umi tinggal situ sebab daddy kata passport lama ada kt umah..so dia suh daddy balik umah amik n daddy balik..pulakkk..dah siap whats app Aizal lagi mintak tolong amikkan kt umah then hantar ke airport..skalinya polis tue kasik lepas..berkali-kali dia tanya sure passport tue kt umah, bukan kt negara asal..memang ler kt umah nie..asalnya nk bayar visa masuk jek qr100, tapi polis tue kata kalau bayar umi as visitor visa nanti rp umi cancel..so rugi sebab susah payah proses nk dapatkan rp tue kann..alhamdulillah dia menolong..lagipun memang kami x tipu yekk..memang ada kt sini..so peringatan tuk kawan2 yg dah tukar passport lama tue make sure bawak jugak passport lama kalau nk kemana-mana..hihihi..setel tue amik teksi then balik laa kami ke umah..

entry selepas nie adalah gambo2 di Dubai yekkk..