Monday, October 26, 2009

Kami ke Bukit Tinggi, Pahang..
















Percutian yg x dirancang..bermula bila ari sabtu umi x jadik nk gi beraya kt umah kawan umi..(ada lagi raya ke?? hehehe)..so kami ke Ikea..jalan2 kt sana dengan tujuan nk makan mi bandung kt Santai..then daddy cakap balik nk singgah Summit nk beli dvd..nk buat layan esok..umi cakap kt daddy bukan esok kata nk gi Bukit Tinggi ke..sambil tersengih sumbing..skali daddy kata 'betul ke nk gi nie'..umi pun jawab ye laa..skali daddy cakap ok..huhuhu..buleh bawak yayang jalan kan sempena dia dah sihat nie..hehehe..alasan umi jek kata daddy..sempat gak la beli karipap ikea konon nk buat bekal bekpes dalam kete esok pagi nanti..padahal dalam kete otw balik tue dah melantak..yayang suka makan isi karipap tue..kulit dia tinggal bagi umi..sayang sayang..
So esoknya dengan semangat kental umi kunci jam kul 6.30am..daddy cakap kalau lambat dia xnk gi..tp cam biasa laa..sempat lagi melanding liat nk bangun..cam biasa umi masakkan bubur tuk bekal yayang..n sambil tue goreng laa nugget n fries sikit tuk umi n daddy pulak..setel semua dalam kul 8.30am kitorg gerak dari umah..singgah isi minyak v-power maklum laa nk naik bukit kann..hehehe..sampai kt Bukit Tinggi dalam kul 10am lebih sikit laa..entrance masuk tue sorg adult RM10 yek..naik ke atas tue mencabar jugak..kami nie dah laa main redah jek jalannya..main ikot sedap hati daddy jek nk hala ke mana..nasib daddy ada surf internet sikit sebelom nie pasal situ..so ada laa tau sikit apa yg ada..
Kami menghala ke Japanese Village dulu..tengok bukit tinggi melangit..ingatkan leh bawak kete..skali kena tahan ngan guard pulak suh jalan kaki..umi dah terlopong dahh..perghhh dah macam jungle tracking nie..yayang macam biasa dok dalam stroller..nk menolak yayang pun mengah..apa tah lagi bawak badan yg gumuk ini..huhuhu..mencabar minda betul..skali nampak lak shuttle naik atas tue..dah penuh so dia xleh nk benti naikkan kitorg..siap ada minah tue lambai n cakap exercise lagi kt kitorg..hangin jek umi dengar..sampai kt atas tue kena naik tangga kt dalam hutan..so xleh nk bawak stroller..main selamber jek tinggal kt kedai sourvenier tepi tue..then naik laa kami ke atas tue..nk pegi ke umah orang jepun..view kt situ memang cantik sesangat..x dapat nk amik banyak pic sebab kena dokong yayang..daddy lak sibuk ngan videocam..so apa yg ada laa umi dah letak kt fb..kalau nk bergambo pakai kimono dikenakan charge RM20 sorang..Cina tue siap offer kt yayang lagi..dia cakap ada size yayang..xpe laa..yayang tue bukan reti dok diam kalau nk bergambo..kang penat pakai jek..umi lakk nasib masa kawin ari tue dah pakai kimono..kalau x sure kena pujuk daddy nie nk bergambo..huhuhu..

