Saturday, January 31, 2009

Nur Auni Insyirah Setelah 5 Bulan..

Alhamdulillah anak umi cayang nie dah pun 5 bulan 6 hari ari nie..sekejap je masa berlalu..rasanyaa baru semalam umi beranakkan auni tau..x sangka dah 5 bulan rupanyaa..ishhh..

Umi x pernah cita achievement auni tiap bulan kann..so nie umi nak buat summary laa bila dah smpai ke 5 bulan nie..kira lamsum laa ekk..hehehe..

-Berat anak umi sekarang nie dah bapa ekk??
Ari jumaat nanti baru nk gi checkup..nanti umi update balik ekk..

-Dah terrer giler meniarap sekarang nie..dah pandai ngundur n pusing ke segala arah..ke depan x pandai lagi laa pulak..
Start meniarap masa berusia 4bulan 11ari..tapi masa tue tangan terhempap laa..berusaha susah payah nk lepaskan tangan..bila x boleh dia akan bising..sabo je laa anak umi nie..

-Tido ganas giler sekarang nie..abis umi n daddy pulak yg kena elakkan dari terhempap dia..dia main semberono sesuka hati dia jek..
Pusing toksah cakap laa..tido sama dia malam-malam pun dah kena halang ngan bantal kiri kanan n bawah..
Daddy kata xlama lagi kena angkat tilam tido bawah laa jawabnyaa..

-Suka kemam bibir n jelir lidah..pandai jugak skali skali buat mimik muka..
Sapa ajar nie..umi ke ek??
Lagi 1 suka bebeno menyembur air liur..bila nk stop tue sayang??

-Bantai tido malam sampai ke pagi..sekali jek bangun nyusu..kadang-kadang xde pun..
Sampai ke hari nie 5x jek auni berjaga malam tau..tue pun masa pantang dulu..so umi belom lagi ada problem ngantuks kt opis..
Hopefully terus camni sampai beso ekk sayang..

-Siang tido kejap-kejap..sebab tue keje nk melayan dia jek bila siang..

-Belom pernah lagi demam or sakit-sakit or yg sewaktu dengannyaaa..Alhamdulillahhhhh..

-Ada eczema which umi rasa auni nie xleh panas-panas..cuaca panas laa..nanti naik merah-merah kt muka..
Tue yg umi perasan laa..xtau betul ke idak..

-Cukup suka bila kita dudukkan or dirikan dia..bila baring lama-lama dia bising..

-Suka silang kaki bila baring or nyusukan dia..konon macam rileks n santai laa tue kot..

-Nak kena ada orang agah depan mata kalau x bising..

-Cik Aida baby sitter cakap auni suka membebel..kt umah dia dengar suara auni jek..

-Dah kena paksa masuk walker oleh daddy..
Daddy malas asik nk angkat dia jek..hehehe..

-Cukup senang tido dalam carrier..dalam kete pun buleh tido tauuu..

-Dulu bila nk tido kena hayun dia sampai lenguh tangan umi..tapi sejak pindah umah nie dah x payah dah..baringkan bagi susu n dia terus tido..

-Kt umah baby sitter kena masuk dalam buai..Cik Aida cakap bila time dia nk masak laa..kalau x, dia akan hayun popok tidokan..tapi bila kt umah langsung x carik buai pun..alhamdulillah..kalau x naya nk ke mana-mana..

-Pernah kena diapers rashes paling teruk masa 4 bulan ari tue..sampai kena pakai napkin seminggu jugak laa..
Sebabnyaa umi x salin pampers auni masa malam..sebab kadang-kadang auni x bangun..camne umi nk tukar kann..

-Cukup suka mandi..akan bising bila basuh muka n rambut dia..lepas celup dalam air dia akan diam n sekarang dah pandai main-main tangan n kaki dalam besen mandi..

-Dah pernah rasa anggur, epal, lai, pisang kaki, limau raya cina nie, coklat, peanut butter, kacang mekah, kismis, kurma, roti gardenia, egg tart n air sarsaparila..

-Dah pandai pegang mainan-mainan dia n masuk mulut laa apa lagi kann..

Banyak pulak citanya bila combine sampai 5 bulan kann..hehehe..

6 comments:

::Umi Sufira:: said...

Hihihi...ambo macam2 yang auni dah boleh buat yer..tak tahan bila abis ibu ayahnya kena tendang dek auni time tido yekk..kekeke..

PadNani~~{@ said...

Happy 5 months sayang!

Ana said...

Umi Sufira=nampak jek macam-macam mimi..cita tuk 5bln lbh..mana x bnyk..hehee..

Nani=tq aunty..

gee ryder said...

auni dh pndai minum air sarsi ye hehe...

oo auni tdo nakal ye, xpdn ngn gal ye, aqeel pn tdo sopan je hehe...tp tu dlu la, skg dia pn bepusing smpai 360'

Ana said...

kak G=abis auni jilat2 bibir tengok umi dia minum air tue..umi kesian suap gak dia ngan sudu..hehehe..
bab tido mmg ganas laa..pagi tadi tdo blkg ana..bila ana pusing terhempap tangan dia..dia nangis..sabo je laa kecik nie..

Intanaziela said...

Sekejap je Auni dah 5 bulan...banyak dah pencapaian yang dah dicapai oleh anak dara ana kan...keep it up a good work auni..hihii..