Tuesday, July 14, 2009

Berkampung di SJMC..

Weekend lepas kami bercuti di SJMC..ceritanya begini..lepas umi upload cita yg yayang umi nie x demam sebab tumbuh gigi ari jumaat lepas..balik tue umi amik yayang kt umah nenek Mah..skali nenek Mah cakap badan yayang panas..asik merengek dari tengahari..bila umi angkat dia..ye laa..memang panas badan dia..nek Mah suh bawak gi klinik..so umi pun tunggu daddy yg kebetulan otw nk balik tue..terus gegas bawak yayang pegi klinik kt Kota Kemuning tue laa..gi klinik kanak-kanak Dr Low..sampai-sampai timbang yayang dah turun jadik 7.65kg..ari tue 7.8kg..pas tue masuk jumpa Dr Low cek suhu 39.6..erkkk tinggi giler kann..pas tue punya laa macam-macam Dr Low tue tanya..siap leh cakap takut suspek denggi lagi..suspen giler umi dengar..1st time umi tengok doktor tue masukkan ubat montot kt yayang..x sampai hati wooo..balik tue Dr Low bekalkan ubat montot n ubat minum laa..dia cakap kalau by ahad demam x kebah lagi terus bawak gi hospital..so balik tue umi n daddy tuam yayang..pas tue setiap 4jam bagi yayang ubat..sampai laa kul 6 pagi time makan ubat..yayang merengek bangun, so umi buat susu laa..sebab biasanya tue timing dia minum susu..lepas bg susu tue umi bagi dia ubat pulak sebab time makan ubat..terus membuak-buak yayang muntah susu tue balik..abis sampai tukar baju..lepas tue yayang tido n dalam kul 8 lebih pagi tue umi tengok panas dah kurang sikit..so umi pegi keje laa..sebab sabtu lepas umi kena keje..

balik dari keje umi beli bubur mcd (kes umi x berani makan benda lain sebab sakit gigi kan)..so umi try suap sikit kt yayang..dia makan sikit hujung sudu jek..umi bagi sikit fries..then abis kuar susu yg dia minum sebelom umi balik tue..adoiii..risau giler..cek suhu 38.9..then cakap kt daddy kita tunggu sampai kul 3 lebih nanti tengok camne..dalam kul 3 camtue tengok suhu turun lagi jadik 38.3..so umi cakap tunggu lagi laa..skali bila dalam kul 7 camtue badan yayang panas jugak..so daddy cepat-cepat suh umi siap cakap kita pegi SJMC..apa lagi kelam kabut umi siap..sempat mandikan yayang lagi..menggigil dia dalam besen mandi tue..pegi Klinik Famili mintak refer letter ke SJMC..sampai SJMC pegi bahagian emergency dia laa..sambil menunggu turn anak umi jumpa Paed..ada sorang couple india nie bawak anak dia setahun lebih rasanyaa lelaki..dia patient sebelom umi laaa..masa dia masuk jumpa Paed anak dia menjerit-jerit nangis..pas tue lelaki india tue kuar masuk kuar masuk bilik doktor tue..umi ingat apesal laa bapak dia nie..anak menangis kt dalam dia leh kuar masuk lakk..skali kuar tengok budak tue dah tukar baju n tangan berbalut n ada jarum..bila turn auni..cakap laa yg selsema auni on n off sejak daddy balik dari Singapore ari tue..pas tue muntah kann..Dr Choy terus cakap kena admit nie..pulak lepas tue umi nampak nurse bawak jarum n tiub macam budak india sebelom tadi..sudahhh..nk amik darah yayang jugak laa tue..nurse tukarkan baju n start balut yayang ngan selimut..umi dah kuar dahhh..umi cakap kt daddy tengokkan yayang, umi x sanggup..kt luar tue, yayang belom kena cucuk lagi umi dah bergenang air mata dahh..sampai ada auntie cina tue tegur umi n cakap don't worry, Doctor tahu take care ur daughter..dengar macam tue apa lagi n lepas tue terus dengar suara yayang meraung..apa lagi..kuar terus laa air mata umi nie..huhuhu..baru umi tau lelaki india tadi tue x sampai hati tengok anak dia kena cucuk laa tue yg dia kuar masuk kuar masuk tue..perghhhh..umi jenguk jugak laa dari jauh..sedih betul dengar suara sayu yayng umi tue..lama jugak prosesnya..dalam 10min umi tunggu..bila kuar dari bilik Dr Choy tue tengok jari anak umi dua-dua belah kena balut n letak kadboard keras tue..adoiii lagi sedih wooo..

Tunggu ditempatkan kt bilik mana ada laa dalam 15min..then kitorg di bawa ke wad..masuk wad jek nurse datang pasang air tue..nk masuk air dalam badan yayang..yayang macam tau jek..tengok nurse baju pink mula laa dia nangis..padahal nurse tue x sentuh dia pun..umi buat susu malam tue sikit pun dia xminum..nurse masukkan antibiotik dalam drip yayang n bg ubat selsema n ubat titik kt hidung..x lama pas tue mak long datang ngan pak long bawakkan baju tuk umi n yayang..time kacik ekk kakkk..daddy balik umah kejap amik barang sikit sebab kena tido sana kann..Malam tue dalam kul 12 lebih gak umi n daddy tido..umi tido ngan yayang atas katil..daddy lakk tido kt kusi malas sebelah katil tue..suhu badan yayang dah kurang laa..nurse ada datang amik urine yayang cakap nk buat test..

