Tuesday, March 23, 2010

Said Dorani's Famili Day 2010

Baru nk update blog setelah habis mentelaah gambo kt dalam fb..x puas rasanya menatap gambo2 yg cun2 ditangkap oleh kameramen kita..

Famili Day nie sebenarnya tuk famili mak mertua umi..FYI..adik beradik mak mertua umi ada 12 orang..so bayangkan laa betapa besarnya keluarga ini..tue yg seronok bila dapat buat macam nie..dapat berkumpul ramai2 n kenal sedara-mara kann..terus terang umi cakap..ada lagi cousin2 daddy yg umi x kenal lagi..terutama yg kecik2 tue..yg beso tue biasa komen kt fb..yg kecik2..tahu anak siapa jek..nama umi x tahu..teruk kann..so untuk tahun nie lokasi yg dipilih adalah D'Muara Marine Park, Sg. Besar..cakap kt member baik umi yg memang orang Sabak Bernam..dia kata bukan ada apa pun kt situ..tapi setelah sampai di sana..memang best laa..rasa cam nk pi lagi jek..sejuk mata memandang kt sana..angin sangat kuat..anak umi yg selalunya xkan nk berselimut..dengan selamber saja dia tido dalam selimut 2 malam kt sana..sikit pun x alihkan tau..nyenyak sampai x nk bangun lagi..n rasanya nie 1st time yayang tido kt hotel/resort/ yg sewaktu dengannya..x penah lagi kami pi bercuti sampai bermalam kt tempat lain..sian anak umi yekk..setahun 7 bulan baru merasa tido hotel yekk..hehehe..famili day tahun lepas dibuat kt Cameron Highland..kami x dapat join sebab kebetulan tarikhnya sama dengan tarikh adik umi kawin..so tahun nie kebetulan xde pape..dah tentu xkan lepaskan peluang yg ada untuk join skali kann..

Aktiviti bermula sehari awal iaitu Khamis 18Mac..ayah ajak kami pegi sehari awal tuk famili kami saja laa..lepak2 kt sana n sambil nk ber'camping' kononnya..daddy cakap kul 10 pagi dah gerak dari umah mama..so kul 8 pagi kami dah dikejutkan oleh daddy yg excited sangat nk pi tue..kena paksa bangun kami pagi tue..huhuhu..dah siap semua gerak laa sampai ke umah mama..sampai kt umah mama dalam kul 10 lebih sikit..rupanya mama baru on the way nk balik dari tesco..beli bahan2 mentah nk bbq malam nanti..sempat bekpes n kemas2 dalam kul 12 kami gerak..gerak dengan 3 kete yekk..sebab kete penuh tolong bawak hadiah famili day nanti..car seat yayang pun terpaksa bukak sebab sesak sangat umi tengok..gerak kul 12 tue jek yayang dah start tido..huhuhu..bagus betul..kami lalu kesas then ikot klang, kapar, tanjong karang, kuala selangor..sempat jugak umi singgah kt kedai makan bespren umi kt Kuala Selangor..sesiapa yg lalu sana jemput laa singgah..nama kedai "Jom Makan'..lokasi betul2 belakang Bank Rakyat n berdekatan dengan Tesco Kuala Selangor..dapat jugak laa alas perot sikit kann..hehehe..

Umi x bapa ingat kami sampai sana kul bapa..rasanya dekat kul 3 kot..siap cek-in semua dapat chalet no 4 yg menghadap laut..erkkk..laut ke nie ekk..x kisah laa..tapi masa tue air belom naik lagi..dok lepak kt bilik dah petang tue kami keluar nk amik gambo sunset..macam2 gaya laa amik gambo tue..yayang pulak asik sebut air air air..dia ingat leh mandi kot..tp xleh laa sebab kotor..ramai jugak yg datang lepak2 kt tepi tue time petang2 gini..dah siap amik gambo semua balik bilik mandi n mama prepare bahan tuk bbq malam nanti..yayang dah penat sangat siap leh tido lagi..dalam kul 9 umi turun bawah..bbq x siap lagi lakk sebab arang xleh nyala..daddy pi kuar carik arang..yayang lakk mood x baik sebab terkejut bangun kot..dia pun takut jek ngan suasana gelap kt luar tue..cam pelik jek muka dia..dah abis makan semua balik bilik n titon laa..daddy, pak su n pak yang tido kt khemah..kata nk camping kann..

