Monday, October 19, 2009

Kronologi Seminggu Lalu..

Lamanya umi x update blog yek..bz sebab cuti lama..nak nak pulak bos umi balik ke sini seminggu..so perintah berkurung laa yekk..tp sambil tue sempat lagi umi curik time update nie..hajat hati nk cita panjang..so sambil menaip sambil buat keje..ntah bila laa leh publish entry nie agaknyaa..hehehe..

Bermula pada hari Isnin 12Oct..bangun pagi2 tue tengok kt cadar ada kesan darah sikit..then tengok2 hidung anak umi nie berdarah..aduhaiii..masa tido ada laa umi terdengar dia batuk-batuk..ingatkan batuk biasa jek so umi biar jek laa..tengok pagi tue kuar darah..masa hantar kt umah Nenek Mah..umi cakap laa auni batuk2..agaknya sebab umi bagi dia makan jeli ari sabtu n ahad tue..makan fruit koktail..tapi umi cuma bagi jeli n peach jek..n sikit air koktail tue..Nenek Mah cakap kt umi budak kecik x leh makan jeli..nanti leh buat batuk berdarah..erkkk..umi terkejut giler laa..terus suspek yg darah kt cadar tue sebab dia batuk..

Then tengahari tue Nenek Mah call umi cakap badan yayang panas..so umi pun cepat2 laa siap balik nk bawak yayang gi klinik..car seat pulak kt kete daddy..nasib baik yayang diam jek x gerak bila dudukkan kt seat tue..yg menduga kesabaran bila terkedek-kedek sorg2 carik parking then tengok klinik tutup lunch hour pulak..3 klinik umi pegi di lokasi yg jauh sikit laa antara 1 sama lain..yg memerlukan umi carik parking n kuar sampai ke depan klinik tengok2 tutup sebab lunch..aduhaiii..sabo jek laa..sampai ke klinik ke-4 nasib doktor ada kt dalam tue..

Sambil menunggu yayang aktif seperti biasa jalan ke sana ke mari..masuk jumpa doktor cakap suhu 40..terus doktor bagi ubat montot tue..then bagi antibiotik, ubat batuk, demam n selsema..malam tue umi bagi dia antibiotik dia muntahkan abis susu yg minum petang tadi..pas tue dah lega setengah jam umi try bagi balik..dia muntahkan jugak..aduhaiii..sian anak umi..then tido tanpa minum susu sejak petang tadi tau..dalam kul 12.30am dia bangun nak susu..so umi pun bagi laa..kul 4.30am cam tue dia terbangun lagi..so umi bagi laa ubat batuk..dia muntah lagi lakk susu yg minum tadi..sian anak umi..

Selasa 13Oct..daddy balik keje pagi tue paksa dia makan ubat antibiotik..then tengahari tue Nenek Mah sms cakap auni muntah 2x pagi tadi..tue mesti kes lepas makan antibiotik tue laa..bila umi amik petang tue badan dia panas lagi..malam bagi ubat demam..pas tue dia tido lena jugak sebab daddy ada..x bapa nk minum susu jugak..

Rabu 14Oct..ajak daddy bawak auni ke SJMC..tapi pagi tue auni cergas bukan main..pasang lagu nursery pun siap leh joget2 lagi..tapi masih batuk2..daddy kata x payah dulu..tapi umi paksa jugak pegi..so kena laa gi klinik tuk amik refer letter ke SJMC..smpai klinik kul 9 tue doktor gi hantar anak dia pulak..nk menunggu so kitorg pegi laa bekpes dulu..samapi klinik 9.30am cam tue..doktor gi bekpes pulak..menunggu laa lagi dalam 15minit..then bila doktor datang dia cek suhu auni pun masih tinggi..so dia bagi laa refer letter..kami pun ke SJMC laa..sampai sana dah dekat kul kena pulak tunggu Dr Ali..sebab doktor kuar round wad..tunggu punya tunggu sempat lagi umi gi timbang berat anak umi tue..8.32kg berat dia..then bila nurse cek suhu 38.9..sementara tunggu tue puas laa merata dia jalan..then nurse datang lak panggil suh basahkan kepala sebab suhu tinggi..dari tadi kitorg menunggu xde lak nk suh basuhkan kepala..masuk jumpa doktor dia kata kena balik macam auni dulu laa..infection..doktor suh admit..doktor cakap kalau dok luar mau makan masa 2-3 minggu pun x baik lagi..kami pun redhakan jek laaa..doktor cucuk kt tangan yayang (xtau umi dipanggil apa tue) sebab nk masukkan antibiotik melalu tue..sebab umi cakap auni muntahkan semua bila makan antibiotik..sian anak umi..then kena amik darah skali..lepas tue kami turun ke kaunter admission kt bawah tue dalam kul 1pm..dia cakap dalam masa 2 jam kena tunggu insuran proses..2 jam??..kitorg pun apa lagi siap kuar balik umah amik baju n siap tapau lunch makan kt umah lagi..sampai balik kt sjmc tue dalam kul 4..rupanya x setel lagi urusan insuran tue..yg sini marahkan sana..yg sana marahkan sini..kitorg yg tensen..akhirnya dalam kul 4.45pm baru dapat bilik..naik atas bagi bilik 260 tue ada org..sabo jek laa sjmc nie yek..masuk laa kami ke bilik 261..depan ngan kaunter nurse tue..