Esok pagi bangun dalam kul 8 cam tue..elok jek yayang nie boleh gi duduk..dah mkin sihat yek dia..pas tue umi bagi laa yayang bubur yg hospital bagi..bubur + ikan..umi x pernah bagi lagi yayang makan ikan..bila bagi tue dalam 10 sudu gak laa..skali yayang muntahkan balik bubur tue..then dalam kul 9 lebih tue ada nurse ke apa ekk..datang cakap nk buat fisio kt yayang..umi ingat apa kebenda laa..rupa nk sedut hingus n kahak yayang..umi ikot laa budak tue bawak yayang kt bilik depan..dia selimut n then tepuk dada yayang depan belakang..then masukkan 1 tiub kt dalam hidung yayang..punyaa la menangis yayang masa tue..x sampai hati umi tengok..lepas tue masukkan kt mulut lakk..dia cakap kuar lendir-lendir n banyak jugak laa..then bila Dr Choy datang cek kul 11 tue dia cakap white blood cell dalam blood test tue tinggi..dia cakap betul laa tindakan dia bagi yayang antibiotik..n dia cakap sebab tue laa yayang punya selsema on n off sampai dekat sebulan kann..bila umi cakap yayang muntah tadi sudahnya dia suh stay lagi pulak takut balik nanti yayang muntah n kena datang lagi kan dah susah..dia kata nanti kul 5 dia datang cek tengok boleh kuar ke x..daddy cakap kalau dah alang-alang kul 5 nk datang cek..baik kuar esoknya jek kann..caj sama macam sehari..so bermalam lagi laa kami di situ Ahad malam tue..hehehe..suhu badan yayang dah kembali normal..

Petang tue suhu badan yayang naik sikit, then nurse bagi ubat demam..then dalam kul 6 lebih tue nenek, atuk n mak hana datang tengok yayang..x lama pas tue mak long, pak long n kakak juju datang bawak KFC..thanx kt mak long lagi sebab belanja..hehehe..yayang nk pulak makan whipped potato tue..abis 1 bekas kecik tue dia makan..sayang dia..malam tue kami layan mentor kejap..tapi yayang nie xreti dok diam..mentang-mentang dah sihat..sabo jek umi n daddy..kita risaukan wayar air kt tangan dia tue..dia selamber jek panjat sana sini, golek sana sini..last-last umi tutup lampu abis semuanya skali tido..hehehe..

Bangun paginya yayang kena fisio lagi..umi n daddy kuar bawak dia..then bersiap tuk kuar..Dr Choy cakap kena datang lagi ari sabtu tuk follow-up..alhamdulillah anak umi dah kembali sihat..moga yayang terus sihat selalu yekkk..

Gambo umi akan upload kemudian yekk..busy sikit ari nie..daaaa

9 comments:

::Umi Sufira:: said...

aiseh memang risau kalau budak2 demam....semoga demam auni tak berulang lagi yer...amin...

ina said...

yayang cepat baik..sb yayang budak baik..

azura said...

ina: ko ingat tak entry blog aku yang pasal juju demam pastu aku bawak dia pegi SJMC berkali2 tu? the last paed i met of the day yang aku kata is able to suppress aku punya anxiety tu? haaa doctor cina ni la...dr.choi, he's very gud (walaupun angah kata dia aww aww sket :P)

ana: ya alllah..tak tau pun auni kene lung suction. shiannya budak comel ni...hahaha kan akak dah kata, kalau dah sehat sket nanti merayap jek keje dia atas katil tu. ana, next time kalau baby batuk and selsema lebih dari seminggu, cepat2 bawak gi jumpa doctor tau. kalau lambat, tu yang kahak dah accumulate kat lung and kene lung suction. juju haritu nyaris2 gak..tapi pakai nebulizer dia dah ok

Ana said...

Umi Sufira = aminnnn..tq auntie doakan tuk auni..

Ina = yayang mmg budak baik..sebab tue umi n daddy sayang kt yayang sangat2..hehehe

Kak Zura = ana ingat dia selsema biasa jek..sbb pakcik ana cakap akan takes time sikit nk baik..tue yg bagi ubat jek..
2x ana pegi klinik famili n kali ke3 gi klinik baba..pun x baik jugak..
tapi masa buat suction tue kuar lendir..kahak ngan lendir tue sama ke ekkk kakk?? erkkkk..

Intanaziela said...

ana...auni macam mana? get well soon auni dearie...

PadNani~~{@ said...

ciannye..auni sampai kena admitted ye:( pastila ummi daddy risau kan..

hope, auni sihat2 selalu ye..emm dah sihat terus aktif melasak kan^^

take care ana n family

Ana said...

Intan = alhamdulillah auni dah sihat n mkin aktif..

Nani = tue laa..kita yg takut tengok dia melasak..dia selamber jek..

gee ryder said...

wah pjgnye cite ana..
nti la smbung baca..sbb nk cepat ni..

tinggal komen jer dlu bley? hehe

Ana said...

kak G = hehehe..buleh jek kakkk..xde hal punyaaa..