Friday, July 10, 2009

Cabut Gigi/Tumbuh Gigi..

Huhuhu..dari ari selasa lagi umi menahan sakit gigi yang amat sangat..bila sakit umi amik ponstan..bila lega ok laa kann..sakit lagi telan ponstan..cadang cakap kt bos pagi nie nk pegi dentist..ada ke bos umi cakap kalau boleh elakkan keluar time dia ada kt sini (dia bermastautin kt Australia yek kawan-kawan)..perghhh bengang giler dengar..skali petang semalam umi dah larat lagi dengan denyut-denyut itu..umi call 2 dental ntah pape diorg tue ntah..malas nk cita kt sini..last2 umi tanya opismate umi..budak tue cakap ada Dr baik kt Sri Muda..pulakk..kt mana ntah Sri Muda tue..sabo jek laa..

Dengan berbekal peta yg opismate umi lukiskan..umi meredah jalan dalam kul 4 petang semalam..fuhhh..nasib baik x sesat..cuma berpusing kt area tue sebab nk carik parking..masuk jek ada sorang patient..tapi sebab ada 2 dentist..so umi pun terus di bawak masuk..bila doktor Cina muda tue check..dia cakap gigi hujung skali tue memang dah rosak n tinggal akar jek..dia cakap susah sikit sebab hujung n tinggal akar jek kann..dia kata lagi xpe dia akan buat slow-slow..lepas tue dia cek gigi umi yg lain cakap ok..skali bila sampai kt no 41 dia cakap missing..ishhh..bila pulak gigi umi ada yg missing nie..agaknya gigi tengah tue yg nampak cam lubang sikit..hahaha..

Dr cina tue cakap dia akan bius..mak aihhh..punyaa laa panjang jarum bius tue..sabo jek laa umi..skali bila dia dah bius dia cakap ada nanah pulak..dia kata nanah tue akan neutralkan ubat bius tadi..umi akan rasa sakit bila dia cabut nanti..umi ingat sakit camne laa..so layankan jek laaa..sakitnya mak aihhh..xtau umi nk bayangkan..umi genggam dua-dua jari umi tau x..sambil tue pikir kt mind cakap 'sakit beranak 10jam pun umi boleh tahan, inikan pulak sakit cabut gigi jek kann'..huhuhu..nk legakan diri sendirik laa katakan..skali x sampai pun 5 minit dah kuar dah giginyaa..Dr tue siap tunjuk kt umi..dia cakap yg lembek nie nanah dia..sebab tue u rasa sakit..huhuhuh..masa kumur tue punya laa umi rasa nk muntah..ada ke Dr tue leh cakap 'u pregnant ke'..sabo jek umi dengar..umi nk muntah sebab darah n kapas dalam mulut..ada ke pregnant laa pulak..umi malas nk bukak mulut..umi geleng jek..

Bila kuar bayar tue kena RM70..(eda..apa pulak RM35 weii..tue standard rege kt Kluang..kt sini sekali ganda lagi weiii)..pas tue x bagi umi MC pun..siap umi mintak kt budak tue..pulak tue dia bagi umi MC semalam..umi dah laa berpinar-pinar masa tue..umi layankan jek laa..(eda lagi skali..sesuka jek cakap kalau cabut gigi dapat MC 3ari..saya x dapat pun weiii)..

Sampai kt kete umi siap leh nangis lagi..punya laa sakit masa tue tuhan jek yg tahu..sakit giler-giler..siap bukak pintu kete ludah darah kt luar 3x tau..lantak pi orang keliling tengok umi nangis sorang-sorang dalam tue..huhuhu..nasib umi gagahkan diri drive balik umah..n nasib jugak x sesat..last-last sampai amik auni biasa umi jerit bagi salam kt nenek tue..nie umi dah angkat tepon nk call nenek tue..nasib baik jugak suami nenek tue balik sama time umi kt luar tue..xde laa umi terhegeh-hegeh kena jerit-jerit kann..sambil tue sempat lagi umi sembang ngan nenek tue..sembang punya sembang..nampak anak umi nie ketawa..skali nampak ada gigi laa kt bawah..2 batang baru tumbuh sikit..huaaaaaaaa..x sangka sangat umi yg yayang pun tumbuh gigi di saat gigi umi kena cabut..hahaha..

