Thursday, August 27, 2009

Tag Waktu Kecil Anda..

Yeyeyeye..Ana telah di tagged oleh kakak ipar ana..thanx yek kakk..
Actually ana ada baca tagged nie kt blog kak Marsha..ana ada laa terpikir nk buat jugak..sekali belum sempat buat ana dah kena tag pulak kann..so layan jek laa..cuma ana pening nie nk pikir sampai 25 perkara nie..banyaknyaa laa kannn..sampai kena taip kt word dulu dah abis nanti baru paste kt blog..layan kan jek laa ekkk..hehehe..

Tagnya berbunyi begini: "Alangkah baik sekiranya anda menulis 25 perkara yang orang tak tahu semasa kecil anda. Dihujung entri, anda harus memilih 5 orang untuk ditag. Anda amat bertuah jika ditag oleh saya sebab saya ingin tahu lebih lanjut tentang zaman comel anda dahulu"

1-Ana lahir terlebih bulan..patutnya 9 bulan 10 ari kann..ana lahir dah 10 bulan lebih bapa hari tue x kompom laa pulak..hehehe..
tapi orang sekarang kira tarikh bersalin 40 minggu kann..peliknyaaa..

2-Dilahirkan pada 15 Ogos 1981 bersamaan 15 Syawal tahun hijrah x ingat laa pulakkk..ana lahir bulan syawal yek kawan-kawan..n kebetulan tarikhnya 15 jugak tuk bulan islam..
Amacam..ada rupa auni x??


3-Ana dilahirkan kt umah saja yek..n masa tue ana keluar2 jek terbelit tali pusat..nasib nurse yg membidankan mak ana tue dah berpengalaman laaa..so xde panik n dia berjaya menyelamatkan ana..n masa tue ana di letakkan dalam dulang jek tau..hehehe..
Daddy cakap auni masa lahir pun terbelit tali pusat..Dr Raja dah panik tapi dia pun berpengalaman, alhamdulillah selamat..like mother like daughter laa kann..

4-Ana x dapat minum susu ibu lama sebab masa tue mak ana dah mabuk-mabuk pegnenkan adik ana..beza umur kami setahun sebulan 10ari jek..so ana diberi minum susu apa ntah ekk..lupa lakk nk tanya mak..
Sama laa pulak ngan hubby kann yg mana gap antara dia n kak Zura tue dekat..hehehe..

5-Kebanyakkan masa baby ana duduk ngan jiran sebelah umah mak..abah ana nie askar..so mak selalu laa kena tinggal kan bila abah masuk hutan..makcik sebelah umah tue yg banyak tengok2kan mak n kami adik beradik..lagipun kami menyewa umah dia..ana panggil makcik tue mami n suami dia panggil pakcik..(Al-fatihah buat mami sebab telah kembali ke rahmatullah 3 tahun lepas rasanya)..anak Mami yg sulung nama Kak Ram yg slalu jaga ana..dia n suami dia smpai sekarang bila jumpa ana mesti cakap x percaya budak kecik yg dia basuh berak semua tue dah jadik isteri orang..huhuhu..malu woooo..
Hubby pernah jumpa Kak Ram sefamily masa kitorg baru kawin..sebab masa tue Kak Ram sebab dia x dapat datang..dia kena kancing gigi masa pegnen yek..n dia bersalinkan anak bongsu dia dalam koma..sekarang dia x bapa kuat nk jalan dah..dugaan dia beso betul..tapi dia still tabah n xde nangis pun..

Nie laa arwah Mami tue..bergambo kt depan umah dia..
sebelah tue umah sewa kami..



6-Pernah terjun kt perigi kecik sebab ikot budak-budak laki basuh kaki kt situ..x ingat masa umur bapa..nasib masa tue abah tanya kt group budak-budak tue mana ana..diorg cakap ana kt perigi tue lagi..terus abah pegi sana..tengok2 rupanya dah kt dalam tue haa..nasib abah cepat..huhuhu..


Nampak ada lobang tue..tue laa periginyaa yg ana jatuh dalam tue..
tapi gambo nie bukan gambo sebelom or sesudah jatuh yekk..
noti jugak umi masa kecik kann..hehehehe..




7-Masa umur 2 tahun ana pernah nk tercampak keluar dari kete..masa tue abah bawak kete n ana dok belakang sorang2..tangan gatal pegi main pintu kete tue..n masa kt selekoh tau masa tue..pintu tue terbukak..nasib abah perasan n sempat tarik ana..kalau x alamat xde laa di sini ari nie..

