Monday, July 27, 2009

TAWAS..(update with pics)

Apa itu TAWAS yek kawan-kawan??

Tapi sebelom tue umi nk ucap thanx bebanyak pada Kak Dyla sebab advertised benda nie dalam blog dia..umi memang silent reader blog kak Dyla tue..suka baca pasal anak dia Inas Dhamirah yg qiut itu..
Setelah baca pasal TAWAS nie dalam blog kak Dyla umi pun bagitau daddy pasal tue n daddy telah meng'surf'kan pasal nie laaa..jumpa laa laman web TAWAS tue..sori laa umi x reti nk create link..

TAWAS nie actually singkatan bagi Tabung Warisan Anak Selangor..dia kira cam pelaburan jangka panjang yg diberi oleh Kerajaan Negeri Selangor tanpa kita perlu kuarkan pape duit pun..bila kita register kerajaan negeri akan masukkan RM100 ke dalam akaun then sehinggalah anak kita berusia 18tahun..duit RM100 tadi akan menjadik RM1500 lebih kurang..tapi kita xleh tambah or kuarkan duit dalam tue yek kawan-kawan..akaun bank Ambank akan jadik tempat simpanan duit tue laa..

So bila baca web tue cakap ada bukak booth tuk pendaftaran kt PKNS smpai 30Jul nie..umi pun ajak laa daddy pegi tuk registerkan yayang umi nie laa kann..so kami pun ke sana laa semalam..kebetulan ada jugak Pesta Buku kt sana..so penuh jugak laa dengan umat manusia n berpusing jugak laa umi n daddy carik di manakah booth TAWAS nie..nasib laa akhirnya berjumpa jugak..sampai jek tanya laa adik yg jaga tue serba sedikit n kami pun isi borang..actually benda nie dah ada sejak dari tahun lepas lagi..n dah 12ribu baby yg dah join nie..nasib kami belom terlepas peluang nie lagi..hehehe..

Lepas isi borang tue dapat laa free gift botol susu n bip baby..hehehehe..n surat akan sampai ke rumah dalam masa 3 bulan n kita kena amik sijil tue kt Ambank yg telah ditentukan..

Jadik sesapa yg memenuhi syarat2 di bawah nie..mari laa kita masuk TAWAS nie..bukan kena kuar duit pape pun..dapat duit ada laa..kalau nk tipu pun lagi 4,5 tahun no harm sebab xkuar duit kita..hehehe..

Syaratnya :
-Terbuka pada warganegara Msia
-Dilahirkan di Selangor pada 1 Januari 2008 dan seterusnya.
-Salah seorang ibu/bapa mestilah dilahirkan di Selangor

atau

-Warganegara Msia
-Dilahirkan di Selangor/bukan Selangor pada 1 Januari 2008 dan seterusnya.
-Salah seorang ibu/bapa mestilah dilahirkan di Selangor atau bermastautin di Selangor lebih dari 10 tahun

Dokumen yg perlu di bawa :
-salinan IC ibu dan bapa
-salinan Mykid
-salinan Surat Beranak baby
-mesti pakai borang original yekk

Mari Mari kawan-kawan kita daftarkan anak kita..duit free sapa nk bagi kannn..hehehe..

Gambo botol susu tue esok umi letak ekk sebab umi baru rendam ngan air panas pagi tadi..hehehe..
Nie laa rupanyaa botol susu n bip present dari TAWAS..siap ada tulisan Si Manja Tawas kann..malam tadi botol susu tue dah jadik mainan yayang..umi masukkan air masak..dia punya laa suka pegang n nyonyot..kan kecik comel jek..habis basah-basah tilam dia kejekan..
Bip pulak ntah bila nk pakaikan..slalu umi suapkan makanan x pakai bip pun..blasah jek..hehehe..

6 comments:

shafahanz-iman said...

Tak dapat nak register la Ana.. akak memang anak Selangor, suami pun stay dari kecik kt Selangor ni.. tp anak lahir 2002.. camna tu?

Ana said...

Kak Shakey = alamak kakk..tahun 2002 tuex dapek laa ana nk tulun..hehe..

ina said...

bagus kak anna..pelaburan untuk auni dri kecik:) nti duit raye mak yang bagi auni tabungkan skali ek:)

Ana said...

Ina = tue laa..dah dafar insurance gak tuk dia..amik education plan..menyimpan tuk masa depan dia..

DYLA said...

oo rasenya mcm first time akak smpai blog nie... hehe..

ha ah, bagus la dah sertai tawas ni. tapi akak nak folo up lupe nak cek ngan dorang..

(thanks krn memfolo blog akak) :)

Ana said...

Kak Dyla = hehehe..thanx kt akak juga sebab sudi singgah blog ana nie..
Diorg cakap dalam masa 3bulan akan smpai surat ke umah kakk..akak dah smpai 3 bln ke blm??