Balik umah x bukak gate lagi dah call daddy..cakap yg yayang dah ada gigi..daddy siap leh kata dia dah agak dah sebab umi bising-bising sakit gigi..dia cakap mesti auni nk tumbuh gigi..umi cakap kt daddy ntah pape xde kena mengena langsung daddy nie..hahaha..masuk umah jek umi makan ubat lepas tue bantai tido sampai kul 9 lebih baru terjaga..punya laa baik anak umi tue main sorang-sorang tau..sian dia yek..

So moral of the story yg umi dapat..umi dah amik sakit tumbuh gigi dari auni..(sebab biasa baby tumbuh gigi demam kann)..tapi yayang umi nie x demam pun..xpe yayang..umi redha n rela amik sakit yayang..asalkan anak umi nie sihat sentiasa..aminnnn..

So gambo gigi yayang umi tue bila umi dapat amik umi letak sini yekk..dia kudukut nak bagi umi tengok laa..malu-malu kucing dia pas tue..

pssstttt : dulu masa umi kecik-kecik bila gigi umi goyang umi akan diamkan xcakap ngan mak or abah umi..takut wooo..pas tue umi akan main gigi tue ngan lidah umi..goyang-goyang, tolak-tolak..2,3 ari pas tue terus cabut sendiri..hahaha..sebab tue umi pun x ingat umi penah cabut gigi kt dentist ke x..huhuhuhu..

8 comments:

gee ryder said...

kak g cbut gigi yg 7thn lps pn 70inggit...

Kalo akak lg rela cbut drp tampal,xsuka gile rasa penampal tu

Auni kuat cam aqeel gak tmbuh gigi xdmam
Mcm budak kcik lak ana ni siap nangis hehe

Ana said...

Kak G = hehehe..tue laa kwn ana tue rege kluang..mmg laa murah kalau nk banding ngan sini kann..
sakit giler kakk..masa ana sakit contraction n beranakkan auni pun x nangis..yg nie ana leh nangis..cuba akak bayangkan sakitnya camne..hehehhe..

PadNani~~{@ said...

aduhai..sakitnye! nani pun dulu byk cabut gigi sendiri..kdg2 ayah nani siap pakai benang nk cabot gg tuh..seramm je!:P

yeayy..gigi auni dah muncul:))

ina said...

memang2..sakit gg seksa kn..ina dlu time kcik sakit gg pun tak btau mama ayah, tkut diorang cabutkan..haha kuatnye auni mak yang ni, tak demam pun..yeayy auni da ade gg..bagus kak anna amik hikmah die cmtu:)

azura said...

sama la kita anna, akak pun kalau zara nak tumbuh gigi, akak yang sakit gigi :)

puteri nilam said...

eh...ni cite berdasarkan pengalaman cabut gigi baru2 ni la...x sangka lak beza camtu sekali antara kluang ngan sana. tp dentist tu memang ckp klu cabut gigi dia bg mc 3 hr...x caye...g klinik kt tmn intan tu...huhu...

shafahanz-iman said...

Hehehehe... Ana, mmg sakit cabut gigi ni.. tue sebab bebudak ramai yg takut ngan doktor gigi. Cuma yang tak larat tu time buat scaling... ngilunya tak terkata!

Ana said...

Nani = gigi 2 batang yg bawah dah muncul..pas tue keje nk menggeget orang jek..cuba laa hulur jari kt dia..terus dia terkam n geget..yayang yayang..

Ina = seksa sebab dah nanah agaknyaa..diamkan sangat kann..haaa amik laa penangannya..

Kak Zura = hehehe..naluri ibu kita kuat ekk kakk..

Eda = klinik kt sini kijam laa..x bg MC lgsg..ke saya yg pegi salah klinik??

Kak Shakey = tue laa pasal kakk..kena perli ngan hubby sebab depan doktor tau malu x nangis..bila dalam kete boleh lak nangis..hahaha