8-Masa umur 6 tahun pulak kami sekeluarga gi bercuti kt Melaka..ke umah jiran belakang umah mak..x ingat lakk kt area mana Melaka tue..masa tue kitorg gi mandi-mandi kt air terjun mana ntah..n ana hampir lemas..suami jiran belakang umah tue yg nampak rambut ana kt atas air tue..n dia tarik ana ke atas..so selamat laa..

9-Masa darjah 1 ana sekolah kt Sekolah Kampung Melayu, Kluang..masa tue akak yg 1st ,Alin darjah 6 n yg no 2, Angah darjah 3..ada sorang mamat nie nama Tajuddin..(ingat lagi nama mamat) tue..suka nyakat ana sebabnya dia nk ngurat Alin sebenarnya..time rehat jek mesti selalu kena kacau punya laaa..

10-Ana nie kememeh orangnyaa..sapa tau apa itu kememeh?? Hehehe..kuat nangis..masa darjah 1 slalu nangis laa..sampai orang pijak kasut or pinjam kaler pensil pun nangis..dah tue nanti sampai ke Alin n Angah pun tahu..ntah camne buleh tahu ntah..nanti diorg datang tengok kenapa..hahahha..

11-Ana start period hujung-hujung nk cuti sekolah masa darjah 6..masa tue kena kt sekolah rendah..then petang tue beriya cakap kt mak x nk sekolah agama sebab malu..dulu kt sekolah agama tiap-tiap hari kena baca Al-Quran tau..reasonnya malu kalau cikgu tanya kenapa x baca Quran..padahal esoknya selamber jek gi sekolah..xde lakk nk cuti sampai seminggu..hahaha..

12-Pegi balik sekolah akan dihantar n amik oleh abah..Cuma sekolah agama jek naik van sekolah Arwah Pakcik Lias..bila tunggu van selalu duduk depan pintu..mak slalu bising cakap x elok anak dara dok depan pintu tengah2 hari buta..nanti orang datang minang gagap nk jawab nk ke x..hahaha..

13-Sangat x minat dengan sukan..n sangat keras tangan x reti melukis..hampeh..belajar pun bukan pandai sangat + malas..tapi x pernah laa dapat nombor lebih dari 10..kira terrer jugak laa tue kann..hahaha..

14-Suka sangat layan cita Hindustan tiap-tiap ari sabtu kul 2pm tue..perghhh xleh tinggal tau..mesti tengok punya tiap-tiap minggu sambil menangis-nangis kalau cita tue sedih..huhuhuhu..

15-Jadik pengawas dari darjah 4-6..tapi masa masuk sekolah menengah xnk jadik pengawas..apesal ntah ekk??kalau x sure glamer kt sekolah..huhuhu..

16-pernah ke Port Dickson melawat Pak Uda..rasa masa sekolah rendah..kitorg naik ketapi..masa nk balik ke Kluang kena tido kt ruang tengah ketapi tue sebab xde seat..sekarang nie naik ketapi dah bernombor yek..xde nk main blasah macam dulu..teringin lakk nk naik ketapi..

17-Suka beli kopok lekor kt kantin sekolah masa darjah 1..kopok lekornya tebal n terus celup dalam sos cili tue n bayar duit, terus makan..xde nk letak dalam plastik ke pinggan ke hapa..sedapnyaaa..nyum nyum..

18-Pernah kena cili dengan mak sebab cakap perkataan ‘babi’ masa kecik2-kecik dulu..berebut dengan angah mainan patung2 yg gunting2 n tampal baju tue..marah punya pasal sampai sebut perkataan tue kt angah..mak dengar terus kena tenyeh cili api kt mulut..pedas woo..lepas tue terus smpai sekarang xkan buleh sebut perkataan tue..kalau nk cakap pun mesti eja jek tau..xnk sebut full memang xleh..

19-Mula dingorat masa Darjah 6..kena ngurat kt sekolah agama..mamat nie tua setahun dari ana..dia siap tunggu kt depan kelas lagi sebab nk curik-curik tengok ana..hahaha..

20-Selalu ponteng kelas masa Darjah Khas (sekolah agama)..sangat laa memboringkan subjek bahasa arab n sorang ustaz yg dah tua nie..kuar curik-curik dari klas n menyorok kt dalam kelas x guna yg lain..siap skali tue penah gaduh ngan bebudak laki berebut tempat menyorok..padahnyaa subjek tue x lulus..huhuhu..

21-Ana pernah naik sampan masa kampong abah dilanda banjir..puas kitorg round keliling dengan sampan tau..x ingat masa umur bapa..tapi masa sekolah rendah laa rasanya..

22-Masa Form 2 penah kena denda dengan cikgu PJ sebab x bawak baju sukan..sebab x suka maa..so slalu laa buat excuse tue la nie laa..lagipun cikgu tue selalu x pj..so penat jek bawak kann..skalinya dah nk nama kena kann..time tue laa cikgu tue nk pj pulak..sudahnya kena round 2 pusingan padang tue..1 pusing 400meter..perghhh dengan budak laki tengah main bola kt tengah padang tue..malu giler woooo..

