Friday, June 19, 2009

Cerita Tragis n Tragik..

Umi update gambo yek tuk cita nie..


Kalau dah bengkok camnie kiri kanan leh bayang x camne rupanya kete kesayangan umi tue..
huaaaaaaaa..







Lampu belakang belah kiri umi yang terjojol masa kejadian..
Cina kete belakang umi tue tolong cabutkan..
bumper belakang pun jatuh sikit tue..dah jadik macam renggang..adoiiii..







Nampak x kemek tue..huaaaa..sedih tengok..

Report polis yg umi buat n kena beli RM4 sekeping tue yekkk..




Last skali sudah semestinyaa gambo entrance KLIA..hubby dah masuk dalam dahhh..lupa nk amik gambo laa pulakkk..



Cita yg mana satu yg umi nk ceritakan firstly kan..mmm..disebabkan K come first before S..

so umi cita cerita yg TRAGIK dulu laa yekkk..

CERITA TRAGIK..

Bermula pagi semalam bila umi on the way nk pegi keje laa nie..dalam tengah-tengah drive kt KESAS highway tue umi dapat call dari daddy..daddy kena pegi simposium kt Singapore semalam n ari nie..so semalam pagi teksi datang amik kt umah laa bawak daddy pegi KLIA..bila daddy call tue daddy cakap ngan umi yg dia dah sampai KLIA tapi dia xleh terbang..umi terkejut laa n tanya apesal..dia kata passport dia kena renew 6 bulan sebelom due date..n due datenya bulan 8 nie..so dia kena pegi imigresen nk renew passport dia baru leh amik next flight laa..ok laa n kebetulan umi belom lagi sampai exit KLIA tue so umi kata nanti umi datang amik laaa..pas tue tengah syok drive tue tetiba kete depan umi brek emergency..umi pun kelam kabut brek jugak..nasib baik sempat..pas tue 3 saat lepas tue tetiba dengar bunyik tayar kete n bammmm n kete umi bergegar..aikkk..umi jadik blur..kt otak dah pikir kete aku..x terpikir pun diri sendiri ok ke x..tengok orang kete depan n belakang dah kuar..umi pun kuar jugak laa..alamak kete aku..huaaaa..cermin belakang belah kiri umi dah kuar terjojol..tengok 4 biji kete terlibat n kete umi yg ke 2..pas tue umi masuk kete terus call daddy..dalam kete tue umi nampak laa cina couple kt depan nie amik kertas tulis-tulis apa ntah..pas tue cina belakang 2 orang laki pun amik kertas..yg belakang skali tue pun cina laki..umi x nampak laa ada kemek ke apa kt kete umi..umi pun cita kt daddy laa pasal tue..pas tue couple cina yg kt depan tue masuk kete dia n blah..aikkkk..umi dah jadik kete yg depan skali laa..kuar lagi tengok rupanya bumper depan kete umi tue bengkok..jadik termasuk ke dalam sebab kena kete depan tue kann..jem kt KESAS masa tue xleh cakap laa..umi siap leh tanya cina tue nk ketepikan kete ke sebab jem teruk kt belakang tue..cina tue cakap kete umi n kete dia leh gerak..kete yg belakang skali tue xleh gerak langsung dah..dia dah call peronda KESAS tue n kejap lagi diorg datang..umi dengan blurnyaa amik pen n kertas gak amik no plat n jenis kete diorg..pas tue siap amik nama n no tepon skali..daddy laakkk dah bising-bising suh umi datang amik dia..bukan nk tanya bini dia nie ok ke x..sabo jek laa..pas tue umi cakap kt cina tue yg umi nk cepat nie nk pegi KLIA..cina yg belakang skali tue cakap yg umi kena pegi report polis..sebab diorg akan pegi report n kalau umi x report nanti polis akan salahkan umi..erkkkk..adoiiiii..tensen betul..cina tue siap tolong umi cabut cermin belakang yg terjojol tue pas tue umi pun jalan laa ke KLIA..on the way tue sempat sms bos cakap EL ari nie n call opismate umi cakap umi accident..pas tue sms daddy..daddy cakap dari gaya pemanduan umi dia cakap no wonder umi leh accident tadi..huaaaaa..apa laa abang nie..ada ke salahkan orang..ishhhh..

CITA TRAGIS

Sampai KLIA start cita tragis pulak yekk..daddy tengok kete umi dia cakap sikit jek tue..pas tue daddy drive pegi imigresen Putrajaya..sampai sana daddy yg turun..umi tunggu dalam kete jek laa..x lama pas tue daddy turun..daddy cakap mesin cetak passport kt Putrajaya tue terbakar so xleh nk proses..aikkk sebeso-beso bangunan Imigresen tue xkan ada satu jek mesin cetak passport kannn..ishhh xpaham betul umi..pas tue daddy cakap kita pegi Subang Airport pulak..ok laa sebab daddy yg drive..on the way tue call dulu Imigresen sana..tanya diorg mesin diorg tue terbakar jugak ke x..hahaha..diorg cakap leh dapat passport tue selepas 2 jam dari lepas bayar..ok laa..dah sampai sana setel semua tue daddy masuk jumpa officer dia..cakap nk cepat sebab flight lepas nie kul 2..officer dia benarkan n daddy dapat passport tue dalam masa sejam jugak..kul 12.20 kuar dari Subang Airport tue balik umah amik buku bank sebab duit dah abis renew passport punya pasal..pegi bank n makan McD dulu..pas tue berkejar ke KLIA..umi drop daddy kul 2.20pm cam tue..

