Wednesday, September 23, 2009

Kisah Raya Kami..

Perjalanan raya umi bermula ari jumaat..cadang nk balik pagi jumaat tue sebab umi cuti kann..tp disebabkan daddy keletihan sebab keje malam n sampai umah kul 8 pagi jumaat tue..xpe laa umi bagi can daddy tdo n rehat dulu laaa kann..x sampai hati tengok suami ku itu kepenatan..umi bangun pun dah kul 9 lebih..tue pun dikejutkan oleh anak umi yayang tue laa..dia cam biasa laa bangun awal..pas tue main sorg-sorg then dah lapo nk susu dia akan mengendeng2 kt umi, tepuk2 umi, panjat badan umi nk suh umi bangun..dah tersedar tue buatkan susu then bagi laa yayang umi nie minum..sian dia penat main pas tue lapo yek..dah tue mandi2 n kemas pape yg patut..dah xde keje lagi umi pun siap2 iron baju raya kami..x pernah dibuat lagi selama nie..kali nie buleh lakk gi iron dulu..hehehe..

Agak2 dah kul 12 tue umi pun pujuk2 yayang suh kejutkan daddy..akhirnya daddy terbangun n suh siap2 laa..siap punya siap kami pun bertolak keluar..nk kena patah balik kt hostel pak su auni sebab dia dah pecahkan spek mata dia..x bawak yg spare pny..kena amik kt hostel..patah balik ke sana n masuk highway balik dekat kul 2 jugak laa..ada laa mengadap jem sikit kt Nilai..tue pun sebab jumpa 3 accident rasanyaa..tp yg x teruk laa..cuma org Msia nie kan terlebih prihatin..sibuk nk tengok org kt tepi tue..sampaikan jem abis n menyusahkan org lain..masa tue umi yg drive..anak umi nie elok2 tido skali terbangun pulak..sudahnyaa dia sibuk nk dok kt umi dia nie laa..nangis bila daddy x bagi..daddy yg ingat leh tido dalam kete terus cancel..last2 tukar driver..bagi dia susu dia diam kejap..then tukar driver balik laaa..bila dia dah mula bising tue abis laa segala harta benda pak su kena bagi kt dia nk lekakan dia..

Last2 kami sampai kt umah nenek kluang dalam kul 5.30pm..sampai2 tuk Pak Lang auni nk gerak balik umah mak mentua dia..sebab malam pas buka diorg nk gerak ke kpg adik ipar auni kt Bota, Perak..sempat jumpa laa n auni dapat hadiah bday dari Pak Lang n Mak Lang dia tue n dapat angpow raya yg 1st skali..then atuk n nenek Kluang pun bagi auni bday present..gaun sehelai n baju tido sehelai..Pak Lang pun bagi gaun jugak..wahhh..banyak baju raya auni nie..

Malam tue kami berbuka dengan Nasi Tomato version Banjar..daddy 1st time makan..so dia kepelikkan sikit..kuah nasi tomato kami tue ada letak kacang goreng blend n susu cair..tue versi org banjar yekk..hehehe..angah n alin ada beli ayam madu golek n kueh mueh..

Auni tido cepat malam tue..penat sangat main dalam kete agaknyaa..dalam kul 10 malam tue umi n daddy kuar kejap gi hantar tart yg kawan umi tempah..lepas tue umi n daddy ber2an ke pasar ramadan laa..hajat hati nk carik kueh raya n bunga api..pusing punya pusing banyak orang jugak laaa malam tue..dapat kueh raya 2 jenis n bunga api..sebelom balik daddy sempat lagi nk pekena roti bakar kt Old Town..nk makan yg railway punya tapi diorg dah kemas2..so belok laa ke Old Town..sampai umah kami terus tido..