Keesokan paginya Jumaat 19Mac..bangun awal jugak sebab nk pi amik gambo kt sawah..pak yang bawak kami kt area kampung yg ada sawah..nyamannya rasa dapat tengok sawah kaler hijau cam tue..puas jugak bergambo pagi nie..then perot lapo kami pun carik warong nk bekpes..macam2 kami makan n ayah terkejut bila bayar tue cuma RM26..siap suh pakcik kedai tue kira semula betul ke idak..hehehe..dah kenyang makan tue kami balik ke bilik tuk ready2 nk cek-in masuk bilik sendiri pulak..aktiviti famili day start pukul 2.30pm..tapi kul 2.30pm baru kami dapat masuk apartment 2 bilik..share ngan mak hana n mak ijan..nice apartment n beso jugak laa..yayang laa suka ke hulu hilir dia pi..

1st aktiviti 'Mencarik Remis' yg sepatutnya bermula kul 2.30pm tapi di anjak ke 3pm..hehehe..yayang pun turun padang carik remis jugak..yayang pulak macam pelik jek tengok ramai sangat orang kot..semua sedondon pulak tue ngan baju kaler oren..yayang pun skali kaler oren maa..setengah jam kot masa diberi carik remis..mula-mula umi tolong mak hana carik..pas tue yayang tue xleh nk dok diam..sibuk nk pegi kt air..dah kena dok menjaga dia pulak..sabo jek laa..

Lepas carik remis kami benti minum petang dulu..makan mi kari, donut, sardin roll, milo n teh o kot..sedap laa pulak sardin roll tue..aduhaii..rasa cam nk pi carik jek nie..kt mana nk beli sardin roll yg sedap..huhuhu..lepas dah kenyang tue sambung lakk ngan aktiviti sukaneka..orang dewasa ada game bowling kelapa, baling n sambut telur, pas tue lari bawak getah guna straw, futsal..kanak-kanak pulak tiup gula2 dalam tepung n bola beracun..umi main jugak yg bowling kelapa n sambut telur tue..yg lari bawak getah tue paksa pas over kt mak ijan..mana umi leh lari kann..anak umi lakk dah selamat sebelom tue tersembam kt padang futsal tue..asik sangat berlari sana-sini..sampai berdarah..umi dah panik giler laa masa tue..tengok gigi n lidah abis berpasir..ingatkan gigi yg berdarah..rupanyaa bibir..dia dah nangis cakap sakit sakit..nasib nangis jek x meraung..kalau meraung dengan umi skali meraung kang..sempat jugak umi pi mintak ais kt budak kedai tue..tuamkan bibir yayang ngan ais..dia suka laa sebab dapat nyonyot air sejuk..alhamdulillah esok dah baik..minum susu pun x nangis..yayang yayang..

Balik bilik mandi pas tue siap2 tuk bbq dinner malam pulak..yayang pulak sampai2 kt tempat makan tue dia tido..ngantok sangat penat main petang tue laa..terpaksa tambah 1 kusi lagi then umi letak kaki atas kusi tue..x dapat umi kuar pi amik hadiah lucky draw..daddy yg tolong cabutkan tuk kitorg..tapi bagus sebab cabutan daddy sangat memuaskan..umi suka hadiah yg kami dapat..hihiih..dah abis makan kenyang tue ada sesi kotak beracun berselang ngan karaoke..kebetulan kami dok betul2 depan speaker..anak umi yg tengah syok tido pun terjaga laa bila dah bising karaoke tue kann..bila dah bangun n x cukup tido tue mula laa dia merengek..last2 daddy ajak balik bilik jek laa gitu..pegang salah baring salah..semua salah..balik jek bilik elok pulak dia bangun segar bugar..sabo jek laa yayang nie..lepas dah boring dok kt bilik tue kami kuar nk lepak kt bilik mama sambil tengok hasil tangkapan video yg telah dibuat selama 2ari nie..gelak sakan kitorg..kul 12.45am tue balik bilik..daddy nk lepak dulu ngan pak yang..so umi balik dulu ngan mak ijan n mak hana..sampai kt bilik blackout pulak..technician tue tengah betul2kan mana yg patut..nasib kami menunggu di luar tue 15min jek..dalam kul 1 lampu dah ada..masuk bilik titon laa..apa lagi kann..