23-masa kecik-kecik suka sangat makan apam yg kaler warna-warni tue..sedap wooo..lagi-lagi kalau ada yg kaler pink..kalau tengok lama-lama buleh jadik sayang nk makan sebab geram qiut sangat..huhuhu..

24-Masa umur 6 tahun pindah dari Kg Melayu ke Revertex..so kitorg dapat dok kuarters..umah banglo peninggalan zaman jepun kot..penah dengar cita family sebelum kitorg yg duduk kt situ..bangun pagi-pagi tengok dia dah kt luar umah..padahal malam tue dia tido dalam bilik..tapi alhamdulillah kitorg x penah kena kacau..

25-xde kawan-kawan sepermainan masa kecik..kitorg nie jenis main ngan adik beradik sendiri jek..hahaha..so terpelihara dari gejala sosial ponteng sekolah apa ke menda lagi tue..huhuhu..
Huhhh..nasib baik habis jugak 25 perkara nie..banyak pulak cita menakutkan kann..banyak peristiwa yg melibatkan nyawa jugak..n alhamdulillah ana sempat menikmati hidup ini sampai sekarang..kebanyakkan cita yg masa kecik tue ana x ingat pun..semua mak n abah n pakcik makcik yg cita..

Sonok pulak buat tag nie sebab mengingatkan kembali zaman kanak-kanak ku..


Gambo kami ber-4 beradik..xde lakk gambo semua adik beradik..
ada masa beso jek..masa kecik xde kt umah ana..umah mak ada laa kot..






So anda yg di bawah orang sila laa buat yekkk :
Eda, Intan Aziela, Nani, Umi Sufira, Kak Gee, Mama Faris, Kak Shakey, Dilla-Ady, Awe n sesapa yg baca blog nie kalau rasa nk buat..buat jek laa yek tawan-tawan..




10 comments:

azura said...

soo kiyutt ana masa kecik. macam auni pun ada :)

uish...tragik gak kisah ana masa kecik

dilla-ady said...

hmmm...best gak ek tag ni..harusss gitu dilla layan..leh le Sasha tau pasal ummi die ni bile da besar nnti n da pandai bukak blog..ahaks..

ooo..skolah kg melayu eh..dilla dulu skola kg tengah da menengah skola kat skola tinggi kluang..

wat masa ni tak sempat le Ana nk layan tag..dilla utang dulu eh tag ni..byk tu 25...nnti dilla free2 dilla wat okeh...(sambil nk pikir2 sebenarnye..cukup ke 25?hikhik)

puteri nilam said...

alamak ana...confirm xleh jwb la tag ni...25 tu...dah la pelupa...xingat lgsg la cite dulu...huhu...sori yek...

Ana said...

Kak Zura = tue laa..bnyk kisah tragik dlm hidupku nie kann kakk..

Dilla = pk jgn x pk..ana buat nie pun siap save dalam words lagi..2 ari tue nk setelkan..tadi baru paste masuk sini..hehehe..

Eda = alaa weiii..x semestinya 25..hang dpt sikit hang buat sikit jek laa..xnk cita hang bercinta masa sklh dulu ke..hahahah

puteri nilam said...

dgn sape ek? huhu...i lost my mind...hahaha...

mmg x ingat la weh...album gmbr pun dah abis hanyut masa banjir...

BoB said...

"Kak Zura = tue laa..bnyk kisah tragik dlm hidupku nie kann kakk.."

tragik n tragis lagi kisah silam kanak kanak ku..huhu

izan said...

cebijik muke auni.. hahaha.. no25 tue xle blah.. terpelihara dr gejala sosial ponteng skola eh? pdahal byk ponteng kelas kt skola? hahaha...

Ana said...

Eda = elehh..buat2 x ingat lakk..

Abang = hehehe..tragik n tragis tue laa yg buat abang jadik manusia sekarang nie tau..kalau x..xtau laa jadik apa dahh..

Izan = ponteng kelas n ponteng sklh lain izan..hahaha..

wawa said...

hahaha...kelakar gak ekk cite awak...bagus tul leh ingat sampai 25 lagik...

muka sebijik cam auni..tapi bila tgk auni banyak iras ash...

insyaALLAH nanti saya siapkan nak kumpul bahan2 gak...ahahha...

Ana said...

Awe = hehhe..2ari tue we kumpul bahan..siap save dlm pc dulu..
buat yek..nk gak tahu cita menarik pasal awk masa kecik2 dulu..hehehe..