Pusing punya pusing then kami ke Botanical Garden..problem lagi dengan stroller..tempat tue menurun ke bawah ngan tangga2 tue..masak laaa nk bawak stroller auni tue..n disebabkan umi n daddy dah penat..time turun tue ok laa..kang nk menapak naik balik..mau menangis umi..huhu..(sapa yg nk pegi tue make sure stamina kuat yekk..)..so kami jalan sikit jek then amik gambo sikit..
Nk turun tue terdengar laa ada budak merungut tunggu shuttle tue lambat sangat..then x lama pas tue datang..terpaksa lak berebut ramai2..nasib laa kami menapak kann..nk sedapkan hati punya pasal..huhuhu..masa menurun bukit yg kami daki tadi pun satu cabaran..terpaksa pegang stroller yayang berdua tau ngan daddy..yayang pulak siap buleh tido lagi dalam pada umi n daddy menolak dia..sabo jek laa..hehehe..
Then kami menghala ke Colmar apa nama fullnya ekkk..masa tue yayang masih lagi tido..dah angkat turun kete pun masih lagi tido..sampai kt Colmar tue ada lakk persembahan tarian..so benti jap tengok diorg menari..dengar muzik kuat sangat agaknya terbangun dah yayang time tue..dia pun layan menari jugak laaa..(umi jek yg lebih2 menarikan dia)..pusing2 kami cuba nk main game kt situ laa..leh dapat patung..mula2 umi try main yg pancing itik tue..dapat laa bear kecik..yayang suka siap pelok2 lagi..then konon nk try yg baling ring kt botol..macam senang jek sebab sebelom tue nampak sorg minah nie bawak bear beso yg dia menang dari situ..kitorg pun apa lagi laa nk try..dapat 10 ring bila tukar token..budak tue siap bagi extra 1..tapi semua hampeh x masuk langsung..huhuhu..nampak senang..tp x dapat pape..sabo jek laa..pas tue dah pusing amik gambo sana sini..nk patah balik tue ajak daddy main itik tue lagi..umi amik 1nd time x dapat pape..cittt..suh daddy lak try..skali daddy dapat koala bear beso yg ada 2 anak tue..nasib baik..kalau x bazir jek kann..hehehe..
Perot dah lapo..pusing pny pusing kt atas tue macam x menarik jek tempat makannyaa..daddy tanya kt budak kedai tue kt mana lagi nk makan..budak tue cakap ada restoran kt golf club..so kami pun pegi sana laa..nasib x ramai org lagi masa tue..so layan jek laaa..
Bila dah kenyang kami ke destinasi terakhir iaitu Rabbit Park..mula2 tulis kt situ kena bayar RM3..tp tengok xde sapa pun jaga kt kaunter tue..kami pun selamber jek laa masuk..huhuhu..ada 1couple cina n sorg anak pompuan diorg dalam umur 3tahun cam tue tengah bagi rabbit nie makan..kitorg join skali laa..auntie cina tue siap bagi kt yayang makanan rabbit..yayang pun selamber jek bagi kt rabbit tue makan tanpa rasa takut..pelik betul umi..x takut binatang yek..selamber jek dia pengang rabbit tue..klako tengok..
Then kt tepi tue ada ponney, ada rusa..amik gambo sikit2 then daddy suh umi lak bagi makan kt ponney tue..gigil lutut umi..terbayang buatnya dia ngap tangan umi skali camne..huhuhu..naisb lepas..ada baby rabbit usia sebulan, 3 bulan n 4 bulan kt dalam sangkar n ada kambing gurun kot..xde nama pun tulis n ada laa burung apa yg kaler putih n paruh tue..
Lepas tue dalam kul 2pm lebih kami pun bertolak laa balik..yayang umi sambung balik tido dalam kete..umi rasa bagi sesapa yg nk pegi..xpayah laa tido kt sana..bukan ada banyak tempat yg nk pegi pun..pegi balik ari pun dah cukup..hehehe..
layan sikit pics yekkk..ada yg kt atas tue umi malas nk drag bawak turun ke bawah..hehehe..










4 comments:

gee ryder said...

oo pgi balik ari je ana ye..best jugak ekk..akak pun xpnh gi lagi...asik g genting jer..
auni cam makin tembam je lps sembuh ni

Ana said...

Kak G=gi balik ari pun dah cukup kakk..tapi lain kalau hubby akak nk layan squash ke golf ke..tue kena tido laa..sebab tempat yg nk gi sikit jek..gi laa kakkk..best wooo..sampai demam2 ana nie haa bukit tinggi pny psal..ehhehe..

Intanaziela said...

harus masuk dalam listing tempat2 yang ingin di lawati..hahahah

Ana said...

Intan=pegi jgn x pegi..kalau intan amik gamo sure cantik2 nanti..view kt sana cantik..