Monday, March 01, 2010

Makan-makan bersama jiran..

Berlangsung pada malam ahad yg lepas..plan buat dah lama..cuma umi baru tau n baru buat2 xtau malu cakap nk join..hehehe..time kacih pada Mah sebab bagitau ari tue..kalau x memang haram umi xtau..dengan xmalunya 3,4ari sebelom tue umi sms kt jiran sebelah umi nama Mimi..cakap nk join jugak diorg nk buat makan2 steamboat nanti nie..Mimi cakap join laa sebab lagi ramai lagi best kan..Mimi suh tanya pada orang kuat merangkap chef kitorg iaitu Kak Zura..umi pun dengan x malu lagi sms pulak Kak Zura..Kak Zura siap call umi lagi cakap join jek..pape nanti dia bagitau..

So petang jumaat Maulud Nabi tue umi kuar nak bawak yayang main kt taman..skali nampak laa Mimi n Kak Aza tengah dok sembang bersama suami masing2..Umi pun join sekaki laa..huhuhu..so cadangnya menu malam esok tue adalah steamboat..Mimi siap listdown lagi apa yg kena beli..dekat nk maghrib tue Mah sampai umah..Mah cakap dia nk buat Nasi Dagang..cantik laa tue..umi pun x bepa reti sangat nk maman steamboat tue..ada cover nasi dagang peberet umi sangat laa cantik kann..

Esok petangnya tue kuar bawak yayang pi klinik..anak umi tue ntah kenapa berak2 cair dari pagi smpai ke petang tue 3x..abis tembus sampai ke baju pulak tue..tapi main tetap menten..so bawak laa yayang pi klinik dulu..kt dalam klinik menunggu doktor tue aduhai dia x reti dok diam..abis dia sorg jek yg main gelongsor yg ada dalam klinik tue..sempat jugak umi ukur tinggi n timbang yayang..tinggi anak umi tue 78cm..berat lakk jarum tue nk tunjuk dekat2 10kg..wahhhh..cayalah anak umi..tambah 1 kg yekk dari tahun lepas..alhamdulillah..doktor cakap xleh nk stopkan berak2 dia..nanti kuman2 tue nk pi mana pulak kann..so biarkan dia berak2 as long dia aktif n x melembik jek..kalau lembik tue dah lain cita lakk..doktor bagi jugak air garam tue..tapi hampeh yayang xnk minum pun..

Balik dari klinik tengok jiran2 umi dah sibuk2 mengemas kusi meja..tapi umi kebetulan pulak ari ahad tue mabuk2..dok terbaring jek dari pagi..so x larat laa nk join..masuk umah bantai tido..sampai laa pas maghrib tue suami Mimi panggil kami ajak pi makan skali..umi dah cakap kt daddy suh pi jek laa sorang..umi x larat..skali daddy bantai paksa jugak suh umi turun..daddy cakap umi yg gatal2 ari tue cakap nk join..xkan x pi pulak kann..aduhhh..dengan x larat nk muntah tue umi mandi gak laa segarkan badan pas tue turun gak laa..diorg semua dah start makan..dapat jugak laa kenal jiran yg sebelom nie umi belom kenal..rasanya yg datang malam tue ada 10 famili..termasuk cina 2 orang yg belah seberang dengan umi..

Anak umi laa yang paling ligat malam tue..abis dia nk main beskal anak jiran umi yg sebaya dengan dia..beskal dia yg umi saja bawak sikit pun dia x heran..pas tue dengan selamber gelap gulita tue dia pi kt tempat mainan yg ada buaian, gelongsor, jongkang-jongkit tue..naik bukit sendiri yekk kawan-kawan..selamber dia jek..nasib ada kakak2 anak jiran2 umi tue yg melayan..balik-balik kt umi tengok basah lencun baju dia..ingat napa..rupanya dia masuk dalam gelongsor kolong tue basah berair ujan sebelom tue..sabo jek laa yayang..main x hengat dunia..

Sempat jugak celebrate Bday Dina, anak Mimi yang kebetulan jatuh ari sabtu tue..dapat jugak laa makan kek SR..sedap nyum nyum..umi pun merasa jugak laa steamboat tue sikit..lebih umi makan sikit gak nasi dagang tue..ada cocktail, air soya n teh panas, n buah2..sembang punya sembang dekat kul 12 tue kami tapau sorang sikit..n balik laaa..diorg plan pas nie nk buat time labour day lak dengan menu chapati..hehehe..insya-Allah x de pape kami join lagi yek..

Balik umah mandikan anak umi yg dah berlengas tue..kasik milk terus dia titon..penat yg amat sangat laa tue kann yayang..gambo cam biasa xde laa kann..dah malam gelap gelita..nk amik gambo pun bukan nampak..so layan cita umi n kesedapan makanan malam itu udah laa yekk..hehehe..daaaa..


3 comments:

shafahanz-iman said...

Hai Ana...best ya dpt tetangga sebangsa... Dapat join makan ramai2. Ana preggy ke.. kalau betul, tahniah!!!
Ye la, lama akak tak update blog. Tunggu lepas April kut, baru lega skit. Sekarang ni keje tak menang tangan..

Intanaziela said...

ana...naper intan tak tau pun...huhuhu ...next time kalau buat ajak la..kalau intan dan family ada nak jugak join.. cuti maulidur rasul tu intan tak de...balik kampung..hihihi

Ana said...

Kak Shakey=tue laa kak..nk harapkan time keje nampak pun pandang, senyum, angkat tangan..time gini jek laa leh jmp n sembang lebih2 kann..

preggy baru nk masuk 3 bulan..zaman loya2 mabuk2 lagi nie..hehee..thanx yek kak..

Intan=ana mmg nk ajak intan..tp ana segan sbb ana sndr baru join..nanti lepas2 nie ana tnykan tuk intan yek..yg org kuat nie kak zura..lupa lakk umah dia no bapa ntah..