Tuesday, November 17, 2009

Dulu yg Itu..Sekarang yg Ini..




Anak umi sekarang nie dah makin suka dengar kita bercerita..selama nie umi x penah lak citakan bedtime story cam omputih tue kann..cuma umi citakan time main time belom tido..rasa umi penah mention sebelom nie yg umi bacakan auni cita dari buku yg dapat masa beli biskut rusk tue..apa yg umi cita lain dari apa story buku tue..ye laa cita pasal camne ujan terjadik..mana laa anak umi ticik tue nk paham kann..umi tukar cita jadik kakak tue berjalan-jalan dengan dog n main hujan..siap laa umi bunyikkan dog, bunyik bird yg umi reka sendiri n bunyikkan frog, bunyik helikopter..cukup suka dia dengar umi cerita..asik cakap nak nak nak n hulur buku tue kt umi..



Sampai laa ke weekend yg lepas nie..buku tue dah koyak dibuatnya..lunyai..so umi pun amikkan laa buku lagu yg umi beli dulu..ada CD skali ngan buku laa kiranyaa..sebelom nie umi nyanyikan yg Itsy Bitsy Spider jek kt dia..buku pun umi bagi dia pegang buku tue jek..abis laa kena gigit buku tue..nie umi bagi dia pegang siap dengan box skali..ada 6 buku n 1 CD..punya laaa dia suka sebab ada banyak buku kann..nk dijadikkan cita..yayang asik pegang buku Little Monkeys n Humpty Dumpty jek..umi pun nyanyikan kt yayang lagu 5 Little Monkeys..senang pulak nyanyi yg tue..yg lain macam susah sikit..so umi pun ceritakan laa kt yayang satu persatu..siap tunjuk lompat2 atas tilam, jatuh pas tue kena kepala sakit n adoiii..yayang siap tergelak-gelak lagi dengar cita umi..sudahnya dia jadik suka n asik dok suh umi cita jek..adoyaiii..80x rasanya umi cita kt dia..ikotkan jek laa anakku sayang tue kann..yg Humpty Dumpty tue umi x pandai cita sangat..sebab sikit jek..jatuh siap pecah kepala dia..nie kalau anak umi dah pandai tanya abis umi nk jawab apa napa kepala dia pecah..huhuhu..



Bila daddy ada saja umi cakap kt yayang suh daddy bacakan..so dia bawak laa buku rainy day tadi tue kt daddy..daddy bacakan sebijik cam apa yg tulis kt buku tue..yayang sikit pun x pandang..hahaha..sori laa bang..abang baca xde sound effect..yayang poning..hehehe..



So tengok laa apa dah jadik dengan buku tue..kakak juju pun ada buku nie jugak tau..elok lagi buku juju..cuba tengok buku auni nie dah jadik apa..hehehe..dah selamat buku nie umi simpan..dia koyakkan makin kecik n siap makan lagi kertasnya..kang umi belikan yg lain laa yek yayang..









8 comments:

azura said...

eh, buku juju yang tu kat mana ek? haritu beli dah tak nampak dah

buku kakak juju ok lagik sebab kakak juju tak baca lagi buku tu. akak nak bacakan buku tu tak jumpa la plak.

Intanaziela said...

sekejap je auni dah besar, ye tak ana? sekejap je kita pasti akan rasa rindu nak tengok anak kita jadi baby..huhuhu

Ana said...

Kak Zura = buku juju tue kt umah mama..nampak masa hntr auni ari jumaat tue laa kakk..auni dok pegang buku juju tue..ingat buku dia laa tue kot..hehehe..

Intan = tue laa..sekarang pun dah rindu sangat masa dia baby..rindu masa dia blaja meniarap..rindu masa rambut dia sikit jek dulu..bila rindu tengok laa balik gambo2 dia masa baby..

izan said...

lg 5 little monkey tue, yg 5 little monkey, sitting on da wall, 1 lean over n then he fall.. cm2 ek? yg 2 ke? da xbpe ingt dah..

Ana said...

Izan = bukan camtue izan..yg nie..5 little monkeys jumping on the bed..1 fell off n bumped his head..so mama call the doctor n the doctor said..no more monkeys jumping on the bed..

tue yg kak ana siap tunjuk lompat2 atas tilam pas tue jatuh bawah n sakit adoiii..tue yg buat ticik tue tergelak2 sakan tue..hehe

gee ryder said...

dpt ke auni abis lunyai buku tu ekk..beli hardcover la ana, konfem xlunyai hehe..sbb aqeel pun sama gak, selagi boleh dia akn koyak

Dilla Ady said...

ana siap leh wat bedtime stories ni..silap2 auni tak jadi nk tido..gelihati tgk aksi umi dia..

ana belikan auni board book..board book ni keras..kalu bebudak ni suke gigit, buku tu tak cepat koyak..tahan lasak sket..

Ana said...

Kak Gee & Dilla = yg buku monkeys tue board laa..mmg tebal..tp kena gigit jugak tepi2nya..yg itsy bitsy sikit dah lunyai gak..1 lagi buku yg 1st word pun yg tebal punya..abis berlobang dia gigit..pening pening..xtau nk wat gane nie..