Monday, August 03, 2009

Selamat Bertunang Angah..

Ari jumaat yg lalu umi telah diberi keizinan oleh daddy tuk balik ke kampung umi ber2 dengan auni..daddy xdapat ikot kami balik sebab kena pegi 'kursus' ke Lumut..huaaaa..umi nk balik sebab kakak umi yg ke 2, Angah akan bertunang pada ari sabtu 1 ogos..
Di saat akhir dapat jugak umi pujuk daddy tuk benarkan umi balik..umi balik skali dengan kakak umi yg 1st kt Alor Gajah tue..so jumaat tue umi keje half day..sampai umah makan then kemas pape yg patut..siap kena ironkan baju daddy lagi tuk dinner kt Lumut nanti..dalam kul 4pm umi pun kuar bertolak..auni biasanya akan tido dalam kete sepanjang perjalanan..sebab dia suka berhayun-hayun kete tue kann..tapi masa belom bertolak tue daddy dah tidokan auni..puas laa umi bagi mainan, nyanyi-nyanyi then bagi dia makan roti..last-last tertido jugak dia..aman sikit umi drive sampai ke exit Simpang Empat..sampai sana umi tunggu akak umi kt tepi tol tue aje..x lama lepas Alin sampai kami pun bertolak terus balik ke Kluang..tukar Alin yg drive sebab yayang ticik nie dah bangun laa pulak..main punya main last-last dia bising..terpaksa laa umi angkat dia ke belakang n main dengan umi kt belakang tue..akhirnya kami sampai kt umah mak kul 7..
Sampai tue yayang cam biasa laa xnk ngan sesapa..nangis bukan main..2,3jam lepas tue terus x ingat punya..kitorg sibuk isi barang dalam paper beg..dia pun sibuk jugak nk menyibuk main tue..sabo jek laa ticik nie kann..
Esoknya bangun pagi tue sibuk laa kami kemas apa yg patut kann..majlis start lepas zohor, dalam kul 2.30pm cam tue..atok dah kuarkan kusi n meja kt depan tue tuk bentang carpet..yayang pun apa lagi..lama giler dia berjalan atas carpet tue..x jatuh-jatuh tau..dahsyat x dahsyat anak umi nie kann..merata dia berjalan..makanan tengahari tue katering jek..kan senang x payah nk susah payah..huhuhu..makanannya Nasi Ambang sebab bakal tunang Angah nie orang jawa..so lauknya Ayam Masak Merah, Paru Goreng, Sayur Campur, Salad+Sengkuang+Timun dengan Kuah Kacang, Ulam + Sambal Belacan, Ikan Kering then ada kuih koci n popia..sedap nyum nyum..kitorg dah mentekedarah sebelom rombongan sampai lagi..huhuhu..Angah yg dah make-up tue kena laa tolong tengok jek xleh makann..sayang make-up calar nanti..hahhaa..
Majlis berlangsung dengan diwakili oleh Pak Lang sebagai jurucakap belah kami..bincang punya bincang insya-allah kenduri kawin akan berlangsung bulan 12 nie..so kena simpan cuti nie..Atok buat Doa Selamat sikit yg dibacakan oleh Imam surau bawah tue..then diorg pun kuar makan n kami pun sesi bergambo laa apa lagi kann..

Angah dengan hantaran belah pompuan..



Masa tengah diskus tue..yayang umi tue baru bangun tido..



Lepas dah sarung cincin..



Gabungan 4 generasi belah mak..

dari kanan mak, nenek, umi n auni..





Yayang kt kaki Pak Busu..sibuk ngendeng jek..


Alhamdulillah semuanya telah selamat..selamat menempuh alam pertunangan yg penuh cabaran..hahaha..
Semalam umi dapat sms dari Angah..dia cakap gambo si kecik tue lagi banyak dari gambo dia..hahaha..nk buat camne kann..si ticik tue suka enterprem..
*Moyang suka mata yayang..bulattttttttttttt kata oyang tauuu...


7 comments:

Intanaziela said...

ana..anak ni kira kawin langkah bendul la yek..hiks

Ana said...

Ye laa intan..langkah 2 bendul tau..nk buat camne..dah gatal sangat nk kwin..hehehe..

ina said...

seapnye laukk...terliur ina bace..geramnye tgok auni..nti upload gamba die yg diekatakn banyak tu ek hehe

gee ryder said...

wahh..berani nampak ana drive bedua jer smpai alor gajah...

syabas beti hey! hehe

sama jer ngn akak kak gee yg no 2 tu, langkah bendul gak...angah gak namanye

Ana said...

Ina = hehehe..nanti balik raya laa k.ana amik kt adik..guna kamera dia ari tue..dah tue bwk thumbdrive x muat lakk..so gambo nie jek yg dapat amik..hehehe..

Kak G = berani x berani jugak laa kakk..nk balik jugak punya pasal kann..hehehe..
akak anak no bapa??

ina said...

kak annaaaa..ina amik skit gamba auni letak kat facebook ina eh..geram la tgok, rindu sangat kat die..tak sabar nk tgok die jalan dpn mata..

Ana said...

Ina = dah tengok FB ina..ina amik gambo yg last skali tue ekk..
hehehe..