Khamis 14Oct..anak umi cam biasa aktif..cuma kureng sikit minum susu..malam masih tido macam biasa tanpa meragam..kena nebulizer setiap 3jam..setiap kali tue laa dia meraung..sedih tengok tapi nk wat gane kann..umi nk tengok dia sihat cam biasa..then bila nurse datang nk bagi ubat batuk..ada muka nurse yg bercahaya (bak kata daddy) dia akan senyap n senang jek makan ubat..kena yg x bapa nk bercahaya tue..punya laa susah siapa da nurse yg kena sembur lagi ngan dia..huhu..nasib laa yekk..pagi kul 11 n kul 3.30pm anak umi buat fisio..kena guna steam wap tue then tepuk2 nk buat yayang muntahkan or kuarkan kahak tue..tapi dua2 kali dia xbuleh nk buat..puas umi ajar dia batuk..tapi dia batuk then telan balik pulak..petang bila Dr Ali datang cek..Dr Ali cakap sok pagi terpaksa laa buat suction..adoyaiii..malam tue mak long n pak long datang lawat auni..

Jumaat 15Oct..umi terpaksa pegi opis sekejap ari nie..opis-mate umi sorg lagi tue dah bercuti nk raya kann..kul 9 baru umi nk kuar dari wad..anak umi dah menangis2 dah masa tue..hati hancur luluh nk tinggalkan dia..tapi apa kan daya..umi gi jugak keje..kul 11 tue anak umi kena buat suction..sebab semalam buat fisio tue x jadik kann..tengahari tue umi cadang nk balik..then masuk keje balik..tapi hati nie dah x tahan n terbayang anak umi tue ntah macam mana laa di bawah jagaan daddy..dalam kul 1.30pm tue umi sms bos cakap nk balik..dengan selamber bos x reply sms umi..umi blah jugak..balik umah amik barang n bawakkan meow sayang tue..then sampai sjmc balik anak umi tue tengah amik nebulizer..mula2 sebelum umi masuk tue dia ok jek..bila nampak umi mula laa dia nk merengek2..hehehe..cayang cayang..petang tue kena buat lagi..tapi umi x berani nk ikot..

Sabtu 16Oct..daddy kata buleh kuar dah ari nie..tapi bila doktor datang cek cakap xleh nk kuar lagi sebab still ada lagi bunyik kahak tue n semlm buat suction kuar kahak pekat n hijau..so kena monitor lagi..so bila panggil suction tue umi ikot laa..umi tengok memang betul laa kaler hijau n pekat..banyak jugak umi nampak keluar..pagi bangun tue tengok cadar ada kesan darah n tangan yayang yg kena balut tue pun ada kesan darah..petang masa nk bagi ubat antibiotik umi cakap laa kt nurse tue..dia tengokkan rupanya jarum tue dah lari dari urat..sebab tue laa darah kuar bila nurse cucuk nk masuk ubat..terus nurse tue bukak segala balutan tangan..umi yg seriau ngan darah nie pandang tepi jek sambil tolong nurse cabut semua tue..then nurse tanya dari Dr Ali nk buat camne..Dr Ali suh auni amik injection antibiotik..meraung x bersuara anak umi kena inject..sian dia..petang tue nenek, atuk, mak hana n pak su datang lawat auni..

