Sunday, March 04, 2012

Menjual di Pasar Malam..

Kelmarin (2/3/12) umi n daddy mencuba nasib menjual di pasar malam Msian sini di embassy..daddy keje ari tue patutnya, tapi atas keterpaksaan oleh umi, maka daddy pun cuti..kami share meja jualan dengan Kak Nora..seingat umi xpenah lagi pegi pasar malam kt sini..ada jek halangan kalau nk gi tue..so ini cubaan berani mati laa nk menjual pulak kan..hahaha..pertaruhan kali ini umi namakan Mee Jawa Muar, Apam Balik Doha n Aiskrim Negara Tercinta..hihi

Maka bermula 1hb tue kami beli segala-mala barangnya..balik umah dalam kul 10 lebih tue ada lak permintaan dr kawan sini tuk buat sate (malam tue kami ada bbq tuk celebrate kawan yg balik for good)..berhempas-pulas laa sediakan sate..malam tue kami pegi bbq then gerak balik dari umah Adam dalam jam 10.15pm..kami ke area airport tuk amik mee kuning yg umi tempah..

Sampai umah dekat kul 12..anak2 tido terus cargas sediakan segala-galanya..plannya nk buat kuah mee jawa malam tue gak..dengan bantuan daddy kelam-kabut laa sediakan kuah mee tue sambil isi aiskrim dalam plastik..sempat buat eskrem milo n jagung..asam boi ngan bubur kacang hijau nasib dah buat dulu..nk buat sirap bandung terbengkalai sebab x sempat..huhu..setel kuah mee jawa tue kul 4.30am..fuhhh, terus tombang umi masa tue..

Sok pagi kunci jam kul 8, then siapkan bancuhan tuk apam balik pulak..then bermula segala proses + Athirah asik melalak laa pulak kann..kesian anak2 umi terabai kejap..maka terhasil la 75 bungkus mee jawa, 39 pek apam balik n 90 batang aiskrim..

Kul 4 tue kami baru nk gerak dari umah..patut kul 4 dah start, nie peniaga kul 4 baru nk gerak dari umah, huhu..kami sampai dalam 4.30pm macam tue, dah ramai orang n ada yg dah balik pun..nasib meja kami betul2 tepi gate..kak nora dah ada dengan barang jualan..

Yg paling laku adalah aiskrim Msia..sampaikan ada sorang India nie bgtau anak dia, 'u asked ur mom how to eat this'..dia kata anak dia xkenal apa benda tue..hihi..then apam balik pulak tamat jualan..mee jawa kurang laku nampaknya..ramai orang tanya apa mee jawa nie, ada omputih tau mee kari jek..hihi..

Kami menanti sampai jam 7.45 n pulang dengan hasil jualan yg x abis tue..alhamdulillah ini pengalaman pertama umi, n nampaknya x serik nk menjual lagi..x sabar nk tunggu next pasar malam, yeahhhh!!

Layan pics suasana pasar malam sini, n semalam umi belikan reward tuk kami anak beranak dari duit hasil jualan tue.. :)..

maceh tuk hubby tercinta kerna kuarkan duit modal n bagi semua duit jualan semalam kt umi..sayang abang..hihi

4 comments:

Marsha~ said...

rajinnyeeeeeeeee.... tapi best jugak kan?? bebudak tu duduk diam pulak ek?

anasaliza said...

Uikss..bebudak tue mula2 jek diam..lepas tue umi kena tangkap dia pegi sana-sini..aduss fening nk jual n jaga anak lari..hihi..sonok menjual2 nie..next time nk lagiiii..hihi

gee ryder said...

pergh! dasyatla ana...
balik msia, bole bisnes ni heheh

anasaliza said...

Hehehe..sj suka2 kak..kalau nk bisnes mmg x kot..nk patah pinggang ler buat semua nie..