Friday, August 07, 2009

Umi..Mamam abishkan nie..

Dalam entry umi yg sebelom nie umi lupa nk mention 2 perkara baru yg anak umi nie dah buat tau..


Satunya anak umi nie dah pandai meniru gaya kita makan..huhu..macam umi kata sebelom nie..mana tumpahnya kuah kalau x ke nasi kann..dah umi n daddy nya suka makan jek..sudahnya yayang ticik nie pun learn cara makan aje laa..hehehe..


Aktiviti nie mula rasa dah 2 minggu cam tue..yayang nie buat gaya makan pakai tangan tau..dia akan gunakan pape medium yg ada..then dia jemput tangan dia..amik something dalam medium tue..then suakan ke mulut dia ataupun mulut umi..adoiiii..geram sangat tengok tangan dia yg tembam tue menyuap makan..umi xde lakk gambo time dia buat camtue..


Masa balik kluang Mak Ngah tunang pun kejadian berlaku n abis 1 umah gelak..umi tengah mandi time tue..then Mak Ngah riba auni dok berdepan ngan nenek yg tengah susun balik pinggan mangkuk dalam kabinet..depan Mak Ngah tue ada mangkuk cocktail..tetiba yayang nie jemput tangan dia masuk dalam mangkuk tue then suap kt mulut dia sendiri..nenek nampak punya laa nenek menjerit terkejut tengok dia buat camtue..abis laa kecoh 1 umah lepas tue gelakkan dia..


Then lepas balik dari kampung pulak yayang umi nie dah upgrade cara makan dia..dia nk makan dengan sudu pulak..dahsyat kann..sudahnya daddy jadik tukang pegang mangkuk dia n umi lak jadik mangsa suapan dia..asik nk suap kt umi jek..umi cakap dah kenyang pun dia suap jugak..yayang yayang..sampaikan pagi-pagi nk hantar dia gi umah Nenek Mah pun dia leh lagi pegang sudu n mangkuk..sabo jek laa yayang umi nie..


So malam tadi tengah dia asyik main suap-suap tue..umi pun cepat-cepat laa snap..kang takut x sempat nk amik pulak kann..kita tengok laa yek aksi-aksi ticik umi nie..



Nie masa mula-mula..sila abaikan sekeliling yayang yg bersepah tue yekkk..hehehe..
Makan sambil duduk..umi jugak jadik mangsa kena makan..




Then dah penat duduk dia meniarap pulak..
Tetiba jek dia meniarap camtue tauu..umi sikit pun xsuh buat..dia yg buat sendiri..
n umi masih lagi menjadik mangsa kena makan suapan dia tue..




Lepas tue umi biarkan dia main sorang-sorang..dia turun dari tilam n berjalan sana sini sambil pegang tupperware tue n sudu..
bila umi panggil dia..nie tengah berjalan ke arah umi n nk suap umi makan laa tue..





Lepas tue dia main lagi..jumpa pulak cawan kecik tue..
lagi senang nk pegang dari bekas tadi..so dia beralih amik makanan dari cawan pulak..




Tue dia tengah suap kt diri sendiri tue..umi tersnap dari tepi laa pulak..



Yayang umi nie ada cara pegang sudu sendiri..terbalik sudunyaa tau..macam mana nk cakap ekk..yg melengkung tue ngadap ke bawah..kira makanan terbalik laa kalau suap camtue..hehehe..xpe, mula-mula biar dia pegang camtue..nanti umi ajar cara yg betul yek sayang..

Then dia pegang guna tangan kanan..umi ada nampak dia capai sudu pakai tangan kiri..then dia rasa pelik kot..dia terus tukar guna tangan kanan..nasib baik, so xde laa umi takut dia k*dal kann..hehehe..

Masa dia pegang sudu n bekas tue..dia kocak-kocak laa sudu dalam bekas tue sebelum angkat n suap kt umi..aikkk yayang..dah beso nanti nk jadik chef ke?? kecik-kecik dah main masak-masak nie..hehehe..


Then yg kedua pulak yayang umi dah pandai main cak cak..tapi sebutan dia 'tak'..pandai nyahut sebut 'tak' tau kalau kita cak cak dengan dia..hehehe..

Tue je laa update yg tertinggal ari tue yekkk..




4 comments:

ina said...

comelnyeee...pandainye yayang ni....kecik2 da pandai main pondok2...pandai die menangkap kn kak ana, nti mesti senang belajar n sng ilmu masuk klu kcik2 da pandai menangkap cmni...:)

Ana said...

Ina = aminnn..mudah2an yayang umi nie bijak orangnya kan ina..leh ikot makcik2 dia semua amik master n phd..hehehe..

puteri nilam said...

eisya lak mcm kidal je weh...mkn pun tgn kiri.bila kita ajar tgn kanan, dia tukar sendiri ke tgn kiri...

Ana said...

Eda = buleh ajar lagi kot sebab dia kecik lagi kann..hang cuba laa ajar dia guna tangan kanan weii..