Ahad 17Oct..pagi nie auni kena buat suction lagi..yg buat tue cina pompuan tapi cukup frendly..datang bilik dia hulur tangan kt auni..terus auni nk dia dokong..umi x ikot buat suction pagi tue..then lepas setel auni di hantar ke bilik..yg buat fisio tue try hulur tangan lagi kt auni nk dokong..terus auni x nk n geleng kepala..pandai anak umi yek..hehehe..Dr Ali datang cek pagi tue..then xde tanda cakap nk bagi kitorg kuar..umi tanya laa kt dia boleh kuar ari nie ke x..Dr Ali cakap xleh lagi..esok baru buleh..adoyaii..camne nie..umi pun dengan x malunya tanya laa..kalau kuar ari nie xleh ke..agaknya Dr Ali tengok muka kitorg nie muka kesian..so dia pun kata..ok laa petang nanti pas inject antibiotik buleh kuar..dalam kul 6..tapi dalam masa tue nk kuar ke mana2 buleh..tengahri tue decide nk kuar makan kt umah nenek puchong..tapi kami bantai tido smpai laa kul 2 lebih..bangun2 jek nurse datang cakap dah boleh setel bil..pas tue nurse cakap leh amik injection antibiotik auni kul 4pm..kul 4 dah setel semua kami pun cabut balik ke umah mama laa..

Tue laa perjalanan anak umi sepanjang x sihat last week..mana yg tertinggal kira halal jek laa..umi x sabo nk upload nie..dah simpan 3 ari dalam draft nie haaa..hehehe..so layan jek laa sikit pics auni kt hospital ari tue..

p/s: masa kt hospital umi sempat ajar yayang ketuk pintu..siap ada bunyik tok tok tok..so bila yayang nampak pintu..dia mula laa tok tok tok..tangan dia ketuk x de bunyik kann..so dia buat laa bunyik sendiri tok tok tok..

then umi ajar jugak dia wash hand bila nampak pencuci tangan yg nurse gunakan kt situ..umi ajar dia skali ngan tunjuk tangan gosok2 cam tue laa..so bila nampak benda alah tue walaupun kt lobi..dia akan tunjuk cakap apa tue n then buat tangan dia macam nk basuh tangan tue..

wahhh wahh wahh..makin bijak anak umi nie..













Just nk share sikit..ada yg mungkin kata teruk sangat ke sampai ke masuk wad..outside x nampak teruk langsung..anak umi nie aktif cam biasa cuma dalaman kita xtau..thats y umi decide nk bawak pegi sjmc n redhakan bila doktor suh masuk wad..cuma ada pandangan kawan umi yg katakan auni tue x teruk mana sakitnya cuma kami nie berkemampuan tue yg sampai masuk wad..ada jugak yg pandang lain macam sebab kami bawak ke hospital private n mempertikaikan hospital private nie..n ada anak kawan umi yg masih batuk berminggu2 walaupun dah macam2 ubat diberi..anak jiran umi yg nenek tue jaga pun sama..masih lagi batuk dah masuk 2mggu lebih nie..umi x kisah laa..itu pandangan masing2..apa yg umi tau..kalau kami x buat macam tue sure sampai sekarang yayang tue masih lagi batuk berkahak n tahan sakit bila batuk..sedangkan kita yg tua nie pun bila batuk rasa sakit..nie kan pulak dia budak kecik..bukan masalah mampu atau tidak..cuma nak lihat dia sihat aje..duit kita boleh usaha carik kann..at least sekarang nie anak umi dah sihat kembali n bertambah bijak..orang tua cakap kalau sakit tue ada laa nk pandai something kann..tau dia pandai apa dahh..dia dah pandai meniru apa yg kita ajar dia cakap..Nenek Mah cakap laa..dia ajar cakap abang, then cakap huruf alif..wahhh..umi belom try lagi nie..nk tengok betul ke idak..

alhamdulillah..moga anak umi sihat sentiasa hendaknya..umi rela amik sakit anak umi asalkan dia sihat sentiasa..sayang dia..


4 comments:

ina mak yang auni said...

senyum sndri bile dgr yayang pandai tok tok pintu ngan wash hand..leh bayangkan hehe...pandainyeee auni cayang niii..psl hosp tu biarla kak ana, lain org lain pndapat, janji auni sihat n kite senang hati..cepat yayang bace alip ba ta hehehe

Ana said...

Ina = hehehe..tue laa nk dgr dia baca alif ba ta nie..

gee ryder said...

betul tu ana, kalo batuk jgn dibiarkn..nak² yg ada kahak..kalo biar makin melarat la jawabnye...
aqeel bese msuk wad sbb batuk masa baby dulu cuma time tu doc xsajes wat suction sbb dia kecik lagi..

sjmc selalu penuh jer...kalo tekena lg nti, gi pantai klang pun ok...xramai sgt..selesa lagi sbb hosp baru...aqeel mmg follow up sana jer...paed dia pun bagus

Ana said...

Kak G=tue laa kakk..nie alhamdulillah auni dah sihat..xde batuk dahh..buat suction tue sebab auni xleh nk batukkan sendiri..puas ajar dia xreti jugak..tue yg terpaksa buat..sian dengar dia meraung..

Pantai ekk..tp xtau cover under panel hubby ke x tue..hehe