Lepas drop daddy tue umi terus gerak pegi amik adik umi..actually umi memang nk amik dia lepas keje semalam..ajak dia tido umah umi..dah kebetulan umi kena pegi report kt balai polis Sek 11..so umi pegi amik dia dulu kt hostel dia kt Sek 6 pas tue bersama-sama dia laa kalau nk sesat carik balai tue pun kann..hehe..nasib umi dengan bijaknyaa dah call balai tue n tanya direction n orang tue cakap dekat ngan Masjid Shah Alam..huhhh nasib baik senang jumpa..sampai situ tunggu turn umi laa..sebelom tue kena isi borang dulu..last-last sampai turn umi kul 3.50pm..nasib bukan umi yg kena karangkan ceritanyaa..kita just cita kan orang tue n diorg taipkan..umi siap cakap kt girl tue yg fotostatkan tuk umi..dia cakap xde fotostat..report tue kena beli RM4 n sekarang kaunter dah tutup..kena beli time opis hour jek 8am-4pm..sudah laa pulak..bila masanya umi nk pegi beli laa pulak..ishhh..ingatkan lepas tue dah siap laa..rupanya kena tunggu jumpa sarjan pulak nk tentukan sapa betul sapa salah pulakk..adoiii..tunggu laa pulak..skali umi nampak cina yg lepas umi tue masuk dulu..umi tanya laa budak kt kaunter tue apesal cina tue masuk dulu dari umi..budak tue cakap sarjan lain-lain puan..ishhh macam-macam laa..nasib x smpai 5min lepas tue umi dipanggil masuk..lepas tue sarjan tue cakap kt umi nk letak no plat kete depan umi tue ke..umi cakap mesti laa sebab kalau x nanti saya pulak yang dipersalahkan..lepas tue sarjan tanya kete umi apa yg rosak..umi cakap laa apa yg kemek then dia kata..kalau depan pun kena jugak so orang depan tue kena jugak laaa nampaknyaa..pas tue ada pulak mamat nyebok kt tepi tue bagi name card laa..rupanya dia ada bengkel..umi buat dono jek ngan dia tue..malas nk layan..then sarjan tue bagi umi resit suh beli report tue esok..nasib umi x salah..kalau x, x pasal-pasal jek kena bayar denda kann..

So tue laa berakhirnyaa hari yg tragik n tragis bagi umi..penat umi taip cerita tau..sapa yg baca pun mesti penat..hahaha..

Gambo umi malas nk amik dari memory card hphone..so tunggu laa yek nanti umi letak gambo kete umi tue yg dah kemek tapi berjalan beratus-ratus km semalam..huaaaaa..sian kete umi tue..



6 comments:

shafahanz-iman said...

Sabar ye Ana... ada hikmahnya tue.. Ana dipilih oleh-Nya utk diuji. Kiraanya Ana berjaya sebab Ana seorang yang sabar... Akak pun penah lalui sumer ni cuma berbeza sikit jalan ceritanya...
Take care.. yang penting kita masih lagi masih boleh bernafas dibumi Tuhan..

azura said...

ana..kesiannya dengar ur story :(
tak dapat bayangkan kalut ana...gi balai bawak auni skali ke?

sabar byk2 ek... malang tak berbau. akak pun penah kene mcm tu, eksiden kete berderet 3sekaligus, kete akak no.3. kejadian berlaku kat traffic light upm. tapi kitorang setel luar jek, tak buat report polis. itu pun RM500 gak melayang ganti bumper kereta org depan.

Intanaziela said...

la...macam mana intan boleh x nampak kesan accident masa kita terserempak kat petrol station semalam? Anyway sabar banyak2 ok ana...

PadNani~~{@ said...

siannya ana:(..sabar ye, kadang2 kita dipilih untuk diuji..moga Ana lebih kuat ok!

alhamdulillah ana tak apa2..may Allah bless Ana n family always!

gee ryder said...

alahai ciannye ana..

yg tragik tu kak g pun penah kene dulu...tension giler kan..
tp mmg betul ada hikmah disebalik tu..sbb dh belaku kt kak g sndiri :)

Ana said...

Kak Shakey = tue laa kakk..ada hikmahnya tue nanti..kete belom bawak gi worksyop lagi..xtau bapa ratus kena nie..x decide lagi nk claim insuran ke x..

Kak Zura = x bawak auni kakk..sebab pagi tue dah hantar auni kt umah nenek jaga tue..petang lepas setel semua baru amik dia..

Intan = ana pun lupa nk cita kt Intan time tue laa..kalut cita benda lain kann..hehehe

Nani = Alhamdulillah ana xpape..takut jugak kann..x dapat bayang laa kalau pape jadik ari tue..

Kak G = tengah sabar menunggu hikmah yg datang nie kakk..hehehe..