Esok paginyaa mak, alin n angah dah gerak balik kampung nenek umi kt Yong Peng..kitorg bangun lambat..dalam kul 12 baru nk gerak balik..sampai kampung apa lagi..lepas gian anyam ketupat laa..setahun 2x jek anyam nie..nasib menjadik..nk ajar daddy tapi daddy x pandai jugak..last2 daddy jadik tukang ketatkan anyaman tue jek laaa..malam tue kami berbuka ngan ketupat, palas, ayam masak merah, kari ayam, rendang daging n sayur kacang..tue laa menu utama kami di Hari Raya..makan ramai-ramai sampai x cukup space dapur nenek umi tue..tue yg buat lagi syok kann..sebelom berbuka kami buat tahlil antara ahli keluarga sahaja..tahlil tuk arwah datuk umi yg pergi 2 tahun lepas 2 hari sebelom raya..Al-Fatihah..

Malam tue sempat lagi main bunga api..yg main cousin2 umi jek..umi n auni mandang dari beranda jek laa..suka bukan main si ticik tue..macam dia pulak yg main kann..dalam kul 11 tue ticik umi tido..sekali dia terjaga sebab mamat kampung tue merempit..lepas tue umi hempap dada dia ngan bantal..terus nyenyak dia tido sampai kul 7 pagi..

Bangun pagi tue sapu n mop umah..ganti langsir..yg kt dapur masak tuk makanan pagi raya tue..then mandi siap2 dengan baju raya laa..kt kampung nenek umi nie yg pompuan xde yg gi sembahyang raya..kt masjid or surau tue mmg xde org pompuan pny..so x merasa laa umi nk sembahyang raya..lepas yg lelaki balik masjid..salam2 n dapat duit raya laa..tengahari tue umi ikot mak n abah gi beraya kt umah nenek2 sedara umi..balik lepak-lepak..dalam kul 5 gerak balik ke muar, kampung nenek daddy pulak..

Malam di umah nenek daddy kami siap buleh main UNO lagi..hehehe..mengisi masa lapang..anak umi tue pulak xnk tido..sampai pukul 1 lebih dia xnk tido n merengek2 jek..sabo jek laa..padahal siang bukan dia tido banyak pun..pagi esoknya dia lambat bangun pulak..kul 9 lebih baru dia bangun..lepas tue siap2 kul 12 lebih kami keluar beraya kt umah sedara belah daddy pulak..sampai laa ke pukul 5 lebih sampai kt umah..rehat-rehat then lepas maghrib gerak balik KL..Mak Ijan n Mak Hana ikot kami balik malam tue..anak umi tue masuk2 kete minum susu terus tido smpai laa ke umah..umi pun bantai ikot tido jugak..xtau laa napa mata tue berat sangat..mmg x larat nk bukak mata dah..sian daddy drive sorg2..umi sedar2 dah smpai seremban..pas tue terlelap lagi..tengok2 dah sampai Sg Besi..tue pun nk lelap lagi tue punya laa dahsyat x dahsyat kann..hehehe..

Sampai umah sendiri letak barang terus baring nk tido laa..itu laa kisah perjalanan raya kami kali nie..gambo akan umi susulkan next entry yekk..umi lupa amik memori kad kamera..

4 comments:

BoB said...

panjang humangaaihhh...

Ana said...

erkkk..ada pape cita yg tertinggal lagi ke bang??

Dilla Zaidi said...

ana,

waa..sempat lagi main uno? hikhik..penat ek beraya ngan budak kecik nih..lagi si sasha nih suke no memerintah ummi die ni..

kalu bawak beraya ngaruk jek keje die..bile malam susah nk tido padahal badan da penat..

bile da tido sibuk nk nyusu lak..aduhai,letih!!

Ana said...

Dila = si auni beraya abis nk makan kueh raya org..pas tue berjalan ke sana ke mari macam umah tue dia yg pny..adohaii..sabo jek laa..
slalu dia senang jek tdo..xtau laa napa mlm kt umah nenek muar tue dia mengaruk ntah apesal..sabo jek laa..