Esok paginya Sabtu 20Mac..bangun solat tue daddy dah sibuk kejut suh siap2..patut kuar bekpes kul 7am..tapi umi leh lagi sambung baring golek2 sampai laa kul 7..pas tue bangun jugak laa sebab daddy dah sibuk sangat nk makan..yayang anak umi tue punya laa bukak mata pun xnk..sian dia kena paksa jugak bangun n mandi..siap leh nangis lagi..cakap tanak tanak masa mandi..mana penah anak umi sayang tue cakap tanak ngan air..nk tido lagi punya pasal kot sampai dia cakap tanak..sampai kt tempat bekpes tue cuma ada umi, abuya n alya..kitorg konpius..awal sangat rupanya kitorg bangun nie..x lama pas tue baru mama ayah n yang lain2 sorg2 datang..bekpes pagi tue nasi lemak n 2 jenis kueh serta milo..

Lepas dah kenyang bekpes kami get ready tuk poco-poco..umi x penah lagi join poco-poco..tengok kt tv penah laa..so sure umi xnk lepaskan peluang..handle by anak-anak umi..buat punya buat asik mis-step jek terutama part yg nk pusing badan tue..sampai ke abis terkial-kial..tengah poco-poco tue anak umi nk berdokong..kena lakk dokong yayang..tapi umi masih teruskan poco-poco walaupun asik salah..hihihi..lepas tue ada sesi berlawan lakkk..umi saja jek join sebab nk betulkan step..xde heran pun org berlawan..hihi..

Lepas poco-poco ada game carik Harta Karun..sebelom nk main Paint Ball..umi x dapat nk join sebab budak ticik ini sudah mau tido..lupa pulak mintak kunci kt daddy..last2 tunggu jek laa daddy sampai abis main Harta Karun tue baru dapat mintak kunci n balik bilik..letak jek atas katil bantai laa kami titon sampai kul 11.30..mak ijan balik bilik ketuk pintu pun umi x dengar..ntah bapa lama diorg tunggu kt luar..hehehe..

Tepat kul 12pm tue kami pun kuar bilik n check-out..ada makan tengahari dulu serta sesi bagi hadiah tuk yg menang games..umi xde menang 1 hapa pun..tp daddy ada menang 3 games..tuk futsal, paint ball n bawak getah..ada 5 org baby n yg dapat hadiah jugak sebab x main pape kann..termasuk laa yayang..hadiah khas dari onyang..dapat tilam kecik tuk tido kt mana2 n towel 3 size..sayang onyang..maknanya tiap tahun laa yayang dapat hadiah smpai umur 6 tahun bila dah boleh main games sendiri..hihiih..hadiah daddy adalah storage box yg beso tue (leh simpan mainan yayang), termos n queen size bedsheet..berbaloi-baloi rasanya..menu makanan tengahari pun buleh tahan sedap..n paling penting ada cup cakes tajaan siapa ntah ekk..sedap wooo..

Lepas dah kenyang makan ada sesi berganbo sebelom semua bergerak pulang..seronok sangat famili day kali nie..tempat best, game best, food best..n paling best dapat jumpa sedara mara yg ramai itu yg jarang-jarang dapat jumpa..contohnya Cik Ros (makcik daddy yg tinggal kt Kuantan)..kami ada datang tumpang tido kt umah Cik Ros masa umi pegnenkan yayang 6 bulan..masa tue pi honeymoon kt Ganu..on the way balik singgah tido kt umah Cik Ros..tengok sekarang yayang dah setahun 7 bulan baru dapat jumpa Cik Ros n famili..bayangkan laa..ehhehe..lain tahun harus kami join lagi kalau xde pape mengganggu..insya-allah yekk..

Gambo malas lak umi nk upload..tengok kt fb jek laa ekk..punya banyak gambo dalam tue..tengok jek laa kalau larat..huhuhu..




2 comments:

gee ryder said...

aduh mane gambarnye hehe..

syoknye family day camni sbb kak gee xpnh rasa family wat family day huhu

Ana said...

Kak Gee=hehehe..malas nk resize laa kakk..akak tengok kt fb jek laa ekk..hehehe..

ana pun 1st time join nie kakk..lepas nie diorg nk buat acara tahunan rasanyaa..so leh laa join lagi lain2 kali..hehehe